Laatste nieuws
06.00Feyenoord-speler duikt zes dagen na teleurstelling op bij ADO Den Haag - Excelsior
03.00Stefan de Vrij doet na lang zwijgen eenmalig zijn verhaal over rechtszaak tegen SEG: ‘Er is van alles achter mijn rug om gebeurd’
00.35Hattrickheld Ademola Lookman bezorgt Atalanta met Teun Koopmeiners eerste Europese prijs in clubhistorie
00.10Kieft komt met opvallende transfersuggestie: 'Wat voor Ajax? Of PSV?'
00.05'Beoogde Slot-opvolger wil hogerop: huidige club zal hem niet tegenhouden'
00.00De 11 namen die Mauricio Pochettino kunnen opvolgen bij Chelsea

Gisteren

23.55Kieft enorm onder indruk: 'Wisten dat hij goed kan voetballen, maar...'
23.45De Roon en Koopmeiners genieten: 'We hebben iets uitzonderlijks gepresteerd'
23.45Excelsior haalt opgelucht adem na heet avondje in Den Haag: ‘Denk dat ik twee biertjes neem om tot rust te komen’
23.43Koopmeiners kan geluk niet op na Europa League-zege: 'We hebben geschiedenis geschreven'
23.40Mooi: geblesseerde De Roon steekt EL-bokaal als eerste de lucht in
23.40Atalanta-speler Djimsiti oogst lof met sympathieke actie richting De Roon
23.38Balende Frimpong richt vizier op volgende finale en verklaart onderonsje met De Roon
23.38Frimpong wil zich meteen richten op laatste uitdaging van het clubseizoen
23.35Atalanta maakt einde aan zegereeks Leverkusen en wint Europa League
23.25Koopmeiners imponeert: 'Topniveau, misschien zelfs wereldklasse'
23.25Driouech hoopt vurig op deelname aan Olympische Spelen: 'Hoop dat ze het zien'
23.15Lees terug: ongeslagen reeks Leverkusen nu definitief voorbij
23.08Overzicht CL-deelnemers: Italië levert mogelijk zes clubs door EL-zege Atalanta
23.05Lookman beslist EL-finale voor Atalanta en beëindigt ongeslagen reeks Leverkusen
23.05Atalanta dankt Lookman, is favoriet Leverkusen de baas en wint Europa League
22.55VP LIVE: Lookman bezorgt Atalanta met hattrick de Europa League (gesloten)
22.51VI Live: ongeslagen reeks Leverkusen nu definitief voorbij
22.51Sensationele Lookman velt Leverkusen: Atalanta schrijft historie in EL-finale
22.45Driouech gaat in op interesse van clubs: 'Weet niet wat ik moet zeggen...'
22.40VI Live: Hateboer mag nog even invallen voor ereminuten
22.37VI Live: Alonso hijst de witte vlag: Wirtz en Frimpong naar de kant
22.37'Bayern bereikt mondeling akkoord en heeft nieuwe trainer eindelijk zo goed als binnen'
22.33VI Live: hattrickheld Lookman ontpopt zich tot koning van Dublin
22.25Bekerfinale Tsjechië mondt uit in enorme knokpartij: analisten bekogeld met stoel
22.23VI Live: blauw-zwart volksfeest voorzichtig van start in Dublin
22.20'PSV en Feyenoord azen op jonge Amerikaanse middenvelder'
22.16VI Live: Leverkusen nog altijd zoekende, Frimpong mist kansje
22.15Achttienvoudig Oranje-international is plots gratis op te pikken in Engeland
22.10'Ajax verwacht Farioli heel snel al in Amsterdam: transfersom bekend'
Resultaten x
Column

Rode cijfers

Lekker hè, dat die Europese clubtoernooien weer begonnen zijn. Maar kunt u zich een Champions League voorstellen zonder Manchester United, Real Madrid, Chelsea, Internazionale, AC Milan, 21-09-2009 16:43 door Redactie ELF Voetbal

Samen met wat adviseurs schijnt hij een model te hebben ontwikkeld waardoor vanaf 2012 clubs met een negatieve jaarrekening niet meer op Europees niveau mogen meevoetballen. De voormalige Franse vedette van zwartgeld kampioen Saint-Étienne snapt opeens niets meer van de manier waarop momenteel topvoetbal wordt gespeeld. Hij vindt de miljoenenschulden van clubs als Real Madrid en AC Milan eigenlijk te gek voor woorden, terwijl die bedragen nog steeds gewoon keurig door banken of privépersonen worden afgedekt. Bovendien is het niet eerlijk richting verenigingen die hun financiële huishouding volgens Platini wel op orde hebben. Het is net alsof ik de stem van Calimero weer hoor. De financiële controle over clubs moest maar eens helemaal in handen van de UEFA komen te liggen. Weten ze daar in Zwitserland dan nog steeds niet dat hoe meer regels er komen, hoe groter de chaos wordt? Een paar dagen na zijn preek lijkt de UEFA-preses het probleem alweer voor een paar jaar te hebben weggeparkeerd door de verantwoordelijkheid in handen van anderen te leggen.

Zwaargewicht

De Belgische ex-premier Jean-Luc de Haene werd onder een laagje stof vandaan gehaald om de nieuwe Financial Fair Play-commissie aan te sturen. Een politiek zwaargewicht dat naast publiciteit ook nog van voetbal houdt en erom bekend staat dat hij het credo 'geen commentaar' hoog in het vaandel heeft staan. Hij houdt van voetbal, heeft een politiek Europees netwerk en komt uit een klein onafhankelijk land. De Belg voldeed dus precies aan het opgestelde profiel. De Haene vond in het verleden zelfs dat een nederlaag van zijn Club Brugge erger was dan een val van het Belgisch parlement. Wat willen we nog meer? Een politicus die financieel beleid moet controleren. Als dat maar goed gaat. Als ik denk aan zijn Nederlandse collega's die ons land voor ruim 350 miljard in de rode cijfers hebben laten lopen, zijn juist politici geen schoolvoorbeeld van bekwame rekenmeesters die reeds lang voor hun aanstaand aftreden weten dat zij hun land in faillissement achter zullen laten. En denken mannen als Platini en De Haene nu echt dat miljardairs als Roman Abramovich, Florentino Pérez, Massimo Moratti, Silvio Berlusconi, Mansour bin Zayed al Nahyan, Joan Laporta en de Amerikaanse vrije jongens Michael Glazer, Tom Stichs en George Gilett - de bezitters van de grootste clubs in het Europees voetbal (welke gewoon vrije ondernemingen zijn) - zich nu echt de les laten lezen door een oud-voetballer of bejaarde politicus? Natuurlijk niet. Die vrije jongens werken heel simpel. Wie betaalt, bepaalt. Zij willen met hun speeltjes best aan de Champions League meedoen, maar dan zonder opgelegde financiële beperkingen.

Schipperslatijn

Die moderne Dagobert Ducks dulden geen tegenspraak, inmenging of betutteling. Anders beleggen zij gewoon ergens op een zonnig plekje in de Middellandse Zee, op één van hun luxueuze privéjachten, een vergadering waar de grote clubs zich van de UEFA zullen afscheiden en stampen ze binnen een uurtje een eigen rondtrekkend Europese topcompetitiecircus uit de grond. De Champions League met clubs als FC Zürich, Maccabi Haifa, Rubin Kazan, Apoel Nicosia, Debreceni VCS en Unirea Urziceni als nieuwe trekpleisters achterlatend. Het lijkt mij stug dat die nieuwe Financial Fair Play-commissie topclubs met hoge schuldenlast en een buitengewoon uitgavenpatroon in de toekomst durft aan te pakken, aansluitend tot uitsluiting durft over te gaan en daarmee gelijk het toernooi van zijn broodnodige kwaliteit berooft.
Laat de UEFA zich nu eens niet zo druk maken over de financiële posities van clubs (daar zijn zij niet eens verantwoordelijk voor) maar zich meer inzetten voor veranderingen die het spel (nog) aantrekkelijker maken. Want juist daar is veel winst te boeken. Dan moeten de wijze heren wel met andere experimenten komen dan het inzetten van die vijfde en zesde officials. De proef die donderdag in de Europa League werd gestart was toch gewoon lachwekkend? Want wat voegen die extra officials nu werkelijk toe? Verder dan wat extra werkgelegenheid en reiskosten: weinig tot niets.

Nieuw project

In Heerenveen discussiëren ze nog steeds over een bal wel of niet over de doellijn. In Bilbao zijn ze nog steeds niet uitgelachen over een gegeven strafschop na een vijfsterren-schwalbe, die zelfs door drie arbiters niet juist werd waargenomen. Maarten Stekelenburg en collega-doelmannen slapen nog steeds slecht door hun schrikreacties, omdat die doellijnofficials met regelmaat als een dief in de nacht bij de tweede paal opdoken. Alle scheidsrechters lopen door de nieuwe instructies met betrekking tot positiekiezen nog steeds gedesoriënteerd rond. En kreeg de scheidsrechter - zoals bij Sparta Praag - PSV - eindelijk een keer advies dat er in het strafschopgebied werd geduwd of getrokken, begrepen weinigen dat dit een Eindhovense strafschop opleverde, omdat veel andere arbiters Danko Lazovic (hij leek wel een wild rodeopaard op die doellijn) juist hadden bestraft voor het trappen naar een tegenstander. Voor mij werd duidelijk dat de verandering geen verbetering is en die extra officials niets meer dan figuranten waren in matige voorstellingen (met FC Twente als uitzondering). Die extra vijfde en zesde heren lijken vooralsnog een leuk nieuw kleedkamerproject voor mannentester Heleen van Royen.

Klik hier voor meer informatie over de auteur.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <