Laatste nieuws
22.10Perez dubt over PSV'er: ‘Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo’n dip wél erg’
22.10Luijckx kan behalve Sandler maar één speler bedenken voor wie Ajax óók op de tribune zat
22.05Internationale media staan stil bij 'andere landstitel' van PSG
22.05Vink raadt Slot aan twee spelers mee te nemen: 'Kan Liverpool écht gebruiken'
22.05Kenneth Perez maakt miskoop finaal af: ‘Die komt geen lantaarnpaal voorbij!’
22.00Van Hanegem ziet Ajax-boosdoener ontsnappen: 'Het is onvoorstelbaar'
22.00Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
21.55Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
21.45Wissel Ten Hag zorgt voor boegeroep bij United-fans, Højlund reageert opvallend
21.43'Bedragen die voor Bakayoko genoemd worden zijn belachelijk'
21.40Perez ziet geschikte Slot-opvolger: 'Het is zó bepalend wie Feyenoord nu neemt'
21.40Paris Saint-Germain is dag na gelijkspel alsnog kampioen door nederlaag AS Monaco
21.40RKC geeft tot twee keer toe voorsprong uit handen tegen worstelend Utrecht
21.39VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Conceição en St. Juste in Portugese topper
21.35Bijzondere mijlpaal voor Kluivert na wéér een treffer: 'Mijn vader verslagen'
21.35VI Live: El Gran Derbi onderweg, Conceição en St. Juste in Portugese topper
21.20Slot krijgt advies om geen Feyenoorders mee te nemen: 'Vonden Antony ook geweldig'
21.20Column Willem van Hanegem | Dat Anton Gaaei er niet uit werd gestuurd bij Ajax is aan niemand uit te leggen
21.20Van de Donk dolgelukkig na bereiken Champions League-finale: 'Dit is waar je van droomt'
21.20Verlengen of vertrekken voor Tah, Motta naar Juventus zeer reëel
21.15Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
21.11Paris Saint-Germain na nederlaag AS Monaco voor tiende keer in twaalf jaar kampioen van Frankrijk
21.05LIVE buitenlands voetbal | Van Bommel weer hard onderuit tegen Union, Atalanta doet goede zaken
21.03VI Live: Real Betis en Sevilla onderweg in prachtige El Gran Derbi
21.02PSG prolongeert Franse titel en zet eerste stap voor verwezenlijking treble-droom
21.00Driemaal is scheepsrecht: PSG zonder te spelen kampioen van Frankrijk
20.54Perez is sceptisch over Feyenoorders en heeft advies voor Slot
20.51VI Live: Monaco achter tegen Lyon, PSG kan titelgeur nu écht ruiken
20.40Zesde landstitel in zeven seizoenen gloort nog altijd voor Manchester City na ontsnapping bij Nottingham Forest
20.34VI Live: Monaco heeft nog één treffer nodig om titelfeest PSG te verstieren
20.31Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
20.30Vangelis Pavlidis toch niet virtueel topscorer eredivisie na mislopen tweede goal AZ: ‘Ik ben spits, wil altijd scoren’
20.30NEC moet vrezen voor lange afwezigheid Philippe Sandler: verdediger loopt hamstringblessure op
20.28Nu ook op beeld: Dumfries zet rivaal te kakken met spandoek tijdens titelfeest
20.25Van Bommel kan titel niet meer prolongeren ondanks goal Janssen
Resultaten x
Column

'Ik had me afgelopen donderdag een dagje ziek gemeld'

Het WK 2010 is inmiddels uit mijn systeem. Die tweede plaats in Zuid-Afrika staat in de boeken en is hetzelfde waard als die twee zilveren plakken van Duitsland (1974) en Argentinië (1978).

26-07-2010 10:00 door Redactie ELF Voetbal

Ook die tweede plaats op de FIFA-ranglijst is leuk, maar is eigenlijk niet meer dan een statistische lijst en een beproefd middel om de prijs voor het spelen van vriendschappelijke Oranje-interlands met ruim een ton aan euro's en diverse sponsorcontracten op te schroeven. Waar de kas in Zeist voorlopig door Oranje kan worden gespekt, bevinden veel, heel veel clubs in ons betaald voetbal zich in zwaar weer. En dat twee weken voor de start van de nieuwe competitie. Diverse clubs die de eindjes ternauwernood aan elkaar kunnen knopen en in vergelijking tot vorig jaar nog meer moeten bezuinigen. Wederom een exodus van ervaren eredivisiewaardige spelers en een lamgeslagen transfermarkt. Een transfermarkt waarop technisch directeuren en clubbestuurders al hun creativiteit moeten aanwenden en soms op Houdini-achtige wijze te werk moeten gaan om spelers binnen te halen en trainers moeten zelfs hun eigen netwerk aanwenden om de steeds meer op veredelde jeugdteams lijkende selecties te versterken. Misschien kriebelt het daarom ook nog niet als ik aan het nieuwe voetbalseizoen denk.

Niveau

Ik hoop dat ik ongelijk krijg, maar ik ben erg bang dat we met het Nederlands clubvoetbal heel snel op het niveau van de Oostenrijkse, Belgische, Hongaarse en Zwitserse competities terecht zullen komen. De vraag is dan ook hoe lang het kwalitatief steeds minder bediende publiek de teruggang blijft pikken? Zullen de toeschouwers, waarvan velen toch ook de recessie in de portemonnee voelen, hun favoriete clubs met al die uitgedunde selecties blijven steunen? Zullen de supporters de weg naar de stadions blijven vinden, als zij zich gaan realiseren dat een nieuwe glansperiode in het Nederlands clubvoetbal zich voorlopig niet aandient?
Is het al geen teken aan de wand dat morrende Amsterdamse en Enschedese supporters de Johan Cruijff Schaal volgende week willen boycotten? En kijk eens naar de tegenvallende belangstelling en al die lege plekken in het stadion bij de oefenduels van onze topclubs. Iedereen weet dat oefenvoetbal surrogaat is, dat spelers blessurevrij willen blijven en teams in een experimenteerfase zitten, maar ik schrok dit weekend van de zeer matige belangstelling. Als dan ook nog eens duidelijk wordt dat een Engelse topclub als Chelsea onze huidige bekerwinnaar -trouwens respectloos- ook al niet meer serieus neemt door met een A-juniorenteam met twee dispensatiespelers naar de Arena te komen, mogen we ons wel eens achter de oren gaan krabben.

Ik verlangde dit weekend dan ook weer even terug naar die traditionele Amsterdamse en Rotterdamse tweedaagse toernooien die jarenlang voorafgaand aan het seizoen werden afgewerkt. Niet dat die altijd geweldig waren, maar je had in ieder geval wel de kans om wereldtoppers in Nederland te bewonderen.

Stille kracht

Zo had ik gisteren ook een volle Kuip verwacht. Goed, Real Mallorca is geen FC Barcelona of Real Madrid en Spaanse subtop, maar toch. Giovanni van Bronckhorst had ik bij zijn afscheid in ieder geval een volle Kuip gegund. Toen ik de afscheidnemende Feyenoord-aanvoerder in zijn eerste jaar profjaar -uitgeleend aan RKC Waalwijk- zag spelen, had ik door dat hij de Waalwijkers ondanks zijn jonge leeftijd voetballend sterker maakte, maar ik had nooit kunnen bevroeden dat die -toen- bescheiden linkermiddenvelder zo'n geweldige internationale carrière tegemoet zou gaan. In duels van Glasgow Rangers, Arsenal en FC Barcelona kwam ik -als scheidsrechter- hem met regelmaat tegen. Tussen alle vedetten viel Van Bronckhorst niet echt op, maar zeker ook niet uit de toon. Hij was zo'n speler die onopvallend veel nuttig werk voor anderen opknapte, technisch en tactisch altijd een voldoende haalde en zo af en toe met een geweldige afstandsknal een keeper kon verrassen. Hoewel hij nooit zijn 'poot' terugtrok en af en toe zijn tegenstander stevig kon raken, was 'Gio' geen speler die het een scheidsrechter verschrikkelijk moeilijk maakte en zijn overwegend zeer correcte gedrag was een voorbeeld voor velen. 106 Interlands, een fantastisch aantal.

Feyenoords' stille kracht stond gisteren voor het laatst op het veld. De tranen die bij zijn wissel over zijn wangen stroomden, verraadden zijn liefde voor het spel. 17 Jaar op topniveau gespeeld. Een palmares -inclusief Champions League-winst- om trots op te zijn! Petje af. Zelf sprak hij van de moeilijkste dag uit zijn leven. Directeur Gudde noemde hem een wereldgozer. Een juiste typering, maar tegelijk raakte de Nederlandse Eredivisie zijn meest ervaren vedette kwijt.

Handrem

Dat we vandaag de dag van kwalitatief sterke oefenwedstrijden verstoken blijven, is trouwens ook ongunstig voor de scheidsrechters. Wedstrijden die 'met de handrem erop' worden afgewerkt, zijn geen echte tests en laten niet zien in welke vorm de arbiter steekt.
Opvallend is dat een aantal scheidsrechters momenteel clubs, uitgerust met een dvd met wedstrijdsituaties, bezoeken. Een dvd, die spelers en trainers attent moet maken op de wijze waarop het vaderlandse arbitersgilde het nieuwe seizoen overtredingen en misstanden gaat aanpakken. Vreemd. Niet alleen, omdat de scheidsrechters hun eerste bijeenkomst pas over twee weken op de agenda hebben staan, er dus van uniforme instructie geen sprake kan zijn, maar ook dat door dit soort sessies de neutraliteit van de scheidsrechter weer in het geding kan komen. Zo bezocht scheidsrechter Blom afgelopen donderdag de Ajax-selectie terwijl hij over een paar dagen bij Ajax-FC Twente staat aangesteld. Als ik nog actief scheidsrechter zou zijn geweest, had ik mezelf afgelopen donderdag binnen het kader van de scheidsrechters-CAO een dagje ziek gemeld.

Klik hier voor meer informatie over de auteur.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <