Resultaten x

Interview Henk van Schaik: “Dit maakt die klotemaanden goed”

Op dit moment is Henk van Schaik misschien wel recordhouder. Zijn invalbeurt in de 94e minuut van Livingston – Celtic was zijn debuut voor de thuisclub. Misschien is Van Schaik daarmee de man die de minste speeltijd ooit maakte in de Schotse Premier League. Alle tekenen wijzen erop dat daar spoedig verandering in zal komen. ELF Voetbal belde naar Schotland!
15-11-2018 14:50 door Jan Willem Spaans

Roze wolk

Het is inmiddels twee dagen na de wedstrijd, maar de glimlach van de van FC Twente overgekomen verdediger is bijna door de telefoon te zien. “Ik leef nog steeds in een droom”, klinkt het over zijn debuut. “Het is snel gegaan, en dan mogen debuteren tegen de kampioen. Wat wil je nog meer?” Dat het snel gegaan is, mag een understatement heten. Enkele weken geleden tekende hij een contract met de Schotten. “Ik was op stage, ging terug en voor dat ik het wist moest ik terug om te tekenen. Een rollercoaster.”

Waarom bleef Van Schaik, twintig jaar pas, niet in Enschede? “Ik had nog een contract, maar het eerste elftal degradeerde. Ik speelde bij Jong FC Twente, dat is uit de Derde Divisie gehaald. Toen was er geen perspectief meer, hebben ze duidelijk gezegd. Dan kan je een jaar vergooien op het achterplan. In goed overleg is het contract ontbonden. De hele zomer heb ik elke dag twee keer getraind in de hoop op een kansje. Al die klotemaanden zijn het waard geweest voor dit moment.”

Krachthonk

Van Schaik, een grote jongen, past ogenschijnlijk goed in het fysieke Schotse voetbal. “Het voetbal is veel directer. Er wordt veel meer energie in de wedstrijden gelegd, het is veel intenser. Net hebben we in de ochtend in de fitnessruimte getraind. Je gaat dan een uurtje het veld op, en daarna sta je weer in het krachthonk. Dat doen we bijna iedere dag, en zaterdag gaan we ertegenaan. Ik heb mijn hele leven lang gedroomd om ooit in het Britse voetbal te spelen en ik vind het geweldig om deze kans te krijgen. Ik kan me nu ook nog kneden als speler, met de aspecten die ik nu allemaal leer. Ik geniet er met volle teugen van.”

Trainer Gary Holt, die het al vroeg in het seizoen overnam van Kenny Miller omdat die het voetballen te zeer miste, is lovend over zijn nieuwe aanwinst. Kunnen de twee ook op het trainingsveld goed opschieten? “Ja, dat is een fantastische kerel. Hij en mijn assistent hebben mij gehaald, dus ik ben ze dankbaar. Ze willen mij rustig brengen in een heel andere competitie. Ik verwacht niet dat ik er de volgende wedstrijd gelijk insta.” De achterhoede van Livingston staat dan ook als het spreekwoordelijke huis. De ploeg promoveerde twee jaar op rij met erg weinig tegengoals, dit seizoen slikte alleen Celtic minder(de 0-0 uitslag was logisch).

Op zijn plek

Van Schaik is derhalve voorzichtig met het uitspreken van zijn ambities. “Het zijn fantastische gozers om van te leren echt monsters”, klinkt het over de verdedigers die hij uit de ploeg probeert te spelen. Niet dat de concurrentie de sfeer verziekt, overigens. “Het zijn echt vrienden. Na trainen drinken we een bakje koffie, of gaan we ’s avonds wat eten. Dat was ik in Nederland niet gewend.” De Schotse vriendelijkheid zal Van Schaik nog wel even in de greep houden, hij tekende tot medio 2020. “Ik zit hier helemaal op mijn plek. Als je vorig jaar had gezegd dat ik zou debuteren in de Schotse Premier League had ik gezegd dat je helemaal gek was, maar ik vind het fantastisch”, besluit hij.Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Nemanja Gudelj verruilt Guangzhou Evergrande voor slagvaardig Sevilla'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <