Resultaten x
Buitenland

Interview Bombardini: "Die Nederlandse jongen van Ajax gaat het goed doen"

Na een drukke interlandweek wordt het clubvoetbal komend weekend weer opgepakt. Ook in de Serie A. De Nederlandse inbreng is groot dit jaar. Met Davide Bombardini, oud-middenvelder van AS Roma en Atalanta Bergamo, keek ELF Voetbal alvast vooruit. "Die Nederlandse jongen van FC Bologna gaat het goed doen."
14-09-2018 07:00 door Aaron Deckers

Bijna vijfhonderd wedstrijden heeft Bombardini als profvoetballer achter zijn naam staan. Vijftien clubs diende de nu 44-jarige Italiaan. Daaronder ook Atalanta Bergamo, de club waar dit seizoen opnieuw drie Nederlanders onder contract staan. "In de jaren dat ik bij Atalanta speelde en de jaren daaromheen, ging de club vaak van de Serie B naar de Serie A en omgekeerd. In 2010 werd ex-speler Antonio Percassi president van de club en vanaf dat moment zijn er veel dingen veranderd", vertelt Bombardini tegenover ELF Voetbal.

Cultuurshock

Percassi besloot ook zich verder te ontwikkelen als zakenman. "In zijn jaren als speler was hij daar al veel mee bezig. Zo opende hij samen met de Benneton familie enkele ketens, later enkele Zara’s en uiteindelijk kocht hij zelfs een aandeel in vliegmaatschappij Alitalia." Op dit moment runt Percassi zijn bedrijf onder andere met zijn zes kinderen, die net als hem niet bang zijn om vernieuwingen aan te brengen in Italië. Zo opende de familie onlangs de eerste Starbucks in Italië. Een cultuurshock die goed lijkt te vallen, in ieder geval bij de toeristen.

Zijn aanpak op zakelijk gebied is nog steeds terug te zien bij Atalanta Bergamo. Ondanks dat de club slechts 27 miljoen euro uitgeeft aan salarissen en daarmee bijna onderaan bungelt in de Serie A, zal de club van Marten de Roon en Hans Hateboer toch weer gaan strijden om de Europese plekken. "In de jaren negentig, maar ook in de zeroes stond Atalanta al bekend om de talenten die de club voortbracht", vervolgt Bombardini.

"De afgelopen jaren hebben zij zeer knap werk afgeleverd door grote spelers als Mattia Caldara, Franck Kessié, Andrea Conti (nu allen AC Milan, red.) en Roberto Cagliardini (nu Internazionale, red.) voort te brengen. Terwijl zij deze spelers verkochten, bleef de club nog steeds stabiel en dat is het verschil met het verleden. Voorheen was er net als bij veel andere clubs weinig stabiliteit, met de komst van Percassi is dat veranderd."

Scoutingssysteem

"De club kent een uitstekende jeugdopleiding, een sterk scoutingssysteem en heeft met Gian Piero Gasperini een ervaren coach in huis die zich niet snel gek laat maken. De combinatie van die factoren zorgt ervoor dat Atalanta ook de komende jaren ondanks een klein budget toch in aanmerking zal blijven komen voor de plaatsen die recht geven op Europees voetbal."

Naast De Roon en Hateboer trok er vorig jaar in Robin Gosens (Heracles Almelo) nog een landgenoot richting Lombardije. "Deze spelers laten zien dat Atalanta een sterk scoutingsbeleid heeft. Het zijn jongens die ook in Nederland niet werden gezien als de grootste talenten, maar de scouts van Atalanta merkten op dat deze jongens perfect zouden zijn voor de Serie A. Ze spelen allen veel wedstrijden per jaar en daarnaast ook goede wedstrijden. Een belangrijk gegeven, want op dit moment waait de discussie op in Italië dat er te veel buitenlanders in onze competities spelen. Een standpunt waar ik het volledig mee eens ben."

"Ik begrijp dat het niet eenvoudig is om zoveel mogelijk met Italiaanse spelers te spelen, maar het is wel nodig om ons nationale team te redden. Ik voorzie ook redelijk wat problemen de komende jaren bij onze nationale elftallen. Er wordt weinig veranderd in de opleidingen van de teams en daarnaast is het in mijn ogen van belang dat je ook buiten de deur gaat kijken. Jarenlang was Nederland namelijk ook voor ons ‘het’ voorbeeld. De wereld verandert echter steeds sneller en daarom is het belangrijk voor Italiaanse teams om te kijken naar de structuren in andere landen. Alleen dan zal het nationale team van Italië weer kans gaan maken om mee te strijden voor de prijzen op grote eindtoernooien."

Filippo Inzaghi

Bombardini wil graag het trainerschap oppakken en in de voetsporen treden van Filippo Inzaghi, een goede vriend van hem. De voormalige spits mislukte als trainer bij AC Milan, maar promoveerde afgelopen seizoen met Venezia naar de Serie B en zwaait nu de scepter bij FC Bologna, de club van Mitchell Dijks. "Ik woonde in hetzelfde appartementencomplex als Inzaghi toen hij zijn carrière beëindigde. Dat jaar had hij het ontzettend moeilijk. Elke dag had hij last van andere pijntjes, het was altijd wel iets."

"In de loop van dat jaar kwam ik erachter waar die klachten vandaan kwamen. Hij was namelijk ziek van het feit dat hij geen voetbal meer kon spelen. Pippo is verliefd op het voetbal en leefde er dan ook helemaal voor. Toen ik jaren geleden voor Palermo in de Serie B speelde, kwam ik hem eens tegen. Hij zei me dat ik de weken daarvoor enkele mooie doelpunten had gemaakt. Natuurlijk vroeg ik hem naar hoe hij dit kon weten, want ik speelde ‘slechts’ in de Serie B. Hij vertelde me toen dat hij elke maandagavond zijn vrienden thuis uitnodigde om tijdens het diner naar alle samenvattingen van de Serie B en C te gaan kijken! Niet te geloven he!?"

Dijks

"Naast zijn eigen doelpunten kan hij ook nog bijna alle andere doelpunten die door vrienden zijn gemaakt tot in detail herinneren. Doordat hij zo bezig is met voetbal, weet ik zeker dat hij een goede coach gaat worden. Bologna is wat dat betreft een ideale club voor hem. Ik heb daar enkele jaren gespeeld en er is totaal geen druk. Daarom ben ik ervan overtuigd dat die Nederlandse jongen van Ajax (Mitchell Dijks, red.) het goed gaat doen. Ik sta er nog steeds van te kijken dat ze hem voor niets hebben kunnen ophalen! Bij Bologna zal ook hij de tijd krijgen om zichzelf te ontwikkelen en zich zo misschien zelfs op te kunnen werken in de Serie A."Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Robert Maaskant volgt Maurice Steijn op als hoofdtrainer van VVV-Venlo'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <