Laatste nieuws
23.28Unicum: veelbesproken De Mil handhaaft zich met tweede club in Pro League
23.25Arda Güler is de held van Real Madrid op moeizame avond in San Sebastián
23.20Leicester keert terug in Premier League door afstraffing Leeds
23.20B-garnituur Real wint dankzij scorende basisdebutant en is bijna kampioen
23.15Mondeling akkoord tussen Feyenoord en Liverpool: droomtransfer Arne Slot bijna rond
23.13Real Madrid kan titel nauwelijks nog ontgaan, Crysensio Summerville verprutst eerste promotiekans met Leeds United
23.10Leicester City kan promotie naar Premier League niet ontgaan na verlies Leeds
22.58B-team Real Madrid rekent af met Real Sociedad, titel bijna binnen
22.57Güler helpt Real Madrid bij basisdebuut in LaLiga aan zege
22.55Leeds gaat op de slachtbank, Leicester keert terug naar Premier League
22.55Britse media: 'Liverpool betaalt minimaal 9 miljoen voor Slot'
22.55Tilburgs feestje verpest: (nog) geen promotie Willem II na gelijkspel
22.40Groningen koestert punt in KKD-kraker: 'Zijn nog vol in de race'
22.25'Liverpool en Feyenoord akkoord over transfersom Slot, deal snel beklonken'
22.25Feyenoord ontvangt gigantisch bedrag van Liverpool voor Arne Slot
22.22Namen Giménez en Taylor vallen in Italië
22.22Namen Santiago Giménez en Kenneth Taylor vallen in Italië
22.07Jong Ajax speelt thuis gelijk tegen Roda JC
22.05Liverpool en Feyenoord bereiken mondeling akkoord over transfer Arne Slot
22.05Roda JC profiteert niet van remise bij kraker Willem II - FC Groningen
22.02Keuken Kampioen Divisie stevent af op spannende ontknoping
22.00'Feyenoord en Liverpool akkoord: Slot krijgt droomtransfer'
22.00Willem II grijpt naast eerste kans op terugkeer naar eredivisie na remise tegen Groningen
21.57Willem II moet promotiefeest uitstellen na gelijkspel in kraker
21.57Roda JC maakt dure misstap, FC Dordrecht vergeet te profiteren
21.57Roda begaat bij Jong Ajax cruciale misstap in strijd om directe promotie
21.55Willem II wint niet van FC Groningen en moet promotiefeest uitstellen
21.52Willem II moet feest uitstellen, maar houdt beste promotieperspectief
21.52VI Live: Willem II moet promotiefeest uitstellen
21.50Jorien van den Herik wordt ondanks steun Feyenoord en Ajax niet de nieuwe KNVB-voorzitter: 'Het is te veel werk’
21.40VI Live: Willem II heeft één goal nodig voor promotie
21.33Liverpool en Feyenoord zijn er mondeling uit: Arne Slot wordt a Red
21.33Feyenoord en Liverpool bereiken mondeling akkoord over Slot
21.29Slot krijgt eerste transferadvies: 'Frenkie meenemen naar Liverpool'
21.22VI Live: FC Groningen komt snel weer naast Willem II in KKD-kraker
Resultaten x
Column

Faillissementen

Nog drie ronden overleven en dan wordt de wedstrijd om Nederlands grootste dennenappel weer gespeeld. Ik krijg steeds meer de indruk dat dit de enige wedstrijd van het KNVB Beker-toernooi is die nog om het 'echhie' gaat. Deze week zag ik drie wedstrijden op tv voorbijkomen.
02-11-2009 10:45 door Redactie ELF Voetbal

Ik was blij dat de afstandsbediening binnen handbereik lag en met regelmaat naar programma's als De Nationale Bijbelquiz en Taalmeester kon schakelen. Hoe komt een zender als RTL7 er eigenlijk bij om in deze fase zoveel tijd te gunnen aan door velen niet serieus genomen wedstrijden? Als een aantal trainers vooraf zegt dat de competitie of aanstaande periodetitel veel belangrijker is, als een groot aantal vedettes rust wordt gegund, als trainers roepen dat de beker de kortste weg naar Europees voetbal is, maar dat de elftallen onder hun leiding nog nooit vier wedstrijden op rij hebben gewonnen? Als in dezelfde bekerronde de competitiedirecteur vaststelt dat één van de twee teams (Feyenoord) op weg naar de Klassieker twee dagen eerder dan de concurrent (Ajax) zijn wedstrijd mag afwerken, waardoor de hoofdstedelijken inmiddels wel weten waarom het tijdens een cupduel in Dordt steeds later wordt. Omdat veel topteams bekerwedstrijden totaal niet serieus benaderen, is het niet verwonderlijk dat de meeste bekerwedstrijden voor matig gevulde tribunes en in een sfeerloze ambiance worden afgewerkt.
Wat dit betreft zijn de toeschouwersaantallen -niet beïnvloed door vijf-euro acties- altijd een goede graadmeter, omdat voetbalpubliek zich nu eenmaal niet laat bedotten. De bekerloting was qua spanning eigenlijk het hoogtepunt van de cupweek, maar zal door het nachtelijk tijdstip door weinigen zijn gevolgd. Dat de WHC-voorzitter -zijn amateurclub ontvangt Ajax in de volgende ronde- aangaf dat hij liever een uitwedstrijd had geloot om 'het gedoe met veiligheid en lichtinstallatie' te ontlopen, geeft aan dat deelname van amateurclubs de serieuze status van het KNVB Beker-toernooi niet verhoogt. Nee, op deze manier wordt die beker -helaas- nooit een serieuze bezigheid.

Therapie

Net zo min serieus te nemen als die uitwisseling tussen Belgische en Nederlandse scheidsrechters. Oftewel, het plan om scheidsrechters ervaring op te laten doen in een andere competitie. Dit weekend zag ik de Belg Frank de Bleeckere in Eindhoven opdraven terwijl hij bijna twee jaar geleden nog de Klassieker Feyenoord-Ajax leidde. Het lijkt erop dat het project -zonder enige toegevoegde waarde- nu wordt gebruikt om scheidsrechters die midweeks een Champions League-wedstrijd (lees Real Madrid-AC Milan) ruïneren via de burencompetitie op therapeutische wijze terug te brengen. Ik zie in ieder geval geen andere reden waarom de Belgische 'topscheidsrechter' voor een wedstrijd als PSV-Vitesse de grens moest oversteken.
Want zo'n wedstrijd had ook door 60 procent van ons nationale korps, zeker nu een aantal arbiters de laatste weken zijn verantwoordelijkheid in het geven van rode kaarten durft te nemen, geleid kunnen worden.

Controle
Het lijkt duidelijk dat het toernooi om de KNVB Beker en het arbitragebeleid in het slop zitten. Maar wat te denken van het gehele betaald voetbal? Als de helft van de inhoud van het gedetailleerde interview, dat deze week in Voetbal International werd gepubliceerd, al klopt kunnen we beter snel ophouden. In de week dat AZ verder moest zonder Scheringa en RKC Waalwijk wankelde, werd bekend gemaakt dat het betaalde voetbal in Nederland failliet is en dat er zeker tien clubs onder curatele staan van de KNVB. De Zeister rekenmeester Ron Francis mocht op vijf pagina's uitleggen waarom het in het Nederlands betaald voetbal financieel zo slecht gaat en gaf als een Idols-jurylid hier en daar wat pluimen en oorvegen weg. Na de afgang in de licentiezaak met Fortuna Sittard is de KNVB volgens het financieel brein een stuk scherper geworden en het gejammer van de clubs meer dan zat. Clubs worden op wel veertig punten gecontroleerd, maar er zullen desondanks in de nabije toekomst nog meer clubs in de problemen komen. BVO's blijken geen open kaart te spelen en houden er soms wel vier verschillende boekhoudingen op na. Een paar clubs is naar KNVB-normen kerngezond. Heracles Almelo, Excelsior en FC Volendam zijn daarbij voorbeelden van clubs die het uitstekend doen. Daarnaast sloeg hij zich en passant op de borst dat er sinds zijn aantreden nog geen club was omgevallen en liet voor alle duidelijkheid nog even fijntjes weten dat de KNVB niet verantwoordelijk voor de huidige financiële malaise is. Ik heb nog gezocht naar de aanbevelingen van de Zeister Wouter Bos om het betaald voetbal van een financieel faillissement te redden. Helaas kwam ik niet meer tegen dan het plan om een scholingsdag voor clubs te organiseren en rigoureuze maatregelen die bestaan uit het openbaar maken van welke club in welke categorie zit (daar zullen ze van schrikken) en het uitdelen van boetes.

Abacus
Geen hand in eigen boezem en opbiechten dat KNVB en ECV niet in staat blijken de continuïteit van de competitie te waarborgen. Zal deze abacus er ooit aan gedacht hebben dat zijn voorbeeld(ige) clubs een laag ambitieniveau hebben en al blij zijn dat zij voorlopig kunnen voortbestaan? En die boetes? Is dat niet contraproductief? Clubs die het financieel al moeilijk hebben nog meer geld afhandig maken. Zijn opvoedkundige maatregelen als puntenaftrek niet doelmatiger? En weet hij niet dat een goede herder zijn schapen wel scheert, maar niet vilt? En wederom geen woord over de nieuwe Topklasse die in de nabije toekomst voor een aanzienlijk grotere chaos gaat zorgen. Trouwens, als de KNVB zich toch niet mede verantwoordelijk voor de penibele positie van de clubs acht, waar bemoeien ze zich dan eigenlijk mee? Lijkt mij gezien de aangedragen aanbevelingen maar beter ook!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <