Resultaten x
ELF Voetbal Leespakket


Kan jij ook geen genoeg krijgen van onze tijdloze special edities?

Nu extra voordelig als pakket te koop inclusief gratis verzending! 

Word abonnee van ELF Voetbal

 

- Ontvang maandelijks het leukste voetbalblad van Nederland 

- Kies daarnaast direct jouw favoriete welkomstgeschenk!

binnenland

Nederland plaatst zich voor EK: Dit moet je weten over de loting van 1 december

Nederland heeft zich weer geplaatst voor het Europees Kampioenschap. Na het 0-0 gelijkspel tegen Noord-Ierland is Oranje verzekerd van de eerste EK-deelname sinds 2012. De ploeg van Ronald Koeman moest zaterdagavond echter wel zijn eerste plaats in de poule afstaan aan Duitsland. Wat zijn de gevolgen hiervan?

17-11-2019 09:22 door Thijs de Bruijn

Zeven jaar geleden, in 2012, kwam Nederland in de poule des doods terecht van het EK. In Polen en Oekraïne lootte de ploeg van Bert van Marwijk ongelukkig en kwam het in een poule met Portugal, Denemarken en Duitsland terecht. Het gevolg was een eerloze laatste plek. Bovendien werd er geen enkel punt gepakt en maakte Oranje slechts twee doelpunten.

De kans is inmiddels een stuk kleiner dat Oranje weer een loodzware loting krijgt. In tegenstelling tot 2012, toen er zestien landen deelnamen aan het toernooi, is het deelnemersveld inmiddels uitgebreid naar 24 deelnemers. Hierdoor kunnen ook een aantal mindere goden zich plaatsen en zou de poulefase in theorie een stuk gemakkelijker zijn geworden.

Drie keer Amsterdam

Één ding wist Oranje voorafgaand aan de kwalificatiereeks zeker. Als Roemenië eerste of tweede in zijn kwalificatiepoule zou worden, dan zou Ronald Koeman de Roemenen in de poulefase treffen. Nederland en Roemenië zijn immers beiden 'host' van het EK en beide landen werden bij een eerdere loting dus alvast aan elkaar gekoppeld. Het gevolg hiervan zou zijn dat Nederland in de poulefase sowieso een uitwedstrijd in Roemenië zou moeten spelen.

Roemenië is echter derde in zijn poule geworden waardoor Nederland al zeker één ding weet: Oranje speelt tijdens het EK drie keer in de Johan Cruijff Arena. Schrijf de data 14,18 en 22 juni maar vast in je agenda, al zal het allesbehalve gemakkelijk worden om je kaartje te bemachtigen.

Potindeling

Nederland moet deze week gaan winnen van Estland om nog een gooi te kunnen doen naar de eerste plaats in groep C van de EK-kwalificatieserie. Dit is echter niet genoeg, want Nederland moet hopen op een gunstig resultaat in Frankfurt. Duitsland ontmoet dinsdagavond in eigen huis de Noord-Ieren op exact hetzelfde tijdstip als Nederland ook zijn laatste kwalificatiewedstrijd afwerkt. Nederland is eerste in groep C als Noord-Ierland een resultaat haalt in Duitsland. Een gelijkspel of een Noord-Ierse overwinning is genoeg voor een Nederlandse eerste plaats.

In de huidige situatie blijft Nederland echter tweede in zijn groep. In dit geval kan Nederland pot 1, de gunstigste pot bij de EK-loting, alvast vergeten. In deze pot komen de zes beste groepswinnaars van de EK-kwalificatie terecht. Bij de huidige stand zijn dit: Italië, Spanje, Engeland, Oekraïne, Duitsland en België. Als deze zes landen ook hun laatste groepsduels winnen, dan zijn deze landen verzekerd van pot 1. 

In pot 2 zullen vervolgens de slechtste nummers één en de beste nummers twee belanden. Op dit moment zijn dit: Frankrijk, Polen, Kroatië, Denemarken, Rusland en Nederland. Nederland komt dus in poule twee terecht als de beste nummer twee, maar landen als Turkije hebben inmiddels al meer punten hebben verzameld. Turkije verliest echter zes punten omdat de resultaten tegen de nummers zes uit de kwalificatiepoule geschrapt worden. De kwalificatiepoule van Nederland heeft daarentegen slechts vijf landen.

Over pot 3 en pot 4 is nog veel onduidelijk omdat sommige landen zich nog niet geplaatst hebben. Er moet hier echter aan landen als Turkije, Oostenrijk, Finland, Zweden, Zwitserland en zelfs Portugal gedacht gaan worden.

Tot slot weet Nederland al van vijf landen dat ze niet geloot kunnen worden. Duitsland, Spanje, Italië, Rusland en Engeland zijn ook hosts en spelen dus minstens twee keer in eigen huis. Bovendien kunnen speelsteden Ierland, Denemarken en Hongarije zich ook nog direct plaatsen en dan worden ook deze tegenstanders ontlopen. 

Conclusie

Uiteindelijk weet Nederland dus twee dingen al bijna zeker. Bij een overwinning op Estland is de kans gigantisch dat Oranje in pot 2 terechtkomt. Bovendien weet Nederland dat het bijna alle teams uit pot 1 zal ontlopen en dat bij de huidige stand alleen België of Oekraïne als groepshoofd aan Nederland gekoppeld zou kunnen worden. Er zit echter nog een 'maar' aan dit verhaal. Door spanningen tussen Oekraïne en Rusland moet België bij Rusland in de groep en is Nederland bij de huidige stand verzekerd van Oekraïne.

 
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Sampdoria heeft interesse in talent sc Heerenveen'
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
superelf Laatste: Superelf Romano Denneboom: Van Gentenaar via El Ahmadi naar Elia
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <