Laatste nieuws
02.05Arsenal maakt statement door aartsrivaal Tottenham Hotspur uit te verslaan: Premier League blijft ongekend spannend
01.50Atalanta doet goede zaken in Serie A, geen winnaar in derby van Sevilla
00.00Van Hanegem looft Spartaan: 'Kan met twee vingers in zijn neus in de top mee'

Gisteren

23.58Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
23.55Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
23.50Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
23.43Nieuwe voorzitter André Villas-Boas ziet FC Porto in slotfase zege verspelen tegen koploper Sporting
23.41Bizar: Sporting staat in Porto op uit de dood en slaat twee keer toe in twee minuten
23.35Trainersadvies Feyenoord: 'Waarom niet? Met een ervaren iemand zoals Van Marwijk
23.32Lees terug: El Gran Derbi tussen Betis en Sevilla eindigt voor vierde keer op rij gelijk
23.28Knotsgekke slotfase in Portugese topper: Gyökeres wervelt minuut lang
23.28Sensationele Gyökeres beperkt in zinderende minuut schade Sporting
23.27'Ik heb ooit gezegd dat Ajax van Excelsior-niveau is, nu was Excelsior beter'
23.22VI Live: Gyokeres scoort twee keer in één minuut voor Sporting tegen Porto
23.11Lans gebroken voor Van Persie bij Feyenoord: 'Waarom naar Heerenveen?'
23.09VI Live: Porto op winkoers tegen Portugese koploper Sporting Portugal
23.04V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: ‘We onderschatten hoe goed hij is’
22.45Vermeulen onthult bedrag dat Feyenoord voor Slot ontvangt: 'Op een haar na rond'
22.44Excellerende Kluivert in de spotlights: 'Dit is een optie voor Oranje'
22.41'Mogelijk extra concurrent voor Mazraoui, Motta naar Juventus reëel'
22.35Perez en Vink zien 'cadeautjes' voor 'Lucky Ajax': 'Echt een topweekend'
22.30Oosting geeft uitsluitsel: 'Blijf bij Twente, ben niet gepolst door Feyenoord'
22.25Perez verbaast zich over transferwaarde van PSV'er: 'Zijn belachelijke bedragen'
22.20Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: ‘Die komt geen lantaarnpaal voorbij’
22.20VI Live: Sevilla langszij in El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.18Xavi: 'Frenkie van zeer hoog niveau en heel belangrijk voor mij'
22.16VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.10Perez dubt over PSV'er: ‘Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo’n dip wél erg’
22.05Internationale media zien verschil tussen deze en vorige landstitels van PSG
22.05Internationale media staan stil bij 'andere landstitel' van PSG
22.05Vink raadt Slot aan twee spelers mee te nemen: 'Kan Liverpool écht gebruiken'
22.00Van Hanegem ziet Ajax-boosdoener ontsnappen: 'Het is onvoorstelbaar'
22.00Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
21.55Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
21.45Wissel Ten Hag zorgt voor boegeroep bij United-fans, Højlund reageert opvallend
Resultaten x
Column

Hulptroepen

Zelden kwam het verschil in kwaliteit zo sterk tot uitdrukking als deze week tijdens de wedstrijd Arsenal - AZ in de Champions League. Alle goedbedoelde woorden van analytici ten spijt, dat AZ nog altijd zicht heeft op het behalen van de volgende ronde, werd pijnlijk duidelijk hoe immens het gat tussen Nederlandse top en Europese top is geworden.
09-11-2009 09:07 door Redactie ELF Voetbal

En dan praten we hier nog over een club die vorig seizoen op achttien punten achter Manchester United op de vierde plaats in de Engelse Premier League eindigde. Arsenal hunkert naar nieuw succes en heeft sinds het aantreden van Arsène Wenger de schoonheid van het spel toch nooit verloochend.
Aan deze filosofie houdt de Franse manager al jaren vast. Van Wengers gepassioneerde en geëmotioneerde speech na Dennis Bergkamps afscheidswedstrijd is zijn slotzin die hij -met een vette knipoog naar de ook aanwezige Johan Cruijff, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Edwin van der Sar en Frank de Boer- uitsprak, mij altijd bijgebleven: "Vorm is tijdelijk, maar klasse is permanent".

Realisme
Met deze tegeltjeswijsheid in het achterhoofd ben ik sindsdien nog realistischer en met een minimum aan opportunisme tegen voetbalzaken aan gaan kijken. Zo bekijk ik de stroom aan rode kaarten in de laatste speelronden dan ook. In de laatste vier weekends is het aantal uitgedeelde rode kaarten verdubbeld in vergelijking tot de eerste acht speelronden. De goede optredens van scheidsrechter Bas Nijhuis tijdens Sparta - Feyenoord en VVV-Venlo - NAC Breda zijn daar mede debet aan geweest. Nijhuis nam in die wedstrijden zijn arbitrale verantwoordelijkheid en werd gelijk als de nieuwe kroonprins gepresenteerd. En dat nadat er zes weken geleden nog over hem werd geroepen dat hij na het missen van een zuivere strafschop en rode kaart na een charge van Rob Penders op Marko Pantelic tijdens Ajax - NAC Breda het nooit zou leren en een paar dagen voor Sparta - Feyenoord na een wedstrijd in de Belgische competitie nog onder pek en veren op de trein naar Enschede werd teruggezet. Hoe snel kan het gaan? Deze week las ik diverse malen dat de KNVB blij was met het optreden van 'zijn' scheidsrechters.

Garnalen

Zelfs Henk Kesler vond tussen zijn persoonlijke strijd met Ajax-trainer Martin Jol (die wel heel dicht bij de waarheid kwam) en het schofferen van een Nederlands jeugdteam (na de uitschakeling op het WK-17 in Nigeria) door, na twaalf speelronden nog even tijd om op de huidige trend in de arbitrage te reageren. De KNVB-directie en arbitrage, het blijft voor mij een vreemde combinatie. Zoiets als Prins Willem-Alexander met Mexicaanse garnalen. Ooit hoorde ik Kesler, grijnzend van oor tot oor, nadat net de CAO met het scheidsrechtersgilde was getekend -waardoor de scheidsrechters hun onafhankelijkheid in ruil voor wat zekerheid voorgoed kwijtraakten- roepen dat hij door één simpele handtekening de baas van het aanwezige gezelschap werd. Waarop een Haags groepje in koor riep dat alleen een hond een baas heeft.
Volgens Koning Voetbal Henk I handelen de scheidsrechters dit seizoen goed en waken zij over de gezondheid van de spelers. Grove tackles en ellebogen moeten worden uitgebannen. Precies in de lijn zoals de scheidsrechters voorafgaand aan het seizoen zijn geïnstrueerd en zij tweewekelijks de wedstrijden evalueren. Nu snap ik best dat je de schijn van een professionele benadering van je scheidsrechters wilt ophouden, maar wees in je berichtgeving dan wel wat vollediger. Als enig Europees land werden de scheidsrechters hier geïnstrueerd terwijl de competitie al was begonnen en werden in de eerste speelronden al tal van wedstrijden door arbitrale fouten negatief beïnvloed. En als je roept dat scheidsrechters tweewekelijks worden bijgeschoold, wordt het tijd dat je de agenda's van een Roelof Luinge, Jan Wegereef, Ben Haverkort, Jack van Hulten, Dick van Egmond of Ruud Bossen eens inkijkt. Tien tegen één dat je van 3 augustus tot en met 11 november (de dag waarop de volgende conditietest wordt afgenomen) geen notitie tegenkomt dat zij zich in Zeist hebben moeten melden, laat staan dat zij collectief zijn teruggekoppeld.

Eye-opener

Daarom mag het Nederlandse voetbal blij zijn dat een select media-groepje zich hard blijft maken voor clean en fair play en met regelmaat misstanden en missers aan de kaak stelt. Nadat Willem Vissers in De Volkskrant en Studio Voetbal in een aantal uitzendingen al aandacht hadden besteed aan onbestrafte of onjuist beoordeelde aanslagen en ellebogen, werd ik door de Hilversumse redactie eind september uitgenodigd om over de arbitrage mee te komen praten.Het was niet heel moeilijk om de door hen ingeslagen weg te vervolgen.
Alleen al uit de speelronden 5, 6 en 7 plus de Oranje-overtredingen van Wesley Sneijder en Nigel de Jong, kon ik 21 (!) beelden aanleveren van overtredingen die volgens de spelregels met een rode kaart hadden moeten worden bestraft, maar waarbij die sanctie in al die gevallen achterwege bleef. Een aantal sms-jes en e-mails van scheidsrechters uit het betaald voetbal, die ik direct na de uitzending ontving, gaf duidelijk aan dat de getoonde compilatie van grove overtredingen voor hen een eye-opener was geweest en dat de feedback vanuit Zeist te wensen overliet. Het resultaat van de uitzending was de laatste weken duidelijk te zien. De mediarol is de laatste weken ontegenzeggelijk van invloed geweest op de arbitrage. Maar ik twijfel toch weer sterk of het zevental rode kaarten, dat dit weekend werd gemist, woensdag in Zeist de juiste aandacht krijgt.
Dus mogen we in Nederland voorlopig blij zijn dat er nog een groep journalisten is die, Arsène Wengers denktrand volgend, de schoonheid van het spel hoog in het vaandel heeft staan.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <