Laatste nieuws
08.10Go Ahead Eagles wint rechtszaak van FC Utrecht en krijgt flinke geldsom
08.10Liverpool en Arsenal hopen op uitglijder Manchester City: dit is het programma in de Engelse titelstrijd
08.02Pastoor even klaar als trainer: 'Gezin gewend dat ik eerder wegga of überhaupt niet kom'
08.00Ajax moet nog vol aan de bak voor vijfde plaats: ‘Als dat mislukt, zijn ze shirt komend seizoen niet waard’
07.55'Van Praag houdt voet bij stuk en wil Ajax-leden overtuigen van vertrek Kroes'
07.49Pochettino trekt pijnlijke conclusie: 'Op een slechte dag, zijn we echt slecht'
07.46Ronald Koeman krijgt zijn zin: uitbreiding EK-selecties een formaliteit
07.38‘Graham Potter wordt de nieuwe trainer van Ajax als Alex Kroes terugkeert’
07.35'Bezem door Ajax-selectie: vooral voorhoede op de schop, winst lonkt na rampjaar'
07.30Voetbal op tv: Ajax, FC Twente en de Merseyside Derby
07.29Podcast Formule 1 | De waarde van het merk Max Verstappen
07.25Arteta bespreekt eigen rol in titelrace met Arsenal en looft uitblinker Havertz
07.16Feyenoord bereidt zich voor op vertrek Slot en identificeert mogelijke vervanger
07.12'PSV gaat transfersom voor Dest proberen te drukken bij Barcelona'
07.00Vermoedelijke XI Ajax: Van 't Schip hint op 4-3-3, rentree Henderson nabij
06.54'Slot wil Hulshoff meenemen, eerste naam van opvolger valt bij Feyenoord'
06.45'Koeman krijgt zijn zin: landen mogen 26 spelers selecteren voor EK voetbal'
06.12Ontknoping eredivisie: redt Ajax Europa League en gaat Twente de Champions League in?
03.03PSV en het dilemma-Dest: legt club tien miljoen op tafel om zwaar geblesseerde speler te kopen?
00.10Voetbalpodcast | ‘Jürgen Klopp opvolgen bij Liverpool is een moeilijke klus, maar Arne Slot zou het kunnen’
00.00Wint Cole Palmer het EK voor Engeland? ‘Het is een absoluut genie’

Gisteren

23.57Slot-nieuws wekt enthousiasme: 'Liverpool voor hem een hele goede club'
23.55Ajax maakt vanwege riant bedrag aan tekengeld amper winst op Conceição
23.39Leicester zet monsterscore neer tegen Southampton en kan promotie ruiken
23.30Arsenal en Ødegaard maken in titeljacht grote indruk tegen 'trash' Chelsea
23.30Engelse media geïmponeerd: 'Arsenal back on track'
23.30'Liverpool intensiveert jacht op Slot, trainer zoekt al op Engelse huizenmarkt'
23.27‘Liverpool maakt topprioriteit van Arne Slot en gaat aankloppen bij Feyenoord’
23.20Premier League-koploper Arsenal wint ruim van Chelsea en moet hopen op misstap Manchester City
23.18Noodkreet Koeman sorteert effect: Oranje mag met 26 spelers naar EK
23.07Oud-Ajacied Milik schiet Juventus naar finale Coppa Italia
23.05De EK-selectie van Engeland: dit zijn de spelers die kans maken
23.03Invaller Milik schiet schiet verliezend Juventus naar Italiaanse bekerfinale
23.00Briljant Arsenal vernedert Chelsea en houdt zicht op Premier League-titel
22.58Leicester City kan Premier League ruiken na sensationele zege
Resultaten x

Ajax en de verdwenen honderd miljoen euro aan miskopen en salariskosten

Ajax hoopt op korte termijn recordaankoop Dusan Tadic presenteren. Het verleden heeft geleerd dat Amsterdamse recordtransfers niet altijd een garantie voor succes zijn geweest. Een top tien van de grootste Amsterdamse transferflaters. Over honderd miljoen aan weggegooide euro’s. 
22-06-2018 14:44 door Steven Kooijman

10. Nikos Machlas. 8,5 miljoen euro, gekocht van Vitesse

Nikos Machlas was de duurste Ajax-spits van de twintigste eeuw. De Europees topscorer van het seizoen 1997/98 kon in zijn Amsterdamse jaren (’99-’03) de supporters zelden bekoren. Dankzij een trits aan legendarische missers kreeg de Kretenzer de bijnaam Lachgas. In zijn vierde seizoen werd de Griek, met een jaarlijkse gage van vier miljoen de beste verdienende speler van de Eredivisie, verbannen naar het tweede elftal. Het geduld met de voormalige Vitesse-spits was op.

9. Giorgi Kinkladze. 8 miljoen euro, gekocht van Manchester City

Ha, dat waren nog eens tijden! Het grote Ajax kocht op voorspraak van trainer Morten Olsen een speler van het armetierige Manchester City. De Georgiër kostte vijftien miljoen gulden, vreemd eigenlijk voor een speler die verklaarde desnoods kruipend naar Amsterdam te willen komen. Kinkie speelde tot zijn afgrijzen nooit op zijn favoriete nummer 10-positie. Nadat Olsen in een hemeltergende ontslagsoap was vervangen door Jan Wouters, waren de dagen van de Georgiër in de Arena geteld. Kinkladze speelde slechts twaalf competitieduels voor Ajax.  

8. Rob Wielaert. 3,15 miljoen euro, gekocht van FC Twente

Ooit verscheen er op eenvan de vele Ajaxwebsites een top tien van de slechtste Ajacieden ooit. Rob Wielaert eindigde op een keurige derde plaats. Say no more.

7. Jan Mulder. 1,3 miljoen gulden, gekocht van Anderlecht

Jan Mulder werd in het seizoen 1972/73 voor het destijds astronomische bedrag van 1,3 miljoen gulden overgenomen van Anderlecht. Het fenomeen uit Bellingwolde moest op termijn de opvolger worden van Johan Cruijff, maar flopte echter volledig in Amsterdam. Aan de kwaliteiten van de centrumspits lag het niet, wel aan een slepende knieblessure. In ’75 hing Mulder, dertig jaar pas, gedesillusioneerd zijn kicksen aan de wilgen.   

6. Timothée Atouba. Jaarsalaris van 1,4 miljoen euro, overgekomen van HSV

Eerlijk is eerlijk, Ajax heeft nooit een transferbedrag voor Atouba hoeven betalen. Maar toch, een jaarsalaris van 1,4 miljoen euro was bij nader inzien een tikkie aan de hoge kant. De verdediger uit Kameroen speelde in anderhalf jaar één hele competitiewedstrijd voor Ajax. Volgens René van der Gijp voetbalde de protégée van Mino Raiola op klapschaatsen.  

5. Froylán Ledezma. 4,5 miljoen euro, gekocht van LD Alajuelense

Toen het Costa Ricaanse wonderkind Froylán Ledezma in 1997 op Schiphol aankwam, vochten de voorzitters van Ajax en Feyenoord om zijn handtekening. Ledezma had op een jeugdtoernooi voor Feyenoord gespeeld, maar koos voor Ajax. De aanvaller werd in het koude Nederland overmand door heimwee, nam het niet zo nauw met de discipline en keerde na twee jaar opgelucht huiswaarts. De enige twee wedstrijden die Ledezma in het eerste speelde, waren tijdens een trainingskamp in Griekenland… Dat hij als Ajacied op vakantie in zijn geboorteland in een discotheek had staan zwaaien met een revolver, was ook al geen aanbeveling geweest.

4. Albert Luque. 8 miljoen euro, gekocht van Newcastle United

Weggestuurd uit de jeugdopleiding van Barça, belandde de Spaanse international Luque via Mallorca, Deportivo la Coruña en Newcastle United in de zomer van 2007 in Amsterdam. De komst van de Catalaan, die een paar jaar eerder nog op de nominatie had gestaan om Messi in Camp Nou te vervangen, mondde uit in een fiasco. Zijn grootste wapenfeit: een vechtpartij met ploeggenoot Luis Suárez in de rust van Feyenoord - Ajax. Luque werd na een armetierig debuutseizoen tweemaal verhuurd aan Málaga, waarna zijn Amsterdamse dienstverband erop zat. Behalve de transfersom van acht miljoen zag Ajax ook nog eens zes miljoen aan salariskosten in rook opgaan. Tel uit je verlies.

3. Márcio Santos. 5 miljoen euro, gekocht van Fiorentina

Ietwat overmoedig geworden na de Champions League-zege haalde Louis van Gaal in de zomer van ’95 een heuse wereldkampioen naar de ArenA. En niet zomaar eentje, want Márcio Santos was op het WK van 1994 opgenomen in het wereldelftal. Maar nadat de Braziliaan voet op Hollandse bodem had gezet, ging werkelijk alles mis. Allereerst kreeg de trotse Zuid-Amerikaan naar eigen zeggen te weinig respect van zijn coach, vervolgens rolde hij van de ene in de andere blessure. Eindelijk fit, in december van het volgende jaar, volgde zijn mythische rode kaart in de thuiswedstrijd tegen PSV, nadat hij als invaller al na zestien seconden aan het shirt van Luc Nilis was gaan hangen. Een paar dagen eerder was hij bij het tweede ook al uit het veld gestuurd. Het zou niet meer goed komen tussen Santos en Ajax. 

2. Ivan Gabrich. 5 miljoen, gekocht van Newell’s Old Boys 

Je kon ontzettend lachen met die olijke Argentijn, zo vertelde oud-Ajax-doelman Fred Grim ooit. Maar na een half jaar met hem getraind te hebben wist Grim nog steeds niet of hij linksbenig of rechtsbenig was. Kortom: Gabrich, de bonkige spits die Patrick Kluivert moest vergeten en was gehaald op basis van videobeelden, kon er geen kloot van. Na de eerste, pijnlijk verlopen invalbeurt van Gabrich, kwam Frank de Boer briesend de kleedkamer in: “Wie heeft godverdomme deze spits gehaald?” Louis van Gaal had een belangrijke stem gehad in de transfer. Op de vraag wat de voornaamste kwaliteiten van de Argentijnse boomstam waren, had Van Gaal geantwoord: “Gabrich is een balvaste spits die nóóit omvalt en voor veel doelpunten gaat zorgen!” In de tien wedstrijden die Gabrich mocht opdraven, viel hij wél om maar scoorde hij niet. Via de achterdeur verdween hij naar Merida, dat uitkwam in de Spaanse tweede divisie.

1. Miralem Sulejmani. 16,25 miljoen, gekocht van sc Heerenveen

Goed, in de zomer van 2008 was clubicoon Marco van Basten bij Ajax als de grote Verlosser aangesteld. Na vier titelloze jaren werd het de hoogste tijd dat de kampioensschaal weer in de Amsterdamse prijzenkast zou belanden. Van Basten maakte zich sterk voor Miralem Sulejmani, de tiener die Ajax een half jaar eerder in Heerenveen helemaal scheel had gespeeld. Technisch manager Danny Blind bleek ook al een fan van de behendige Serviër en zo kon het gebeuren dat Ajax 16,25 miljoen euro betaalde voor Sulejmani. Voor hetzelfde geld had Manchester United een paar jaar eerder een andere tiener ingelijfd: Cristiano Ronaldo. Waar CR7 zou uitgroeien tot de beste speler van de wereld, daar blokkeerde Mickey onder het juk van zijn gigantische prijskaartje. Wel vulde hij zijn zakken. Tot overmaat van ramp diende Sulejmani zijn peperdure contract uit om gratis de deur uit te lopen. Inclusief salaris had de Serviër Ajax 28 miljoen euro gekost.    




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <