Laatste nieuws
07.10L'Équipe: Bayern heeft naast Zidane nog één andere naam op shortlist met potentiële opvolgers Tuchel
06.00Voetbalpodcast Special | Inside Old Trafford (aflevering 4): de mislukking op de transfermarkt
03.00Dávid Hancko trekt de kar bij Feyenoord: ‘Ik twijfelde altijd of ik wel goed genoeg was’
00.00Verbazing om Hancko-vraag van Schreuder: 'Stuitend, parodie op een verslaggever'

Gisteren

23.49Slot looft Hancko: 'Zit nog net niet met een blocnote bij besprekingen'
23.44Serieuze problemen voor Feyenoord: ‘De club wordt de stad uitgejaagd’
23.34NEC-trainer Meijer krijgt pikante vraag: 'Ben jij voor Feyenoord?'
23.30Feest voor Dirk Kuyt en PSV-icoon Timmy Simons met promotie naar hoogste niveau in België
23.27Slot koestert speciaal wapen van Gimenez: 'Zou hem zeker niet afschrijven'
23.20Kraay ziet ‘achterlijke, debiele’ actie bij NAC: ‘Hoe haal je dit in je hoofd?!’
23.15Kraay vraagt Almere-directeuren over vermeende interesse in Ajax-assistent Maduro
23.10'Ze draaien Feyenoord de nek om, een schande dat de club niet wordt omarmd'
23.02AS Roma voelt zich niet serieus genomen door Serie A
22.52Met het nodige geluk: matig Juventus speelt ternauwernood gelijk op Sardinië
22.47Juventus pakt na erbarmelijke wedstrijd en 2-0 achterstand toch nog een punt
22.45Roda JC verzuimt in eerste divisie gelijk te komen met koploper Willem II
22.45Roda JC laat dure punten liggen in strijd om directe promotie, enorme blunder van Ronald Koeman junior
22.36Hans Kraay junior heeft live in de uitzending nieuws over Hedwiges Maduro
22.35Roda JC lijdt door basisdebutant zeer duur puntenverlies in jacht op promotie
22.33Precies 35 jaar geleden: de beroemdste warming-up ooit
22.25Ronald Koeman jr. gaat de wereld over met ontzettend knullig moment
22.20'Heerenveen gaat niet in zee met Van Persie: Friezen hebben nieuwe trainer binnen'
22.20Straf Vitesse klinkt vernietigend, maar stiekem werpt licentiecommissie een reddingsboei naar Vitesse
22.08Milan van Ewijk diep onder de indruk van landgenoot: ‘Hij is buitengewoon goed’
22.01Roda verspeelt dure punten, Dordrecht overtuigt, NAC verslikt zich in Den Bosch
22.00Ongekende flater: Ronald Koeman junior grote schlemiel van de avond
22.00'Geelzwart Vitesse-hart bloedt, hoop dat gifbeker nu eindelijk leeg is'
22.00FC Dordrecht imponeert opnieuw; belabberde prestatie Jong Ajax in Helmond
21.58Roda krijgt deksel op de neus, Comedy Capers in Velsen en Den Bosch
21.50Dender voor het eerst sinds 2008 onder Boskamp terug op hoogste niveau België
21.43Bizarre KKD-goal: Koeman jr. denkt vrije trap te krijgen, FC Emmen profiteert
21.41Rogier Meijer krijgt pikante vraag over Feyenoord in aanloop naar bekerfinale
21.30Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van PSV
21.27Kraay koppelt Van Persie aan KKD-club: 'Is denk ik een makkelijkere tussenstap'
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en gaat in op vertrek Palmer
Resultaten x
Buitenland

Luka Modric: van Ajax-target tot kanshebber Ballon d'Or

De afgelopen jaren is de strijd om de Ballon d’Or een rechtstreeks duel geworden tussen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Dit jaar ligt er echter een nieuwe kanshebber op de loer. Luka Modric lijkt één duel verwijderd van een goede kans op het winnen van die felbegeerde gouden bal.
12-07-2018 16:50 door Tim Lauwers

De kwaliteiten van Luka Modric hebben eigenlijk geen verdere uitleg nodig. De middenveldmaestro uit Kroatië brak in 2005 door als pareltje uit de jeugd van Dinamo Zagreb. Als broekie van nog geen twintig jaar oud verspreidde hij wekelijks prachtige passjes en bezorgde hij menig tegenstander een loodzware middag. Het bleek het begin van en carrière vol hoogtepunten.

Cruijff van de Balkan

In de voorbereiding op het WK van 2006 voegde ene Luka Modric zich bij het nationale elftal van Kroatië. De kleine middenvelder baarde in het begin opzien bij zijn ervaren medespelers. “Hij zag eruit als een kind, zo jong nog”, aldus Joey Didulica tegenover het Noordhollands Dagblad. De voormalig doelman van Ajax en AZ vertelde tevens dat de spelers Modric plagend vroegen hoe oud hij eigenlijk was. In de kleedkamer had de nog jonge Modric het voortdurend over Ajax. Het was zijn droom om in Amsterdam te spelen. Ajax zou uiteindelijk een poging hebben gedaan om hem in te lijven, maar tevergeefs. 

Het toeval wil dat Modric in zijn tijd bij Zagreb een bijnaam toebedeeld kreeg die te maken had met een Ajax-legende. Als veelbelovende technische speler kreeg hij in zijn geboorteland al snel de bijnaam ‘Cruijff van de Balkan’. Met hetzelfde jaren zeventigkapsel, dezelfde bouw en hetzelfde loopje hoef je er niet voor gestudeerd te hebben om de gelijkenis te zien. Zelfs in het gezicht heeft Modric iets weg van de legendarische Nederlander. Na het overlijden van Cruijff bleek dat Modric veel bewondering had voor zijn look-a-like. Zo plaatste hij op Twitter een foto waar hij poseert met een shirt van Oranje en het bekende nummer veertien. 
 


De link met Cruijff was niet de eerste keer dat Modric in aanraking kwam met de Amsterdammers. In het seizoen 2007/08 werd hij met Dinamo Zagreb gekoppeld aan Ajax in de eerste ronde van de UEFA Cup. De eerste wedstrijd werd met 1-0 verloren, waardoor Dinamo in de return aan de bak kon. In de Amsterdam ArenA verwachtte iedereen een nieuwe overwinning van Ajax, tot de Cruijff van de Balkan opstond. Na een half uur benutte de jonge Modric een strafschop, waardoor hij voor zijn ploeg een verlenging afdwong. Modric, destijds al aanvoerder, speelde de hele wedstrijd en zag Dinamo mede door twee treffers van Mario Mandzukic met 3-2 winnen. Het was de eerste keer dat Modric zich voorstelde aan het Nederlandse publiek. 



Na drie goede seizoenen op het hoogste niveau van Kroatië maakte hij op 22-jarige leeftijd de overstap naar de Premier League. Sinds zijn transfer naar Tottenham Hotspur in 2008 is de Kroaat alleen maar beter gaan voetballen. Men twijfelde nog of hij de fysiek sterke Premier League aankon, maar niet veel later had hij de harten van de Spurs-fans al veroverd. Modric ontwikkelde zich binnen de kortste keren tot één van de beste middenvelders van de Engelse competitie. Zijn prestaties in Londen bleven niet onopgemerkt bij Real Madrid, dat in de zomer van 2012 liefst dertig miljoen euro voor hem betaalde. 

Eenmaal aangekomen in Madrid zette Luka Modric zijn bij Tottenham ingezette lijn vrolijk door. In zijn eerste seizoen bij De Koninklijke kwam de sierlijke middenvelder al tot 33 competitieduels, waarin hij drie keer scoorde en zes assists gaf. We zijn inmiddels zes jaar verder, en nog steeds levert Modric vrijwel iedere wedstrijd een uitstekende prestatie af. 



Ballon d’Or

In het verleden werd Modric vaak gezien als ‘slechts’ een medespeler van de grote Cristiano Ronaldo. De fanatieke Kroaat moest het harde werk verrichten, waardoor de Portugese superster kon excelleren. Nee, voor de Ballon d’Or kwam Luka Modric nooit écht in aanmerking. Tot nu. Modric presteerde gisteren iets dat zijn gewaardeerde collega nog nooit is gelukt. Als aanvoerder en sterspeler van de Kroaten plaatste Modric zich met zijn landgenoten voor de finale van een wereldkampioenschap. De WK-droom die nog altijd knaagt aan CR7, is nu dichterbij dan ooit voor zijn inmiddels ex-ploeggenoot. 



Modric speelt een ijzersterk WK en verkeert misschien wel in de vorm van zijn leven. Niet alleen als spelverdeler, maar als leider. De Kroaten hadden drie keer een verlenging nodig om in de finale te komen, maar Modric verzaakte nooit. Vooral in de kwartfinale tegen Rusland, die zich in de verlenging ontwikkelde tot een onvervalste slijtageslag, steeg de maestro van Real boven iedereen uit. Terwijl zijn ploeggenoten geblesseerd en vermoeid op de grond lagen, ging de 32-jarige Modric door. De kleine Modric laat zich dit toernooi echt zien als de grote leider. Mocht hij met Kroatië nog één keer stunten door Frankrijk in de finale te verslaan, krijgen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo voor het eerst in lange tijd te maken met een serieuze concurrent. De Ballon d’Or zou de individuele erkenning betekenen die een speler als Luka Modric al zijn hele loopbaan verdient. 




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <