Laatste nieuws
02.56Pijnlijke verspreking Johan Derksen zorgt voor hilariteit bij Vandaag Inside

Gisteren

23.55Mooi: Berghuis doet belofte aan zieke Ajax-fan
23.45Vardy Party: Leicester viert succes acht jaar later wéér voor televisie
23.35'Bayern maakt enorm bedrag vrij voor toptransfer Leverkusen-ster in 2025'
23.28Unicum: veelbesproken De Mil handhaaft zich met tweede club in Pro League
23.25Arda Güler is de held van Real Madrid op moeizame avond in San Sebastián
23.20Leicester keert terug in Premier League door afstraffing Leeds
23.20B-garnituur Real wint dankzij scorende basisdebutant en is bijna kampioen
23.15Mondeling akkoord tussen Feyenoord en Liverpool: droomtransfer Arne Slot bijna rond
23.13Real Madrid kan titel nauwelijks nog ontgaan, Crysensio Summerville verprutst eerste promotiekans met Leeds United
23.10Leicester City kan promotie naar Premier League niet ontgaan na verlies Leeds
22.58B-team Real Madrid rekent af met Real Sociedad, titel bijna binnen
22.57Güler helpt Real Madrid bij basisdebuut in LaLiga aan zege
22.55Leeds gaat op de slachtbank, Leicester keert terug naar Premier League
22.55Britse media: 'Liverpool betaalt minimaal 9 miljoen voor Slot'
22.55Tilburgs feestje verpest: (nog) geen promotie Willem II na gelijkspel
22.40Groningen koestert punt in KKD-kraker: 'Zijn nog vol in de race'
22.25'Liverpool en Feyenoord akkoord over transfersom Slot, deal snel beklonken'
22.25Feyenoord ontvangt gigantisch bedrag van Liverpool voor Arne Slot
22.22Namen Giménez en Taylor vallen in Italië
22.22Namen Santiago Giménez en Kenneth Taylor vallen in Italië
22.18Fabrizio Romano meldt: "Arne Slot naar Liverpool"
22.07Jong Ajax speelt thuis gelijk tegen Roda JC
22.05Liverpool en Feyenoord bereiken mondeling akkoord over transfer Arne Slot
22.05Roda JC profiteert niet van remise bij kraker Willem II - FC Groningen
22.02Keuken Kampioen Divisie stevent af op spannende ontknoping
22.00'Feyenoord en Liverpool akkoord: Slot krijgt droomtransfer'
22.00Willem II grijpt naast eerste kans op terugkeer naar eredivisie na remise tegen Groningen
21.57Willem II moet promotiefeest uitstellen na gelijkspel in kraker
21.57Roda JC maakt dure misstap, FC Dordrecht vergeet te profiteren
21.57Roda begaat bij Jong Ajax cruciale misstap in strijd om directe promotie
21.55Willem II wint niet van FC Groningen en moet promotiefeest uitstellen
21.52Willem II moet feest uitstellen, maar houdt beste promotieperspectief
21.52VI Live: Willem II moet promotiefeest uitstellen
21.50Jorien van den Herik wordt ondanks steun Feyenoord en Ajax niet de nieuwe KNVB-voorzitter: 'Het is te veel werk’
Resultaten x
binnenland

Interview Pol van Boekel: 'Hopelijk kunnen we in juni weer aan de bak'

Pol van Boekel is normaal gesproken vrijwel iedere week als scheidsrechter of VAR actief in de Eredivisie. ELF Voetbal besloot de 44-jarige arbiter te bellen. Over de coronacrisis in het voetbal, fit blijven, spelregelwijzigingen en het verplaatste EK.

17-04-2020 10:00 door Bob van Dijk

Huiswerk

Net als veel Nederlanders is Van Boekel tijdens deze periode vooral thuis te vinden. "Twee jaar geleden heb ik besloten om te stoppen met mijn werk als hypotheekadviseur", vertelt hij in gesprek met ELF Voetbal. "Ik wilde meer tijd hebben voor de combinatie van mijn gezin en het voetbal. Mijn programma werd alleen maar drukker met wedstrijden als VAR en duels in het buitenland. Toen heb ik besloten te stoppen met werken en me fulltime te richten op het fluiten. Ik heb dus geen beroep waarbij ik thuis kan werken."

"Ik heb twee dochters van elf en negen jaar oud. Zij zitten allebei nog op de basisschool, al gaat de oudste volgend schooljaar naar het middelbaar onderwijs. Zij hebben dus wel wat taken die ze thuis moeten doen en daar help ik ze bij. Zelf probeer ik zo veel mogelijk thuis te blijven en ben ik bijvoorbeeld vaak in de tuin aan het werk. Daarnaast zoek ik regelmatig de bossen op om wat kilometers te maken. Maar het is zeker niet zo dat mijn dagen op dit moment propvol zitten."

Trainen

Natuurlijk moeten ook de scheidsrechters zorgen dat ze fit blijven. "We kunnen trainingsschema's krijgen vanuit de inspanningsfysioloog van de KNVB. Ik heb thuis een crosstrainer en een hometrainer. Ook kan ik krachtoefeningen doen zoals opdrukken, buikspieroefeningen en core stability. Ik woon aan het voetbalveld van Volharding in Vierlingsbeek, maar het sportpark is gesloten. Anders had ik daar ook wat meters kunnen maken. Wel ga ik veel met de hond wandelen en zelf rennen in het bos. Maar we moeten ons natuurlijk aan de maatregelen houden en zoveel mogelijk vanuit huis doen."


Seizoen 2019/20

"Ik hoop dat we half juni weer kunnen beginnen, maar natuurlijk komen er veel vragen op", vervolgt Van Boekel. "Voetbal is en blijft een contactsport en we hebben ook een voorbeeldfunctie, dus ik ben benieuwd. Ik houd de situatie in andere landen zoals Duitsland, Engeland en Italië ook goed in de gaten. Volgens mij zijn ze op dit moment alleen in België en Schotland van plan om de competitie helemaal stop te zetten. Verder hoopt iedereen de competitie uit te spelen. Daar houd ik me nu aan vast. Het is afwachten en fit blijven."

"De KNVB houdt ons per mail op de hoogte. We krijgen te horen wat er wordt besproken door de bond en de clubs. Ik houd er rekening mee dat we half juni weer aan de bak kunnen, maar dat kan ook valse hoop zijn. Als ik de geluiden hoor, zal dat waarschijnlijk zonder publiek zijn. Maar misschien is dat helemaal niet haalbaar. We zitten allemaal in de wachtstand, dat is nou eenmaal niet anders. Als er nieuws is vanuit de regering, het RIVM of de KNVB dan worden wij daarvan op de hoogte gebracht. We kunnen niet meer doen dan afwachten."

Spelregels

Tussen al het nieuws over het coronavirus door, maakte de IFAB enkele spelregelwijzigingen bekend. "De belangrijkste wijziging is dat een keeper geen gele kaart meer krijgt als ie te snel van de lijn afkomt bij een strafschop. De situatie van het aanvallend hands was eigenlijk al hetzelfde, maar is nu wat duidelijker omschreven. Zo is het ook helder voor spelers en voetballiefhebbers. Bij ons was het al zo dat een scheidsrechter volgens het protocol naar de zijkant werd geroepen door de VAR. Dat is hier dus niet echt een grote verandering."

Van Boekel is zelf inmiddels ook een bekende naam als videoscheidsrechter. "Ik zit als VAR in het team van Björn Kuipers bij wedstrijden in de Champions League. Op dat niveau zou ik zelf nooit hebben gefloten, dus ik ben blij dat ik daar als videoscheidsrechter bij ben. Het geeft voor mij ook een bepaalde wedstrijdspanning en kick als de wedstrijd goed verlopen is. Als scheidsrechter en VAR zijn er mooie uitdagingen. Er blijft echter niets leuker dan zelf op het veld staan. Dat had ik vroeger als voetballer en nu als scheidsrechter."

EK

In 2012 en 2016 was Van Boekel als lid van Team Kuipers al actief op het EK. De kans was groot dat hij ook deze zomer van de partij zou zijn. "Na de finales van de play-offs van de Nations League zou bekend worden welke scheidsrechters naar het EK zouden gaan. Het was de verwachting dat alle namen van de elitelijst erbij zouden zijn. Je kunt het nooit met 100% zekerheid zeggen, maar Björn Kuipers en Danny Makkelie waren zekerheidjes geweest. De kans was groot dat ik als videoscheidsrechter met Team Kuipers mee zou gaan."

Halverwege maart besloot de UEFA echter dat het EK werd verplaatst naar de zomer van 2021. "Daar heb ik zeker van gebaald, eigenlijk baal ik er nog steeds van. Maar we moeten de realiteit niet uit het oog verliezen. Als je ziet wat er over de hele wereld gebeurd en hoeveel levens dit al heeft gekost, dan mag ik helemaal niet klagen over een misgelopen EK. Laten we hopen dat Björn volgende zomer weer van de partij is. Hij evalueert ieder jaar of ie nog doorgaat. Het is dus onzeker of we in 2021 op het uitgestelde EK staan, maar dat is wel waar we voor gaan."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <