Laatste nieuws
07.05Koeman was nog niet bezig met Clásico: 'Griezmann? Nee, dat zegt helemaal niets'
07.00Spoorboekje: Ajax - Liverpool en inhaalduel in de Eredivisie
06.51Derksen fileert ‘waardeloos’ Ajax-duo: ‘Bijna vloeken tegen het voetbal’
06.40Frenkie de Jong komt met reactie bij Barça: 'Het spel verliep via zijn schoenen'
06.13Kan Liverpool zonder 'gevangene VVD' uit het dal kruipen tegen Ajax?
01.00Ronald Koeman verklapt niets na 5-1 zege: ‘Laat hem lekker dromen’
00.45Frenkie de Jong imponeert: ‘Veelzeggend dat Fati hem op deze manier bedankt’
00.30Gisteren gemist: Cambuur klopt NAC, verlies Cocu en CL-geweld
00.20De Jong schittert bij start Champions League en krijgt meteen nieuw contract
00.00Feyenoord treft ‘Little Pep’, die al een transfer van 16 miljoen te pakken heeft

Gisteren

23.50Vierklapper van FC Barcelona: De Jong en drie teamgenoten verlengen contract
23.42Barcelona verlengt contracten van De Jong en drie ploeggenoten
23.35Rashford schiet United uit het niets langs PSG, Chelsea en Sevilla scoren niet
23.33Vierklapper bij Barcelona: Frenkie de Jong verlengt contract
23.30Barça pakt uit met contracten bij bestrijding crisis: onder anderen De Jong verlengt
23.29Cocu verliest weer en ziet donkere wolken samenpakken
23.28Ajax-huurling Eiting en trefzekere Bacuna drukken Cocu en Derby dieper in zorgen
23.27'Het zou mooi zijn om dat zoveel jaar na Feyenoord nog eens te bereiken’
23.22Bacuna vergroot de misère van Cocu en co
23.15Cambuur stoot NAC keihard van de troon, TOP Oss wint Brabantse derby
23.10Wat heeft Koeman tegen Dembélé gezegd? Fantastische assist én goal van Fransman
23.07'Barça-leiding houdt poot stijf: salarisverlaging van 30 procent op komst'
23.06Bacuna schiet Cocu en Derby County dieper in de problemen
23.05Ziyech kan stempel niet drukken op boeiend gevecht tussen Chelsea en Sevilla
23.05LIVE: Barça, Lazio en United winnen, Sevilla en Chelsea delen de punten (gesloten)
23.00Klopp treurt over Van Dijk: 'Is er wel iemand geïnteresseerd in Ajax?'
23.00Chelsea blijft aanmodderen en wint niet van Sevilla
22.55Valse start van PSG door Rashford, treffer Haaland niet genoeg voor Dortmund
22.55Fans Stade Rennes zetten snelweg in vuur en vlam
22.54Ziyech en De Jong in evenwicht, Vilhena schrijft historisch punt bij met Krasnodar
Resultaten x
binnenland

Tien jaar Fenway Sports Group: wie leidt Liverpool?

Op 15 oktober 2010 werd Livrerpool Football Club overgenomen door New England Sports Ventures. In dat decennium trapte het Amerikaanse consortium tegen heel wat verkeerde benen, maar op het veld brachten ze de ploeg van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum, inmiddels onder de naam FSG, weer terug naar de absolute top van het voetbal. Onze verslaggever Jan Willem Spaans volgt de club op de voet en publiceerde onlangs een boek over de landskampioen van Engeland. Een fragment eruit, ter ere van tien jaar FSG!

15-10-2020 21:04 door Jan Willem Spaans

Cowboys

 

Je hoeft in 2010 geen visionair te zijn om te bedenken dat een Premier League-club best een lucratieve investering kan zijn. Het sleutelwoord? Televisiegeld. De markt is nog exploderende. Aan het eind van het seizoen 2009-10 verdelen de twintig deelnemers aan de Premier League een pot van dik achthonderd miljoen pond voor de uitzendrechten. Dat bedrag is anno 2020 verdrievoudigd. Zonder iets te hoeven doen, heeft Liverpool op die manier jaarlijks zo’n honderd miljoen pond extra te besteden. Alleen al aan uitzendrechten verdiende Liverpool in het seizoen 2018-19 driehonderd miljoen euro. Dat is maar een fractie minder dan het bedrag dat de Fenway Sports Group (dan New England Sports Ventures geheten) in oktober 2010 betaalt om de club te kopen. De tijd moet dan uitwijzen of deze mensen wel benevolentie aan de dag leggen.

 

Zo kwaadwillend als de vorige bezitters van de club waren, dat kan haast niet. Tom Hicks en George Gillett kochten de club begin 2007. Een lot uit de loterij. In de 21e eeuw speelt iedere Europese topclub op zijn eigen Monopolybord, waar het systeem bepaalt dat ze bijna vanzelf rijker worden. Iedere maatregel van de voetbalautoriteiten zorgt ervoor dat de rijken nog rijker worden. Hicks en Gillett maken er alleen van meet af aan een puinhoop van. Ze proberen de megapopulaire manager Rafa Benitez te ontslaan. Ze praten over een nieuw stadion, maar weten zelf ook wel dat ze dat niet gaan neerzetten, waardoor de buurt rond Anfield zijn hoognodige opknapbeurt uitgesteld ziet worden. O ja, en ze schuiven hun persoonlijke schulden af op de club. Duizenden supporters boycotten Anfield in die tijd. Om de rente te kunnen betalen, moeten de beste spelers worden verkocht. Dat betekent slechtere prestaties en minder inkomsten.

 

Shipping up to Boston

 

Deze spiraal is amper nog te doorbreken. Gelukkig is hun geld op en moeten ze de club eind 2010 verkopen. Aan de Fenway Sports Group (FSG) dus. Ze hebben in Boston de honkbalploeg Red Sox na lange periodes van tegenvallende resultaten doen herleven. Nu moeten ze dat in Liverpool doen. Cruciaal daarbij is het vinden van de juiste mensen. Hoofdverantwoordelijke voor de voetbalclub is niet John W. Henry, de eigenaar van FSG, maar Mike Gordon. Evenals de eerder besproken Michael Edwards is dat geen publiek figuur. Bij de FSG praten ze niet zoveel. Ze nemen de tijd om de club en het voetbal te leren kennen, en nemen dan de juiste beslissingen. Het verlaten van Anfield ligt gevoelig, dus ze breiden het stadion uit. Eindelijk krijgt ook de wijk rondom het stadion de upgrade die zo nodig was. Daarbij komt nog een nagelnieuw trainingscomplex: binnenkort trainen het eerste elftal en de jeugdteams eindelijk op hetzelfde terrein, dat over zeer moderne faciliteiten zal beschikken. Voor de spelersselectie baseren ze hun strategie op het principe uit de film Moneyball: je koopt zo goedkoop mogelijk de best mogelijke spelers en let vooral goed op de verkoopwaarde.

 

Toekomstrijp

 

Dat sluit dure transfers niet uit: zie Alisson Becker en Virgil van Dijk. Het zijn transfers waar Gordon een grote rol in speelt, hij staat vanuit de Verenigde Staten in dagelijks contact met Klopp. Zo kan Liverpool zich met enkel eigen middelen melden tussen de wereldtop. Dat succes kan dan weer ingezet worden om de commerciële inkomsten een boost te geven, zodat Liverpool met een omzet van meer dan zeshonderd miljoen euro werkt. En het plafond is nog niet in zicht, getuige de nieuwe sponsordeal met Nike. Op eigen kracht verdiend, zoals de UEFA ook verplicht stelt. Het steekt dan ook om te zien hoe concurrent Manchester City de financiële regels stelselmatig met voeten treedt en ermee wegkomt. De familie Mansour blijft manieren vinden om hun eigen oliemiljarden in de club te pompen zonder dat ze echt straf krijgen. De vraag is hoe lang FSG de ongelijke strijd wil blijven voeren. Als John Henry de club nu zou verkopen, dan kan hij volgens Forbes twee miljard euro verdienen, bijna zeven keer de aankoopprijs.

 

Het zou niet verrassend zijn als hij eerdaags besluit om dat te doen. Net als Hicks en Gillett is het ook Henry en zijn vrienden om het geld te doen, daar maken ze ook geen geheim van. Ze hebben alleen een veel prettigere strategie, een betere bovendien. Succes hebben loont zich. Of ze hart voor de zaak hebben, je mag het betwijfelen. In hun decennium aan het roer hebben ze net te vaak slippertjes begaan, zoals het aanvragen van een uitkering voor werknemers die amper tien pond per uur verdienen. Het moet ze worden nagegeven dat ze hun inschattingsfouten meestal rechtzetten. Bij de overgrote meerderheid van de supporters heeft de Fenway Sports Group genoeg goodwill gekweekt. Wat ze in elk geval hebben aangetoond: geld verdienen en de club sterker maken hoeft elkaar niet uit te sluiten. Sterker nog, die twee doelen kunnen elkaar steeds verder opstuwen. Waarvan akte!

 

Benieuwd geraakt? Bestel 'Liverpool FC: Eindelijk kampioen' hier of hier!
Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Nourdin Boukhari, Rotterdamse trukendoos
transfergeruchten Laatste: 'Feyenoord toont interesse in Nigeriaan Mukairu'
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <