Resultaten x
ELF Voetbal Leespakket


Kan jij ook geen genoeg krijgen van onze tijdloze special edities?

Nu extra voordelig als pakket te koop inclusief gratis verzending! 

Word abonnee van ELF Voetbal

 

- Ontvang maandelijks het leukste voetbalblad van Nederland 

- Kies daarnaast direct jouw favoriete welkomstgeschenk!

binnenland

FIFA Talk: de werkelijke waarde van spelers in FUT

Een nieuwe Ferrari kost enkele tonnen. Een nieuwe Peugeot tik je al op de kop voor nog geen tienduizend euro. Is een Ferrari in alles twintig keer beter dan die Peugeot? Waarschijnlijk niet, maar het is nu eenmaal hoe de markt werkt. Iets exclusiefs kost beduidend meer dan een product dat meer voorhanden is. In FIFA werkte de FUT-markt lange tijd op eenzelfde manier. Tot aan FIFA 20, want in de huidige game staat de transfermarkt compleet op zijn kop.

16-11-2019 16:33 door Martijn Ruijter

Aan het begin van FIFA 20 konden we nauwelijks geloven dat een speler als Edison Cavani voor ongeveer 18K op te pikken was. Een speler met een rating van 88 kon simpelweg niet veel goedkoper op de markt gebracht worden. Maar nu gebeurde het al in het begin van FIFA! We voorspelden dat investeringen in goedkope spelers als Cavani een goudmijn konden blijken zodra SBC's met hoge vereisten verschenen. Niets blijkt minder waar. Op dit moment kost Cavani nog steeds 18K. Niets is veranderd.

Vardy SBC

Veel gamers waren geschokt toen EA de Jamie Vardy POTM SBC online gooide. Een 83-rated team voor zo'n goede speler! Daarmee zou Vardy nog geen 20K kosten. Het moest haast wel een foutje zijn. Toch bleef de SBC online. Het grappige van deze situatie is dat EA duidelijk probeerde de markt te beïnvloeden. Een aantrekkelijke kaart uitbrengen met lage vereisten had als effect kunnen (en moeten) hebben dat spelers met een rating van 82/83/84 omhoog zouden schieten in prijs. Dat ze ineens rond de 4K muntjes waard werden, waardoor de Vardy SBC automatisch duurder zou worden. Helaas voor EA steeg de prijs van deze kaarten niet of nauwelijks. Het lijkt niets uit te maken wat EA uitbrengt: de FUT-markt ligt op zijn gat en spelersprijzen blijven laag.

Duur, duurder, duurst 

EA zal niet blij zijn met een FUT-markt waarin het meerendeel van de spelers niets waard is. Het openen van pakketten wordt dan immers vrij zinloos, daar je zelfs bij een walkout met een rating van 88 of hoger de kosten van het pakket niet eruit haalt. En als EA de kans vergroot dat je spelers packt die wél wat waard zijn, worden die spelers automatisch ook minder waard aangezien er meer op de markt komen. De huidige FUT-markt zorgt voor een gigantische splitsing tussen de beste spelers en goede spelers. 

Kylian Mbappé, Neymar, Cristiano Ronaldo en Lionel Messi zijn de enige normale gouden spelers die meer dan een miljoen munten kosten. Hieronder zit een categorie spelers die tussen de 300K en 600K kosten, bestaande uit onder anderen Virgil van Dijk, Heung Min Son en N'Golo Kanté. Dit zijn overduidelijk de beste spelers in het spel, maar zijn ze zoveel beter dan hun concurrenten dat ze het bedrag waard zijn? 

Goedkope beesten

In onze ogen is het antwoord op bovenstaande vraag simpel: nee. Moussa Sissoko is slechts 81-rated, maar wordt door menig professioneel speler gebruikt in FIFA 20. Hij kost 20K. Ousmane Dembélé kost met 37K ongeveer een dertigste van Messi, maar staat garant voor ontzettend veel doelpunten. Zelfs Allan, na N'Golo Kanté misschien de beste gouden verdedigende middenvelder in het spel, kost nog geen 30K. Spelers als Roberto Firmino, Alexandre Lacazette en Fabinho kosten nog geen 50K. En overpowered spelers als Lucas Moura, Marcus Rashford en Nicolas Pépé pik je op voor minder dan 20K. 

Het is een logische gedachte dat je met Virgil en Messi meer overwinningen boekt dan met bijvoorbeeld Clément Lenglet en Dembélé. Wij durven met zekerheid te stellen dat het verschil in overwinningen marginaal is. Professioneel FIFA-speler Hashtag Harry wist met een zilveren team bijvoorbeeld Elite 1 in de Weekend League te halen. Hoe goed je bent in FIFA is veel belangrijker dan het team waarmee je speelt. Het gaat erom dat de spelers bij jouw speelstijl passen. En dat kunnen ook goedkope spelers zijn, zeker in deze goedkope markt.

Niet meer kopen?

De waarde van spelers wordt bepaald door exclusiviteit en nut in de game. Wij denken dat de FUT-markt niet meer uit het dal zal komen. Een dure SBC voor een geweldige kaart kan de prijs van spelers wellicht iets ophogen, maar als het te duur wordt blijven gamers toch hangen bij goedkope beesten. Het wordt interessant om te zien met welke oplossing EA op de proppen gaat komen. In een markt waar spelers als Lucas en Pépé 80K waard zijn, wordt het verleidelijk om te upgraden naar beduidend betere spelers. Maar in de huidige markt is die verleiding er niet. Besluit je toch om Aguëro en Messi aan te schaffen dan is dat hebben om het hebben en iets meer doelpunten. We raden dat zeker niet af, alleen als je om munten verlegen zit, raden we aan om weg te blijven van dure spelers. Een Virgil in je team is geweldig, maar gaat je niet van 20-10 naar 25-5 brengen in de Weekend League. 
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Sampdoria heeft interesse in talent sc Heerenveen'
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
superelf Laatste: Superelf Romano Denneboom: Van Gentenaar via El Ahmadi naar Elia
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <