Resultaten x
binnenland

Anass Achahbar moet loopbaan zien te redden bij FC Dordrecht

Anass Achahbar kon in de jeugd van Feyenoord mooie adelbrieven voorleggen. Hij was het toptalent in een lichting boordevol talent. De kleine en handige spits liet in het eerste eveneens prachtige dingen zien, maar een definitieve doorbraak bleef uit. Op een niveautje lager kwam het potentieel er ook niet uit en dus moet Achahbar zijn loopbaan nu zien te redden bij Keuken Kampioen Divisie-laagvlieger FC Dordrecht. 

10-09-2019 10:48 door Tim Beck

Over de 1997-lichting van Feyenoord werd door Steven van der Hoeven namens Hard Gras een mooi boek geschreven. Volgens de jeugdkenners was dit een van de beste lichtingen ooit op Varkenoord. Tegenwoordig zijn toptalenten als Jari Schuurman, Rick van der Meer, Marlon Slabbekoorn en Danny van Haaren afgegleden naar de Keuken Kampioen Divisie of amateurs. Met de kennis van nu zeggen betrokkenen dat het zeker een goede lichting met de nodige potentie was, maar dat de spelers ergens wel een beetje werden overhyped.

In De Volkskrant vertelde Feyenoord-jeugdtrainer Gaston Taument bijvoorbeeld dat de lichting van 1994 van een stuk hoger niveau was. Daarin speelden immers Terence Kongolo, Karim Rekik, Nathan Aké, Jean-Paul Boëtius, Tonny Vilhena en Vincent Janssen. Allen hebben het geschopt tot internationals en maken carrière. Ook Anass Achahbar speelde in dat team. Hij was de vormgever en afmaker van de ploeg. 

Michel Platini

Achahbar maakte bovendien steevast deel uit van de jeugdselecties van Oranje en werd in 2011 Europees kampioen met Nederland Onder 17. Hij scoorde weliswaar niet dat toernooi, maar stond wel vier keer aan de basis van een doelpunt, waaronder twee keer in de finale tegen Duitsland. Zijn spel was ook toenmalig UEFA-baas Michel Platini opgevallen. Bij het uitreiken vertelde de voormalig-wereldvedette dat hij had genoten van de spits van Oranje.

Toen Achahbar ook in Feyenoord en Oranje Onder 19 bleef scoren leek niets een doorbraak in de weg te staan. Onder Ronald Koeman debuteerde hij in het eerste van Feyenoord, maar bleef zijn inbreng nog beperkt. De echte doorbraak kwam maar niet en zou uiteindelijk ook nooit komen. Het bleef bij oplevingen. Onder Fred Rutten, toen hij een prachtige goal maakte in de voorronde wedstrijd van de Europa League tegen Sparta Praag. Het was geen opmaat naar een succesvol seizoen. Aan het eind van het voetbaljaar was hij nog drie wedstrijden belangrijk, met onder meer een winnende treffer tegen FC Dordrecht en twee beauty’s tegen PSV. Wie de doelpunten nu nog eens kijkt, hoopt toch dat Achahbar zijn topvorm ooit weer vindt. 

Achahbar vertrekt uiteindelijk via de achterdeur bij Feyenoord. Een toptalent dat een flinke waarde vertegenwoordigde, vertrekt voor drie ton. Het is geen geheim dat Dirk Kuyt schrok van de topsportbeleving bij zijn terugkeer. Een van de dingen waar de Katwijker van schrok was de instelling van Achahbar, waarvan iedereen het talent herkende maar tegelijkertijd zag dat het de verkeerde kant opging. Hij leefde simpelweg niet genoeg voor zijn sport. 

Ruzie

Ook bij PEC Zwolle en NEC Nijmegen wist Achahbar zijn loopbaan niet uit het slop te trekken. Hoewel hij in Nijmegen op huurbasis een uitstekende periode kende, kreeg hij vorig seizoen op een gegeven moment woorden met trainer Jack de Gier. Het leverde hem een verbanning naar het tweede op en nadat afgelopen zomer zijn contract bij PEC Zwolle werd ontbonden, zat Achahbar een tijdlang zonder club. Op Facebook maakte de geboren Hagenees ruzie met volgers die het leuk vonden dat hij nog geen club had. Maar daar is nu verandering ingekomen, want Achahbar krijgt bij FC Dordrecht zijn laatste kans in het profvoetbal. Maakt hij het in Dordrecht niet waar, dan gaat zijn loopbaan waarschijnlijk als een nachtkaars uit. 

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Bilal Basacikoglu gesignaleerd bij Trabzonspor'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <