Laatste nieuws
00.50Arsenal maakt statement door aartsrivaal Tottenham Hotspur uit te verslaan: Premier League blijft ongekend spannend
00.00Van Hanegem looft Spartaan: 'Kan met twee vingers in zijn neus in de top mee'

Gisteren

23.58Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
23.55Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
23.50Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
23.43Nieuwe voorzitter André Villas-Boas ziet FC Porto in slotfase zege verspelen tegen koploper Sporting
23.41Bizar: Sporting staat in Porto op uit de dood en slaat twee keer toe in twee minuten
23.35Trainersadvies Feyenoord: 'Waarom niet? Met een ervaren iemand zoals Van Marwijk
23.32Lees terug: El Gran Derbi tussen Betis en Sevilla eindigt voor vierde keer op rij gelijk
23.28Knotsgekke slotfase in Portugese topper: Gyökeres wervelt minuut lang
23.28Sensationele Gyökeres beperkt in zinderende minuut schade Sporting
23.27'Ik heb ooit gezegd dat Ajax van Excelsior-niveau is, nu was Excelsior beter'
23.22VI Live: Gyokeres scoort twee keer in één minuut voor Sporting tegen Porto
23.11Lans gebroken voor Van Persie bij Feyenoord: 'Waarom naar Heerenveen?'
23.09VI Live: Porto op winkoers tegen Portugese koploper Sporting Portugal
23.05Geen winnaar in derby van Sevilla, Atalanta doet goede zaken in Serie A
23.04V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: ‘We onderschatten hoe goed hij is’
22.45Vermeulen onthult bedrag dat Feyenoord voor Slot ontvangt: 'Op een haar na rond'
22.44Excellerende Kluivert in de spotlights: 'Dit is een optie voor Oranje'
22.41'Mogelijk extra concurrent voor Mazraoui, Motta naar Juventus reëel'
22.35Perez en Vink zien 'cadeautjes' voor 'Lucky Ajax': 'Echt een topweekend'
22.30Oosting geeft uitsluitsel: 'Blijf bij Twente, ben niet gepolst door Feyenoord'
22.25Perez verbaast zich over transferwaarde van PSV'er: 'Zijn belachelijke bedragen'
22.20Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: ‘Die komt geen lantaarnpaal voorbij’
22.20VI Live: Sevilla langszij in El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.18Xavi: 'Frenkie van zeer hoog niveau en heel belangrijk voor mij'
22.16VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.10Perez dubt over PSV'er: ‘Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo’n dip wél erg’
22.05Internationale media zien verschil tussen deze en vorige landstitels van PSG
22.05Internationale media staan stil bij 'andere landstitel' van PSG
22.05Vink raadt Slot aan twee spelers mee te nemen: 'Kan Liverpool écht gebruiken'
22.00Van Hanegem ziet Ajax-boosdoener ontsnappen: 'Het is onvoorstelbaar'
22.00Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
21.55Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
21.45Wissel Ten Hag zorgt voor boegeroep bij United-fans, Højlund reageert opvallend
Resultaten x
Column

Robin van Persie, de vlag op een modderschuit

Een jaar geleden was ik, op een mooie februari avond, te gast in de studio van Sport1 in Amsterdam. Die avond stond Arsenal-FC Barcelona op het programma en dat was een wedstrijd waarin iedereen - en dan vooral de studiogasten Marco van Basten en Wim van Hanegem - zich zeer op verheugden. Nou, we werden inderdaad niet teleurgesteld. Ondanks het feit dat 20-02-2012 17:30 door Redactie ELF Voetbal

De bewondering voor The Gunners was alom groot, behalve dan bij Wim van Hanegem, Barcelona-fan pur sang, die tijdens de nabespreking wat plaagstootjes van Van Basten moest incasseren en zodra het rode opnamelichtje was gedoofd, met de pest in z'n lijf de studio uitbeende. Echte toppers kunnen nu eenmaal nooit tegen hun verlies; hoe oud ze ook zijn.

Ik zelf kon met de nederlaag van Barcelona wel heel goed leven. Ik heb - sinds de gloriejaren van één van mijn voetbalhelden Dennis Bergkamp - altijd een zwak voor de club gehad. Genoot van het voetbal, ook al kreeg ik wel eens de kriebels van het spelsysteem van Arsène Wenger waarmee het 'mooi combineren' vaak belangrijker leek dan 'gewoon winnen'.

Ik was 12 maanden geleden dus helemaal klaar voor een mooi einde van de competitie, maar werd sindsdien getrakteerd op de ene deceptie na de andere. In plaats van de opmaat naar nóg betere tijden, bleek de 2-1 een soort 'doodskus' te zijn geweest. Alles, maar dan ook alles ging mis in de weken en maanden na die prachtige februari avond. Eerst was er een Wembley-nederlaag in de Carling Cup-finale tegen Birmingham City. Daarna won Barcelona de ontmoeting in Nou Camp moeiteloos met 4-1. Manchester United bleek te sterk in de FA Cup en in de slotfase van de Premier League leed Arsenal drie nederlagen op rij tegen Sunderland, West Bromwich en Blackburn en zakte daardoor van de tweede naar de vierde plaats op de ranglijst.

Toen Arsenal de zomertransferperiode alleen maar leek te besteden aan het voorkomen van het vertrek van Fabrégas en Nasri en die opzet op het laatste moment mislukte, was het me duidelijk dat ik mijn visie op Wenger wat moest gaan bijstellen. Zes seizoenen zonder het winnen van ook maar één prijs was voor een club als Arsenal al niet gebruikelijk; het feit dat Arsenal het geld niet had om enkele topspelers te behouden en er vervolgens geen enkel goed plan bleek klaar te liggen, om adequate opvolgers aan te trekken, vond ik even verrassend als schokkend. 

De gevolgen bleven ook niet uit en inmiddels staat het vast dad er, na die zes jaar zonder prijs, een zevende gaat volgen. Na de 2-0 nederlaag bij Sunderland is het bekeravontuur voorbij en dat Arsenal nog in staat zal zijn die 4-0 achterstand tegen AC Milan goed te maken, verwachten zelfs de meest loyale fans niet meer.

Wat me in die laatste wedstrijd nog het meest geschokt heeft, was het bedroevende niveau. TV-co-commentator Roy Keane noemde het "het slechtste Arsenal-team dat hij ooit zag" en aan die omschrijving is waarachtig geen woord gelogen. Op één of andere manier is Robin van Persie bij Arsenal een soort Vlag op een Modderschuit geworden, een speler die het niveau van zijn medespelers verre is ontstegen.

De vraag zal de komende weken en maanden zijn of Van Persie - om te voorkomen dat hij naar beneden wordt meegezogen - nog wel bij Arsenal moet blijven, nu zijn contract volgend jaar afloopt. In de komende maanden is hij de belangrijkste kandidaat om in Engeland tot Voetballer van het Jaar te worden gekozen. Week in, week uit wint hij wel duels waarbij medespelers het (meestal) laten afweten. Maar wil en kan hij dat volhouden? Wil hij het nieuwe Arsenal (komende zomer gaan Andrey Ashavin, Marouane Chamakh, Sebastien Squllaci en Thomas Rosicky zeker weg) bij de hand gaan pakken? Kan hij er nog wel tegen dat die razendsnelle, maar ó zó domme Theo Walcott keer op keer de verkeerde oplossing zoekt? Heeft hij nog wel de moed om het jonge talent Alex Oxlade-Chamberlain te begeleiden?

Ik vermoed hat het antwoord "nee" zal zijn en dat Van Persie gaat luisteren naar het advies dat hij, direct na de 4-0 afslachting, kreeg van Zlatan Ibrahimovic. "Ik weet niet wat hij denkt, maar ik weet wel wat ik zou doen. Wegwezen! Ik ben vaak verkast in mijn leven en ik vond het steeds een uitdaging. Ik heb de laatste acht jaar acht titels gewonen, steeds met verschillende clubs in andere landen (…) Op één plek blijven is makkelijk. Maar als je regelmatig opnieuw begint en je dan ook weer succesvol bent. Dát maakt je pas tot een echte kampioen. Dat levert je pas respect op", vertelde hij in een Engelse krant.

Van Persie heeft het ongetwijfeld gelezen. En misschien wel een aantal keren herlezen. Net zoals ik dat gedaan heb. En misschien komt hij, net als ik dat deed, tot de conclusie dat Zlatan gelijk heeft. Ook de komende jaren gaat Arsenal - helaas, helaas - niks meer winnen. En waarschijnlijk zelfs gaat het steeds slechter voetballen. Wil hij daarin niet worden meegetrokken, is het nu tijd om te vertrekken. Het is nu tijd om moedig te zijn.

In Barcelona en Manchester zullen ze de berichten - net als ik trouwens - rond Van Persie met spanning volgen.

Jan Hermen de Bruijn
Hoofdredacteur ELF Voetbal




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <