Laatste nieuws
12.30Crisisberaad in Amsterdam: Kroes tegenover Van Praag
12.30Bruno Fernandes helpt Manchester United aan zege op hekkensluiter Sheffield United
12.20Internationale media lopen warm voor Slot: 'Controlfreak geïnspireerd door Guardiola'
12.11Feyenoord ontstemd over ‘stiekem’ akkoord tussen gemeente en De Kuip
12.10Josip Sutalo zorgt voor verbazing met specifieke actie: ‘Dat is kelderklasse’
12.06De Mos ziet Eredivisie-smaakmaker graag bij PSV: 'Gaat veel vaker scoren'
12.00LIVE Premier League | Arsenal en Liverpool hopen vurig op misstap Manchester City tegen Brighton & Hove Albion
12.00LIVE eredivisie | Bekerwinnaar Feyenoord neemt het in de Adelaarshorst op tegen Go Ahead Eagles
12.00LIVE eredivisie | PSV kan op bezoek bij Heerenveen reuzenstap zetten richting landstitel
12.00PSV staat eindelijk voor kampioenswedstrijd: 50x je inleg bij zege op Heerenveen!
11.50'Liverpool plukt naast Slot en Hulshoff nóg een staflid weg bij Feyenoord'
11.50'Daarin is Luuk de Jong de beste die ik ooit heb gezien, echt gestoord goed'
11.50Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Bijlow keert terug, talent vervangt Paixão
11.48Timon Wellenreuther in bloedvorm, maar kans is groot dat hij toch plaats moet maken voor Justin Bijlow
11.35Vermoedelijke opstelling PSV: Bosz kiest tussen Tillman en Lozano en vervangt Dest
11.25Ook Sutalo is de klos bij Ajax: 'Dat is kelderklasse...'
11.25VZ Kort: Athletic Club scheidt na 19 jaar wegen met voormalig wonderkind
11.19'Ajax-spelletjes' mochten niet baten: 'Gelukkig was ik hem te slim af'
11.15PSV kan vanavond kampioen worden, mede door het cadeauboek van Bosz
11.08‘Feyenoord raakt naast Slot en Hulshoff nog een staflid kwijt aan Liverpool’
11.00VP-voetbalkantine: 'Slot is minimaal vijftien miljoen euro waard'
10.55Beuker en De Lang onthullen: vier spelers moeten ‘geraamte’ van Ajax gaan vormen
10.50Prijzenpakker Renate Jansen mikt op transfer naar buitenland
10.50Ajax loopt knauw op in strijd om plek vijf: 'Raakt iedereen, maar heb vertrouwen'
10.50Erik ten Hag en Manchester United komen goed weg tegen hekkensluiter na comeback
10.23'Ik twijfel niet dat Slot klaar is voor de Premier League, dat heeft hij bewezen'
10.15Ajax en routinier tóch in gesprek over langere samenwerking
10.10Opnieuw zorgen om Ajax-spits Brian Brobbey: ‘Gek, de hele week is er niets aan de hand’
10.09Driessen richt zich tot Rensch: 'Voel je een belemmering om duels te spelen?'
10.05Koopmeiners drukt wéér stempel: 'Hij was overal bij betrokken'
10.05Wordt PSV vandaag al kampioen? Dit is het eredivisie-programma van speelronde 31
10.00Wint Cole Palmer het EK voor Engeland? ‘Het is een absoluut genie’
09.55'Ommekeer bij Ajax: toch geen pensioen voor routinier, gesprekken over verlenging'
09.45Derksen en Van der Gijp zijn het oneens over Slot: 'Laten we het hopen'
09.45Toch geen vacature FC Barcelona: Xavi komt terug op zijn besluit en blijft nog een jaar als trainer
Resultaten x
binnenland

Johan Cruijff was nooit bondscoach geworden in 1990

In veel landen wordt deze maand met veel plezier teruggedacht aan het WK 1990 dat dertig jaar geleden werd gespeeld. In Nederland blijft die zomer in Italië al decennialang een mysterie. Af en toe wordt het in een interview of biografie met een van de betrokkenen weer even aangeroerd, het blijft echter altijd aan de oppervlakte.

10-06-2020 10:00 door Redactie ELF Voetbal

Deze week verschijnt er een boek waarin John Swelsen na uitgebreide research het complete verhaal van het falen van Oranje heeft opgeschreven; Waarom Nederland in 1990 geen wereldkampioen werd. In weerwil van vele verhalen en theorieën die er over het mislukte WK 1990 van Oranje zijn verschenen, is het volledige verhaal niet eerder verteld.

Uit het boek blijkt onder andere dat de verstoorde relatie tussen Thijs Libregts, die na het succesvolle Europees kampioenschap in 1988 aantrad, en Ruud Gullit niet (alleen) voortkomt uit een interview van Libregts. In dat interview in De Volkskrant had Libregts in 1984 Gullit lui genoemd en dat gerelateerd aan het ‘zwarte ras’. Daarin is altijd de reden gevonden voor de breuk tussen Libregts en Gullit.

Na het interview (eind februari 1984) heeft Gullit echter nog prima onder Libregts gewerkt en was er ook nog geen sprake van enige wrevel tussen hen. De uitspraak van Libregts wekte in tegenstelling wat soms wordt beweerd amper commotie in die periode. Het speelde in een andere tijd tegen een sfeer van ernstig racistisch geweld. Feyenoord, waarin Johan Cruijff ook een prominente rol vertolkte, werd drie maanden later landskampioen. Na die titel sprak Gullit ook nog positief en met warmte over de coach Libregts.

Toen Cruijff die zomer een punt achter zijn loopbaan zette, werd er meer van de jonge belofte gevraagd. Libregts vond echter dat Gullit zich teveel met andere zaken bezighield. Hij had die zomer een eerste muzieksingle uitgebracht, getiteld ‘Not The Dancing Kind’. Tevens was Gullit steeds actiever bezig met acties tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika en begon ook in het najaar duidelijk te worden dat de aanvaller graag in de zomer van 1985 naar PSV zou willen verkassen. De resultaten van de Rotterdammers waren niet best en die irritatie van Libregts zorgde voor een gespannen sfeer tussen beiden. Dat was de relatie tussen beiden toen Libregts in november naar Aris Saloniki in Griekenland vertrok.

Enkele jaren later werd Libregts bij Oranje aangesteld als opvolger van Michels, die na het EK van 1988 naar Bayer Leverkusen zou vertrekken. Vanaf het begin heeft Gullit oppositie gevoerd tegen de bondscoach. Langzaam maar zeker werd de positie van Libregts onhoudbaar. 

Nadat Libregts werd ontslagen, na een chaotische stemming op Schiphol door de spelers, moest er een nieuwe bondscoach worden aangesteld. Een veel terugkerend excuus dat voor het falen in Italië wordt aangedragen is dat de KNVB en voornamelijk bestuurslid technische zaken Rinus Michels bewust de zogenaamde voorkeurskandidaat van de spelers, Johan Cruijff, heeft genegeerd. In het boek wordt duidelijk dat er wel kanttekeningen kunnen worden geplaatst bij de gang van zaken tijdens de stemming en dat de steun voor Cruijff minder eensgezind is dan vaak wordt beweerd. 

Interessant is dat het hoogstonwaarschijnlijk is dat Johan Cruijff überhaupt bondscoach van het Nederlands elftal in 1990 was geworden. Alle seinen stonden op rood. Vanuit de KNVB waren de voorwaarden van Cruijff in tegenstelling wat algemeen wordt beweerd wel al in kaart gebracht en de toenmalige trainer van FC Barcelona deed daar zelf overigens ook niet geheimzinnig over.

De KNVB had na het sportieve succes van 1988 een financiële strop opgelopen wat het niet mogelijk maakte om de technische en medische staf te vervangen (een eis van Cruijff), daarbij liep de rechtszaak van Libregts nog die zijn ontslag aanvocht en was er een contract met Adidas afgesloten dat voor Cruijff moeilijk zou liggen. Buiten deze praktische (financiële) problemen waren er nog twee grotere belemmeringen.

Johan Cruijff had tijdens het WK in 1974 al duidelijk gemaakt dat hij nooit meer zo lang van huis zou gaan voor een Wereldkampioenschap. Dat was nog vóór de zwembadaffaire in Hiltrup en de overval in 1976 in zijn huis in Barcelona. Die belofte aan zijn gezin kon hij niet breken. Ook had Cruijff nog een morele verantwoordelijkheid naar Barcelona-president Josep Lluis Nunez. De eerste twee seizoenen van Cruijff als trainer in de Catalaanse hoofdstad verliepen niet heel goed maar Nunez bleef zijn trainer ondanks alles steunen. In maart bereikte Barcelona de finale van de Spaanse beker en maakten Nunez en Cruijff plannen om de selectie tijdens de zomerperiode te renoveren. Dat maakte een rol als tijdelijk bondscoach feitelijk onmogelijk.

Leo Beenhakker wordt de bondscoach van Oranje en erft een explosieve situatie. Hij krijgt het niet voor elkaar om de Europees kampioen weer op de rails te krijgen. Nadat hij de landstitel onverwacht met Ajax wint, stapt de Rotterdammer met gemengde gevoelens het KNVB Sportcentrum in Zeist binnen op maandag 14 mei 1990. Er wachten uitermate turbulente weken.
Alles daarover in het boek Waarom Nederland in 1990 geen wereldkampioen werd.

Onder de goede inzenders van de prijsvraag, bestaande uit vijf vragen over het Nederlands elftal in 1990, worden vijf boeken verloot.

Prijsvraag

1. Welke speler werd voor het eerst vader vlak voor de reis naar het WK?
2. Er waren na het vertrek van Thijs Libregts drie kandidaten voor de positie van bondscoach. Wie was naast Beenhakker en Cruijff de derde kandidaat?
3. Welke vijf spelers vielen af tijdens de voorbereiding in Zeist?
4. Er was op het WK een opmerkelijke ontmoeting. In een van de wedstrijden zou een aantal spelers tegen hun nieuwe coach voor het daaropvolgende clubseizoen komen te spelen. Wie was dat?
5. Veel prominenten die heden ten dage nog in het medialandschap zijn te vinden komen op de een of andere manier in het boek terug. Wie van onderstaand rijtje had géén rol op het WK in Italië?
0 Peter R de Vries
0 Johan Derksen
0 Youp van ’t Hek
0 Mart Smeets
0 Kees Jansma
0 Hugo Borst

Stuur de goede oplossing naar: johnswelsen@tragiekentriomf.nl. De winnaars krijgen rechtstreeks bericht.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <