Laatste nieuws
18.01‘Man United-flop topfavoriet voor trainerspositie bij Bayern München’
18.01Engelse geruchten: nog drie topclubs denken aan Slot, vraagprijs rond 10 miljoen
17.31'Ajax wil nog iemand met DNA van de club in de staf: Davids is daar uitgelezen persoon voor'
17.29'Giroud mist Spelen door deal, Oostenrijk houdt vast aan bondscoach'
17.27VZ Kort: Aston Villa verlengt contract succestrainer Unai Emery
17.23‘Edgar Davids is de uitgelezen persoon voor de technische staf van Ajax’
17.15Liverpool-fans reageren gematigd op Slot-interesse: 'Vrije val gaat enorm zijn'
17.13VP-voetbalkantine: 'Slot doet er goed aan te vertrekken bij Feyenoord'
17.13Aston Villa verrast: Emery moet 'nieuwe' Ferguson worden
17.12Raakt Feyenoord succestrainer Slot kwijt? 'Liverpool geïnteresseerd in Nederlander'
17.02Grote ommezwaai in Barcelona: 'Xavi wil wél blijven'
17.01De bewogen derby van Dumfries met rode kaart én titelfeest: 'Behoorlijk laat geworden'
16.55Antony countert na provocatie: 'Een natuurlijke reactie ter verdediging!'
16.55'Groot nieuws uit Engeland: Slot belangrijkste kanshebber voor Liverpool-job'
16.50Ten Hag hekelt kritiek van Britse media op moeizame bekerzege: 'Een schande'
16.40Liverpool toont serieuze interesse en legt eerste contact met Arne Slot
16.32Van Basten uit felle kritiek: 'Leek of hij zaalvoetbalde met zijn vriendjes'
16.31Cardiff City eist 120 miljoen euro van Nantes voor verongelukte Emiliano Sala
16.31Bayern München kan ook fluiten naar Unai Emery: succestrainer verlengt contract bij Aston Villa
16.27Antony snoert media de mond: ‘Het was een natuurlijke reactie ter verdediging!’
16.26Antony komt met verklaring na opvallende actie in bekerduel
16.19Nieuwe ontwikkelingen: uitleveringsproces tegen Promes start volgende week
16.11Van Persie in gesprek met Heerenveen, eerste trainersklus in eredivisie lonkt
15.57Aston Villa bevestigt contractverlenging van Emery
15.55Klopp: 'We hebben het niet meer in eigen hand, maar wie wel?'
15.50Denzel Dumfries openhartig over ‘geheime’ blessure, opstootje, titel en toekomst: ‘Inter zit in moeilijke tijd’
15.40Update: Ajax-beul Aston Villa slaat grote slag en breekt contract open tot 2027
15.32Prachtige beelden: Stengs verrast Feyenoord-fans en voetbalt met kinderen
15.30Studio Oranje: nog 54 dagen, zo staan de internationals ervoor richting het EK
15.16Oranje-kansen op het EK ingeschat: 'Als underdog kunnen we verrassen'
15.15FC Twente strikt trefzekere spits tot 2026
15.15‘Moeten we wel naar het EK met het Nederlands elftal? Ik zou gewoon afbellen’
15.05Sneijder haalt gelijk: 'Anderhalf jaar geleden al gezegd: Ajax is zijn DNA kwijt'
15.00KKD Elftal van de Week: Basisdebutant van De Graafschap krijgt beloning
15.00Arsenal treft onvoorspelbaar Chelsea, mogelijk ontbreken Palmer godsgeschenk
Resultaten x
Buitenland

Deze ploegen zien we komend seizoen terug op het hoogste niveau

Afgelopen zaterdag kwam er ook in Spanje en Italië een einde aan de play-offs. Real Valladolid en Frosinone Calcio maken de lijst van Europese promovendi compleet. Tijd om de nieuwelingen in de Eredivisie, Premier League, Bundesliga, Serie A, Primera División en Ligue 1 op een rijtje te zetten.
19-06-2018 08:00 door Bob van Dijk

Eredivisie: Fortuna Sittard & De Graafschap & FC Emmen

Het is inmiddels alweer een tijdje geleden, maar in Sittard is men nog altijd aan het bijkomen van het promotiefeest. Fortuna Sittard speelt komend seizoen voor het eerst sinds seizoen 2001/2002 weer eens in de Eredivisie. Afgelopen jaar eindigden de Limburgers op de tweede plek achter Jong AFC Ajax, maar dat bleek voldoende voor promotie. Onder leiding van de nieuwe trainer René Eijer moet de club zich nu laten gelden op het hoogste niveau. De competitie wordt afgetrapt tegen SBV Excelsior.

Een oude bekende is natuurlijk De Graafschap. Via de nacompetitie keren De Superboeren terug in de Eredivisie. SC Telstar en Almere City FC werden door de Achterhoekers verslagen en zo flikte trainer Henk de Jong het om met zijn manschappen te promoveren naar de Eredivisie. Tijdens seizoen 2015/2016 werd De Graafschap uit de Eredivisie geknikkerd. De eerste wedstrijd wordt direct een zware. Feyenoord opent het seizoen namelijk met een bezoekje aan Doetinchem.

En dan hebben we natuurlijk nog de debutant. Jarenlang speelde de club uit Drenthe in de Jupiler League, maar onlangs werd voor een grote stunt gezorgd door Sparta Rotterdam te verslaan. Daarom mag Dick Lukkien met zijn elftal hun opwachting in de Eredivisie maken. Hoe dan ook zal men gaan genieten in De Oude Meerdijk. Tijdens de eerste speelronde zal FC Emmen aantreden tegen ADO Den Haag. Een week later zal het eigen stadion vol zitten als AZ Alkmaar op bezoek komt.

Premier League: Wolverhampton Wanderers & Cardiff City & Fulham

De grootste competitie ter wereld krijgt komend seizoen te maken met drie nieuwelingen. Als kampioen van de Championship keert Wolverhampton Wanderers namelijk terug op het hoogste niveau. Na een overtuigend seizoen moeten The Wolves zich nu gaan laten gelden tegen topclubs als Manchester City en Chelsea. Ondanks dat de club uit de Engelse regio West Midlands een bekende naam is, speelde Wolverhampton Wanderers pas vier seizoenen in de Premier League.

Cardiff City heeft nog minder ervaring dat de andere promovendus. Via de competitie promoveerde de club uit Wales als nummer twee. Het wordt pas de tweede keer dat     The Bluebirds uit zullen komen in de Premier League. De laatste keer is echter nog niet zo lang geleden. Tijdens seizoen 2013/2014 maakte Cardiff City al eens deel uit van de topcompetitie. Een derby met Swansea City zal er helaas niet in zitten. De grote rivaal degradeerde namelijk naar de Championship.

Voor Fulham duurde het seizoen wel erg lang. Na de reguliere competitie moest de club uit Londen namelijk nog aantreden in de play-offs. In de halve finale werd Derby County verslagen en in de finale was Fulham met 0-1 te sterk voor Aston Villa. Met een aanwezigheid van dertien jaar is de Premier League-ervaring er zeker wel bij The Cottagers. En natuurlijk levert de komst van Fulham mooie derby's op met onder meer Chelsea, Arsenal en Tottenham Hotspur.

Bundesliga: Fortuna Düsseldorf & 1. FC Nürnberg

Twee grote clubs keren komend seizoen terug in de Bundesliga. Terwijl we afscheid nemen van grootmachten Hamburger SV en 1. FC Köln mogen we Fortuna Düsseldorf als kampioen van de 2. Bundesliga verwelkomen op het hoogste niveau in Duitsland. De club uit de ESPRIT arena kroonde zich op de slotdag tot kampioen en heeft al de nodige ervaring in de grootste Duitse competitie. 23 keer eerder mocht Fortuna Düsseldorf deelnemen aan de Bundesliga, voor het laatst tijdens seizoen 2012/2013.

1. FC Nürnberg zal het jammer vinden dat het tijdens de laatste speelronde verloor van concurrent Fortuna Düsseldorf. Zo liep Der Club de titel mis, maar desalniettemin promoveert 1. FC Nürnberg ook naar de Bundesliga. Na een afwezigheid van vier seizoenen is de club uit Beieren terug waar het eigenlijk wel hoort te spelen. Liefst 32 seizoenen was de club namelijk al actief in de Bundesliga. Komend seizoen zal er hard gebikkeld moeten worden om lijfsbehoud te bewerkstelligen.

Serie A: Empoli FC & Parma Calcio & Frosinone Calcio

Liefst 85 punten wist Empoli FC afgelopen seizoen bij elkaar te voetballen in de Serie B. Dat betekende in ieder geval een afgetekend kampioenschap en een niet minder verdiende promotie. Na een seizoen afwezigheid keert de club van Stadio Carlo Castellani dus terug in de Serie A. Daar speelde de club al twaalf keer vaker. Meestal is Empoli FC echter wel een laagvlieger in Italië, dus zal men in Toscane aan de bak moeten om het verblijf met een jaar te verlengen.

En dan is er natuurlijk het verhaal van Parma Calcio. De club werd in 2015 failliet verklaard en maakte een doorstart in de Serie D. Drie jaar later keert de roemruchte vereniging terug op het hoogste niveau. De tweede plek werd op doelsaldo gepakt ten koste van Frosinone Calcio en zodoende is er komend seizoen weer Serie A-voetbal te zien in Stadio Ennio Tardini. Clubicoon Alessandro Lucarelli zal dan niet meer van de partij zijn. Hij stopte na de promotie met voetballen.

In Italië is het natuurlijk zo dat de derde promovendus bekend wordt na het spelen van de play-offs. In de finale speelde grootmacht US Palermo tegen underdog Frosinone Calcio. De heenwedstrijd bleek een prooi voor Palermo, maar in Stadio Benito Stirpe won Frosinone en zo promoveert laatstgenoemde op de valreep nog naar de Serie A. Dat is pas de tweede keer dat dat lukt voor De Kanarie's. De enige andere keer dat ze in de Serie A speelden was tijdens seizoen 2015/2016.

Primera División: Rayo Vallecano & SD Huesca & Real Valladolid

Na een nek aan nek race werd kroonde Rayo Vallecano zich na 42 wedstrijden tot kampioen van de Segunda División A. Daarmee gaf de ploeg van trainer Miguel Ángel Sánchez Muñoz de promotie extra glans. Een vreemde is Rayo Vallecano zeker niet op het hoogste niveau. Achttien keer eerder was de club uit Madrid actief in de Primera División. Nu kunnen FC Barcelona, Real Madrid en Valencia CF zich weer eens opmaken voor een bezoekje aan Campo de Fútbol de Vallecas.

De grootste uitdager van Rayo Vallecano was afgelopen seizoen zonder twijfel SD Huesca. Treurnis vanwege het mislopen van de titel zal er niet zijn geweest in Estadio El Alcoraz. SD Huesca werd namelijk tweede en mag komend seizoen voor het eerst in de clubhistorie uitkomen in de Primera División. Met trainer Leo Franco gaat de club nu aantreden op het hoogste niveau. Aan de bak zullen de mannen van Franco zonder twijfel moeten.

Real Valladolid liep direct promotie mis en wist al snel dat het aan de bak kon in de nacompetitie. Dat leverde weinig problemen op voor de ploeg uit het noordwesten van Spanje. In de halve finale werd afgerekend met Sporting Gijón en de finale tegen CD Numancia leverde ook geen problemen op. Van de drie promovendi is Real Valladolid degene, die het vaakst in de Primera División speelde. Liefst 43 keer was Pucela al van de partij.

Ligue 1: Stade de Reims & Nîmes Olympique

Stade de Reims heeft een heerlijk seizoen achter de rug in de Ligue 2. De club pakte in totaal 88 punten en dat was natuurlijk ruim voldoende voor het kampioenschap. Komend seizoen mag de club uit het noordoosten van Frankrijk weer uitkomen in de hoogste klasse van het Franse voetbal. Daar was het in het verleden al 33 seizoenen actief. De afgelopen twee seizoenen was er in Stade Auguste-Delaune geen Ligue 1-voetbal te zien.

Ook Nîmes Olympique is gepromoveerd naar de Ligue 1. De club uit het zuiden van Frankrijk speelde net als Stade de Reims al 33 keer eerder op dat toneel, maar de laatste keer was in seizoen 1992/1993. In Stade des Costières snakte men jarenlang naar clubs uit Paris Saint-Germain, AS Monaco en Olympique Marseille. Nu krijgen de fans uit Nîmes eindelijk hun zin. De tweede plek in de Ligue 2 was voldoende voor een rentree in de Ligue 1.

 




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <