Laatste nieuws
17.07Telegraaf ziet na ontsierde bekerfinale nog maar één oplossing: 'Kennelijk het enige waar nog afschrikwekkende werking vanuit gaat'
17.06Raakt Feyenoord succestrainer Slot kwijt? 'Liverpool geïnteresseerd in Nederlander'
17.02Grote ommezwaai in Barcelona: 'Xavi wil wél blijven'
17.01De bewogen derby van Dumfries met rode kaart én titelfeest: 'Behoorlijk laat geworden'
16.55Antony countert na provocatie: 'Een natuurlijke reactie ter verdediging!'
16.55'Groot nieuws uit Engeland: Slot belangrijkste kanshebber voor Liverpool-job'
16.50Ten Hag hekelt kritiek van Britse media op moeizame bekerzege: 'Een schande'
16.40Liverpool toont serieuze interesse en legt eerste contact met Arne Slot
16.32Van Basten uit felle kritiek: 'Leek of hij zaalvoetbalde met zijn vriendjes'
16.31Cardiff City eist 120 miljoen euro van Nantes voor verongelukte Emiliano Sala
16.31Bayern München kan ook fluiten naar Unai Emery: succestrainer verlengt contract bij Aston Villa
16.27Antony snoert media de mond: ‘Het was een natuurlijke reactie ter verdediging!’
16.26Antony komt met verklaring na opvallende actie in bekerduel
16.19Nieuwe ontwikkelingen: uitleveringsproces tegen Promes start volgende week
16.11Van Persie in gesprek met Heerenveen, eerste trainersklus in eredivisie lonkt
16.04Driessen oppert kandidaat voor technische staf Ajax: ‘Een echte persoonlijkheid’
15.57Aston Villa bevestigt contractverlenging van Emery
15.55Klopp: 'We hebben het niet meer in eigen hand, maar wie wel?'
15.50Denzel Dumfries openhartig over ‘geheime’ blessure, opstootje, titel en toekomst: ‘Inter zit in moeilijke tijd’
15.40Update: Ajax-beul Aston Villa slaat grote slag en breekt contract open tot 2027
15.32Prachtige beelden: Stengs verrast Feyenoord-fans en voetbalt met kinderen
15.30Studio Oranje: nog 54 dagen, zo staan de internationals ervoor richting het EK
15.16Oranje-kansen op het EK ingeschat: 'Als underdog kunnen we verrassen'
15.15FC Twente strikt trefzekere spits tot 2026
15.15‘Moeten we wel naar het EK met het Nederlands elftal? Ik zou gewoon afbellen’
15.05Sneijder haalt gelijk: 'Anderhalf jaar geleden al gezegd: Ajax is zijn DNA kwijt'
15.00KKD Elftal van de Week: Basisdebutant van De Graafschap krijgt beloning
15.00Arsenal treft onvoorspelbaar Chelsea, mogelijk ontbreken Palmer godsgeschenk
14.45VP-voetbalkantine: 'Van Persie gaat een grote carrière als trainer tegemoet'
14.44Driessen doet Ten Hag-claim: 'Off the record heeft Kroes verteld..."
14.37Harde techno en Juve-spandoek: Milan probeerde feestje Inter te verpesten
14.37Kampioenskandidaat Willem II vindt 36-jarige opvolger van vertrekkende Van Geel
14.33Eerste job voor Van Persie lijkt nabij: oud-spits en Heerenveen naderen akkoord
14.31Valentijn Driessen: "Tijd dat Arne Slot vertrekt bij Feyenoord"
14.25Robin van Persie dicht bij eerste trainersklus in eredivisie: Heerenveen nadert akkoord met oud-spits
Resultaten x
Buitenland

Frankrijk klaar voor nieuwe Europese titel

Geen land - zelfs Nederland niet - kan zich tijdens grote internationale voetbaltoernooien zo goed in eigen voet schieten als EURO2016-gastheer Frankrijk.

10-06-2016 16:00 door Redactie ELF Voetbal

Denk maar eens terug aan het WK van 2010 toen bijkans alle Franse spelers - ook nog eens voor het allesziende oog van de televisie - in staking gingen als protest tegen een straf die Nicolas Anelka opgelegd had gekregen voor het uitschelden van de toenmalige bondscoach Raymond Domenech.

Diezelfde Domenech zat op de bank tijdens de WK-finale van 2010, toen een andere Franse held, Zinédine Zidane, uit het veld werd gestuurd nadat hij een tegenstander een kopstoot had gegeven. En zelfs de meest legendarische Fransman van allemaal, voormalig UEFA voorzitter Michel Platini, is voor 4 jaar geschorst vanwege zijn rol in de FIFA schandalen.

Maar voordat nieuwe schandalen de voorpagina's gaan beheersen - en wees er maar zeker van dat het gaat gebeuren, zowel binnen de Franse selectie als ook op politiek gebied - gaat de aandacht van de media eerst uit naar de 51 wedstrijden van EURO2016.

Hoe denk jij dat de eerste wedstrijden gaan aflopen? Een overwinning van Roemenië op Frankrijk in de openingswedstrijd levert je maar liefst 13x je inzet op.

Op vrijdagavond opent gastheer Frankrijk - dat de twee voorgaande toernooien die in eigen land werden gehouden (EURO'84 en het WK van '98) uiteindelijk ook won - het toernooi tegen Roemenië, dat in de afgelopen jaren twee keer ontzettende mazzel heeft gehad bij lotingen. In de aanloop naar dit toernooi kwamen de Roemenen terecht in de uiterst eenvoudige Poule F.

Een uitzege bij Griekenland en het halen van vier punten tegen groepswinnaar (!?!) Noord Ierland zorgden er voor dat Roemenië voor het eerst sinds 2008 weer op een groot toernooi van de partij is. En omdat er voor de eerste keer in de historie van het EK ook een aantal 'nummers 3' naar de volgende ronde zullen gaan, hebben de Roemenen zelfs de hoop dat ze zich na hun wedstrijden tegen Albanië en Zwitserland voor de volgende ronde mogen melden.

En dat is heel wat voor een land dat één van de minst indrukwekkende EK-deelnemers is. Dat realiseert bondscoach Anghel Iordanescu - hij is het al voor de 3de keer - zich maar al te goed. Zo'n 22 jaar geleden, toen Roemenië in de Verenigde Staten tot aan de kwartfinales van het Wereldkampioenschap kwam, had hij spelers van het kaliber Hagi en Popescu tot zijn beschikking. Dit jaar is hij de baas over een jonge en onervaren spelersgroep. Hem rest dan ook niets anders dan een uiterst verdedigende speelwijze. In 10 kwalificatiewedstrijden (met het recordaantal van 5 gelijke spelen) kreeg Roemenië slechts 2 goals tegen, het laagste aantal van alle landen.

In de aanloop naar de wedstrijd van vrijdag speelde Roemenië een aantal teleurstellende wedstrijden tijdens hun trainingsstage: tegen Congo werd het 1-1 en van Oekraïne werd met 3-4 verloren. Alleen de laatste wedstrijd tegen Georgië leverde succes op. Roemenië scoorde twee keer in de eerste drie minuten en won met 5-1 (Georgië zou een paar dagen later met 0-1 winnen van Spanje in Madrid !!).

Frankrijk liet in z'n laatste testwedstrijd zien klaar te zijn voor EURO2016. In Metz werd Schotland met 3-0 van de mat gespeeld. De goals kwamen al in de eerste helft van Arsenal spelers: Olivier Giroud maakte er twee, Laurent Koscielny de andere. Frankrijk had er makkelijk nog drie bij kunnen maken. In vier wedstrijden in 2016 scoorde Frankrijk nu al 13 treffers, waarvan drie tegen Nederland in de ArenA in maart (2-3). De Fransen wonnen ook negen van de laatste 10 wedstrijden. De enige nederlaag was tegen Engeland op Wembley (2-0), vlak na de november-aanslagen van Parijs.

"We zijn er klaar voor. We hebben twee jaar geoefend en nu mag het beginnen", verklaarde de Franse bondscoach Didier Deschamps na afloop van de wedstrijd tegen de Schotten tegen de wachtende journalisten. "Tegen Roemenië zal het een stuk moeilijker worden. Maar dit was onze laatste wedstrijd en het is altijd goed om met een overwinning te eindigen." Thuis-publiek natuurlijk.

Een overwinning van Roemenië op Frankrijk in de openingswedstrijd levert je maar liefst 13x je inzet op.

Omdat Liverpool-verdediger Mamadou Sakho geschorst is na zijn dopinggebruik, moet Didier Deschamps voor de wedstrijd van vrijdag een paar moeilijke keuzes maken. Het ziet er nu naar uit dat Adil Rami naast Laurent Koscielny zal gaan spelen in het hart van de verdediging, hoewel ook Eliaquim Mangala nog een optie is. Vanwege de afwezigheid van de geblesseerde Real Madrid middenvelder Raphael Varane zal Leicesters N'Golo Kante een kans krijgen.

Deschamps geeft op het Franse 3-mans middenveld aan hem de voorkeur boven Yohan Cabaye van Crystal Palace. En omdat ook Karim Benzema ontbreekt, nadat de Real Madrid aanvaller was gestraft voor zijn rol in de afpersingszaak van ploeggenoot Mathieu Valbeuna, zal zijn plaats gaan naar West Hams Dimitri Payet. Deze laatste krijgt de voorkeur boven Anthony Martial van Manchester United. Olivier Giroud en Antoine Griezmann hebben een basisplaats.

De Roemeense coach Iordanescu stuurt een 4-2-3-1 formatie het veld in, met twee verdedigende middenvelders die de Roemeense verdediging extra moet beschermen. Cristian Sapanaru zal de voorkeur krijgen boven Alexandru Matel op de rechtsbackpositie, terwijl Razvan Rat als linksachter zal beginnen.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <