Laatste nieuws
02.05L'Équipe: Bayern heeft naast Zidane nog één andere naam op shortlist met potentiële opvolgers Tuchel
00.00Verbazing om Hancko-vraag van Schreuder: 'Stuitend, parodie op een verslaggever'

Gisteren

23.49Slot looft Hancko: 'Zit nog net niet met een blocnote bij besprekingen'
23.44Serieuze problemen voor Feyenoord: ‘De club wordt de stad uitgejaagd’
23.34NEC-trainer Meijer krijgt pikante vraag: 'Ben jij voor Feyenoord?'
23.30Feest voor Dirk Kuyt en PSV-icoon Timmy Simons met promotie naar hoogste niveau in België
23.27Slot koestert speciaal wapen van Gimenez: 'Zou hem zeker niet afschrijven'
23.20Kraay ziet ‘achterlijke, debiele’ actie bij NAC: ‘Hoe haal je dit in je hoofd?!’
23.15Kraay vraagt Almere-directeuren over vermeende interesse in Ajax-assistent Maduro
23.10'Ze draaien Feyenoord de nek om, een schande dat de club niet wordt omarmd'
23.02AS Roma voelt zich niet serieus genomen door Serie A
22.52Met het nodige geluk: matig Juventus speelt ternauwernood gelijk op Sardinië
22.47Juventus pakt na erbarmelijke wedstrijd en 2-0 achterstand toch nog een punt
22.45Roda JC verzuimt in eerste divisie gelijk te komen met koploper Willem II
22.45Roda JC laat dure punten liggen in strijd om directe promotie, enorme blunder van Ronald Koeman junior
22.36Hans Kraay junior heeft live in de uitzending nieuws over Hedwiges Maduro
22.35Roda JC lijdt door basisdebutant zeer duur puntenverlies in jacht op promotie
22.33Precies 35 jaar geleden: de beroemdste warming-up ooit
22.25Ronald Koeman jr. gaat de wereld over met ontzettend knullig moment
22.20'Heerenveen gaat niet in zee met Van Persie: Friezen hebben nieuwe trainer binnen'
22.20Straf Vitesse klinkt vernietigend, maar stiekem werpt licentiecommissie een reddingsboei naar Vitesse
22.08Milan van Ewijk diep onder de indruk van landgenoot: ‘Hij is buitengewoon goed’
22.01Roda verspeelt dure punten, Dordrecht overtuigt, NAC verslikt zich in Den Bosch
22.00Ongekende flater: Ronald Koeman junior grote schlemiel van de avond
22.00'Geelzwart Vitesse-hart bloedt, hoop dat gifbeker nu eindelijk leeg is'
22.00FC Dordrecht imponeert opnieuw; belabberde prestatie Jong Ajax in Helmond
21.58Roda krijgt deksel op de neus, Comedy Capers in Velsen en Den Bosch
21.50Dender voor het eerst sinds 2008 onder Boskamp terug op hoogste niveau België
21.43Bizarre KKD-goal: Koeman jr. denkt vrije trap te krijgen, FC Emmen profiteert
21.41Rogier Meijer krijgt pikante vraag over Feyenoord in aanloop naar bekerfinale
21.30Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van PSV
21.27Kraay koppelt Van Persie aan KKD-club: 'Is denk ik een makkelijkere tussenstap'
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en gaat in op vertrek Palmer
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en looft Palmer
21.12Manchester United presenteert man die Ten Hag aan nieuwe spelers moet helpen
Resultaten x
binnenland

Interview Telstar-revelatie Reda Kharchouch: "Ik zeg 'doe er alles voor' tegen mijn eigen jongens"

Toen Reda Kharchouch zich afgelopen zomer in Velsen-Zuid meldde, was dat in eerste instantie met de insteek om te wennen aan het water. Na de winterstop zou hij wel kijken of er een basisplaats in zat. Twaalf competitieduels onderweg zijn er maar zes spelers in de Telstar-selectie die meer minuten maakten dan hij. En staat hij met zeven goals derde op de topscorerslijst van de Keuken Kampioen Divisie.

01-11-2019 08:00 door Cas Broxterman

Bij het bekerduel van Telstar SC met Koninklijke HFC staat er een groep opgeschoten jongeren langs de kant. Ze zijn speciaal gekomen voor de spits van de Velsenaren. Voor niets, althans, zo lijkt het ruim negentig minuten, want Reda Kharchouch weet maar niet te scoren. Terwijl het hem juist al zo vaak lukte dit seizoen... En dan toch: laatste minuut blessuretijd, penalty Telstar, bam: 1-2. De ploeg van Andries Jonker door, Kharchouch de gevierde man. De groep jongeren juicht. Hun coach bij Nieuw West Onder 19 maakt opnieuw zijn belofte waar.

De signalen zijn eerder dit seizoen duidelijk voor de 24-jarige Reda Kharchouch: hij krijgt in de beginfase van het seizoen regelmatig rust van coach Jonker, terwijl er met Glynor Plet ook nog een extra spits aan de selectie wordt toegevoegd. De spits, overgekomen van OFC uit de Derde Divisie, zou alle tijd krijgen om zich aan te passen aan het niveau. Maar het half jaar dat hij daar zelf voor in zijn agenda blokt, blijkt wel erg ruim genomen. Kharchouch heeft nota bene in alle twaalf competitiewedstrijden tot nu toe gespeeld. Hij maakt zeven doelpunten en geeft twee assists.

"Ik denk dat het in mijn voorbereiding heeft gezeten", stelt de aanvaller. "Ik zit niet bij een heel grote club, maar vanuit de Derde Divisie is het toch een aardige switch. Het is een heel ander leven, zowel binnen als buiten het veld. Ik moest veel meer arbeid leveren dan ik gewend was."

Doelpuntloos

Op 12 augustus 2019 maakt Reda Kharchouch, geboren op 27 augustus 1995 in Amsterdam, zijn debuut in het betaald voetbal. Jong AZ is de tegenstander. Kansen heeft hij wel, maar een doelpunt blijft achterwege. Ook de week erna tegen FC Den Bosch blijft hij doelpuntloos. Sven van Doorm maakt de enige goal van het duel. 

Een spits die niet scoort. Dat moet knagen. Bij OFC was hij gewend dat zo'n beetje alles dat hij aanraakte in goud veranderde. "Als spits zijnde is mijn enige taak scoren", weet hij. "Ik heb met andere spitsen gesproken, die zeiden: nooit je koppie laten hangen. Ook niet als het tegenzit. Ik denk dat dit mijn kracht is: dat als het een keer niet lukt, ik net zo lang doorga tot het wel lukt. En als ik mijn draai eenmaal vind, is het moeilijk me nog af te stoppen."

Dromer

In die laatste paar zinnen gaat het om zijn goals, maar het had net zo goed over zijn carrière kunnen gaan. Het plafond van Kharchouch lijkt jarenlang in de top van het amateurvoetbal te liggen. Hij speelt vijf jaar terug zelfs nog in de Derde Klasse. In die tijd begint hij ook als trainer van een jeugdteam bij Nieuw West. Met die kinderen begint hij op nul. "Met alle respect, maar ze raakten geen bal."

Zelf is hij op dat moment nog een dromer. Als aanvaller in de Derde Klasse is het makkelijk praten om te zeggen dat je voor de top gaat. Zeker als je de tienerjaren al bijna achter je laat. Maar Reda Kharchouch voegt met een behoorlijke omweg de daad bij het woord. Overal waar hij komt, scoort hij. Zijn missie ten opzichte van de Derde Klasse, zo veel mogelijk scoren, is in die jaren nooit veranderd. Het niveau wel. Tegenwoordig meet hij zijn krachten met verdedigers die hun brood verdienen met voetbal.

Dat het hem tegen Jong AZ, met Pantelis Hatzidiakos als directe tegenstander, niet lukt om te scoren, is zo gek nog niet. Maar oké, Sander Fischer is toch ook niet de minste. Tegen Excelsior vindt Kharchouch al in de eerste helft het net. Fischer, met een brok aan profervaring, heeft het nakijken.

"Toen ik uiteindelijk in de Derde Divisie speelde, was ik ervan overtuigd dat ik op het niveau Keuken Kampioen Divisie of eredivisie thuishoorde", zegt de spits. "Ik dacht serieus: ze raken geen bal... wat die gasten kunnen, kan ik ook. In de praktijk is dat wel even anders. Nu ik zelf op dit niveau speel, merk ik hoe snel het spel gaat. Dat je echt niet zomaar meekomt. Ik was bij OFC gewend dat voetbal voor de fun was. Nu moet ik er dubbel zo hard voor werken."

Advies

Arbeid levert hem een versneld aanpassingsproces op. Van een standby-rol achter Glynor Plet is sinds zijn entree nooit sprake geweest. Sterker nog: de 32-jarige spits stond dit seizoen pas vier keer in de basis. Toch voelt het voor Kharchouch niet als een concurrentiestrijd. Sterker nog, hij is juist blij met de aanwezigheid van Plet. "Ik kende hem via mijn oom al een tijdje. Hij zit naast me in de kleedkamer. Ik ga nog steeds naar Gly toe, dat ik vraag: als jij nu in mijn schoenen zou staan, wat zou jij doen?"

Zoals die jongens van Nieuw West Onder 19 dat tegenwoordig ook bij hem komen doen. Want zij die in het begin geen bal raakten, zijn ondertussen talenten die een stap hogerop kunnen maken. Ze maken van dichtbij mee hoe een midden twintiger het nog kan maken in het betaald voetbal, terwijl niemand er meer geloof in had. Kharchouch' naam wordt tegenwoordig tweewekelijks gescandeerd in het Telstar-stadion. Dat horen zij ook.

"Ik raad iedereen de weg aan zoals ik hem bewandeld heb", zegt de hoofdrolspeler. "Je ziet veel jongens die in de A1 spelen en denken: fock it, het wordt niks meer. Dan zeg ik: luister vriend, ook als je de top niet haalt, zijn de Tweede en Derde Divisie hartstikke leuk om in te voetballen. Doe er gewoon alles voor. Die jongens uit de Onder 19 train ik al zes, zeven jaar. We zijn een paar keer gepromoveerd. Het is een eer om die gasten te trainen. Dat enthousiasme krijg je ook terug. Ze zijn zelfs met z'n allen naar NEC Nijmegen-uit mee geweest. Ik ben een sociale jongen en vind het leuk om jongens van die leeftijd een duw in de rug te geven. Ik probeer ze dezelfde kant als ik op te sturen."




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <