Laatste nieuws
23.50Arsenal maakt statement door aartsrivaal Tottenham Hotspur uit te verslaan: Premier League blijft ongekend spannend
23.50Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
23.43Nieuwe voorzitter André Villas-Boas ziet FC Porto in slotfase zege verspelen tegen koploper Sporting
23.41Bizar: Sporting staat in Porto op uit de dood en slaat twee keer toe in twee minuten
23.35Trainersadvies Feyenoord: 'Waarom niet? Met een ervaren iemand zoals Van Marwijk
23.32Lees terug: El Gran Derbi tussen Betis en Sevilla eindigt voor vierde keer op rij gelijk
23.28Sensationele Gyökeres beperkt in zinderende minuut schade Sporting
23.27'Ik heb ooit gezegd dat Ajax van Excelsior-niveau is, nu was Excelsior beter'
23.22VI Live: Gyokeres scoort twee keer in één minuut voor Sporting tegen Porto
23.15Heeft Sparta goud in handen? ‘Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee’
23.11Lans gebroken voor Van Persie bij Feyenoord: 'Waarom naar Heerenveen?'
23.09VI Live: Porto op winkoers tegen Portugese koploper Sporting Portugal
23.05Geen winnaar in derby van Sevilla, Atalanta doet goede zaken in Serie A
23.04V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: ‘We onderschatten hoe goed hij is’
22.45Vermeulen onthult bedrag dat Feyenoord voor Slot ontvangt: 'Op een haar na rond'
22.44Excellerende Kluivert in de spotlights: 'Dit is een optie voor Oranje'
22.41'Mogelijk extra concurrent voor Mazraoui, Motta naar Juventus reëel'
22.35Perez en Vink zien 'cadeautjes' voor 'Lucky Ajax': 'Echt een topweekend'
22.30Oosting geeft uitsluitsel: 'Blijf bij Twente, ben niet gepolst door Feyenoord'
22.25Perez verbaast zich over transferwaarde van PSV'er: 'Zijn belachelijke bedragen'
22.20Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: ‘Die komt geen lantaarnpaal voorbij’
22.20VI Live: Sevilla langszij in El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.18Xavi: 'Frenkie van zeer hoog niveau en heel belangrijk voor mij'
22.16VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.10Perez dubt over PSV'er: ‘Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo’n dip wél erg’
22.05Internationale media zien verschil tussen deze en vorige landstitels van PSG
22.05Internationale media staan stil bij 'andere landstitel' van PSG
22.05Vink raadt Slot aan twee spelers mee te nemen: 'Kan Liverpool écht gebruiken'
22.00Van Hanegem ziet Ajax-boosdoener ontsnappen: 'Het is onvoorstelbaar'
22.00Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
21.55Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
21.45Wissel Ten Hag zorgt voor boegeroep bij United-fans, Højlund reageert opvallend
21.43'Bedragen die voor Bakayoko genoemd worden zijn belachelijk'
21.40Perez ziet geschikte Slot-opvolger: 'Het is zó bepalend wie Feyenoord nu neemt'
21.40Paris Saint-Germain is dag na gelijkspel alsnog kampioen door nederlaag AS Monaco
Resultaten x
Buitenland

Mourinho's Chelsea zet stug Villa aan de kant

Twee wedstrijden, zes punten. Chelsea kan uitstekende cijfers weerleggen in de Premier League. Aston Villa toonde zich van haar meest stugge kant, maar stond toch met lege handen: 2-1.

21-08-2013 22:41 door Redactie ELF Voetbal

Net als tijdens de thuiswedstrijd tegen Hull City (2-0) moest Marco van Ginkel opnieuw genoegen nemen met een plaats op de reservebank van Chelsea. José Mourinho gaf de voorkeur aan een middenveld bestaande uit Oscar, Ramires, die beiden een invitatie op zak hebben van Brazilië-bondscoach Luiz Felipe Scolari voor de oefeninterlands tegen Australië en Portugal, en Frank Lampard. De gekwetste David Luiz, die eveneens werd uitgenodigd door Scolari, en Fernando Torres zaten niet eens bij de wedstrijdselectie van Chelsea. Vermoedelijk werd Torres gespaard voor de Premier League-kraker op bezoek bij Manchester United van komende maandag (21:00 uur).

Mourinho gaf Oscar een centrale rol en zette Juan Mata op de rechterflank. Demba Ba stichtte het nodige gevaar in de beginfase. Eerst werd de 28-jarige aanvaller teruggefloten vanuit buitenspelpositie en vervolgens zette hij een aanval op met Eden Hazard, die strandde in het strafschopgebied van Aston Villa. The Villans, die aantraden met oud-Eredivisionisten Karim El Ahmadi en Ron Vlaar, kregen enkele minuten later echter alsnog een dure rekening gepresenteerd. Een schot van Hazard werd gekeerd door doelman Brad Guzan, maar via Antonio Luna kwam Chelsea alsnog op voorsprong: 1-0. De 22-jarige linksback werd zo de eerste eigen doelpuntenmaker van het nieuwe Premier League-seizoen. Lampard en Oscar hadden een belangrijk aandeel in het doelpunt.

Halverwege de eerste helft werd El Ahmadi als eerst gevaarlijk namens Aston Villa, dat afgelopen zaterdag een verrassende 1-3 zege op Arsenal wist te behalen. Een schot van afstand van de 28-jarige middenvelder raasde echter ternauwernood langs het doel van keeper Petr Cech. Tijdens de eerste helft probeerde Lampard het van dezelfde afstand, maar de vrije trap van de all time-topscorer van The Blues vond het publiek achter het doel van Aston Villa. Overige Chelsea-kansen waren er voor rust via combinaties van Oscar en Ramires, Ba en Hazard en Branislav Ivanovic.

Aston Villa, dat in de 43e minuut Ciaran Clark met een hoofdwond zag afhaken, kwam diep in de blessuretijd van de eerste helft op gelijke hoogte. Gabriel Agbonlahor brak door op links en bediende Christian Benteke, die met een schuiver over de grond aantekende voor zijn zeventiende doelpunt van het kalenderjaar 2013: 1-1. Geen enkele Premier League-speler vond in die periode vaker het doel van de vijandelijke partij. De 22-jarige spits maakte drie treffers meer dan zijn tegenstanders.

De tweede helft opende met een kopbal van Ivanovic naar Ba, die Aston Villa-aanvoerder Vlaar op zijn weg vond. Kort daarop trachtte Oscar Ba te vinden, maar de inzet miste scherpte. In de 58e minuut strandde een vrije trap van Ashley Westwood in de keepershandschoenen van Cech. Na een kleine mogelijkheid van Hazard meldde Aston Villa zich nadrukkelijk in de strijd om een voorsprong op Stamford Bridge. Agbonlahor schoot de bal vlak over de lat, terwijl een schot van Andreas Weimann naar de tweede paal werd gepareerd door Cech.

Mourinho hoopte dat de inbreng van Romelu Lukaku (voor Ba) en Andre Schürrle (voor Mata) in de 65e minuut het tij zou doen keren. Pressie naar het doel van Aston Villa kwam er wel. Een schot van Ramires werd geblokt, Lukaku werd van de bal gezet en een schot van Schürrle dwaalde over het doel van de bezoekers. Niet veel later werd de aanvalsdrang van de Londenaren toch beloond. Een keurig aangesneden vrije trap van Lampard belandde op de kruin van Ivanovic, die zijn vierde doelpunt tegen Aston Villa tegen de touwen kopte: 2-1. Tegen geen enkele andere Premier League-tegenstander maakte de 29-jarige rechtsback, die kort voor zijn doelpunt misschien wel een rode kaart had moeten krijgen nadat hij in aanraking kwam met Benteke, een dergelijke hoeveelheid treffers. De Serviër leek zich in buitenspelpositie te bevinden, maar de goal telde. Chelsea bleef druk zetten en werd gevaarlijk via Lukaku, die een sterke invalbeurt bijna bekroonde met een doelpunt. Het mocht niet zo zijn.

In de laatste tien minuten verliet El Ahmadi, die de eerste gele kaart van de wedstrijd in ontvangst nam, het veld namens Aston Villa en loste Van Ginkel Oscar af in de equipe van Mourinho. Eén van de laatste mogelijkheden van Aston Villa kwam op naam van Weimann, die Cech op zijn weg vond. Chelsea-supporters kregen het almaar benauwder in de slotfase van de krachtmeting. Een schot van Agbonlahor stelde Cech op de proef. Aston Villa, waar Leandro Bacuna niet in actie kwam, claimde vervolgens nog een handsbal met John Terry als dader. Scheidsrechter Kevin Friend wilde er echter niet aan om de gasten een strafschop te geven.

De overwinning was uiteindelijk voor Chelsea, dat in tegenstelling tot wat in de voorgaande jaren wel eens het geval was met een ruime hoeveelheid balbezit het duel beëindigde: zeventig om dertig procent. Voor de negende keer in de laatste elf seizoenen won Chelsea haar eerste twee openingswedstrijden. Mourinho bleef voor de 62e keer op rij ongeslagen in een thuiswedstrijd van Chelsea.