Resultaten x
Buitenland

Hoe talentenfabriek Ajax Cape Town steeds verder in het slop geraakt

Bijna twintig jaar geleden legde Ajax de fundering voor een nog altijd bestaande samenwerking. Twee kleine clubs in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad werden samengevoegd en omgetoverd tot Ajax Cape Town. Het doel van de samenwerking was duidelijk. In ruil voor de eerste optie op het overnemen van spelers van Ajax Cape Town zou Ajax Amsterdam geld in de jeugdopleiding van de Zuid-Afrikaanse satellietclub pompen. Na enkele jaren kon Ajax al spreken van een groot succes.
13-09-2018 21:18 door Thijs de Bruijn

Vandaag de dag lijkt alles echter alleen nog maar bergafwaarts te gaan voor de Zuid-Afrikaanse club. Zo zijn er geen echte grote talenten in de afgelopen jaren meer doorgebroken, heeft de grote stadsconcurrent bijna alle fans op een sluwe wijze voor zich gewonnen en tot overmaat van ramp volgde in het afgelopen seizoen een miraculeuze degradatie. Kortom, er moet iets gaan gebeuren bij de ex-club van oefenmeester Stanley Menzo.

De opkomst van ACT

Groot was het Afrikaanse voetbal in de twintigste eeuw nog niet. Op de Europese velden zagen we toentertijd dan ook lang niet zo veel voetballers van Afrikaanse komaf rondlopen als tegenwoordig. In de jaren 90 leek hier echter verandering in te komen. Spelers als Roger Milla en George Weah brachten het Afrikaanse voetbal naar Europa toe. Een hele stroom van Afrikaanse voetballers zou vervolgens volgen. Ook Ajax sprong hierop in. In 1999 besloten de Amsterdammers dan ook in de Zuid-Afrikaanse vijver te gaan vissen. Een land waarin de club mogelijkheden zag liggen. In Kaapstad werden twee kleine clubs samengevoegd en omgedoopt tot Ajax Cape Town. Vervolgens zou aanvaller Benni McCarthy direct de overstap maken naar Amsterdam. De geboorte van Ajax' splinternieuwe satellietclub was een feit.

Benni McCarthy bleek al snel een bruikbare aanwinst. De spits scoorde de nodige doelpunten in de hoofdmacht van de Amsterdammers alvorens hij Celta de Vigo vertrok. Enkele jaren later zou McCarthy al een opvolger krijgen. Het eerste officiële jeugdproduct van de club uit Kaapstad zou in 2001 naar Amsterdam verkassen. Steven Pienaar, opgeleid op het jeugdcomplex van Ajax Cape Town, werd door de Amsterdammers ingevlogen. Het grote voordeel voor Ajax was dat ze geen cent voor de piepjonge aanvaller hoefden te betalen. 

De overstap van Pienaar bleek voor beide partijen een groot succes. Zo had Ajax vijf jaar lang de beschikking over een speler met wervelende dribbelacties en kon Pienaar Ajax als opstapje gebruiken naar de absolute top. Zo zou hij vervolgens in een prachtige carrière uitkomen voor Borussia Dortmund, Tottenham Hotspur en Everton.

Ondertussen ging het met die derde partij, Ajax Cape Town, ook steeds beter. De club ontwikkelde zich tot een stabiele subtopper en begon zelfs om de prijzen mee te doen. Met een relatief jonge ploeg, bestaande uit vooral zelf opgeleide spelers afkomstig uit de door AFC Ajax opgezette jeugdopleiding, veroverde het zelfs zijn eerste prijs. De Nedbank Cup werd na een gewonnen finale in 2009 veroverd. 

Toppunt

Ajax Cape Town was inmiddels uitgegroeid tot een echte topploeg in Zuid-Afrika. Sterspelers als Eyong Enoh en Thulani Serero maakten onder leiding van oefenmeester Foppe de Haan veel indruk. Eyong Enoh was in 2008 echter de volgende speler die de overstap naar Nederland maakte en hij kon daardoor niet meer uitkomen in het gloednieuwe Greenpointstadium dat in 2010 in gebruik werd genomen door Ajax Cape Town. Het stadion met een capaciteit van ongeveer 60.000 toeschouwers was gebruikt voor het WK van 2010 en werd de nieuwe thuisbasis van de ploeg uit Kaapstad. Het eerste seizoen in het nieuwe stadion zou meteen het meest succesvolle seizoen uit de clubgeschiedenis worden. Alhoewel het stadion meestal voor slechts 15% gevuld was, kende de ploeg uit Kaapstad een indrukwekkend seizoen. Zo kon het op de laatste speeldag het kampioenschap in eigen stadion voor eigen publiek in de wacht slepen.

Bergafwaarts

In het eigen stadion ging het voor duizenden fans echter alsnog mis. Een gelijkspel tegen Maritzburg United bleek niet genoeg en het kampioenschap werd op de slotdag verspeeld. Ook sterspeler Thulani Serero liet Zuid-Afrika nu achter zich voor een verblijf in Amsterdam.

Hij zou voorlopig ook de laatste speler zijn die naar Nederland zou vertrekken. De enige Nederlandse linkjes die in de opvolgende acht jaar in Kaapstad nog actief waren, waren de trainers. Maarten Stekelenburg, Jan Versleijen en de huidige oefenmeester Stanley Menzo stonden er aan het roer. Zij zagen de club steeds verder in het slop geraken. Toptalenten braken niet door en de prestaties verslechterden. Fans trokken meer en meer weg bij het immense stadion.

Cape Town City FC

Na 2016 kwamen de fans beetje bij beetje weer terug in het Greenpoint Stadium. Ditmaal echter niet vanwege de belangstelling voor de prestaties van Ajax Cape Town, maar voor de splinternieuwe club uit Kaapstad: Cape Town City FC. De club werd opgericht in 2016 en nestelde zich direct in de bovenste regionen van de Zuid-Afrikaanse divisie. Met Oud-Ajacied Benni McCarthy aan het roer won Cape Town City FC het al vrij vlug van Ajax Cape Town. Hierdoor raakte Ajax Cape Town meer en meer uit beeld bij de voetballiefhebbers uit Kaapstad die meer binding voelden met Cape Town City FC. Dit gebeurde al helemaal toen Cape Town City FC nadrukkelijk de fans voor zich probeerde te winnen met de slogan: "Voor Kaapstad, door Kaapstad". 

Degradatie

Tot overmaat van ramp volgde er enkele maanden geleden een miraculeuze degradatie voor de ploeg van Stanley Menzo. Nadat Ajax Cape Town door het uitblijven van talenten in de afgelopen jaren afgezakt was naar de middenmoot, betekende de laatste plaats in 2018 een nieuw dieptepunt voor de club die acht jaar daarvoor nog meestreed om de titel. Het verhaal achter de degradatie is misschien nog wel bijzonderder dan de plotselinge teloorgang van de club.

Aan het einde van het seizoen had Ajax Cape Town in de rangschikking degradatie namelijk nog op een haar na misgelopen. Pas enkele dagen na het eindigen van de competitie werd Ajax Cape Town alsnog doorverwezen naar de laatste plaats. Dit alles kwam daar winteraankoop Tendai Ndoro. De aanvaller had dat seizoen al voor Orlando Pirates en Al-Fiasly gespeeld en zou bij Ajax Cape Town zijn derde club in een seizoen af kunnen vinken. Volgens regels van de FIFA mag een speler echter maar voor twee clubs in een seizoen spelen. Alle wedstrijden waarin Ndoro dat seizoen voor Ajax Cape Town had gespeeld, werden dus per direct omgezet in een 3-0 verlies. En aangezien Ndoro drie maal in actie kwam, hakte dit er flink in. De degradatie voor Ajax Cape Town was nu definitief een feit.

Solomons en Thethani

Ook de moederclub leek de satellietclub vergeten te zijn. Jarenlang werd er geen speler meer uit Zuid-Afrika opgepikt. Tot aan de vorige zomer. Twee piepjonge spelers, Dean Solomons en Leo Thethani, werden overgenomen en tussen de A-junioren op de toekomst gestald. Beide talenten zijn inmiddels toegevoegd aan de selectie van Jong Ajax. De negentienjarige Dean Solomons speelde zelfs al een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Het talent spat er bij de verdediger echter nog niet vanaf en een doorbraak in het eerste is zeer onwaarschijnlijk. Ook Leo Thethani speelde al enkele minuten in de Keuken Kampioen Divisie. De negentienjarige heeft echter veel blessureleed achter de rug. Over zijn capaciteiten valt dus nog niet veel te zeggen.

Al met al zijn er barre tijden aangebroken voor de vestiging van Ajax in Kaapstad. Na de degradatie werd zelfs even gesproken van een beëindiging van de samenwerking. Het zou de Amsterdammers te veel kosten en te weinig opleveren. Vooralsnog houdt Ajax zijn satellietclub nog in leven. Een gouden generatie talenten zou de club er zomaar weer eens bovenop kunnen gaan helpen. Een gouden generatie Zuid-Afrikaanse talenten is ook iets waar Ajax alweer een aantal jaar op wacht.Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Robert Maaskant volgt Maurice Steijn op als hoofdtrainer van VVV-Venlo'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <