Laatste nieuws
04.40L'Équipe: Bayern heeft naast Zidane nog één andere naam op shortlist met potentiële opvolgers Tuchel
03.00Dávid Hancko trekt de kar bij Feyenoord: ‘Ik twijfelde altijd of ik wel goed genoeg was’
00.00Verbazing om Hancko-vraag van Schreuder: 'Stuitend, parodie op een verslaggever'

Gisteren

23.49Slot looft Hancko: 'Zit nog net niet met een blocnote bij besprekingen'
23.44Serieuze problemen voor Feyenoord: ‘De club wordt de stad uitgejaagd’
23.34NEC-trainer Meijer krijgt pikante vraag: 'Ben jij voor Feyenoord?'
23.30Feest voor Dirk Kuyt en PSV-icoon Timmy Simons met promotie naar hoogste niveau in België
23.27Slot koestert speciaal wapen van Gimenez: 'Zou hem zeker niet afschrijven'
23.20Kraay ziet ‘achterlijke, debiele’ actie bij NAC: ‘Hoe haal je dit in je hoofd?!’
23.15Kraay vraagt Almere-directeuren over vermeende interesse in Ajax-assistent Maduro
23.10'Ze draaien Feyenoord de nek om, een schande dat de club niet wordt omarmd'
23.02AS Roma voelt zich niet serieus genomen door Serie A
22.52Met het nodige geluk: matig Juventus speelt ternauwernood gelijk op Sardinië
22.47Juventus pakt na erbarmelijke wedstrijd en 2-0 achterstand toch nog een punt
22.45Roda JC verzuimt in eerste divisie gelijk te komen met koploper Willem II
22.45Roda JC laat dure punten liggen in strijd om directe promotie, enorme blunder van Ronald Koeman junior
22.36Hans Kraay junior heeft live in de uitzending nieuws over Hedwiges Maduro
22.35Roda JC lijdt door basisdebutant zeer duur puntenverlies in jacht op promotie
22.33Precies 35 jaar geleden: de beroemdste warming-up ooit
22.25Ronald Koeman jr. gaat de wereld over met ontzettend knullig moment
22.20'Heerenveen gaat niet in zee met Van Persie: Friezen hebben nieuwe trainer binnen'
22.20Straf Vitesse klinkt vernietigend, maar stiekem werpt licentiecommissie een reddingsboei naar Vitesse
22.08Milan van Ewijk diep onder de indruk van landgenoot: ‘Hij is buitengewoon goed’
22.01Roda verspeelt dure punten, Dordrecht overtuigt, NAC verslikt zich in Den Bosch
22.00Ongekende flater: Ronald Koeman junior grote schlemiel van de avond
22.00'Geelzwart Vitesse-hart bloedt, hoop dat gifbeker nu eindelijk leeg is'
22.00FC Dordrecht imponeert opnieuw; belabberde prestatie Jong Ajax in Helmond
21.58Roda krijgt deksel op de neus, Comedy Capers in Velsen en Den Bosch
21.50Dender voor het eerst sinds 2008 onder Boskamp terug op hoogste niveau België
21.43Bizarre KKD-goal: Koeman jr. denkt vrije trap te krijgen, FC Emmen profiteert
21.41Rogier Meijer krijgt pikante vraag over Feyenoord in aanloop naar bekerfinale
21.30Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van PSV
21.27Kraay koppelt Van Persie aan KKD-club: 'Is denk ik een makkelijkere tussenstap'
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en gaat in op vertrek Palmer
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en looft Palmer
Resultaten x
binnenland

Interview Tom Beugelsdijk: "Alleen de niet-Haagse aanhang zag deze transfer niet aankomen"

Het was weer een drukte op de transfermarkt. Suarez naar Ajax, Messi wil weg bij Barca, Depay naar Barca, Chelsea geeft 197 miljoen uit. Krantenkoppen die deze zomer voorbijkwamen. Misschien wel de meest opmerkelijkste overstap was die van Tom Beugelsdijk. Het icoon van ADO Den Haag, de supporter op het veld en de verpersoonlijking van de club, vertrok naar Sparta. "Voor de Haagse aanhang kwam deze transfer niet uit de lucht komt vallen."

11-09-2020 15:00 door Glenn Duijzer

Van het volkse geelgroene naar het elitaire rood-wit. Is het vertrek vanuit zijn geboortestad al opzienbarend, zijn nieuwe club wekt ook verbazing. De club van Sparta Piet, Jules Deelder en het roodwitte mannendiner. De liefde die de centrumverdediger toont voor zijn club, komt ook weer terug in zijn transfer. ADO Den Haag kan iedere cent gebruiken en Beugelsdijk verdient een behoorlijk salaris. Door zijn transfervrije vertrek, krijgt de Haagse club weer een beetje meer adem en kan het zich weer roeren op de transfermarkt.

Transfer

Het is duidelijk dat de eerste vraag aan de rossige verdediger over zijn transfer gaat. Zoals de intro al aangeeft, misschien wel de opmerkelijkste transfer die deze zomer in Nederland plaatsvond. "Voor de Haagse aanhang is het misschien niet een transfer die zomaar uit de lucht komt vallen. De supporters weten hoe de club ervoor staat. De niet-Haagse aanhang zal hem niet hebben zien aankomen. Het was niet wat iedereen vooraf had verwacht. Ik had nog een doorlopend contract."

Reünie

In de vriendschappelijke ontmoeting met zijn oude club startte Beugelsdijk in de basis. In het veld kwam hij een oude bekende tegen, Michiel Kramer. De lange spits leek de fysieke duels uit de weg te gaan. "Kramer is niet bang om een duel aan te gaan. Op de training hebben we vaak hele mooie duels afgewerkt, maar ook vaak geen duels."

ADO Den Haag trad in Rotterdam aan in het uitshirt in plaats van het gebruikelijke geelgroene shirt. Of dat op verzoek was gedaan door Sparta om de verdediger niet in verwarring te brengen was niet helemaal duidelijk. "Dat zou ik niet weten, maar ik was voor de wedstrijd al in de kleedkamer van ADO wezen kijken. De materiaalman was bezig met de kleding uit te leggen, waardoor ik al wist dat ze niet in geelgroen zouden spelen. De mintgroene shirts waren mooi. Maar ik had tijdens de wedstrijd geen problemen om de bal naar de juiste Sparta-speler te spelen."

Cultuurverschil

Deze zomer heeft er bij de Haagse club een hele gedaantewisseling plaatsgevonden, waardoor Beugelsdijk niet veel oude bekenden tegenkwam. "Ik ben na afloop nog wel naar de Haagse kleedkamer gelopen om even bij te praten. Voor ADO was dit de laatste oefenwedstrijd op weg naar de competitie." In het verleden hebben veel echte Haagse jongens problemen ondervonden na hun vertrek uit de Residentie. Heimwee werd vaak gebruikt.

Dat gold ook voor Beugelsdijk tijdens zijn periode bij FSV Frankfurt in Duitsland. De vrije dagen werden gewoon in Den Haag doorgebracht. Zijn huidige club Sparta speelt op twintig minuten van zijn geboortestad en zelfs nog dichterbij zijn nieuwe woonplaats in het Westland. Hij kende weinig aanpassingsproblemen bij zijn nieuwe club. "Het seizoen gaat beginnen. Bij een nieuwe club is het altijd even wennen aan de nieuwe spelers en omgeving. Het is toch een nieuw avontuur, nieuwe ervaring. Het is bij Sparta heel anders dan bij Den Haag, maar wel positief. Sparta is een nette club en ik ben een nette jongen, dat past dus wel bij elkaar."

Ajax thuis

De robuuste verdediger is heel duidelijk als hem gevraagd wordt naar de start van de competitie en de huidige stand van zaken bij Sparta. "We hebben maandag nog in Duitsland tegen Dortmund gespeeld, maar het vizier staat hier duidelijk op Ajax gericht. Alles staat in het teken van komende zondag, half drie, thuis tegen Ajax. Op hetzelfde moment dat ADO in Almelo begint. Ik weet dat in Den Haag de tussenstanden worden doorgegeven, maar of dat hier gebeurt weet ik niet. Maar als ik speel, zal ik toch geen tijd hebben om me daarmee bezig te houden."

"Ik weet nu nog niet of ik speel, maar ik bereid mij voor op een basisplaats. Dan sta ik er in ieder geval wel. En debuteren tegen Ajax ligt mij wel. Bij ADO scoorde ik toen de gelijkmaker, zou prachtig zijn als ik bij mijn debuut voor Sparta ook zou scoren. Dat zou pas een lekkere binnenkomer zijn. Het is een spannende wedstrijd. Persoonlijk heb ik ze liever als eerste dan na twaalf gewonnen wedstrijden."

Fraser

De huidige trainer van Sparta is Henk Fraser, een trainer met een Haags verleden en dus op de hoogte van de capaciteiten van Beugelsdijk. Of de overgang daarmee sneller of makkelijker is verlopen, laat de verdediger duidelijk weten. "Fraser heeft het destijds overgenomen van Steijn. Hij is toen twee seizoenen trainer gebleven en ik heb met hem in die periode altijd goed samengewerkt. Natuurlijk maakte het feit dat Fraser bij Sparta de trainer was makkelijk, maar het was een win-win situatie. Ik denk dat ik de stap naar Sparta ook zonder de aanwezigheid van Fraser had gezet."

ADO Den Haag

De verdediger keek heel erg uit naar deze oefenwedstrijd en iets minder naar de komende competitiewedstrijden. "Naar deze wedstrijd heb ik heel erg uitgekeken. Ik vond het een leuke pot, leuk om te zien. Het was een leuke oefenwedstrijd. Ik spreek een aantal spelers nog regelmatig. Meestal over de app. Ik zit niet meer in de groepsapp. Daar ben ik niet uitgezet, niemand zet mij eruit. Ik heb netjes iedereen succes gewenst en ben daarna zelf de groepsapp uitgestapt. Maar ik zit in een andere appgroep met bepaalde spelers en in die groep blijf ik altijd zitten, als het mag. Het is een soort vriendengroepsapp."

"Of daar nog toekomstige Sparta-spelers bijzitten? Er zit een jongen in die geen skippybal kan raken, die wil je niet in je voetbalteam hebben. Maar of dat echt speelt, weet ik niet. Ik weet dat Meijers in de media is genoemd, maar daar heeft Fraser al op gereageerd. Dat komt waarschijnlijk, omdat we pas laat in het jaar weer tegenover elkaar staan. Ergens in november bij ons en dan snel daarna in Den Haag. Die uitwedstrijd is natuurlijk heel gaaf. Ik hoop dat Sparta en ADO zich zo snel mogelijk veilig spelen, dat is voor beide clubs het belangrijkste."




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <