Resultaten x
Binnenland

Van Nistelrooij, Van Basten en het 'ik mag je'-gehalte

MARCO VAN BASTEN wordt in zijn nieuwe functie als assistent-trainer bij Oranje niet alleen herenigd met bondscoach Danny Blind, hij komt ook een andere oude bekende tegen: assistent-trainer Ruud van Nistelrooij. Maar was Van Nistelrooij juist niet de speler die Van Basten betichtte van een 'ik mag je'-gehalte?

06-07-2015 08:30 door Redactie ELF Voetbal

Dat klopt. De verhouding tussen de twee klapte na het WK van 2006. U weet wel, de mondiale titelstrijd die in de achtste finale na een waar kaartenfestival tegen Portugal eindigde. Na dat toernooi op Duitse bodem viel Van Nistelrooij buiten de boot en selecteerde Van Basten, op dat moment bondscoach, hem niet voor Oranje. In een interview met Sportweek rekende de toenmalige spits van Real Madrid keihard met de keuzeheer af.

Niet met elkaar werken

Het 'ik-mag-je-gehalte', zoals Van Nistelrooij het tijdens het vraaggesprek omschrijft, zou bij de eigenzinnige Van Basten een grote rol spelen. "Hij wil bepaalde persoonlijkheden gewoon niet in zijn selectie hebben. Zég dat dan. Draai er niet omheen", verklaarde de Brabander toen in het niet meer bestaande weekblad. "Hij vond dat ik alledrie de poulewedstrijden slecht had gespeeld op het WK. Nou, als hij me tegen Ivoorkust slecht vond, is het misschien ook wel beter om niet met elkaar te werken."

Van Nistelrooij was extra boos op de keuzeheer, omdat hij zijn kritiek eerst met de pers en daarna pas met de speler zelf ventileerde. Als gevolg daarvan ontbrak Van Nistelrooij een jaar lang in Oranje. Van Basten hield het op gebrek aan kwaliteit. "In de twee jaar dat ik bondscoach ben, is Ruud er steeds bij geweest. Hij heeft alle mogelijkheden gehad om te laten zien wat hij kan."

Van Basten bezocht destijds een thuiswedstrijd van Real Madrid en concludeerde dat de spits geen verrijking is voor de nationale ploeg. Ook een incident op het WK van 2006 zou hebben meegespeeld. Van Nistelrooij, die de eliminatie tegen Portugal vanaf de bank moest bekijken, was een keer te laat aan het ontbijt verschenen en moest voor straf ten overstaan van de groep een grap vertellen. Die ludieke regel had Van Basten ingesteld. Boetes van honderd euro werken bij miljonairs natuurlijk niet.

Moppenboekje

Sommige spelers hadden er echter al handig op ingespeeld door bij het vertrek naar Duitsland een moppenboekje in hun bagage te stoppen. Van Nistelrooij verzon zijn eigen grap. Hij imiteerde een tv-verslaggever die opgewonden vertelde dat noch Kuijt, noch Vennegoor of Hesselink, noch Van Nistelrooij bij de eerst volgende interland in de aanval zou staan. Nee, er zou een Griekse spits worden ingevlogen die luisterde naar de naam Alsiemaarraakis. Van Basten was not amused.

Na als Nistelrooij stelde ook Mark van Bommel zich na het WK niet beschikbaar voor Oranje. Waar de Limburger bleef volharden in diens houding, keerde de spits na twaalf maanden terug in Oranje voor de oefeninterland tegen Zwitserland. Een gesprek tussen beide partijen bracht uiteindelijk weer helderheid.

Zand erover

Drie jaar later kwam Van Nistelrooij daarop terug. "Van Basten en ik hebben keihard, open en eerlijk met elkaar gesproken en zijn daarna als een speer vooruitgegaan. De klasse van Marco is dat zand erover ook zand erover is. Vaak zie je dat mensen bij de eerste de beste tegenslag toch weer dingen uit het verleden erbij halen. Maar dat is bij ons nooit gebeurd. Qua oefenstof en benadering bleek Van Basten echt een heel goede trainer."

"Onder Dick Advocaat heb ik mijn beste periode gehad. Dat was mijn favoriete bondscoach. Samen met Marco van Basten. Ja, dat zal wel gek klinken', zegt Van Nistelrooy in De Telegraaf. "In het eerste blok als bondscoach probeerde Van Basten te veel aan mij te sleutelen. Mijn kwaliteiten kwamen totaal niet uit de verf. Het was voor mij het bewijs - en dat kan me in een eventuele trainerscarrière van pas komen - hoe belangrijk de benadering van een speler is. Hoe haal je het maximale uit iemands kwaliteiten?"

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
transfergeruchten Laatste: 'Racing Club stuurt miskoop Mateo Cassierra terug naar Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <