Laatste nieuws
06.30Twente kan voorronde Champions League ruiken na zege op kampioen gelijke spelen
06.15Hato: 'Hij raakt hem, maar hij hoeft toch geen rood te geven?'
06.05Liverpool verliest bij stadgenoot Everton en raakt achterop in titelstrijd
06.04Kroes oog in oog met commissarissen bij Ajax-beraad: 'Kan mijn verhaal vertellen'
03.00PSV kan op de snelweg kampioen worden zonder te spelen: is dat erg?
01.50Titelkansen Liverpool krijgen enorme knauw door nederlaag bij Everton in Merseyside Derby
01.15Van Dijk gaat na totale deceptie in op aanstaande komst van Slot naar Liverpool
01.10Wordt PSV vandaag al kampioen? Dit is het eredivisie-programma van speelronde 31
00.35Van 't Schip noemt rode kaart Bergwijn 'niet handig': 'Weet hij dondersgoed'
00.25Excelsior-trainer woedend dat Ajax geen tweede rode kaart kreeg: ‘Weet niet wat de VAR aan het doen was’
00.24Slot op pole position, Van Dijk reageert: 'Kan een Liverpool-coach zijn'
00.08Marten de Roon en scorende Teun Koopmeiners met Atalanta naar Italiaanse bekerfinale
00.07Engelse pers geeft 'langzame' Antony wind van voren: 'Opnieuw gênante vertoning'
00.06Dijkhuizen spuwt gal over Ajax-charge en VAR: "Het is honderd procent rood"

Gisteren

23.59Ten Hag ziet United twee keer incasseren tegen hekkensluiter: 'Onacceptabel'
23.58PSV kan ‘half Europa’ aftroeven in strijd om veelbelovend talent van Gent
23.57'PSV zit met half Europa achter verdedigend 'fenomeen' uit België (16) aan'
23.50Ajax-trainer John van 't Schip had rode kaart Steven Bergwijn ‘absoluut niet verwacht’: ‘Het hield niet over vandaag’
23.49Liverpool tussen woede en berusting: 'Willen we wel kampioen worden?'
23.46Jorrel Hato: "Kan weinig positiefs zeggen over de wedstrijd"
23.42John van ’t Schip is zeer verrast door wissel Brian Brobbey: ‘Het is heel gek’
23.40Derksen en Van der Gijp opperen duo als Slot-opvolgers: 'Beter dan in slangenkuil'
23.38Matchwinner Devyne Rensch: "Ik had liever drie punten gehad"
23.35Van 't Schip bevestigt 'probleem' Brobbey: 'Het is gek, er was niks aan de hand'
23.35Van ’t Schip: 'De fitheid van Brobbey is een probleem, het is gewoon gek'
23.35Ajax ontsnapt na rood Steven Bergwijn op valreep aan beschamende thuisnederlaag tegen Excelsior
23.25Atalanta in blessuretijd langs Fiorentina en naar Italiaanse bekerfinale
23.25Ajax ontsnapt aan verlies tegen Excelsior, Europa League-ticket op de tocht
23.24John van 't Schip: "Natuurlijk zijn we teleurgesteld"
23.21Derksen en V/d Gijp unaniem: dit moet de nieuwe Feyenoord-trainer worden
23.18'Krankzinnig slecht en zielig' Ajax weer onder vuur: 'Het is niet te geloven'
23.15Sprookjeseinde raakt verder uit zicht voor Klopp na zeperd in Merseyside Derby
23.15Barcelona hoeft toch geen nieuwe trainer te zoeken: Xavi blijft
23.15Erik ten Hag en Manchester United ontsnappen aan nieuwe blamage na comeback tegen hekkensluiter
23.11Teun Koopmeiners helpt Atalanta met goal aan plek in finale Coppa Italia
Resultaten x
Buitenland

Waarom Jasper Cillessen de strijd bij Barça niet zomaar opgeeft

In de zomer van 2016 kwam de droom van Jasper Cillessen (28) uit: een transfer van Ajax naar FC Barcelona. Anderhalf jaar later is de doelman uit Groesbeek gesetteld in Catalonië, maar net als in zijn eerste seizoen is hij vooral toeschouwer in Camp Nou. Cillessen houdt hoopt eerste keus Marc-André ter Stegen uit de basiself te spelen. Wij spraken met de Oranje-international over de komende El Clásico, Catalonië en Lionel Messi.
21-12-2017 08:00 door

In 2000 zei hij tijdens een vakantie in Barcelona met zijn ouders en oudere broer dat hij ooit voor FC Barcelona zou spelen. Jasper Cillessen was elf jaar en jeugdspeler van NEC. Hij keek zijn ogen uit tijdens een rondleiding in Camp Nou. Zestien jaar later stond Cillessen weer in Camp Nou, dit keer op het veld tijdens zijn presentatie, als de nieuwe nummer 22 van FC Barcelona. Via De Treffers, NEC en Ajax kwam zijn droom uit: tekenen bij FC Barcelona. Dit keer waren het zijn vader, die tien jaar in het eerste van De Treffers speelde, moeder en broer, speler bij Groesbeekse Boys, die hun ogen uitkeken. FC Barcelona bood Cillessen en zijn vriendin een luxe hotelkamer aan voor de eerste maanden in de stad, toen ze nog op zoek waren naar een woning. Na een paar weken besloot het stel uit te wijken naar een vakantie-appartementje net buiten de stad, in kuststadje Castelldefels. Ze waren uitgekeken op het hotel in het centrum van Barcelona. Cillessen uit Groesbeek had ook niet de behoefte om in zijn vrije tijd de toerist uit te hangen. De Sagrada Familia, La Rambla en Parc Guëll had hij al in 2000 gezien.

RESERVEROL

De focus lag vanaf zijn presentatie op de keepersstrijd met Marc-André Ter Stegen. Tijdens zijn eerste seizoen in Barcelona speelde Cillessen tien officiële duels: in La Liga tegen Alavés (1-2 nederlaag), in de Champions League tegen Borussia Mönchengladbach (4-0 winst) en acht duels in de Copa del Rey. Met Cillessen op doel won FC Barcelona de Spaanse beker. In de bekerfinale werd Alavés verslagen (3-1). De komst van trainer Ernesto Valverde afgelopen zomer veranderde niets aan de pikorde der keepers. Opnieuw krijgt Ter Stegen de voorkeur in de competitie en Champions League, en moet Cillessen het doen met de Copa del Rey. Zo mocht hij in actie komen tegen Real Murcia. Cillessen heeft tot op zekere hoogte vrede met zijn reserverol in Camp Nou, zegt hij wanneer hij even in Nederland is, in aanloop naar de laatste twee interlands van 2017 met het Nederlands elftal.

Aan de rand van het trainingsveld van Quick Boys in Katwijk vertelt Cillessen over zijn rol bij FC Barcelona. “Het liefst speel ik iedere wedstrijd, maar de trainer is duidelijk: Marc-André is zijn eerste keus. Het is aan mij om hem scherp te houden door goed te trainen. Marc-André doet het heel goed dit seizoen. Hij staat in vrijwel alle spelersklassementen in Spanje in de top vijf. Hij stopt ballen die weinig andere keepers pakken. Dan kan ik wel naar de trainer gaan en zeggen dat ik moet spelen, maar zolang Marc-André het goed doet heeft de trainer geen reden om hem te wisselen. Ik moet wachten op mijn kans, zoals in de bekerduels, en op die momenten mijn kwaliteiten tonen. Ik hoop de trainer te laten twijfelen. Hoe lang ik het nog kan volhouden als tweede keus? Het is niet leuk om om de bank te zitten, maar ik blijf strijden voor mijn kansen. Ik wil hier slagen en heb nog een contract tot 2021. Er zijn ook nog veel wedstrijden te spelen dit seizoen. Ik moet klaarstaan wanneer de coach mij nodig heeft.”



EL CLÁSICO

Barcelona en Cillessen sluiten kalenderjaar 2017, waarin de Spaanse titel en de Champions League werden gewonnen door aartsrivaal Real Madrid, op zaterdag 23 december af tegen De Koninklijke, in Santiago Bernabéu. Vijf keer maakte Cillessen een Clásico mee. Vier keer vanaf de bank, één keer in het doel. “Dat was in Miami, tijdens de voorbereiding op dit seizoen. Een soort exotische Clásico. We wonnen met 3-2. In augustus speelde Marc-André tijdens de duels om de Supercopa. We verloren toen twee keer, helaas. Vorig seizoen werd het in Camp Nou 1-1 en wonnen we in Bernabéu met 2-3.”

Hoe beleefde je jouw eerste Clásico?
“Uiteindelijk teleurstellend. We waren dicht bij de winst. In de slotminuut maakte Sergio Ramos de 1-1. Bij de eerste Clásico had ik wel even iets van: wow, hier sta ik toch mooi. Je proeft de geladen sfeer rond wedstrijden tussen Barça en Real. Ik keek vroeger zelf ook vaak naar El Clásico als het op een schappelijke tijd was. In het verleden was het weleens rond een uur of 22.00. Ik keek dan niet speciaal naar Iker Casillas of Victor Valdés, maar genoot gewoon van het voetbal. Het was vaak spektakel. Is het nu nog. Ook voor de media. Zij kunnen er weken over schrijven en praten. Bij ons leeft het pas een paar dagen voor de wedstrijd. Wij zitten in een roes met bijna elke drie dagen een wedstrijd. Dan kun je niet heel lang bezig zijn met één wedstrijd. Maar we weten dat iedereen in Barcelona Real Madrid wil zien verliezen. In het stadion is de sfeer intens. Als je met de bus aankomt zie je de fans al tekeergaan. Zeker als we in Madrid zijn. Ik was de aankomst met de bus van Ajax bij De Kuip gewend... dit is intenser. Op het veld krijg je van achter het doel ook behoorlijk wat naar je hoofd geslingerd. Vooral verbaal.”

Kun je die mensen inmiddels verstaan?
“Ja, mijn Spaans is nu prima. In de supermarkt weet ik inmiddels alles zonder een vertaalapp te vinden. Mijn interviews kan ik in het Spaans doen. Ik heb het idee dat ze mij goed kunnen verstaan, haha. Er verschijnen in ieder geval geen gekke dingen in de kranten wanneer ik met Spaanse journalisten praat.”

Is El Clásico dit jaar extra beladen door de politieke situatie in Catalonië?

“Dat zou kunnen, maar ik houd me afzijdig van politiek. Ik heb al regelmatig vragen gekregen of ik voor of tegen de onafhankelijkheid van Catalonië ben. Maar ik heb daar geen mening over. Ik ben ook geen Catalaan. Ik merk wel dat de andere spelers er in de kleedkamer over praten. Ook op die dag van het referendum kreeg ik er persoonlijk niet heel veel van mee. Ik zag wel dat de andere jongens naar de tv keken. We speelden die dag in een leeg stadion tegen Las Palmas. Dat was wel een vreemde wedstrijd.”



KERSTCADEAU

Merk je verder iets van onrust in Barcelona na de aanslag en de onrust rond het referendum?
“Nee, eerlijk gezegd niet. Ik ben ook puur gefocust op het voetbal. Ik kom weleens in de stad om een hapje te eten, maar ben niet iemand die de toeristische plekken in de stad opzoekt. Ik ben hier ook niet als toerist, maar om mijn werk bij Barcelona zo goed mogelijk te doen. Daarop ligt mijn focus.”

Voel je je al thuis na anderhalf jaar Barcelona?

“Ja, eigenlijk wel. Het voelt altijd fijn wanneer ik na een periode bij Oranje of na een familiebezoek terugkeer in Barcelona. Het leven is er goed. We hebben een huis net buiten Barcelona. Lekker rustig. Ik ben niet iemand die de drukte opzoekt. Als speler van Barcelona word je ook meer herkend dan bij Ajax, zeker in het centrum. Ik kan nu redelijk rustig over straat wanneer ik even de deur uitga.”

Heb je buiten de club contact met teamgenoten?
“Nee. Als ik thuis ben besteed ik mijn vrije tijd liever met mijn vriendin. Ik zie die jongens al bijna elke dag op de club. Ik wil niet zeggen dat ik ze niet thuis hoef te hebben, maar andere mensen zien hun collega’s ook vast niet heel vaak privé. In de kleedkamer zit ik naast André Gomes en Thomas Vermaelen. Met Thomas kan ik het goed vinden. Met Luis Suarez maak ik ook geregeld een praatje. Hij spreekt nog een paar woorden Nederlands. We zitten soms samen te ouwehoeren bij het afronden.”

Hoe is jouw contact met Messi?
“Gewoon normaal. We zoeken elkaar niet veel op. Leo is heel close met Luis en andere Zuid-Amerikanen. Natuurlijk spreken we elkaar soms even, maar niet heel uitgebreid. Ik heb gemerkt dat Messi gewoon een normale jongen is. Op het veld verwonder ik me nog weleens over zijn acties of doelpunten, maar het is niet meer dat ik met open mond in de kleedkamer naar hem zit te kijken. Ook al blijft het wel bijzonder dat ik met een van de beste voetballers aller tijden speel. Als je ziet hoe Messi ook dit seizoen weer speelt… Hij lijkt alleen maar beter te worden. Toen Neymar afgelopen zomer naar PSG vertrok moesten we vooral aanvallend weer even onze draai vinden, maar Messi heeft het team echt op sleeptouw genomen. In de media hoor je wanneer hij niet scoort dat hij niet goed speelt. Maar als hij niet scoort geeft hij wel een assist of twee. Hetzelfde geldt bij Real Madrid voor Cristiano Ronaldo. Hij heeft dit seizoen nog niet veel gescoord, maar blijft natuurlijk levensgevaarlijk. Zeker tijdens El Clásico. Dat heeft hij al vaak bewezen. Het zou leuk zijn als ik de komende Clásico zou spelen, maar het belangrijkste is dat we winnen. Of ik nou speel of niet. Winst zou een mooi kerstcadeau zijn.”




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <