Laatste nieuws
05.50Extra Champions League-ticket voor Italië en Duitsland na Engelse rampweek in Europa
03.05Voetbalpodcast | ‘Feyenoord heeft de beker niet nodig om het seizoen kleur te geven’
03.00Mister Feyenoord (68) wéér vader: ‘Liv eerder lid van Kameraadjes dan dat ik aangifte van geboorte deed’
00.15Martinez pakt tweede geel in penaltyserie, maar helpt Villa aan halvefinaleplek
00.05Goed nieuws voor Nederland: Benfica sneuvelt tegen Marseille
00.00Atalanta knikkert Liverpool uit Europa League, Frimpong scoort voor Leverkusen

Gisteren

23.55Fenerbahçe verliest na gemiste penalty Tadic, historische prestatie Brugge
23.53VI Live: Marseille en Olympiakos na strafschoppen door
23.53Tadic, Ünder en Bonucci missen penalty voor Fenerbahçe: Olympiacos stoot door
23.52Gemiste penalty Tadic begin van het einde voor Fenerbahçe
23.52Gemiste penalty Tadic wordt Fenerbahçe fataal
23.48Benfica en Kökçu klaar in Europa na misser Di María op moment suprême
23.47Ruime voorsprong Nederland op Portugal na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.47Voorsprong Nederland op Portugal blijft riant na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.40De Boer had botsing bij Ajax: 'Hij bleef tien minuten op wc, ik gooide 'm eruit'
23.35VI Live: strafschoppen in Frankrijk en Turkije
23.25Grote vreugde Leverkusen: Frimpong blijft koel en redt ongeslagen status
23.06Historische prestatie Club Brugge in Europees verband
23.05Atalanta niet meer in de problemen tegen Liverpool, Frimpong houdt ongeslagen status Leverkusen in stand
23.01Atalanta completeert flinke stunt tegen Liverpool, ook Feyenoord-beul stoot door
22.59Leverkusen zet succesreeks voort dankzij Frimpong, ook Roma door
22.58Tienkoppig AS Roma verslaat AC Milan opnieuw en meldt zich bij laatste vier
22.57Frimpong houdt unieke reeks Leverkusen in stand
22.56Jeremie Frimpong redt ongeslagen reeks Leverkusen en staat in halve finale
22.54Stunt Liverpool blijft uit: Jürgen Klopp vertrekt zonder Europese prijs
22.52VI Live: Marseille en Benfica gaan verlengen
22.52VI Live: Leverkusen zeker van halve finale dankzij Frimpong
22.52Nieuwe comeback Liverpool blijft uit: Klopp moet karig afscheid vrezen
22.40VI Live: Marseille dwingt Benfica in slotfase op de knieën
22.29Rood voor Roma: Leão kermt van de pijn na flinke zaag op de enkels
22.24Van Hooijdonk begrijpt niets van ‘Martínez-regel’: ‘Vrijbrief om te klootviolen’
22.20Emiliano Martínez laat zich weer zien: tweede geel in penaltyserie na provocaties, maar toch de held van Aston Villa
22.12Verbijstering om hoofdrol Emiliano Martínez: 'Vrijbrief om te klootviolen'
22.04'Maatsen wil weg bij Chelsea, Bayern gaat voor vertrek Musiala liggen'
21.59Bizar: Martínez ontvangt twee keer geel, blijft staan en pakt beslissende penalty
Resultaten x
Buitenland

Interview Jordan Botaka: na de lessen van Leeds meer dan trukendoos

“Het had veel beter gekund, vooral mijn rendement”, oordeelde Jordan Botaka na zijn laatste wedstrijd bij Excelsior tegenover de NOS over zijn jaar in de Eredivisie. Vrijdagavond toonde hij zich in het oefenduel tussen VVV-Venlo en zijn Belgische werkgever STVV weer even op Nederlandse bodem. Hij kon de groei die hij heeft doorgemaakt niet beter laten zien: tweemaal vond Botaka het net.

06-07-2019 14:09 door Nick de Jager

Het is dat hij situaties op het veld nog steeds net iets creatiever probeert op te lossen dan menig ander. Balletje met buitenkant hier, trucje daar. Verder doet weinig herinneren aan de Jordan Botaka die ooit van 2013 tot 2015 (eerste jaar Jupiler League, tweede Eredivisie) bij Excelsior aan de rechterkant fladderde. Destijds een speler voor wie het publiek naar het stadion kwam en populair in de videogame FIFA omdat je met hem alle trucjes kon doen die in het spel verwerkt zaten. Maar de bepalende speler die aan het eind van de dag het verschil op de ranglijst bepaalde? Het valt te betwijfelen. Daarvoor was zijn rendement – één doelpunt en zes assists in iets meer dan een jaar Eredivisie – op het hoogste niveau niet hoog genoeg.

Heeft u een opfrismomentje nodig of houdt u simpelweg van spelers met een beetje branie? Deze compilatie van FOX Sports neemt u mee naar Botaka's seizoen in de Eredivisie (2014/15).

Het kan veranderen. Botaka (tegenwoordig 26) kon in zijn periode in Engeland zijn verwachtingen niet waarmaken, maar werd na terugkeer op het Europese vasteland wél de speler waarop een trainer kan bouwen. Zijn afgelopen seizoen werd met negen doelpunten en zes assists cumulatief cijfermatig het beste seizoen uit zijn carrière. En ook op andere manieren is Botaka belangrijk in de kleedkamer van STVV uit Sint-Truiden. Trainer Marc Brys benoemde hem afgelopen seizoen niet voor niets tot aanvoerder. Wat is er gebeurd?

Die twee goals die je vandaag gemaakt hebt, is dat het grootste verschil tussen de speler die je nu bent en de speler die je bij Excelsior was?

“Ja, natuurlijk. Je wordt volwassener en dan ga je ook volwassener spelen. Een aanvaller die rendement moet hebben. Daar ben ik meer op gaan werken. De afgelopen jaren is dat aardig gelukt. Vorig jaar was goed en nu heb ik in de voorbereiding al vier goals gemaakt.”

Hoe ben je daar beter in geworden?

“Dat zit in de details. Ik lees het spel beter, maak andere loopacties. Ik kom vaker voor de goal. Ik ben slimmer geworden en dat werpt zijn vruchten af.”

Gelukkig is je lichtvoetigheid, die jou kenmerkte bij Excelsior, er niet verloren aan gegaan.

“Dankjewel. Dat is zeker niet makkelijk. Als je jong bent, ben je heel energiek. Je wilt het beste van jezelf laten zien en dan gaan kunstjes met de bal iets makkelijker. Toch werk ik er dagelijks aan om dat te behouden. Het zit er nog in en ik probeer dat zo lang mogelijk vol te houden. Die lichtvoetigheid zit in mijn identiteit als voetballer en dat moet zo blijven.”

Laten we even terugblikken op je periode in Engeland, eerst bij Leeds United in de Championship en daarna op huurbasis bij Charlton Atlethic in League One. Hoe kijk je daarop terug?

“Ik heb enorm veel geleerd. Het is niet helemaal gelopen zoals ik het zelf wilde. Ik had een heel mooie start daar, maar door een trainerswissel veranderde dat. De nieuwe trainer kwam met eigen ideeën en spelers. Je weet hoe het dan gaat in Engeland. De selecties zijn heel groot en er kunnen keuzes gemaakt worden die niet op jou vallen. Daardoor werd het een lastige tijd voor mij. Tijdens mijn verhuur aan Charlton kwam ik wel vaak aan de bak, maar ik wilde op het hoogste niveau voetballen. Daardoor heb ik voor Sint-Truiden gekozen.”

Wat is de belangrijkste les die je geleerd in Engeland?

“Ik heb geleerd dat je niet mag opgeven, hoe zwaar het ook is. Als ik had opgegeven, had ik waarschijnlijk niet de mogelijkheid gehad om naar Sint-Truiden te komen. Ze hebben mij gescout op basis van wat ik wél heb laten zien in Engeland, dus in mijn tijd bij Charlton Athletic. Als die club mij niet had genomen, omdat ik bij Leeds United mijn kop had laten hangen, was ik vandaag hier niet. Dan zit ik misschien zonder club. Hoe donker, moeilijk of zwaar een periode ook is, je moet altijd doorzetten en in jezelf blijven geloven.

Had de Jordan Botaka van vijf jaar geleden gedacht dat hij aanvoerder kon zijn van een club als STVV?

“Ik denk dat mensen altijd een heel ander beeld van mij hebben gehad dan ikzelf. Iedereen was ook heel erg geschrokken toen ik aanvoerder werd. Ze konden zich dat niet inbeelden. Maar ergens weet ik van mezelf dat ik een leidersfiguur ben. Mensen die dicht om mij heen staan, hebben dat altijd gezegd. Dat heeft zich uitbetaald. De trainer heeft er, als ik zijn woorden gebruiken, geen enkel moment spijt van gehad. Ook het elftal ziet mij als een leider. Je ziet het: we zijn volwassener geworden. Dat heeft de band met zich meegebracht.”

Je lijkt je als een vis in het water te voelen bij deze club.

 “Ik heb nog steeds ambities en wil het beste en maximale uit mijn carrière halen. We hebben vorig seizoen een goed seizoen gedraaid en natuurlijk is dat ook opgevallen bij sommige clubs. Ik ga liever niet in op specifieke namen van clubs, maar er speelt wel wat in België en het buitenland. Wel kan ik zeggen dat ik heel goed in mijn vel zit bij Sint-Truiden. Ik ga niet voor niets binnenkort om de tafel zitten met de clubleiding. We zien wel wat de toekomst brengt.”




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <