Laatste nieuws
16.35Voorzitter bestuursraad geeft duidelijkheid over positie Van Praag binnen Ajax
16.30Willem van Hanegem: ‘Vertrek Arne Slot naar Liverpool betekent toch niet dat Feyenoord ermee uitscheidt?’
16.30Braziliaans voetbalicoon Marta stopt als international, maar hoopt nog op Spelen
16.29'Mogelijk einde seizoen voor Sparta-smaakmaker: blessure ernstiger dan gedacht'
16.21Ten Hag krijgt eindelijk weer eens goed nieuws uit de ziekenboeg
16.20Promotie naar eredivisie lonkt voor Willem II: 'Leeft in de hele stad'
16.15Feyenoord vist achter het net bij Oosting: 'Ik ben nog lang niet klaar'
16.15Klopp ziet Slot wel zitten als opvolger bij Liverpool: 'Goede trainer en goede kerel'
16.10Ancelotti beloont Modric, Kroaat wil laten zien waarom hij nog mee kan bij Real
16.06Ajacied van het Jaar bekend: fans hebben gestemd op opvolger Berghuis
16.05'Ten Hag is er klaar mee en 'straft' drie Engelse tabloids na berg aan kritiek'
16.00FC Twente en Joseph Oosting bereiken akkoord over contractverlenging
15.59‘Kenneth Taylor maakt indruk en verschijnt op de radar bij Europese topclub’
15.46Driessen duidelijk over Liverpool-stap: 'Slot moet niet huilen als Feyenoord…'
15.30'Streep door naam van Oosting bij Feyenoord: trainer verlengt contract bij Twente'
15.29Jongste Youth League-winnaar met AZ mee naar Nijmegen
15.27Van den Boomen gaat in op transfer: 'Als Ajax mij niet had gebeld...'
15.25'Droomkandidaat? Ajax en Kroes zijn echt gek als ze op deze trainer wachten'
15.24L'Équipe: 'verleid' Ajax bracht bezoek aan Nice, Italiaanse topclubs kijken mee
15.17Feyenoord kan streep zetten door Oosting: trainer gaat verlengen bij Twente
15.08Van Praag denkt niet aan vertrek bij Ajax: ‘De buitenwereld begrijpt dit niet’
15.00Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
14.59Timber-terugkeer 'dichtbij', verdediger kan rentree maken in bijzonder duel
14.59Seuntjens bevestigt gesprekken met KKD-ploeg: 'Ik ben er geboren, altijd speciaal'
14.54Van Wonderen heeft geen contact opgenomen met Van Persie: 'Ga ik ook niet doen'
14.47Arne Slot wacht onderhandelingen af, Jürgen Klopp lovend over Feyenoord-coach: ‘Fijn idee als hij mij opvolgt’
14.33'Nieuw thuistenue Feyenoord lekt uit: zwarte accenten keren prominent terug'
14.27Mats Seuntjens voedt geruchten over binnenlandse transfer: ‘Al gesprek gehad’
14.16Van Praag reageert op Ajax-kritiek: 'Dan moet de ander maar direct oprotten...'
14.10Vitesse verkeert in 'verschrikkelijke' situatie: 'Dat moeten we niet vergeten'
14.05Bom uit Tweede Wereldoorlog aangetroffen vlak naast Bundesliga-stadion
14.05VP-voetbalkantine: 'Slot heeft alles om te slagen bij Liverpool'
14.04Jürgen Klopp: "Fijn idee als Arne mijn taken overneemt"
14.00Primeur in de Italiaanse arbitrage voor feestwedstrijd van Inter
13.55Nieuwe reactie Kroes: 'Dat vind ik jammer, zulke dingen kunnen pijnlijk overkomen'
Resultaten x
binnenland

Overzicht: deze Nederlanders kom je dit seizoen tegen in de Bundesliga

Vanavond begint het nieuwe seizoen in de Bundesliga. Nederland is doorgaans goed vertegenwoordigd in Duitsland. We hebben ze bij ELF voor je op een rijtje gezet. Via welke route kwamen ze bij onze oosterburen terecht?

18-09-2020 10:00 door Nick Bosma

VFL Wolfsburg: Wout Weghorst 

De spits van VFL Wolfsburg is op dit moment wellicht een van de meest succesvolle Nederlanders op het hoogste niveau van Duitsland. Ondanks de twijfels die hij bij elke overstap weer moest wegnemen is de spits vanaf het eerste moment een succesnummer in de volkswagenstad. In tachtig duels was hij goed voor 38 doelpunten. In Wolfsburg wordt de 28-jarige doelpuntenmaker op handen gedragen. In het seizoen voordat Weghorst naar Wolfsburg kwam eindigde de club op een teleurstellende zestiende plaats, sinds zijn komst eindigden ze achtereenvolgens op de zesde en zevende plaats. 

VFL Wolfsburg: Jeffrey Bruma

Wie naar het lijstje clubs kijkt van Bruma, ziet een mooi rijtje. Feyenoord, Chelsea, Leicester City, HSV, PSV, Schalke 04, FSV Mainz 05 en Wolfsburg, waar hij in 2016 PSV voorv verliet. Wolfsburg verhuurde hem in januari 2019 aan Schalke 04 en een jaar later aan Mainz. De Nederlandse centrumverdediger werd tweemaal kampioen met PSV en heeft een Premier League titel op zijn naam. De nog altijd maar 28-jarige Bruma kwam in Wolfsburg ondanks meerder verhuurperiodes tot dusver toch tot vijftig duels. Daarnaast maakte hij 25 keer zijn opwachting in het Nederlands elftal. 

Bayern Munchen: Joshua Zirkzee

Zirkzee is het voorbeeld dat het niet per se slecht is om vroeg vanuit de jeugd naar een buitenlandse topclub te gaan. In 2017 maakte de negentienjarige spits de overstap van de jeugdopleiding van Feyenoord naar die van FC Bayern München, waar hij het afgelopen seizoen twaalf keer mocht aantreden in de hoofdmacht. In december was hij tweemaal goud waard voor die Rekordmeister. Hij scoorde hij in de uitwedstrijd met SC Freiburg de verlossende 1-2 in blessuretijd, en herhaalde dit kunstje drie dagen later in het thuisduel tegen VFL Wolfsburg toen hij in de 86ste minuut de 1-0 maakte. Ook zat Zirkzee in de selecie van Bayern Munchen tijdens de Champions League-finale tegen PSG, tot een invalbeurt kwam het niet. Met Robert Lewandowski voor zich zal hij het komend seizoen ook moeten doen met invalbeurten, tenzij hij voor een verhuurperiode kiest. 

Joshua Zirkzee schiet de 1-0 binnen tegen VFL Wolfsburg

Bayer Leverkusen: Daley Sinkgraven

Dat Leverkusen-trainer Peter Bosz gecharmeerd is van Sinkgraven is bekend, toen de twee samenwerkten bij Ajax werd de van origine aanvallende middenvelder door Bosz omgeturnt tot linksback. In het seizoen 2016/17 waarin Ajax de Europa League-finale haalde deed Sinkgraven het niet onverdienstelijk, maar raakte in het thuisduel tegen Schalke 04 geblesseerd aan zijn knie, hiermee zou hij blijven kwakkelen. Tijdens het bijzondere Champions League-seizoen 2018/19 kwam hij nog wel in het veld in het uitduel tegen Juventus, en speelde daar 71 minuten mee als invaller van Noussair Mazraoui. Toen Bosz naar Leverkusen ging, stond Sinkgraven meteen bovenaan zijn verlanglijstje. 

Hertha BSC: Karim Rekik

De verdediger begon in de jeugd van Feyenoord maar stapte al snel over naar die van Manchester City. In 2013 verhuurde die club hem voor twee seizoenen aan PSV, waar hij in 2015 landskampioen werd. Van 2015 tot 2017 was Rekik actief bij het Franse Olympique Marseille, daar deed hij het verdienstelijk. In de zomer van 2017 nam Hertha BSC de nog altijd maar 25-jarige Rekik over van de club uit de Franse havenstad, waar hij inmiddels alweer 75 wedstrijden gespeeld heeft. Hertha wil dolgraag een topclub in Duitsland zijn, en bij een club met zulke ambities is Rekik toch maar mooi basisspeler.

Hertha BSC: Deyovaisio Zeefuik

Nee, we zijn voorlopig nog niet klaar in Berlijn. Deyovaisio Zeefuik maakte deze zomer de overstap van FC Groningen naar Hertha BSC na een ijzersterke periode bij FC Groningen. Zeefuik genoot zijn jeugdopleiding bij Ajax, maakte daar ook zijn debuut, maar kon met de concurrentie van Noussair Mazraoui geen vaste waarde worden bij de regerend landskampioen. In de Duitse hoodstad wil de 22-jarige Zeefuik de volgende stap zetten in zijn loopbaan.

Zeefuik focust zich op de bal in het oefenduel met Ajax

Hertha BSC: Javairo Dilrosun

Net als Zeefuik speelde ook Dilrosun in de jeugdopleiding van Ajax, maar daar houdt de vergelijking met zijn teamgenoot wel op. Waar Zeefuik nog wel debuteerde bij Ajax, vertrok Dilrosun op zijn zestiende naar Manchester City. Toen de nu 22-jarige Dilrosun twintig jaar was stapte hij over naar Hertha BSC. Daar maakte de rappe vleugelaanvaller zo veel indruk, dat hij werd opgeroepen voor het Nederlands elftal, en maakte hij op 19 november 2019 zijn debuut tegen Duitsland. Maar dat liep uit op een teleurstelling. Vlak voor rust verving hij de geblesseerde Ryan Babel, en raakte een kwartier na rust zelf geblesseerd. Afgelopen seizoen kwam Dilrosun tot vier goals in 23 Bundesliga-duels.

Hertha BSC: Daishawn Redan

Last but not least: Daishawn Reden. De talentvolle aanvaller liet de jeugdopleiding van Ajax al snel achter zich om op zestienjarige leeftijd naar Chelsea te gaan. De negentienjarige aanvaller speelde twee seizoenen in de jeugdopleiding van de Londense topclub voordat hij in 2019 naar Berlijn verkaste.In de Berlijnse hoofdmacht heeft Redan tot dusver een wedstrijd in de Bundesliga gespeeld, voordat hij in januari van dit jaar op huurbasis naar FC Groningen ging. Maar door de Corona Crisis kwam hij in het noorden van Nederland tot slechts vijf wedstrijden. 

Daishawn aan de bal namens Hertha BSC in het oefenduel met Ajax

TSG Hoffenheim: Melayro Bogarde

Inderdaad, familie van. Melayro Bogarde is het neefje van oud-international Winston Bogarde. Net als zijn oom is Melayro een verdediger. Melayro speelde in de jeugd van Feyenoord alvorens hij naar Duitsland vertrok. Melayro is op 28 mei 2002 geboren, exact twintig dagen na de iconische UEFA Cup-finale die Feyenoord dat seizoen in de eigen Kuip met 3-2 van Borussia Dortmund won. De talentvolle achttienjarige verdediger heeft zijn debuut in de hoofdmacht van Hoffenheim al gemaakt, onder toenmalig trainer Alfred Schreuder kwam hij tweemaal in actie. 

Melayro Bogarde in achtie voor Oranje onder 18

TSG Hoffenheim: Joshua Brenet

De linksback die met PSV driemaal landskampioen werd, en twee keer de Johan Cruijff Schaal won staat sinds 2018 onder contract in Hoffenheim. Brenet werd in de tweede helft van het afgelopen seizoen verhuurd aan Vitesse waar hij vanwege de Corona Crisis tot slechts een handjevol wedstrijden kwam. Bij de Duitse subtopper heeft de 26-jarige Brenet 21 duels op zijn naam staan, en hoopt daar komend seizoen de nodige wedstrijden aan toe te voegen, om wellicht weer in beeld te komen bij het Nederlands elftal, waar de linksback-positie al tijden een zorgenkindje is. Brenet heeft al twee interlands gespeeld en maakte zijn debuut op negen november 2016 in een oefenwedstrijd met België.

Eintracht Frankfurt: Bas Dost

Dost is bezig aan zijn tweede periode in Duitsland. Tussen 2012 en 2016 speelde hij bij VFL Wolfsburg, waar hij in 117 duels goed was voor 48 treffers. Na zijn ijzersterke periode bij het Portugese Sporting CP, waar hij in 127 wedstrijden goed was voor 93 doelpunten, keerde hij afgelopen winter terug naar Duitsland om te spelen bij Eintracht Frankfurt. Ondanks dat ded 31-jarige centrumspits in Frankfurt niet altijd in de basis staat heeft hij in 31 wedstrijd elf goals gemaakt.

Eintracht Frankfurt: Jetro Willems

De tweevoudig Nederlands kampioen kan in Frankfurt niet rekenen op een vaste basisplek, en dus werd de Willems afgelopen seizoen verhuurd aan Newcastle United. Daar deed de 26-jarige vleugelverdediger het uitstekend, en werd een publiekslieveling. Als het aan hem ligt keert hij ook weer terug naar The Magpies. Voorlopig is hij weer terug in Duitsland, in afwachting van wat het komende seizoen hem gaat brengen. 

Jetro Willems aan de bal namens Eintracht Frankfurt in het uitduel met Schalke 04

Werder Bremen: Davy Klaassen

Kampioen worden, aanvoerder worden en Europees succes met Ajax. De inmiddels 27-jarige Davy Klaassen had Nederland uitgespeeld toen hij in 2017 naar Everton ging, waar Ronald Koeman destijds trainer was. Maar in het blauwe gedeelte van Liverpool kwam de dynamische middenvelder nooit echt uit de verf. In 2018 vertrok hij daarom na een jaar alweer bij The Toffees en beproefde zijn geluk bij Werder Bremen. Na een goed eerste seizoen eindigde Werder op een achtste plek, maar afgelopen moesten Klaassen en co alle zeilen bijzetten om degradatie te voorkomen. In de nacompetitie rekende Werder Bremen over twee duels nipt af met FC Heidenheim.

Werder Bremen: Tahith Chong

De op Curaçao geboren vleugelaanvaller verliet in 2016 de jeugd van Feyenoord en ging naar Manchester United. Ondanks dat Chong toch zestien duels in het vlaggenschip van de Mancunians gespeeld heeft, kon hij het komende seizoen niet rekenen op veel speeltijd in de ploeg van trainer Ole Gunnar Solskjaer. Daarop trok Chong zijn conclusies en koos voor een verhuurperiode in Noord-Duitsland. De twintigjarige Chong maakte het afgelopen weekend zijn officiële debuut voor Werder. In de bekerwedstrijd tegen FC Carl Zeiss Jena kwam hij na rust in het veld voor Yuya Osako, en scoorde in de 88ste minuut meteen zijn eerste doelpunt. 

Chong aan de bal tijdens het Europa League-duel met AZ, Jordy Clasie kijkt toe

1. FSV Mainz 05: Jermemiah St. Juste 

De 23-jarige linksback annex centrale verdediger die opgroeide bij sc Heerenveen, verolgens naar Feyenoord ging en daar de KNVB Beker won tekende in de zomer van 2019 een contract bij de Duitse club. De snelle verdediger is een vaste basiskracht bij Mainz. Zijn debuut was ongelukkig, in het met 3-0 verloren duel met SC Freiburg schoot zijn schouder uit de kom. Zijn thuisdebuut ging een stuk beter, op 14 september 2019 scoorde St. Juste de winnende treffer tegen Hertha BSC. 

1. FSV Mainz 05: Jean-Paul Boëtius 

Feyenoord, FC Basel, KRC Genk, weer Basel, weer Feyenoord en nu Mainz. De carrière van de nu 26-jarige Jean-Paul Boëtius gaat met vallen en opstaan. Bij Feyenoord debuteerde hij in 2012 in de klassieker tegen Ajax in de Kuip, en maakte de 1-1. Bij Mainz is hij een vaste basisspeler en heeft de enkelvoudig international - hij debuteerde op 5 maart 2014 tegen Frankrijk - in twee seizoenen hij 61 wedstrijden gespeeld. Bij Mainz speelt hij net als bij Feyenoord samen met Jeremiah St Juste. 

Jean-Paul Boëtius focust zich tijdens het duel met TSG Hoffenheim

SC Freiburg: Mark Flekken 

Mark Flekken liet jeugd van Roda JC op zestienjarige leeftijd achter zich en vertrok naar Alemannia Aachen. Na avonturen bij Greuther Fürth en MSV Duisburg is hij in 2018 bij Freiburg terecht gekomen. Tijdens het afgelopen seizoen maakte de 27-jarige goalie indruk als stand-in van eerste keeper Alexander Schwolow. Hij stond zelfs een paar keer in het buitenlands elftal van de week van Voetbal International-journalist Suleyman Özturk. 

Mark Flekken namens SC Freiburg focust zich op wat komen gaat

SC Freiburg: Guus Til

Na 76 wedstrijden in de Eredivisie voor AZ vertrok Guus Til vorig jaar naar Rusland, naar Spartak Moskou om precies te zijn. Daar kwam de aanvallende middenvelder niet helemaal tot zijn recht, ondanks dat de 22-jarige Til wel tot 24 wedstrijden kwam. Bij Freiburg wil de enkelvoudig international - Til debuteerde in Oranje op 26 maart 2018 tegen Portugal - het plezier in het spelletje terugvinden.

Arminia Bielefeld: Mike van der Hoorn

Van der Hoorn begon met voetballen bij SC Buitenboys, een amateurclub in zijn geboorteplaats Almere. Vervolgens ging hij naar Almere City FC, en maakte zijn debuut in het betaald voetbal voor FC Utrecht. In 2013 nam Ajax sterke centrale verdediger over, waar hij in 2016 basisspeler was in de desastreus verlopen kampioenswedstrijd tegen de Graafschap, waarna hij naar Swansea City vertrok. In Wales kwam werd hij aanvoerder en speelde er 32 duels in de Premier League, en 74 in het Championship alvorens de 27-jarige verdediger deze zomer overstapte naar het gepromoveerde Arminia Bielefeld.

FC Augsburg: Jeffrey Gouweleeuw

Na solide periodes bij sc Heerenveen en AZ Alkmaar vertrok de 29-jarige Gouweleeuw in 2016 naar Augsburg, waar hij niet is weg te denken uit de basis. Gouweleeuw heeft bij alle clubs waar hij gespeeld heeft een karrenvracht aan wedstrijden achter zijn naam, en is enorm stabiel in zijn optredens. In Nederland en Duitsland heeft de centrale verdediger al meer dan driehonderd duels gespeeld. En daar zal hij de komende seizoenen nog wel wat duels aan toevoegen. 

Jeffrey Gouweleeuw in actie namens FC Augsburg

1. FC Union Berlin: Sheraldo Becker

De uit de jeugdopleiding van Ajax afkomstige vleugelspeler speelt sinds vorig jaar in de Duitse hoofdstad. Na periodes in Nederland bij verder ADO Den Haag en PEC Zwolle wilde Becker het buitenlandse avontuur in de Bundesliga aangaan. In zijn eerste jaar in Berlijn kwam de 25-jarige aanvaller tot vijftien duels.

Sheraldo Becker snelt voorbi Manuel Akanji van Borussia Dortmund

 

 

 

 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <