Resultaten x
#stay-at-home

Tijden van crisis vragen om crisismaatregelen. Voor wie de deur niet meer uit durft of mag: ELF Voetbal is vanaf nu ook per editie online te bestellen. Of, speciaal voor de thuisblijvers, gebundeld in een speciaal stay-at-home-pakket.

Bestaande uit 
- ELF Voetbal 90's Special 
- ELF Voetbal Cult Special 
- ELF Voetbal Clubiconen Special 

binnenland

Onder de loep: Teun Koopmeiners

De hele ploeg van AZ leverde een klinkende prestatie in de uitwedstrijd tegen Ajax, maar aanvoerder Teun Koopmeiners in het bijzonder. Hij leidde als een veldheer de verdediging. AZ leek goede papieren te hebben voor het kampioenschap, maar het coronavirus heeft voorlopig alles platgegooid. Neemt niet weg dat we het seizoen van Koopmeiners onder de loep nemen.

19-03-2020 16:51 door Tim Beck

Allereerst valt de scoringsdrift van Koopmeiners deze jaargang op. Toch is die drift niet gek gezien het aantal penalty’s die de Alkmaarders dit seizoen al hebben gehad. In de Eredivisie schoot Koopmeiners al negen strafschoppen tegen de touwen. Net zo veel als Kees Kist in het seizoen 1981/82. Dat zet zijn elf Eredivisie-doelpunten over het gehele seizoen in iets breder perspectief, maar neemt niet weg dat Koopmeiners de geboren leider is die ook voor zijn ploeggenoten de ware captain is.

Captain

Eind december kopte De Volkskrant: Teun Koopmeiners, de geboren leider van AZ. Hoewel hij een van de grotere talenten was in de jeugd van AZ en hij bovendien vrijwel altijd werd uitgenodigd voor jeugdselecties van Oranje, kwam het hem niet altijd aanwaaien. Onder Caspar Dekker had hij bijvoorbeeld een moeilijk jaar in AZ Onder 17. “Ik begreep de trainer totaal niet. Hij kwam met termen, waarbij ik dacht: je neemt me in de maling”, zei Koopmeiners vorig jaar in De Volkskrant.

In duel met Ziyech

“Op het trainingsveld vroeg hij me na een foute pass: zit jij wel achter het stuur? Ik had werkelijk geen idee wat hij bedoelde. Het leidde tot wrevel. Ik raakte gefrustreerd en zat geregeld met tranen in mijn ogen thuis. Ik dacht: ik ben er klaar mee. Ik heb zeker wel eens aan stoppen gedacht. De emoties hadden de overhand, ik kon niet meer rationeel denken. Caspar had Neuro Linguïstisch Programmeren gedaan. Pas toen ik de variant voor jongeren had gevolgd, begreep ik wat hij ermee bedoelde. Toen ik een jaar later weer met Caspar werkte, werd het een geweldig seizoen.”

Koopmeiners is dus bewust bezig met het mentale aspect van het voetbal. Niet gek gezien het feit dat zijn vader als sportpsycholoog werkt. De goede ontwikkeling van de AZ’er werd onlangs beloond met een plekje in de voorselectie van Oranje, al gaat dat nu logischerwijs niet door. Waar zitten de verschillen tussen de Koopmeiners van voorgaande jaren? Wat moet er nog beter om een stap omhoog te zetten? We leggen de cijfers sinds zijn debuut in 2017/18 naast elkaar.

Passing

Naast het aantal doelpunten valt op dat Koopmeiners in het algemeen veel vaker wordt gezocht door zijn teamgenoten. In zijn eerste seizoen kwam hij gemiddeld 48.7 keer aan de bal, het jaar daarop 69.4 en dit seizoen is dat gemiddeld 82.1 keer. Dat zal te maken hebben met dat AZ vaker de bal heeft, maar ook dat Koopmeiners een nog belangrijkere rol speelt onder trainer Arne Slot. Sowieso heeft Koopmeiners zich ontwikkeld wat betreft zijn passing. Die ligt 5 procentpunten hoger dan in zijn eerste seizoen. Wel geeft hij tegenwoordig minder sleutelpasses.

Concentratie

De verschillen met zijn eerste twee seizoen zijn desondanks niet al te groot, wat veelzeggend is voor de volwassenheid die Koopmeiners al op jonge leeftijd al uitstraalde. Vorig jaar waren zijn cijfers in verdedigend opzicht iets beter, dit seizoen is hij sterker in de passing en in zijn eerste volledige seizoen stichtte hij in aanvallend opzicht iets meer gevaar. Koopmeiners is uiterst constant en heeft nog geen echte dip gekend als profvoetballer. Alleen daardoor is hij al de ware captain.
Aanmelden
Advertorial
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
superelf Laatste: Superelf Romano Denneboom: Van Gentenaar via El Ahmadi naar Elia
transfergeruchten Laatste: 'Bilal Basacikoglu gesignaleerd bij Trabzonspor'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <