Resultaten x
ELF Voetbal Leespakket


Kan jij ook geen genoeg krijgen van onze tijdloze special edities?

Nu extra voordelig als pakket te koop inclusief gratis verzending! 

Word abonnee van ELF Voetbal

 

- Ontvang maandelijks het leukste voetbalblad van Nederland 

- Kies daarnaast direct jouw favoriete welkomstgeschenk!

binnenland

Deze landen zijn nog in de race voor hun eerste EK-deelname ooit

Finland heeft zich via de EK-kwalificatie geplaatst voor een eindtoernooi in de voetbalhistorie van het land. In de zomer van 2020 gaan we dus voor de eerste keer de Finnen op een EK in actie zien. Er zijn echter nog meerdere landen die kans maken op de eerste EK-deelname uit de historie van het land. Het play-off systeem van de Nations League gaat namelijk nog minstens één EK-debutant opleveren, maar met een beetje geluk hebben we naast Finland zelfs drie nieuwe debutanten op het EK.

17-11-2019 16:00 door Thijs de Bruijn

 

                                Uitleg play-offs via Nations League

 

Bosnië-Herzegovina

Alhoewel Bosnië-Herzegovina in 2014 wel al voor de eerste keer op een WK was te bewonderen, lukte het ze nog nooit om de EK-kwalificatiereeks te overleven. Zowel in 2016 als in 2012 gingen de beslissende play-offs verloren. Ook dit jaar moeten Edin Dzeko, Miralem Pjanic en Sead Kolasinac het via de play-offs gaan proberen. In poule J is het immers al uitgeschakeld door Finland en Italië. In de play-offs treft het Slowakije, Noord-Ierland, Ierland of Wales. Als deze wedstrijd gewonnen wordt, is Bosnië-Herzegovina er nog niet. Er moet ook nog een 'finale play-off' gespeeld worden.

Georgië

Nog nooit kwam Georgië ook maar in de buurt van het EK. Het eindigde vrijwel altijd onderaan in de kwalificatiepoule en zelfs de play-offs werden nooit bereikt. Ook dit jaar staat Georgië weer voorlaatste in zijn poule, ondanks knappe gelijke spelen tegen Ierland en Denemarken. De ploeg van ex-Vitessenaren Valeri Qazaishvili en Guram Kashia kan zich echter nog altijd plaatsen. Het werd eerste in groep D van de Nations League en mag nu samen met de andere winnaars van groep D om één EK-ticket gaan vechten.

Israël

In de lange voetbalhistorie van Israël werd het WK pas één keer bereikt. In 1970 was het land in een poule met Zweden, Argentinië en Italië te bewonderen. Het EK werd echter nog nooit bereikt door Israël. In 2000 was het echter wel erg dichtbij. Een play-off met Denemarken ging verloren. Nu mag Israël het opnieuw via de play-offs gaan proberen. Door de prestaties in de Nations League mag de ploeg van Vitessenaar Eli Dasa instromen in het complexe play-off systeem. Het is nog onbekend wie Israël gaat treffen. Mogelijke tegenstanders zijn Servië, Noorwegen en Schotland, maar ook andere ploegen kunnen nog aan Israël gekoppeld worden.

Kosovo

Kosovo was één van de revelaties van de EK-kwalificatie. Het land uit de Balkan heeft directe kwalificatie ternauwernood misgelopen. Toch heeft Kosovo zijn stempel op de voetbalwereld gedrukt door bijvoorbeeld drie keer te scoren tegen Engeland, al wonnen de Engelsen alsnog met 5-3. Ook in groep D van de Nations League blonk de ploeg van Milot Rashica (ex-Vitesse) en Bersant Celina (ex-FC Twente) uit. De ploeg werd eerste en mag nu samen met Georgië, Noord-Macedonië en Wit-Rusland om een EK-debuut gaan vechten.

Noord-Macedonië

Noord-Macedonië heeft zeker geen slechte EK-kwalificatie achter de rug. De Macedoniërs pakten elf punten en staan momenteel vierde in groep G. Ook in de Nations League liet de ploeg van onder meer Goran Pandev en Napoli-talent Eljif Elmas zich van zijn beste kant zien. Noord-Macedonië won in groep D en gaat samen met Georgië, Kosovo en Wit-Rusland om een EK-ticket strijden.

Wit-Rusland

Ook Wit-Rusland kwam nog nooit in de buurt van een eindtoernooi. Zelfs de play-offs werden nooit bereikt. De Nations League bleek voor Wit-Rusland dan ook een ideale manier om eindelijk een EK-plaats te veroveren. Waar Wit-Rusland in de kwalificatieserie geen vuist kon maken tegen Nederland en Duitsland, won het wel zijn Nations League-groep en mag het dus via de play-offs alsnog een poging doen om het EK te bereiken. Doordat alle winnaars van groep D in de Nations League nog nooit deelnamen aan een EK, hebben we na Finland in 2020 sowieso een tweede EK-debutant. ELF Voetbal voorspelt dat Kosovo de grootste kans maakt, maar ook Noord-Macedonië moet niet onderschat worden. Georgië en Wit-Rusland lijken de zwakkere broeders.
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Sampdoria heeft interesse in talent sc Heerenveen'
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
superelf Laatste: Superelf Romano Denneboom: Van Gentenaar via El Ahmadi naar Elia
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <