Resultaten x
binnenland

Interview NEC-huurling Tom van de Looi: "Aanvoerdersband bij Oranje is zeker een eer"

Tom van de Looi scoorde zondagmiddag zijn eerste doelpunt voor Oranje Onder 20. Maar de aanvoerder van de ploeg, dit seizoen actief voor NEC, had daar weinig plezier van. "We verliezen van Duitsland. Op basis van de eerste helft onnodig en onterecht."

09-09-2019 10:00 door Sander Berends

De ploeg van bondscoach Bert Konterman legde in de eerste 45 minuten inderdaad een knappe wedstrijd op de grasmat. Tegenstander Duitsland stond voortdurend onder druk en had binnen 35 seconden zelfs al achter kunnen staan, toen Zakaria Aboukhlal aangespeeld door Thomas Buitink net niet kon profiteren van een enorm misverstand in de Duitse defensie. Het was juist Van de Looi die als aanvoerder het goede voorbeeld gaf en Oranje Onder 20 op een prachtige wijze op een 1-0 voorsprong zette. Hij controleerde een afgeslagen corner van Jurgen Ekkelenkamp op de borst en joeg de bal met een prachtige volley tegen de touwen.

Na een uur ging het plotseling helemaal mis. "We werden slordiger en Duitsland juist beter", vervolgde Van de Looi tegenover ELF Voetbal. "Zij brachten Nicolas Kühn van Ajax waardoor zij gingen drukken. Na ruim een uur werd het binnen enkele minuten 1-1 en 1-2 en misten zij nog een penalty tussendoor. Duitsland was vanaf die fase veel beter met snelheid voorin. De ruimtes werden steeds groter, dat was in hun voordeel."

Aanvoerdersband

Als aanvoerder probeerde Van de Looi zijn medespelers nog te sturen. "Toen we zagen dat het misging, is het zaak compact te spelen. We wisselden van 4-3-3 naar 4-4-2, maar we bleven problemen houden." Ondanks de nederlaag kon de twintigjarige middenvelder ook trots zijn. Vorige week gaf de bondscoach hem de aanvoerdersband. "Helemaal onverwacht was dat niet. Vooraf had ik dat gevoel al, omdat ik vorig jaar al tweede aanvoerder was. De eerste man, Jordy Wehrmann, was er nu niet bij. De nieuwe spelers uit de 2000-lichting kwamen vermoedelijk nog niet in aanmerking en het is niet logisch de afvallers van Jong Oranje direct de band te geven. Aanvoerder zijn is mooi. Het voelt zeker als een eer om op die manier je land te vertegenwoordigen."

Naast de toss of aanspreekpunt op het veld levert het 'wat regeldingetjes' op. "Deze bondscoach legt meer verantwoordelijkheid neer bij de spelers. We worden geacht mee te denken over tactiek, over de tegenstander. Zaterdag heb ik met een groepje de kansen en spelhervattingen van de Duitsers moeten analyseren. Zulke initiatieven kan ik zeker waarderen. Deze week met Oranje Onder 20 was goed, maar ook zwaar." Donderdag eindigde de oefeninterland tegen Engeland in Shrewsbury doelpuntloos. "Vrijdagochtend om zes uur stonden we in ons hotel al naast ons bed voor de terugvlucht naar Nederland."

Play-Offs

Maandag meldt Van de Looi zich weer bij NEC, dat hem dit seizoen huurt van FC Groningen. "Ik ben heel goed opgevangen in Nijmegen. We hebben een leuke groep. Maandag kregen we er op de laatste dag van de transferperiode nog twee goede nieuwelingen bij (Zian Flemming en Etien Velikonja, red.). De Play-Offs halen is dit seizoen minimaal ons doel."

Van de Looi staat nog tot medio 2021 onder contract in het hoge noorden. "Ik heb vorige maand met meerdere clubs gesproken. Ook uit de Eredivisie. Bij NEC kreeg ik het beste gevoel. Het is Eerste Divisie, maar als ik kijk naar de club, de faciliteiten, de fans, de organisatie, dan is NEC gewoon een Eredivisieclub. Met zijn allen willen ze weer de stap omhoog zetten. Daar wil ik graag aan meehelpen."

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Bilal Basacikoglu gesignaleerd bij Trabzonspor'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <