Laatste nieuws
04.45Wat je niet zag op tv: Mbappé veroorzaakt enorme ruzie in catacomben na uitschakeling Barcelona
03.05Voetbalpodcast | ‘Feyenoord heeft de beker niet nodig om het seizoen kleur te geven’
03.00Mister Feyenoord (68) wéér vader: ‘Liv eerder lid van Kameraadjes dan dat ik aangifte van geboorte deed’
00.15Martinez pakt tweede geel in penaltyserie, maar helpt Villa aan halvefinaleplek
00.05Goed nieuws voor Nederland: Benfica sneuvelt tegen Marseille
00.00Atalanta knikkert Liverpool uit Europa League, Frimpong scoort voor Leverkusen

Gisteren

23.55Fenerbahçe verliest na gemiste penalty Tadic, historische prestatie Brugge
23.53VI Live: Marseille en Olympiakos na strafschoppen door
23.53Tadic, Ünder en Bonucci missen penalty voor Fenerbahçe: Olympiacos stoot door
23.52Gemiste penalty Tadic begin van het einde voor Fenerbahçe
23.52Gemiste penalty Tadic wordt Fenerbahçe fataal
23.48Benfica en Kökçu klaar in Europa na misser Di María op moment suprême
23.47Ruime voorsprong Nederland op Portugal na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.47Voorsprong Nederland op Portugal blijft riant na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.40De Boer had botsing bij Ajax: 'Hij bleef tien minuten op wc, ik gooide 'm eruit'
23.35VI Live: strafschoppen in Frankrijk en Turkije
23.25Grote vreugde Leverkusen: Frimpong blijft koel en redt ongeslagen status
23.06Historische prestatie Club Brugge in Europees verband
23.05Atalanta niet meer in de problemen tegen Liverpool, Frimpong houdt ongeslagen status Leverkusen in stand
23.01Atalanta completeert flinke stunt tegen Liverpool, ook Feyenoord-beul stoot door
22.59Leverkusen zet succesreeks voort dankzij Frimpong, ook Roma door
22.58Tienkoppig AS Roma verslaat AC Milan opnieuw en meldt zich bij laatste vier
22.57Frimpong houdt unieke reeks Leverkusen in stand
22.56Jeremie Frimpong redt ongeslagen reeks Leverkusen en staat in halve finale
22.54Stunt Liverpool blijft uit: Jürgen Klopp vertrekt zonder Europese prijs
22.52VI Live: Marseille en Benfica gaan verlengen
22.52VI Live: Leverkusen zeker van halve finale dankzij Frimpong
22.52Nieuwe comeback Liverpool blijft uit: Klopp moet karig afscheid vrezen
22.40VI Live: Marseille dwingt Benfica in slotfase op de knieën
22.29Rood voor Roma: Leão kermt van de pijn na flinke zaag op de enkels
22.24Van Hooijdonk begrijpt niets van ‘Martínez-regel’: ‘Vrijbrief om te klootviolen’
22.20Emiliano Martínez laat zich weer zien: tweede geel in penaltyserie na provocaties, maar toch de held van Aston Villa
22.12Verbijstering om hoofdrol Emiliano Martínez: 'Vrijbrief om te klootviolen'
22.04'Maatsen wil weg bij Chelsea, Bayern gaat voor vertrek Musiala liggen'
21.59Bizar: Martínez ontvangt twee keer geel, blijft staan en pakt beslissende penalty
Resultaten x
Buitenland

Zo verging het de Europese promovendi in de eerste seizoenshelft

De eerste seizoenshelft zit erop en de meeste spelers genieten van een welverdiende vakantie. Ook dit seizoen verschenen er weer enkele promovendi op de Europese velden. ELF Voetbal bekijkt hoe ze het er tot nu toe vanaf brengen.
26-12-2017 08:00 door Bob van Dijk

NAC Breda & VVV-Venlo (Eredivisie)

In de Nederlandse Eredivisie keerde NAC Breda dit seizoen terug. De Bredanaars staan onder leiding van trainer Stijn Vreven na achttien wedstrijden op de vijftiende plaats. Dat betekent echter dat de promovendus geen zorgeloze winterstop zal hebben. NAC Breda staat weliswaar op een veilige plek, maar de voorsprong op hekkensluiter Roda JC Kerkrade bedraagt slechts vijf punten. Wel pakte De Parel van het Zuiden op de laatste speelronde voor de winterstop in eigen stadion drie punten tegen FC Utrecht (3-1). De zege op de Utrechters was een van de vier driepunters van het seizoen. Vooral de overwinning in de Kuip (0-2) zorgde voor veel blijdschap.

Met een tiende plaats na achttien wedstrijden kan VVV-Venlo zeer tevreden zijn met de eerste seizoenshelft. De Limburgers hebben al 22 punten en verloren pas zes keer. Ook de ploeg van trainer Maurice Steijn boekte een resultaat op bezoek bij Feyenoord. In Rotterdam pakte VVV een punt door een treffer van verdediger Damian van Bruggen. Met doelman Lars Unnerstall en middenvelder Clint Leemans heeft Steijn twee uitblinkers tot zijn beschikking. Na de winterstop gaat VVV-Venlo op bezoek bij concurrent ADO Den Haag. De Hagenaars staan op de zevende plek en hebben vier punten voorsprong op The Good Old.

VfB Stuttgart & Hannover 96 (Bundesliga)

In Duitsland keerde VfB Stuttgart na een jaar afwezigheid terug in de Bundesliga. Dat moest ook wel, want Die Schwaben zijn bijna altijd actief op het hoogste niveau. VfB Stuttgart was van de 55 seizoenen, 52 keer van de partij en alleen Hamburger SV (55), Werder Bremen (54) en Bayern München (53) speelden vaker in de Bundesliga. Dit seizoen lijkt VfB Stuttgart zich te moeten richten op handhaving. De ploeg van trainer Hannes Wolf verzamelde tot op heden zeventien punten in zeventien wedstrijden en staat daarmee op de veertiende plek. Na de winterstop speelt VfB Stuttgart in eigen huis tegen Hertha BSC.

Ook Hannover 96 keerde na een seizoen terug op het hoogste niveau van Duitsland. Die Roten speelden een prima eerste seizoenshelft en staan na de helft van de wedstrijden op de elfde plaats. Met zes punten meer dan mede-promovendus VfB Stuttgart staat Hannover 96 er halverwege aanzienlijk beter voor in de Bundesliga. Daarnaast kan de club uit Hannover naar boven kijken. Het gat met nummer drie Borussia Dortmund bedraagt bijvoorbeeld slechts vijf punten. Het nieuwe jaar opent Hannover 96 in de eigen HDI-Arena tegen laagvlieger 1. FSV Mainz 05.

Newcastle United & Huddersfield Town & Brighton & Hove Albion (Premier League)

Premier League-voetbal op St James' Park is de laatste jaren geen vanzelfsprekendheid meer. Ook dit seizoen moeten The Magpies hard werken om op het hoogste niveau actief te blijven. Onder leiding van manager Rafael Benítez staat Newcastle United na precies negentien wedstrijden op de vijftiende plaats. Dat is aan het einde van de rit voldoende voor nog een seizoen in de Premier League, maar het gat met de degradatiezone is niet groot. Slechts twee punten scheidt Newcastle United van de gevaarlijke achttiende plaats. Woensdag komt koploper Manchester City op bezoek in Newcastle upon Tyne.

Voor het eerst speelt Huddersfield Town in de Premier League. De club promoveerde vorig seizoen voor het eerst in de clubhistorie naar het hoogste niveau van Engeland en zijn goed op weg om het verblijf te verlengen met minimaal een seizoen. Na negentien duels heeft Huddersfield Town de hoogste plek van alle promovendi. De ploeg van manager David Wagner behaalde al 22 punten en staat zodoende op de elfde plek. Dat is natuurlijk fantastisch voor de debuterende Terriers. Dinsdagmiddag gaat de droom van Huddersfield Town in eigen huis verder tegen Stoke City.

Net als Huddersfield Town is ook Brighton & Hove Albion bezig aan het eerste seizoen op het hoogste niveau in Engeland. Met Nederlanders Soufyan Ahannach, Davy Pröpper en Tim Krul in de gelederen staat Brighton na negentien wedstrijden op een keurige twaalfde plek en dat stemt tot tevredenheid bij The Seagulls. De voorsprong van vijf punten op de degradatiezone is echter niet heel groot, maar op dit moment voldoende. Op Boxing Day wacht meteen een flinke krachtmeting voor Pröpper en zijn teamgenoten. Dan gaat Brighton namelijk op bezoek bij Chelsea.

Hellas Verona & Benevento & SPAL (Serie A)

Het leven van een promovendus gaat in de Italiaanse Serie A zeker niet over rozen. Vraag dat maar eens bij Hellas Verona. De club promoveerde vorig seizoen terug naar de Serie A, maar moet aan de bak om daar ook volgend seizoen te spelen. In Italië degraderen de onderste drie teams rechtstreeks naar de Serie B en op dit moment is Hellas Verona er daar een van. De roemruchte club uit Verona heeft het bijzonder lastig en sprokkelde in achttien gespeelde wedstrijden pas dertien punten. Afgelopen weekend ging Mastini zelfs met 4-0 onderuit op bezoek bij Udinese. De eerstvolgende wedstrijd speelt Hellas thuis tegen Juventus.

En dan het arme Benevento. De club debuteert dit seizoen in de Serie A, maar is al bijna gedegradeerd. Met Samuel Armenteros in de ploeg verloor Benevento al zeventien keer. Alleen AC Milan wist niet te winnen bij de promovendus. Tegen de Milanezen pakte Benevento tot nu toe het enige punt (2-2). Dat betekent dat de achterstand op de veilige zeventiende plek al veertien punten is. Dat het een lastig karwei zal worden om niet te degraderen, begrijpt men in het Stadio Ciro Vigorito zelf ook wel. Toch zal de ploeg aanstaande zaterdag weer vol goede moed aantreden in het eigen stadion. Dan komt Chievo Verona namelijk langs.

SPAL speelde lange tijd niet op het hoogste niveau, maar is nu terug. Wat SPAL betreft, mag het seizoen nu al ten einde zijn aangezien de club op de veilige zeventiende plek staat. De voorsprong op nummer achttien Crotone is echter enkel gebaseerd op het doelsaldo. Om zeker te zijn van nog een seizoen in de Serie A zal ook SPAL in de tweede seizoenshelft wat puntjes moeten gaan sprokkelen. De jacht op een driepunter wordt aanstaande zaterdag hervat in Stadio Luigi Ferraris. Daar staat namelijk de uitwedstrijd tegen Sampdoria op het programma voor SPAL.

Levante & Getafe & Girona (Primera División)

Tot slot de drie promovendi in de Spaanse Primera División en daar is Levante er een van. De club uit Valencia is de laatste jaren een bekend gezicht in de Spaanse competitie, maar verdween vorig seizoen plotseling naar de Segunda División. Dit seizoen keerde Levante echter terug en heeft de club het lastig. Na zeventien wedstrijden is de degradatiezone zeker niet uit zicht voor Las Granotas. Met achttien punten staat de club op de zestiende plek en nummer achttien Deportivo La Coruña heeft slechts drie punten minder dan de promovendus.

Net als Levante is ook Getafe geen onbekende in de Primera División. Na de promotie van afgelopen seizoen is de club bezig aan een uitstekend seizoen op het hoogste niveau. Met zeventien wedstrijden op de teller staat Getafe keurig achtste. De verschillen in Spanje zijn echter niet zo groot, dus iedere ploeg moet zowel omhoog als omlaag kijken. Dat geldt ook voor Getafe, maar in het Coliseum Alfonso Pérez zal men tevreden zijn met de eerste seizoenshelft. Na de jaarswisseling gaat Getafe verder met een zeer lastige uitwedstrijd tegen Atlético Madrid.

Terwijl Levante en Getafe bekende namen zijn in de Primera División geldt dat in mindere mate voor Girona. De Catalanen debuteren dit seizoen in de hoogste divisie en zijn stevig aan de weg aan het timmeren. Een tiende plek stemt zeer zeker tot tevredenheid bij trainer Pablo Machín. Real Madrid heeft inmiddels ook kennis gemaakt met Girona want De Koninklijke ging met 2-1 onderuit in Estadi Montilivi. Ook tijdens de tweede seizoenshelft zal Girona zich willen laten gelden in Spanje. Daar kan men in 2018 mee beginnen in Valencia.
 




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <