Laatste nieuws
10.10'Ontwikkeling van Godts leidt mogelijk tot megaverkoop bij Ajax'
10.00In de wandelgangen: Talent kan jaar na vertrek bij Feyenoord naar Manchester City
09.50De Champions League-route van FC Twente: vier mogelijke tegenstanders
09.46Noppert doet 'gevaarlijke uitspraak' in voorbereiding Heerenveen: 'Hoge ogen'
09.46Dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax bij winst of verlies tegen FK Vojvodina
09.44'Slot en Liverpool mikken op Kubo, James wil terug naar Europa'
09.40Feyenoord-talent geniet vertrouwen van Priske: 'Mooi dat hij me ziet als leider'
09.20Voorloting verricht: dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax in Europa
09.15Borussia Dortmund gaat keihard onderuit tegen de ploeg van Lars Veldwijk
09.14'Manchester United ziet Everton met contractvoorstel voor tegenaanval kiezen'
09.11Kwalificatie of uitschakeling: Ajax kent potentiële tegenstanders
09.11Kwalificatie of uitschakeling: Ajax kent Europese route
09.04Conference League-loting: dit zijn de mogelijke tegenstanders van Go Ahead
08.55'Sutalo ligt goed in de markt: Champions League-deelnemer broedt op transfer'
08.51Portugese media onder de indruk van Pavlidis: 'Een speler die alles geeft'
08.50Go Ahead krijgt richting Europese loting meer duidelijkheid van UEFA
08.46De Telegraaf schetst mogelijk probleem voor Peter Bosz bij PSV
08.19Geen ontzag voor 'reusachtig' Ajax: 'Schrijf ons maar af, dat vinden we leuk'
08.06Juan Mata (36) duikt na avontuur in Japan plotseling weer op in Europa
08.05Te Kloese deelt plaagstootje uit bij Feyenoord: 'Half Rotterdam was van slag'
07.52Opvallende transformatie bij Ajax: 'Farioli zei: je kunt ook centraal staan'
07.50Vojvodina gaat voor stunt bij Ajax: 'Schrijf ons maar af, daar houden we van'
07.35'Barça zoekt naar oplossingen en gaat weer aankloppen bij Frenkie de Jong'
07.30Voetbalzone is op zoek naar nieuwe stagiairs! (hbo+)
07.20PSV gewaarschuwd: 'De vraag is hoe lang hij nog wil wachten op een basisplek'
07.15Hoe ziet de Europese route van de Eredivisie-clubs eruit?
07.10‘Real Madrid wil meewerken aan vertrek naar Premier League van 30 miljoen euro’
06.55Priske klapt: 'Heb het grootste respect voor wat hij heeft bereikt bij Feyenoord'
03.10Feyenoord wil Dávid Hancko en Santiago Giménez slechts onder één voorwaarde verkopen
03.05Voetbalpodcast | ‘De KNVB behandelt Vitesse anders dan FC Twente indertijd’
02.35TransferTalk | James Rodríguez wil terug naar Europa, Deens international van Spurs naar Marseille
02.20'Varane hakt knop door en verbindt zich aan Italiaanse promovendus'
00.00LIVE TRANSFERS: Mata duikt op in Denemarken, James aast op club in Europa
00.00De Amerikaanse tienersensatie Cavan Sullivan die vanaf 2027 uitkomt voor Manchester City

Gisteren

23.58James Rodríguez ontbindt contract en wil terugkeren naar Spanje; twee clubs genoemd
Resultaten x
binnenland

Interview Achraf Nait: “Mijn zaakwaarnemer maakte er een zooitje van”

Hij werd vorig seizoen uitgeroepen tot Beste Winger van de Gibraltar National League. Achraf Nait Brahim bereikte tevens de bekerfinale van de rotsstaat en dwong een transfer naar Málaga CF af. Een foute zaakwaarnemer, knieblessure en de coronacrisis verhinderden een doorbraak bij de Spaanse club. “Waar ik mijn toekomst zie? Het liefst in Spanje of Engeland.”

30-04-2020 14:00 door Sander Berends

In het late voorjaar van 2018 sprak een Engelsman hem aan op het complex van Zeeburgia, de amateurclub uit Amsterdam waar Nait op dat moment in het eerste elftal speelde. “Hij was zaakwaarnemer en keek in Europa rond voor versterkingen van Gibraltar United. Hij was een vriend van Michel Salgado, de voormalige rechtsback van Real Madrid en het Spaanse nationale elftal. Met compagnon Pablo Dana had hij de club overgenomen en wilde die nu laten meedoen om het landskampioenschap. Uitkomen in de Champions of Europa League waren andere doelstellingen,” vertelt de nu 23-jarige linksbuiten tegenover ELF Voetbal.

Gibraltar was logischerwijs een onbeschreven blad voor Nait, die in de jeugd van Hoofddorp, Alphense Boys en ASC Waterwijk speelde. “Ik heb research gedaan en ook persoonlijk met Salgado gesproken. Hij vertelde me dat ze precies op zoek waren naar een speler zoals ik. Dat gaf veel vertrouwen en de overtuiging om af te reizen.”

Het rotseiland met dertigduizend inwoners tegen de zuidgrens van Spanje bij de entree van de Middellandse Zee, op veertien kilometer van de Marokkaanse kust, is een onderdeel van het Britse Koninkrijk. “Tussen Spanje en Gibraltar is er douanecontrole, er wordt betaald met ponden en het lijkt inderdaad net alsof je in Engeland rijdt. Het land is niet groot, kent veel mooie uitzichtpunten en iedereen gaat op de foto met de vele apen, die er op de rotsen leven. Al moet je opletten, want ze stelen zo je mobiele telefoon, haha. De apen zijn nergens bang voor. Gibraltar is wel duur, maar ik woonde net aan de andere kant van de grens in Spanje en kreeg uitbetaald in euro’s.”

Vliegveld

Gibraltar United trainde ook aan de Spaanse kant, in Del Corcon. “Dat was tien minuten van mijn appartement in La Línea. Ik woonde daar uitstekend. Alleen voor wedstrijden kwamen we in Gibraltar. Alle duels in de hoogste divisie, die uit tien clubs bestaat, worden afgewerkt in het hetzelfde stadion. Voor de wedstrijd reizen materiaalmannen al af om je naam met stickers op de kastjes te plakken en alles klaar te leggen. In het Victoria Stadium ligt kunstgras. Het bijzondere is dat het hek achter het ene doel grenst aan het vliegveld. Kom je in een één-tegen-één situatie met de doelman, moet je niet schrikken als plotseling voor je neus een vliegtuig landt of opstijgt.”

'Je moet niet schrikken als plotseling voor je neus een vliegtuig landt of opstijgt'

Nait kijkt tevreden terug op zijn jaar daar. Ook al ondervond hij de nodige bizarre situaties. “Ik werd uitgeroepen tot beste winger van het seizoen. Best verrassend, want ik speelde niet altijd. Het niveau kon ik gemakkelijk aan. Misschien te gemakkelijk. We begonnen met Lucas Cazorla als trainer, iemand met veel kennis. De beste trainer die ik ooit had. Al vormde de communicatie een probleem, omdat ik toen nog geen Spaans sprak en de trainer geen Engels. Ploeggenoten uit Gibraltar fungeerden als tolk waardoor onderbrekingen op trainingen soms lang duurden. Na drie nederlagen op rij werd Cazorla ontslagen. Onze twee centrale verdedigers, twee Zuid-Amerikaanse beesten, waren geblesseerd waardoor we te gemakkelijk tegendoelpunten incasseerden. Maar dat maakte de investeerders achter de club niet uit. Veel geduld was er niet. De nieuwe trainer Paco Luna bleek een dictator, iemand die geen enkele tegenspraak duldde. Hij legde ons iets uit en dat moest je uitvoeren. Kans om een vraag te stellen, was er niet.”

“Voor de wedstrijd gaf hij in de spelerstunnel elke speler een harde klap op zijn borst. Om je te motiveren. Dat kwam altijd best hard aan. Een van de jongens, Gonzalo Guijarro, wilde dat niet meer en maakte dat kenbaar. De volgende wedstrijd viel hij buiten de selectie en een maand later moest hij vertrekken. Er gebeurden bijzondere dingen.”

Bekerfinale

De finale van de Rock Cup, zoals het bekertoernooi in Gibraltar heet, spande de kroon. Gibraltar United nam het op tegen Europa FC. “Een dag voor de finale verzamelden we in het Grand Hotel van Gibraltar. Toen zag ik al verdachte handelingen. Voor de wedstrijd kregen we het opstellingsformulier in handen. Zonder uitleg werden de drie beste spelers op de bank gezet. Moisés Suárez, Chico en ik. Vanaf de aftrap was er vanuit onze kant weinig inzet. Alles liep gezapig en net na rust ging onze keeper flink in de fout bij de 0-1. Niet alleen onze keeper trouwens. Ook de 0-2 en 0-3 vielen gemakkelijk. Een dag later kwam onze keeper in een gloednieuwe auto op de club.”

De bond van Gibraltar stelde een onderzoek naar matchfixing in. “Een uitspraak moet nog volgen, maar alles wijst erop dat er vooraf is gegokt en mensen zijn omgekocht. Onze assistent-trainer zou de spin in het web zijn. Normaal staat hij de hele wedstrijd te gebaren en is hij bloednerveus, nu keek hij gelaten negentig minuten toe. Achteraf was ik blij dat mijn ouders niet waren afgereisd. Mijn vader moest werken, mijn moeder zag er tegenop alleen te vliegen en mijn zusje moest naar school. Zij hadden zich op de tribune ook verbaasd over de gang van zaken. Als bonus voor het bereiken van de finale kregen we 100.000 coins per speler. De hoofdsponsor van Gibraltar United is Quantocoin. Hopelijk worden de coins straks veel geld waard, ik heb er nog geen enkele verzilverd.”

Nait had op dat moment al het besluit genomen om verder te kijken. “Veel spelers vertrokken vanwege de trainer. Ik had overleg met mijn zaakwaarnemer en Salgado. Zij vonden dat ik de volgende stap moest nemen, een paar tandjes hoger moest gaan spelen. Ik ging op proef bij Málaga CF (afgelopen seizoen gedegradeerd naar de Segunda División, red.). Via Salgado schoof ik door naar het eerste elftal. Maar vanaf dat moment liep alles mis wat er mis kon lopen. Mijn zaakwaarnemer heeft me toen op allerlei manieren belazerd. Er een zooitje van gemaakt. Op de eerste plaats hield hij interesse van Norwich City, Wigan Athletic en een Duitse club bewust verborgen. Daarnaast bleek hij bij Málaga telkens met nieuwe financiële eisen te bestoken. Het ergste was dat hij in mijn contract had bedongen dat hij ruim dertig procent van mijn salaris kreeg voor zijn verdiensten.”

Woonruimte

“Ik heb nu geleerd om altijd een sportadvocaat of jurist nog eens naar een contract te laten kijken. De kleine lettertjes staan er niet voor niets, maar ik vertrouwde die man volledig.” Via Málaga CF had hij al woonruimte gekregen in de Spaanse toeristenstad. “Eerst koos ik voor een hotel. Lekker gemakkelijk, dacht ik. Hoef ik nooit te koken en noem maar op, maar na twee dagen kwamen de muren al op me af. Met ploeggenoot David Prieto, die uit de jeugdopleiding van Atlético Madrid komt, betrok ik een appartement. Eerst aan de rand van het centrum, daarna middenin de stad. Dat beviel goed, maar ik zat met de kwestie rond mijn contract in mijn maag.”

Om van zijn verbintenis met zijn zaakwaarnemer af te komen, besloot hij tijdelijk niet te voetballen. “Ik trainde alleen twee keer per dag. Málaga moest me nog speelgerechtigd verklaren, maar wachtte daarmee op mijn verzoek. Nu kreeg mijn zaakwaarnemer tenminste geen salaris via mij. Na het inschakelen van de FIFA is mijn contract met mijn zaakwaarnemer ontbonden. Tot die tijd richtte hij veel schade aan. Hij heeft zoveel mogelijk informatie over mij van internet laten verwijderen. In december mocht ik eindelijk spelen. Ik kampte met een knieblessure en een conditionele achterstand en trainde keihard. Eind februari was ik weer fit. Anderhalve week later werd de competitie stilgelegd vanwege de coronacrisis.”

Nait kon nog een van de laatste vluchten nemen voordat Spanje in lock down ging. “Ik houd me sindsdien aan schema’s die Málaga doorstuurt, maar het is lastig omdat het allemaal gaat om thuisoefeningen. Die jongens mogen daar hun huis niet uit. Ik baal enorm van de situatie. Ik heb met eigen ogen kunnen zien hoe snel het kan gaan. Een jongen van zeventien jaar, Ramón Enríquez, trainde en speelde bij ons mee met de beloften. De trainer haalde hem naar het eerste elftal en een week later debuteerde hij al. Dat kon ook zo met mij gebeuren.”

Toekomst

Nu zit de vleugelspits in onzekerheid. “Mijn contract bij Málaga CF loopt in mei af. Ik tekende een kortlopende verbintenis om me te bewijzen. Waar mijn toekomst ligt, weet ik niet. Ik zou graag bij Málaga CF blijven. De club is tevreden, maar door de coronacrisis kunnen er nog geen besluiten genomen worden over aflopende spelerscontracten. In Spanje blijven, heeft mijn voorkeur. Ook Engeland lijkt me geweldig om mee te maken. Daar zou ik met mijn spel ook passen.”

Voorlopig houdt hij zich thuis in Amsterdam fit. Zijn nieuwe zaakwaarnemer, Heylin Rivera van 24k soccer, kijkt ondertussen voor hem rond. “Tot die tijd volg ik elke dag trouw mijn oefeningen en probeer ik zo fit mogelijk te blijven. Al is dat nu vanwege de Ramadan iets lastiger. Hopelijk is de coronacrisis snel voorbij en kunnen we met zijn allen weer vooruit kijken.”
Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Ajax werkt hard aan terugkeer “Bertje” Traoré
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Éder?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.