Laatste nieuws
06.00Arsenal maakt statement door aartsrivaal Tottenham Hotspur uit te verslaan: Premier League blijft ongekend spannend
03.00Arne Slot de duurste Nederlandse coach ooit: dít laat de succescoach achter bij Feyenoord
01.50Atalanta doet goede zaken in Serie A, geen winnaar in derby van Sevilla
00.00Van Hanegem looft Spartaan: 'Kan met twee vingers in zijn neus in de top mee'

Gisteren

23.58Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
23.55Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
23.50Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
23.43Nieuwe voorzitter André Villas-Boas ziet FC Porto in slotfase zege verspelen tegen koploper Sporting
23.41Bizar: Sporting staat in Porto op uit de dood en slaat twee keer toe in twee minuten
23.35Trainersadvies Feyenoord: 'Waarom niet? Met een ervaren iemand zoals Van Marwijk
23.32Lees terug: El Gran Derbi tussen Betis en Sevilla eindigt voor vierde keer op rij gelijk
23.28Knotsgekke slotfase in Portugese topper: Gyökeres wervelt minuut lang
23.28Sensationele Gyökeres beperkt in zinderende minuut schade Sporting
23.27'Ik heb ooit gezegd dat Ajax van Excelsior-niveau is, nu was Excelsior beter'
23.22VI Live: Gyokeres scoort twee keer in één minuut voor Sporting tegen Porto
23.11Lans gebroken voor Van Persie bij Feyenoord: 'Waarom naar Heerenveen?'
23.09VI Live: Porto op winkoers tegen Portugese koploper Sporting Portugal
23.04V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: ‘We onderschatten hoe goed hij is’
22.45Vermeulen onthult bedrag dat Feyenoord voor Slot ontvangt: 'Op een haar na rond'
22.44Excellerende Kluivert in de spotlights: 'Dit is een optie voor Oranje'
22.41'Mogelijk extra concurrent voor Mazraoui, Motta naar Juventus reëel'
22.35Perez en Vink zien 'cadeautjes' voor 'Lucky Ajax': 'Echt een topweekend'
22.30Oosting geeft uitsluitsel: 'Blijf bij Twente, ben niet gepolst door Feyenoord'
22.25Perez verbaast zich over transferwaarde van PSV'er: 'Zijn belachelijke bedragen'
22.20Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: ‘Die komt geen lantaarnpaal voorbij’
22.20VI Live: Sevilla langszij in El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.18Xavi: 'Frenkie van zeer hoog niveau en heel belangrijk voor mij'
22.16VI Live: Betis leidt El Gran Derbi, Porto zet Sporting Portugal te kakken
22.10Perez dubt over PSV'er: ‘Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo’n dip wél erg’
22.05Internationale media zien verschil tussen deze en vorige landstitels van PSG
22.05Internationale media staan stil bij 'andere landstitel' van PSG
22.05Vink raadt Slot aan twee spelers mee te nemen: 'Kan Liverpool écht gebruiken'
22.00Van Hanegem ziet Ajax-boosdoener ontsnappen: 'Het is onvoorstelbaar'
22.00Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
21.55Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
Resultaten x
Overige

Leedvermaak om Liverpool

ELF Voetbal werkt samen met www.Catenaccio.nl. Op deze website staan achtergrondverhalen over de (inter)nationale voetbalwereld. Wekelijks verschijnt één artikel op ELF Voetbal. Dit keer een analyse over de huidige staat van het voetbal in Liverpool.
05-01-2010 16:27 door Redactie ELF Voetbal

Het is momenteel geen pretje om als voetbalsupporter in Liverpool te wonen. De grote trots van de havenstad, Liverpool FC, laat het dit seizoen hevig afweten. In de schaduw van The Reds staan de tegenvallende resultaten van stadsgenoot Everton. De ploeg van David Moyes lijkt een streep te kunnen zetten door haar Europese ambities.

Liverpool wordt met enige regelmaat vergeleken met Feyenoord. Beide volksclubs weten zich gesteund door een grote schare fans. Rotterdam en Liverpool zijn tevens twee grote havensteden. De pijnlijkste overeenkomst is echter dat beide clubs bekend staan als zijnde een topclub, terwijl Feyenoord de schaal in 1999 voor het laatst mocht vasthouden en Liverpool in 1990 vooralsnog voor de laatste keer de beste was van Engeland.

Dat is toch redelijk opmerkelijk te noemen. The Reds zijn met achttien kampioenschappen namelijk recordkampioen in Engeland, al moeten ze die titel sinds vorig jaar delen met Manchester United. Verder wist de in 1892 opgerichte club zeven keer beslag te leggen op de FA Cup, werd de League Cup zeven keer gewonnen, waren ze vijftien keer de beste in de wedstrijd om het Community Shield. Ook in Europa ging het ze voor de wind. Met vijf Champions League-bekers, drie UEFA Cups en evenzoveel Europese Supercups heeft de Noord-Engelse formatie een prijzenkast om U tegen te zeggen. Overigens werden tien van de in totaal 59 (!) prijzen gewonnen tijdens deze eeuw.

Rafael Benítez kwam in 2004 over van de Spaanse topclub Valencia om Liverpool kampioen te maken. De Spaanse tacticus won sinds zijn aantreden de FA Cup, het Community Shield, de Europese Supercup en de Champions League. Het gebrek aan landstitels blijft echter knagen aan de fans en de Amerikaanse eigenaren van de club.

De druk op de schouders van Benítez komt zijn aankoopbeleid niet ten goede. Van de achttien selectiespelers die in 2005 de Champions League wonnen, zijn er nog maar twee over: Steven Gerrard en Jamie Carragher. Publiekslievelingen Xabi Alonso, John Arne Riise en Sami Hyypiä zijn inmiddels vertrokken. Dure aankopen als Robbie Keane, Ryan Babel en Alberto Aquilani wisten, tot zover, niet te overtuigen en door de haast voelbare spanning tussen de directie en de hoofdcoach is de sfeer op Anfield Road niet opperbest.

Dat de absolute sterspeler van The Reds, Fernando Torres, de laatste tijd vaker met pijntjes langs de kant zit, komt de club ook niet goed uit. Het resulteerde in een tegenvallende zevende plaats in de competitie met een achterstand van twaalf punten op koploper Chelsea. Tevens werd Liverpool uitgeschakeld in de groepsfase van de Champions League. Arsenal was in de League Cup de sterkste in de achtste finale en in de FA Cup blijft de malaise voortduren. Dirk Kuijt en Ryan Babel zullen op herhaling moeten tegen Reading, de nummer twintig van de Championship, nadat de eerste ontmoeting in 1-1 eindigde.

"Ach, er zijn twee clubs in Liverpool, dan gaan we toch naar Goodison Park?", moet de neutrale voetballiefhebber in de havenstad hebben gedacht. Helaas vallen de resultaten van Everton dit seizoen ook tegen. De oudste club van Liverpool wilde afrekenen met haar wisselvalligheid en definitief aanhaken bij de bovenste vijf ploegen, nadat ze in de voorgaande jaren respectievelijk als zesde, vijfde en nog eens vijfde eindigden. Met de komst van internationals Diniyar Bilyaletdinov, John Heitinga en Lucas Neill en het aantrekken van de ervaren mandekker Sylvain Distin wilden The Blues hun ambities kracht bijzetten.

Trainer David Moyes kreeg echter met krachten te maken waar ook hij weinig grip op heeft: door blessures miste hij vaste krachten Victor Anichebe, Mikel Arteta en Phil Jagielka de gehele eerste seizoenshelft. Ook Joseph Yobo, James Vaughan, Jack Rodwell, Phil Neville, Steven Pienaar en Louis Saha misten een deel van de competitie door verschillende blessures. Een groot deel van deze spelers is voorlopig nog niet hersteld. Daar komt nog eens bij dat de van Manchester City geleende Joao Alves Jo totaal uit vorm is. De Braziliaanse spits heeft het net nog niet weten te vinden dit seizoen.

Mede door deze personele problemen staat Everton momenteel op een teleurstellende elfde plek in de Premier League. Ook de League Cup gaat dit jaar aan Everton voorbij, omdat Tottenham Hotspur in de vierde ronde te sterk was. In tegenstelling tot stadsgenoot Liverpool FC hadden The Toffees weinig moeite met hun tegenstander in de FA Cup, Carlisle United werd met 3-1 naar huis gestuurd. In de Europa League wist de Engelse subtopper met de hakken over de sloot de volgende ronde te bereiken. Daar staat ze overigens geen gemakkelijke opponent te wachten. Everton moet Sporting Lissabon verslaan om tot de laatste zestien te door te stoten.

Omdat ook Everton de recessie voelt, moet de club creatief zijn op de transfermarkt. Wat dat betreft hebben ze aan trainer Moyes een prima koopjesjager. De Schotse manager gaf in het verleden slechts sporadisch grote bedragen uit. Als dit al gebeurde, was de aankoop ook van waarde voor de club. The Blues wisten zich voor na de winterstop al te verzekeren van de diensten van Philippe Senderos, terwijl Landon Donovan voor tien weken van LA Galaxy wordt gehuurd. Er zal heel wat moeten gebeuren in het blauwe gedeelte van Liverpool, wil de club nog aanhaken bij de clubs die strijden om Europees voetbal. Een extra fysiotherapeut en een dokter zouden geen overbodige luxe zijn.

Zowel voor Liverpool als voor Everton is er dus nog een hoop werk te verrichten in de tweede seizoenshelft. Hoogstwaarschijnlijk zullen de doelstellingen die aan het begin van het seizoen zijn gesteld in beide kampen niet meer worden gehaald. 2010 staat voor The Reds en The Blues vooral in het teken van het voorkomen van verder gezichtsverlies. Tot die tijd blijft er voor de concurrenten genoeg leedvermaak om en in Liverpool.

Op Catenaccio.nl verschenen deze week onder meer:

- Ancelotti belooft Afrika Essien

- Voetbal was even vrede

- De Twente-mentaliteit




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <