Resultaten x
binnenland

Clubicoon Martin Jol over tijd bij RKC: "Ik dacht: wat moet ik hiervan maken?"

Bekijk hier de voorbeschouwingen (met gratis wedtips) van de experts van Voetbalwedden.net voor de komende voetbalwedstrijden voor de Eredivisie, Champions League en meer!

Het huis van Martin Jol telt vier keer zoveel schilderijen als RKC supporters bij een doorsnee uitwedstrijd. Weinig coach-clubcombinaties zijn ogenschijnlijk meer tegenstrijdig dan de flamboyante Hagenees en de nederige Waalwijkers. Een mismatch? Allerminst. Een terugblik op de gloriejaren van RKC, door de ogen van ‘de beste trainer in de clubhistorie’.

25-01-2020 09:00 door Nick de Jager

Vergeet het Mauritshuis, het Kunstmuseum of Escher in het Paleis. De meest indrukwekkende schilderijencollectie van Den Haag bevindt zich aan de rand van de Scheveningse Bosjes. Niet alleen omdat bijna de complete repertoires van, aldus de eigenaar, ‘vergeten schilders’ als Marinus van den Maarel en Harry Maas hier hangen. Temeer omdat de locatie helemaal geen museum is. Martin Jol leeft, als hij in Nederland is, tussen zo’n zeshonderd schilderijen. Haagse School, moderne kunst, de collectie is divers. “Jammer dat we dit interview niet in mijn huis in Engeland houden. Dáár heb ik pas prachtige kunstwerken hangen.”


Overal kerstbomen. We bezoeken Jol in de decembermaand, de tijdsperiode die rechtvaardigt een gedecoreerde spar in het huis te zetten. Jols vrouw Nicole laat zich dat geen tweede keer zeggen: er staat een stijlvol elftal bomen verspreid door de woning. Op de wc hangt een ingelijst setje brieven uit Jols tijd als coach van Tottenham Hotspur. Afzender: 10 Downing Street. Voormalig premiers van Engeland Tony Blair en Gordon Brown gaven na ontmoetingen met Jol de coach een persoonlijk kaartje mee. “I had a fantastic time and just loved talking about football with you”, is een van de weinig leesbare zinnen uit het tamelijk slordige handschrift van Brown.


Geen ruimte voor de kleinste vorm van prullaria; elk object in Jols huis is kostbaar, immens, chic. Tot hij een boekje met de clubkleuren van RKC uit een doos haalt. Martin bedankt!, luidt de titel. “Heb ik gekregen toen ik wegging in 2004. Een verzameling afscheidsbrieven van de technische staf, management en de spelers. Fantastisch.” Een brede grijns verschijnt op zijn gezicht. Jol mag bezitter zijn van legio schilderijen en kerstbomen, getraind hebben bij megaclubs als Tottenham Hotspur, Hamburger SV en Ajax, maar zal zijn tijd in het kleine Waalwijk nimmer vergeten.

Terug naar 1998

RKC begint het seizoen 1998/99 dramatisch. De club staat na tien wedstijden op drie punten, reden voor de clubleiding om trainer Peter Boeve te ontslaan. Voorzitter Jan Snoeren en technisch directeur Marcel Brands hebben direct een opvolger op het oog, maar die weifelt. Wat heeft Martin Jol, in 1997 nog winnaar van de KNVB Beker met Roda JC en een talentvolle coach binnen het vaderlandse trainersgilde, nou in hemelsnaam te zoeken bij RKC? Wat voor eer valt er te behalen bij de club met het laagste budget van de Eredivisie, die bovendien eind oktober degradatie al recht in de ogen aankijkt? “Marcel haalde mij over te komen kijken bij een bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Ik moest er toch heen, want ik was analist bij Canal+. En wat denk je? RKC kreeg met 5-0 klop! Ik dacht: wat moet ik hiervan maken?”

Het hele interview is te lezen in ELF nummer 1, die sinds vrijdag voor € 6,99 in de winkelschappen ligt. Daarin vertelt Martin over zijn tijd bij RKC en vertelt hij over zijn standbeeld in Waalwijk. De verdere inhoud van het blad vindt u hier.

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Bilal Basacikoglu gesignaleerd bij Trabzonspor'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <