Resultaten x
binnenland

Nederland - Noord-Ierland, de geschiedenis

Eigenlijk hebben Nederland en Noord-Ierland verrassend weinig historie qua onderlinge wedstrijden. Waar tegen de Ierse Republiek meer dan twintig wedstrijden zijn afgewerkt, blijft de teller tegen de Ulstermen op zes potjes steken tot dusver. In de afgelopen veertig jaar maar één potje. Een blik op de geschiedenis is zelden zo overzichtelijk!

10-10-2019 11:00 door Jan Willem Spaans

2012: Veegpartij in oefenpotje blijkt valse zwaluw

De laatste keer dat Nederland de Noord-Ieren trof was dat nog een hopeloos ploegje met het imago van alle Britse ploegen, alleen dan met nog minder mensen. Anderhalf miljoen inwoners en geen echt technisch plan, wat ga je dan doen behalve hopen op een tweede George Best? De ploeg kwam naar de Johan Cruijff ArenA voor een sparringspotje in dienst van het Nederlands elftal richting Euro 2012. Het werd een makkelijke overwinning voor de ploeg van Bert van Marwijk.

Robin van Persie opende het bal na tien minuten met een knappe kopbal. Enkele minuten later is het 2-0 door een fraaie vrije schop van Wesley Sneijder. Van Persie zorgt vanaf de stip voor 3-0 na een zeldzaam stomme handsbal in de zestien. Nog maar eens dom balverlies biedt Ibrahim Afellay de kans om 4-0 op de borden te zetten. De Utrechter maakt ook 5-0 na de pauze als eindstation van een fraaie combinatie over veel schijven. Ron Vlaar, echt waar, kopt een hoekschop in om de tennisuitslag die ook de eindscore blijkt te bewerkstelligen. De 6-0 is een vertouwensboost voor Oranje richting het EK in Polen en Oekraïne, maar de nummer twee van de wereld geeft daar geen moment thuis en sneuvelt.

Jaren ’60 en ’70: Moeizame kwalificatiewedstrijden

De eerste wedstrijd tussen Oranje en de Green And White Army had ook geen inzet behalve de eer. Ook die werd overigens in de Rotterdamse Kuip gespeeld. Sjaak Swart, donderdagavond ongetwijfeld weer op televisie te zien in zijn nieuwe rol van Koning TOTO, opende de score. Piet van der Kuil en tweemaal Tonny van der Linden bepaalden de uitslag op 4-0. Moeizamer gingen de kwalificatiewedstrijden erna. In 1965, onder bondscoach Denis Neville, gaat Oranje op Windsor Park met 2-1 ten onder tegen Best en tien anderen. In De Kuip wordt het vervolgens 0-0. Geen van beide ploegen haalt het WK, Zwitserland gaat met die plek lopen.

Op weg naar het WK 1978, dat Oranje uiteraard wél haalde, begonnen de zaken nog moeilijk. De openingswedstrijd, zoals altijd tegen Noord-Ierland afgewerkt in de huiskamer van Feyenoord, eindigt ondanks meedoen van Johan Cruijff, de broers Van de Kerkhof en Willy van der Kuijlen slechts in 2-2. Dat blijken de enige verloren punten. In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast is het Willy van de Kerkhof die goed is voor 0-1, waarmee Oranje Noord-Ierland en ook België ruim voorblijft. Uiteindelijk sneuvelt het team op het WK pas in de finale tegen gastland Argentinië.

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Interesse voor Feyenoord-talent Touré vanuit binnen- en buitenland'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <