Laatste nieuws
23.40'Bayern wil Dortmund opnieuw pijn doen en denkt aan opvallende transfercoup'
23.40Brugts bijna kampioen met Barcelona, Oranje-aanvalster trefzeker in monsterzege
23.37Ten Hag- verbanneling opnieuw uitblinker bij Dortmund: 'Hij was niet te stoppen'
23.36BVB-routinier eerlijk na fraaie overwinning: 'Mogelijkheid bestaat dat ik vertrek'
23.36Derksen wordt niet enthousiast van Van Bommel als trainer van Feyenoord
23.35Borussia Dortmund bluft PSG af en wint heenduel halve finale Champions League
23.30Slot zal nieuwe keeperstrainer moeten zoeken: Achterberg na 15 jaar weg bij Liverpool
23.25Chris Woerts ziet Ajax ‘hele goede keuze maken’ op bestuurlijk vlak
23.25Duitsland dankt BVB en pakt extra CL-ticket, wat slecht nieuws is voor Ten Hag
23.15Dit is waarom de zege van Borussia Dortmund extra zoet smaakt
23.10Woerts doet boekje open bij Vandaag Inside: 'Ik heb contact gehad met Te Kloese'
23.05Dortmund boekt met Maatsen verrassende zege op PSG en houdt volop zicht op CL-finale
23.03Lees terug: Dortmund en PSG delen klappen uit, maar alleen Füllkrug slaat raak
23.01Twente is nog stééds geen kampioen en dat knaagt: 'Doen dit niet expres'
23.00Reijners stopt na dit seizoen als hoofdtrainer bij vrouwen Fortuna
22.57Dortmund op koers voor Champions League-finale na rollercoaster tegen PSG
22.55Füllkrug geeft Dortmund de leiding in heerlijk gevecht met PSG
22.55Cristiano Ronaldo loodst Al-Nassr met wereldgoal naar finale van de King’s Cup
22.55Dortmund houdt PSG en Mbappé in toom en mag dromen van CL-finale
22.42VI Live: Dembélé mist levensgrote kans voor PSG in slotfase tegen Dortmund
22.41Cruciale doorbraak in zicht voor Vitesse: 'Niet ver verwijderd van een oplossing'
22.14VI Live: Mbappé en Hakimi treffen binnen vijf seconden de Dortmund-palen
22.14VI Live: Mbappé en Vitinha treffen binnen vijf seconden de Dortmund-palen
22.12Woerts komt met Geelen-claim: 'De nieuwe algemeen directeur van Ajax'
22.10Dortmund ontploft na oogstrelende assist: PSG op achterstand de rust in
22.10Vertrouwen in selectie van Vitesse: 'Genoeg mogelijkheden, zeker op KKD-niveau'
22.08VI Live: PSG zonder rustwissels op jacht naar gelijkmaker tegen Dortmund
22.05Scorende Brugts is bijna kampioen met Barcelona
22.05De Graafschap laat na enthousiaste reacties leden stemmen over logoverandering
21.54Ronaldo scoort schitterend en gidst Al-Nassr naar pikante finale
21.52VI Live: Dortmund gaat met verdiende voorsprong rusten tegen PSG
21.38Boskamp gelooft uitleg Van Bronckhorst over Feyenoord niet: ‘Rot toch op!’
21.37VI Live: Füllkrug brengt Borussia Dortmund uit het niets aan de leiding
21.37Belofte voor halve finale Europa League: 'Neem tattoo als we iets groots winnen'
21.35Van Bronckhorst nog niet gepolst voor terugkeer bij Feyenoord: ‘Dit is wel de club van mijn hart natuurlijk’
Resultaten x
binnenland

Groundhopverhalen: Blij dat je hier bent?

Adel verplicht? Dat ook weer niet, maar veel van wat ik voor werk doe heb ik te danken aan een vuurdoop bij Antwerp. Op een gloeiende juliavond die – eerlijk is eerlijk – een paar weken te vroeg kwam voor de club, vierde Antwerp zijn rentree in de hoogste Belgische voetbalklasse. 28 juli 2017, ik weet het nog goed. Antwerp 0, Anderlecht 0. Draak van een pot.

31-03-2020 07:00 door Jan Willem Spaans

Op Europajacht

Had iemand verwacht dat de Reds nog geen twee jaar later Europees voetbal konden veiligstellen? Pff, niet echt. En toch kwam het uit. Laszlo Bölöni hield zijn ploeg meestal goed dichtgespijkerd en vooraan pikte good old Dieumerci Mbokani zijn goaltjes mee. Antwerp haalt play-off I, pakt ook daar zijn puntjes en kan op deze 19e mei Europa in als het even mee wil zitten. Daar ben ik graag bij. Ik kom toch al graag in België. Als er slecht wordt gevoetbald, moet je je toch niet vervelen: onze zuiderburen kunnen absoluut niet organiseren.

Daardoor zijn er soms draconische veiligheidsmaatregelen waar ze absoluut niet nodig zijn, of juist andersom. Wie zin heeft, neemt zo een lading explosieven mee waar een gemiddeld scheikundig depot jaloers op wordt, terwijl de ordediensten vermoedelijk met traangas en wapengekletter op jacht zijn naar de familietribune. In Brugge gaat het aanvankelijk nog wel. De bus komt op tijd. We zijn in West-Vlaanderen. De Vlamingen vinden dat die mensen het meest op Hollanders lijken. En dat ze niet te verstaan zijn. Dat klopt, waardoor punt één niet te controleren is. Ik zie ook bussen naar Zeeland. Dat beangstigt me wat.

Beladen pot in Brugge

Ruim op tijd voor de aftrap ben ik in de buurt van het stadion. Op de Gistelse Steenweg, meer precies. Dat is een weg zoals iedere Vlaamse stad van 30.000 inwoners of meer er een heeft. Vaak anderhalve kilometer lang met alles dat de buurt nodig heeft: kapper, slager, supermarkt, café. Hier speelt dus ook Club Brugge, in het Jan Breydelstadion, dat het deelt met stadgenoot Cercle Brugge. De infrastructuur naar het jarenzeventigstadion is redelijk. Je merkt aan de hoeveelheid merchandise en Clubminded cafés in de buurt dat dit een grote club is, en het verkeer rijdt door.

Het valt me al mee dat de burgemeester niet heel Brugge heeft lamgelegd. Je kan je in België een ons zoeken naar de juiste ingang bij risicowedstrijden, en daar mag je Club Brugge – Antwerp wel toe rekenen. Al meer dan een eeuw hebben de boerse Bruggelingen en de arrogante Antwerpenaren geen goed woord voor elkaar over. Een recente aflevering van Sjotcast (luistertip) deed uit de doeken dat er al heel vroeger flink geknokt werd. Zo heet is het op deze zondag niet. Racing Genk is midweeks kampioen geworden, waardoor Brugge weet dat het tweede wordt. Antwerp wil vooral Europa in.

In het gammele stadion

Ikzelf zou graag het stadion in willen. Werkelijk niemand heeft een benul. Vier suppoosten reageren hetzelfde op de vraag ‘persingang’ als ze zouden doen mocht iemand ze vragen waar je in de buurt een gevechtshelikopter kan aanschaffen. Na zeven keer omlopen vind ik mijn ingang. Eerste indruk: wat een armoedige, mistroostige rommel. Wie ooit de Brugse binnenstad heeft bezocht weet: ze kunnen het hier wél, gebouwen onderhouden. Dit ding lijkt na de oplevering nooit meer te zijn opgeknapt. Het lekt aan alle kanten.

Voor de nadere inspectie van platen die aan elkaar hangen, tientallen losliggende draden en een soort vuilstort is er wél iets positiefs: het eten. Reden één om belgofiel te worden. Een paar weken eerder was ik nog bij Ajax – Juventus. Je had die Italianen moeten zien toen in de perskamer van de Johan Cruijff ArenA een broodje Unox werd geserveerd. Nee, dan hier: de club viert de laatste thuiswedstrijd van het seizoen met een weldadig visbuffet. Vers uit de Noordzee. Goddelijk, werkelijk waar. Jammer van die wedstrijd, zou je haast zeggen.

Eenmaal plaatsgenomen op de perstribune (krapper dan waar dan ook, waardoor je zelfs tussen twee niet echt horizontaal uitgedaagde collega’s klem zit), slaat het noodlot toe. Ik was al op mijn hoede bij de bussen naar Zeeland en het komt uit. Zoutelande. Als de FBI meeleest: stop met dat waterboarden. Zet een verdachte gewoon tussen twee anderen op de Jan Breydel-perstribune en laat die kale zanger kwelen hoe blij hij is dat je hier bent. In no time geef je alles toe, zelfs dingen die je nooit zou doen. Oordopjes wenden het onheil gelukkig snel af.

De wedstrijd is een leuk potje, niets op af te dingen. Brugge speelt voor de eer en voor Ivan Leko, de trainer die zal moeten vertrekken, zo weet eigenlijk iedereen behalve Leko zelf. Na de snelle 1-0 voor de thuisploeg draait Antwerp de zaak helemaal om en zijn ze heel dichtbij Europa. Door twee Brugse goals in de slotfase kan de thuisaanhang de bezoekers toch pestend naar huis sturen: 3-2. Antwerp moet nog een weekje wachten, maar het zal goed komen. Dat betekent voor mij nog een tripje over de grens. Na afloop van het werk vieren we dat met een pintje. Ik ben al met al toch blij dat ik hier ben.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <