Resultaten x
ELF Voetbal Leespakket


Kan jij ook geen genoeg krijgen van onze tijdloze special edities?

Nu extra voordelig als pakket te koop inclusief gratis verzending! 

Word abonnee van ELF Voetbal

 

- Ontvang maandelijks het leukste voetbalblad van Nederland 

- Kies daarnaast direct jouw favoriete welkomstgeschenk!

binnenland

De zeven voorgaande ontmoetingen van Oranje met Noord-Ierland

Het Nederlands elftal speelt zaterdagavond de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. Het is zeker niet de eerste keer dat Oranje aan moet treden tegen de Noord-Ieren. Liefst zeven keer eerder werd er een interland tussen beide landen afgewerkt.

12-11-2019 11:00 door Bob van Dijk

1962: Nederland - Noord-Ierland 4-0

De eerste ontmoeting tussen Nederland en Noord-Ierland vond plaats op woensdag 9 mei 1962. Destijds wist het elftal van bondscoach Elek Schwartz in De Kuip eenvoudig te winnen van de Noord-Ieren. Onder het toeziend oog van 30.000 aanwezige toeschouwers werd er in de eerste helft niet gescoord. Na de thee waren Sjaak Swart en Piet van der Kuil trefzeker namens Oranje. De hoofdrol was vervolgens weggelegd voor Tonny van der Linden, die de eindstand met twee doelpunten bepaalde op 4-0.

1965: Noord-Ierland - Nederland 2-1

Drie jaar later kwamen beide ploegen elkaar opnieuw tegen. Dit keer stond er echter veel op het spel, aangezien er werd gespeeld in de WK-kwalificatie. Oranje kwam al na zes minuten op voorsprong dankzij Hennie van Nee, maar verloor door doelpunten van Johnny Crossan en Terry Neill met 2-1. De manschappen van Denis Neville wisten op Windsor Park in Belfast niet meer voor de gelijkmaker te zorgen. Neville trad aan met onder meer Eddy Pieters Graafland, Rinus Israël en Coen Moulijn.


1965: Nederland - Noord-Ierland 0-0

In dezelfde kwalificatiereeks kwam Noord-Ierland natuurlijk ook op bezoek in Nederland. Met liefst 65.000 supporters op de tribune bleken beide landen in De Kuip niet bij machte om tot scoren te komen. Aan de kant van de bezoekers maakte George Best zijn opwachting, maar hij wist doelman Pieters Graafland niet te verschalken. Uiteindelijk wisten Nederland en Noord-Ierland het WK van 1966 in Engeland niet te bereiken. Zwitserland ging er als groepswinnaar met een ticket vandoor.

1976: Nederland - Noord-Ierland 2-2

Na de dubbele deceptie tegen de Noord-Ieren kwam Oranje in 1976 opnieuw in actie tegen The Green & White Army. Wederom was de Rotterdamse Kuip het strijdtoneel, maar het elftal van Jan Zwartkruis kwam niet tot een overwinning. In de WK-kwalificatie eindigde het treffen op Nederlandse bodem in 2-2. Chris McGrath bracht de gasten al vroeg aan de leiding, maar dankzij Ruud Krol en Johan Cruijff leek Oranje op weg naar een driepunter. In de slotfase verzorgde Derek Spence echter alsnog de gelijkmaker.


1977: Noord-Ierland - Nederland 0-1

Oranje ging echter wel naar het WK van 1978 in Argentinië, waar de finale tegen het gastland werd verloren. De 0-1 overwinning op bezoek bij Noord-Ierland was daarin erg belangrijk voor toenmalig bondscoach Ernst Happel. Willy van de Kerkhof kroonde zich in Belfast tot matchwinner door de enige treffer van de wedstrijd voor zijn rekening te nemen. Doelman Jan Jongbloed wist zijn doel de gehele wedstrijd schoon te houden en zodoende zegevierde Oranje met 0-1.

2012: Nederland - Noord-Ierland 6-0

Veel Nederlanders zullen zich deze uitzwaaiwedstrijd nog wel herinneren. Oranje kende in de voorbereiding op het EK Van 2012 in Polen en Oekraïne weinig moeite met de gasten uit Noord-Ierland. Dankzij twee treffers van Robin van Persie en doelpunten van Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay stond het halverwege al 4-0. Na de thee maakte Afellay ook nog zijn tweede treffer en was het slotakkoord voor Ron Vlaar. De centrumverdediger knikte op aangeven van uitblinker Afellay de 6-0 binnen.

2019: Nederland - Noord-Ierland 3-1

De meest recente ontmoeting tussen beide landen vond eerder dit kalenderjaar plaats in Rotterdam. Noord-Ierland nam via Josh Magennis een zeer verrassende voorsprong in De Kuip, maar werd in de laatste tien minuten alsnog verslagen door het elftal van Ronald Koeman. Nadat Memphis Depay voor de gelijkmaker had gezorgd, maakte invaller Luuk de Jong ook nog de 2-1. Daarmee was de koek nog niet op, want in blessuretijd bepaalde Memphis de eindstand op 3-1.
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Sampdoria heeft interesse in talent sc Heerenveen'
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
superelf Laatste: Superelf Romano Denneboom: Van Gentenaar via El Ahmadi naar Elia
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <