Ook met een kapitaalinjectie uit de Champions League is PSV een frietkraam in verhouding tot sterrenrestaurants als Real Madrid, FC Barcelona, Bayern München en de gehele Engelse top. En als de laatste ontwikkelingen in het internationale topvoetbal ons iets leren, dan is het wel dat geld een steeds grotere rol speelt.
Degene met de dikste portemonnee wint. Of heeft in ieder geval een straatlengte voorsprong op de concurrentie. De laatste keer dat een club die niet afkomstig is uit de vier grootste competities (Bundesliga, Premier League, Primera División, Serie A) het tot de halve finale schopte dateert van het seizoen 2009/10. Toen werd Olympique Lyon kansloos geëlimineerd door Bayern München (4-0 over twee duels).
2014/15
FC Barcelona, Real Madrid, Bayern München, Juventus
2013/14
Chelsea, Real Madrid, Atlético Madrid, Bayern München
2012/13
FC Barcelona, Real Madrid, Bayern München, Borussia Dortmund
2011/12
FC Barcelona, Real Madrid, Bayern München, Chelsea
2010/11
FC Barcelona, Real Madrid, Schalke 04, Manchester United
2009/10
FC Barcelona, Bayern München, Internazionale, Olympique Lyon
Brands beschouwt de deelname op zich als overwinning. "Financieel is het prachtig, voor de spelers is het de mooiste uitdaging die er is en de ambiance is fantastisch. Maar je moet ook realistisch zijn. Het gat met de absolute top is heel groot", vertelt hij in De Telegraaf.
Het is een ongelijke strijd, betoogt de technisch manager van PSV. "Een club als Juventus heeft ook al een budget van boven de 300 miljoen euro. Wij zitten op 65 miljoen euro en met Champions League-voetbal iets extra's, dus dat gat is ongelofelijk groot."
Hoogst haalbare
Brands gelooft erin dat PSV ondanks de financiële achterstand de groepsfase kan overleven. Veel verder dan dat zullen de Eindhovenaren evenwel niet geraken, verwacht hij. "Ik ben er wel van overtuigd dat je door goed opleiden, het hebben van goede coaches en een echt team zijn wel eens voor een verrassing kunt zorgen. Die verrassing zou zijn dat je een keer de eerste ronde overleeft. Dat is het hoogst haalbare."