Resultaten x
Binnenland

Justin Kluivert: 'De titel is zeker mogelijk'

Na een stormachtige doorbraak wacht Justin Kluivert een nieuwe uitdaging in de A-selectie van Ajax. Kleine Kluivert, achttien jaar jong en dribbelaar pur sang, gaat voor een basisplaats. "Marcel Keizer houdt van het type speler zoals ik."

24-07-2017 11:40 door Redactie ELF Voetbal

Ineens was hij daar, Justin Kluivert. Inderdaad, hij was de zoon van en leek als twee druppels op zijn beroemde vader. Buiten het veld. Binnen de lijnen verschillen de twee Kluiverts als dag en nacht. Waar Kluivert sr. een grote atletische centrumspits was met een neusje voor cruciale goals, daar is Kluivert jr. een kleine maar razendsnelle dribbelaar.

In een mum van tijd was Justin Kluivert een van de grote publiekslievelingen van het Ajax-publiek. Natuurlijk zal de achternaam een handje hebben geholpen, vader Patrick was razend populair in zijn Amsterdamse jaren. Maar het was vooral zijn spel waarmee hij de harten van de fans stal. Brutaal, snel, technisch. En bij balverlies was daar die enorme drive om de bal zo snel mogelijk te heroveren.

RONALDINHO

We spreken Justin tijdens een shoot van Nike, voor de internationale Lock In, Let Loose-campagne. De locatie: Sportpark Goed Genoeg, de thuishaven van AFC. Historische grond voor Justin. Want: "Ik heb hier een jaar gevoetbald voordat ik naar Ajax ging. In de F1." De kleuren van de outfits en schoenen zijn geel, Braziliaans geel. Het shirt staat hem, een van de meest Braziliaanse Ajacieden, goed.

Of hij wat heeft met Braziliaanse voetballers? "Zeker. Ronaldinho was vroeger mijn idool. Hij was échte top. Hoe hij acties kon maken op snelheid, ongelooflijk! Daar kan ik veel van leren. Hoe? Door het uit te proberen. Dat zie je ook aan David Neres. Als hij de bal krijgt denkt hij maar aan één ding: mannetje opzoeken en passeren! Mijn vader heeft bij Barcelona trouwens nog met Ronaldinho samengespeeld."

VOETBALPLEINTJES

Ronaldinho werd groot op de pleintjes van de favela's. Justin had in Amsterdam zijn eigen pleintje. "De Noorderspeeltuin in de Jordaan. Dat pleintje was van mij en mijn vrienden. Zo voelde dat gewoon. We waren daar elke dag te vinden. Dag en nacht. Op dat pleintje heb ik écht leren voetballen."

Ver hoefde hij er niet voor te lopen. "Ik woonde aan dat pleintje. Als ik de tuin uitsprong, dan landde ik ín het pleintje. Daar heb ik mijn techniek ontwikkeld, daar heb ik leren schieten en leren dribbelen. Voetballen met de grote jongens. Ik was nooit bang om acties maken. Acties horen bij mijn spel."

DEBUUT

Na een even mooi als slopend seizoen bracht Kluivert zijn vakantie door op Ibiza en in Monaco. In alle rust liet hij het afgelopen seizoen aan zich voorbijgaan. "Het was een mooi seizoen, vooral na de winterstop natuurlijk. Op vakantie heb ik alles kunnen laten bezinken. Was wel even nodig, om dadelijk weer volle bak door te kunnen gaan."

Kluivert, die het seizoen begon in de A1, stapelde hoogtepunt op hoogtepunt. Zijn allermooiste moment? "Mijn debuut in de ArenA, tegen ADO. Dat de mensen zagen wie ík was. Ze kenden me wel een beetje, via mijn vader. Maar nu was ik het zelf. Het voelde goed." 

FINALES

Ook Europa maakte kennis met Justin Kluivert. Aanvankelijk in de Youth League, met de A1. Later uiteraard in de Europa League. Maar in de finale tegen Manchester United maakte Peter Bosz geen gebruik van de ruwe diamant. Zo zagen wij Justin, normaal gesproken in opperbeste stemming, in de diepste spelonken van de Friends Arena in één rechte lijn van de kleedkamer naar de spelersbus lopen.


De pas zat er stevig in, zijn gezicht sprak boekdelen. "Of ik boos was dat ik niet gespeeld had? Nee, dat ook weer niet. Het heeft ook geen zin om boos te zijn. Ik had graag meegedaan, dat wel. Maar ik was vooral teleurgesteld dat we kansloos hadden verloren. En mijn tijd komt nog wel. Hopelijk kan ik in mijn leven nog genoeg finales spelen."

KEIZER

Na het spraakmakende vertrek van Peter Bosz naar Borussia Dortmund postte Kluivert opvallend mooie woorden voor de scheidende hoofdtrainer. "Hij heeft veel voor mij betekend. Mede dankzij hem zit ik nu hier. Hij heeft mij de kans gegeven om op jonge leeftijd door te breken. Dat zouden niet veel trainers gedurfd hebben." Wellicht was Bosz gebriefd door Jong Ajax-trainer Marcel Keizer. Dat het wel goed zat met de kleine Kluivert.

Ook aan Keizer, de opvolger van Bosz, bewaart Kluivert goede herinneringen. "Ik kon het bij Jong goed met hem vinden. Hij houdt van voetballers zoals ik. Van snelle vleugelspelers die acties kunnen maken. Hij hamerde er altijd op om acties te maken en diepgang te hebben. Net als Bosz. Daar ben ik goed in. Ik ben blij met zijn komst. Zeker weten. Veel mensen kennen hem niet. Maar hij zal dit jaar gaan bewijzen dat hij een goede trainer is."   

BASISPLAATS

Het sierde Kluivert dat hij zich na zijn vakantie eerder op De Toekomst meldde dan de bedoeling was. "Ik was wat langer op vakantie geweest, wilde even wat meters maken, vandaar. Daardoor begon ik net even wat frisser aan de start. De vakantie had lang genoeg geduurd. Ik had niet helemaal stilgezeten hoor. Ik ben op Ibiza een paar keer naar de gym geweest. En terug in Nederland heb ik nog een paar keer voor mezelf gelopen."

Terwijl de transfercarrousel nog wekenlang op volle toeren draait, lijken de kansen op speeltijd voor Kluivert toe te nemen. Bertrand Traoré vertrok naar Olympique Lyon, zodat er nog drie vleugelspelers over zijn in Amsterdam: Amin Younes, David Neres en Justin Kluivert. Younes is een pure linksbuiten, Neres gedijt het best aan de rechterkant.  Kluivert kan op beide flanken uit de voeten. Droogjes: "Ik heb het zelf in de hand hè. Of ik een basisplaats verdien althans." Er bestaat overigens een kans dat de Amsterdamse vleugelspitsen op korte termijn gezelschap krijgen van Richarlison, een twintigjarige linkerspits van Fluminense.

HUNTER

Ajax verloor naast huurling Traoré captain Davy Klaassen en Kenny Tete. In een vroeg stadium werd Klaas-Jan Huntelaar aangetrokken. Kluivert: "Ik ben heel blij met zijn komst. Hij neemt een brok ervaring mee, heeft bij hele grote clubs gespeeld. Dat gaat ons zeker in Europa helpen. Klaas is een aanwinst voor ons. Een grote sterke spits en een afmaker hè? Niet normaal hoe makkelijk hij scoort. Dolberg is natuurlijk ook een geweldige spits, hij is de coming man."

Ajax staat wat landstitels betreft alweer drie jaar droog. Wat verwacht Kluivert van het komende seizoen? "Ik verwacht dat het een mooi seizoen gaat worden. Verder kan ik er nog niet veel over zeggen. Maar het is duidelijk dat we voor de titel gaan. Daar ga ik het team bij helpen. Het is zeker mogelijk, we gaan er hard voor strijden."

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Engelse en Italiaanse club op tribune voor VVV-back Pachonik'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <