Resultaten x
#stay-at-home

Tijden van crisis vragen om crisismaatregelen. Voor wie de deur niet meer uit durft of mag: ELF Voetbal is vanaf nu ook per editie online te bestellen. Of, speciaal voor de thuisblijvers, gebundeld in een speciaal stay-at-home-pakket.

Bestaande uit 
- ELF Voetbal 90's Special 
- ELF Voetbal Cult Special 
- ELF Voetbal Clubiconen Special 

binnenland

Het seizoen van... Ajax

Of het nu tot 6 april of zelfs langer duurt, de Eredivisie ligt hoe dan ook voorlopig stil. Een goed moment om de balans op te maken. ELF Voetbal blikt per Eredivisieclub terug op het seizoen tot dusver. In dit laatste deel komt Ajax als huidige koploper aan bod.

30-03-2020 17:00 door Tim Lauwers

Ajax belandde dit seizoen in korte tijd van de hemel in de hel. De Amsterdammers beleefden een magistraal seizoen 2018/19 en wilden dat prachtjaar overtreffen. Eenmaal na de zomerstop leek het opnieuw vlotjes te gaan voor Ajax. Het won in de Eredivisie met gemak en ook in de Champions League waren de Amsterdammers op weg naar overwintering. In de slotfase van 2019 ging echter plots alles mis. Een nederlaag tegen Valencia betekende uitschakeling in het miljardenbal, waarna het AZ in de Eredivisie angstig dichtbij zag komen. Ook in de Europa League werd het op frustrerende wijze uitgeschakeld door Getafe, om niet veel later door FC Utrecht uit de KNVB Beker gegooid te worden. 

HOOGTEPUNT

In de eerste seizoenshelft stond er nog geen maat op Ajax. Wedstrijden in de Eredivisie werden vaak omgetoverd tot oefenpotjes zonder enige spanning. Toen op 27 oktober het kwakkelende Feyenoord op bezoek kwam, vreesden Rotterdamse fans het ergste. In zekere zin kwam dit scenario ook uit. Ajax had geen kind aan de aartsrivaal en won de Klassieker in de Johan Cruijff Arena met liefst 4-0. Treffers van Hakim Ziyech, Nicolás Tagliafico, David Neres en Donny van de Beek velden het vonnis over Feyenoord en daarmee ook over Jaap Stam. De oefenmeester trok zijn conclusies na een dramatische seizoenstart en legde zijn werkzaamheden bij Feyenoord per direct neer. DIEPTEPUNT

Waar Ajax vorig seizoen zoveel successen beleefde in Europees verband, staat de campagne van dit seizoen daar lijnrecht tegenover. De Amsterdammers hebben slechte herinneringen tegen Spaanse tegenstanders. In de Champions League ging het in de laatste speelronde al mis tegen Valencia, waardoor het veroordeeld werd tot Europa League-voetbal. Eenmaal hersteld van de klap wilde Ajax alles zetten op het winnen van de Europa League. Al in de eerstvolgende ronde was het echter alweer klaar, en op wat voor manier. Getafe frustreerde Ajax van de eerste tot de laatste minuut met een onorthodoxe speelstijl en won in eigen huis met 2-0. In Amsterdam moest het klusje alsnog geklaard worden, maar kon Ajax opnieuw geen vuist maken. UITBLINKER

Het was eigenlijk al een wonder dat Hakim Ziyech dit seizoen nog wekelijks in de Eredivisie te bewonderen was. De middenvelder annex aanvaller liet het afgelopen jaar meer dan ooit zien klaar te zijn voor een stap naar de Europese top. Ziyech nam Ajax bij de hand in de Champions League en gaf daarmee zijn visitekaartje af aan alle topclubs van Europa. Komende zomer krijgt hij eindelijk zijn langverwachte transfer naar het buitenland. Het is voor Ziyech en Chelsea te hopen dat de Marokkaan zijn ingezette opmars volgend seizoen op indrukwekkende wijze vervolgt. 
Aanmelden
Advertorial
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
superelf Laatste: Superelf Romano Denneboom: Van Gentenaar via El Ahmadi naar Elia
transfergeruchten Laatste: 'Bilal Basacikoglu gesignaleerd bij Trabzonspor'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <