Laatste nieuws
05.00Ajax wil oud-publiekslieveling als assistent van Potter terughalen naar Amsterdam
03.00Voetbalpodcast | ‘Het was een ongekende galavoorstelling van PSV’
03.00Belangrijkste uitdaging voor Arne Slot in Liverpool? Een nieuw contract regelen voor Virgil van Dijk
02.42Gernot Trauner: "Zolang het niet rond is hopen we dat de trainer blijft"
02.35Arne Slot: "Blij met wat ik vandaag gezien heb"
02.24Justin Bijlow: "Zware weken achter de rug, blij dat ik terug ben"
02.13Feyenoord wint in Deventer en stelt kampioensfeest nog even uit
02.05Opgeluchte Kroes al begonnen als technisch directeur Ajax: 'Pakken dingen heel snel op'
01.54Guus Til: "We waren dit jaar gewoon veruit het beste"
01.44Luuk de Jong: "Dit was denk ik wel onze beste wedstrijd van dit seizoen!"
01.30Slot: 'Absoluut de overtuiging dat Feyenoord en Liverpool eruit komen'
00.55Nederlands-Marokkaanse ex-prof voor de rechter in megazaak rond plofkraken
00.40Slot: 'Gunnen niet juiste woord, als je weet om welke bedragen het gaat'
00.35Slot wil naar Liverpool en rekent op medewerking Feyenoord: 'Heel goed bod gedaan'
00.35Alex Kroes bleef geloven in terugkeer bij Ajax: ‘Maar ik aanvaard de consequenties als AFM me schuldig acht’
00.29Eredivisie | Bekijk hier alle uitslagen, het programma van zondag én de stand
00.23Ajax richt blik vooruit en is per direct op zoek naar nieuwe algemeen directeur
00.20Feyenoord stelt titelfeest PSV uit met zege bij Go Ahead en is zeker van tweede plaats
00.14Slot hoopt op medewerking Feyenoord: 'Al dusdanig veel geld verdiend'
00.10Alex Kroes schetst één scenario waarin hij alsnog gaat vertrekken bij Ajax
00.10Liverpool klopte voor bekerfinale al bij Slot aan: 'Daarna kwam het in media'
00.00Bijlow legt uit wat Slot teweeg bracht bij Feyenoord: 'Fantastisch'
00.00Galavoorstelling PSV gaat aan Eindhoven voorbij: grote stroomstoring legt deel Lichtstad plat
00.00De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord

Gisteren

23.50Van Praag voelt zich niet beschadigd bij Ajax: 'Ik was de boodschapper'
23.46Veerman noemt ploeggenoot bij PSV van wie hij het meest geniet: ‘Zo makkelijk’
23.45Gelukkige Slot prijst 'invallers' en gaat in op terugkerend euvel bij Feyenoord
23.40'Kampioen' Veerman deelt complimenten uit bij PSV: 'Geweldige aanwinst'
23.40Alle ogen zijn gericht op aanstaande trainer van Liverpool bij simpele zege Feyenoord op Go Ahead
23.35Kroes stapt zelf op als hij schuldig is: 'Dan aanvaard ik consequenties'
23.35Arne Slot ‘wil graag’ naar Liverpool: ‘Ik denk dat Feyenoord het me wel gunt’
23.30Peter Bosz euforisch na ‘beste’ wedstrijd van PSV dit seizoen: ‘Heb alleen maar staan klappen’
23.25Vertederend: Bosz wilde één ding heel graag na monsterzege met PSV
23.25'Als je ons voetbal ziet, zijn wij de terechte kampioen', straalt PSV-trainer Bosz
23.23'Als team waarderen we wat Slot heeft gedaan, ik ben heel blij voor hem'
Resultaten x
binnenland

Tien jaar Fenway Sports Group: wie leidt Liverpool?

Op 15 oktober 2010 werd Livrerpool Football Club overgenomen door New England Sports Ventures. In dat decennium trapte het Amerikaanse consortium tegen heel wat verkeerde benen, maar op het veld brachten ze de ploeg van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum, inmiddels onder de naam FSG, weer terug naar de absolute top van het voetbal. Onze verslaggever Jan Willem Spaans volgt de club op de voet en publiceerde onlangs een boek over de landskampioen van Engeland. Een fragment eruit, ter ere van tien jaar FSG!

15-10-2020 21:04 door Jan Willem Spaans

Cowboys

 

Je hoeft in 2010 geen visionair te zijn om te bedenken dat een Premier League-club best een lucratieve investering kan zijn. Het sleutelwoord? Televisiegeld. De markt is nog exploderende. Aan het eind van het seizoen 2009-10 verdelen de twintig deelnemers aan de Premier League een pot van dik achthonderd miljoen pond voor de uitzendrechten. Dat bedrag is anno 2020 verdrievoudigd. Zonder iets te hoeven doen, heeft Liverpool op die manier jaarlijks zo’n honderd miljoen pond extra te besteden. Alleen al aan uitzendrechten verdiende Liverpool in het seizoen 2018-19 driehonderd miljoen euro. Dat is maar een fractie minder dan het bedrag dat de Fenway Sports Group (dan New England Sports Ventures geheten) in oktober 2010 betaalt om de club te kopen. De tijd moet dan uitwijzen of deze mensen wel benevolentie aan de dag leggen.

 

Zo kwaadwillend als de vorige bezitters van de club waren, dat kan haast niet. Tom Hicks en George Gillett kochten de club begin 2007. Een lot uit de loterij. In de 21e eeuw speelt iedere Europese topclub op zijn eigen Monopolybord, waar het systeem bepaalt dat ze bijna vanzelf rijker worden. Iedere maatregel van de voetbalautoriteiten zorgt ervoor dat de rijken nog rijker worden. Hicks en Gillett maken er alleen van meet af aan een puinhoop van. Ze proberen de megapopulaire manager Rafa Benitez te ontslaan. Ze praten over een nieuw stadion, maar weten zelf ook wel dat ze dat niet gaan neerzetten, waardoor de buurt rond Anfield zijn hoognodige opknapbeurt uitgesteld ziet worden. O ja, en ze schuiven hun persoonlijke schulden af op de club. Duizenden supporters boycotten Anfield in die tijd. Om de rente te kunnen betalen, moeten de beste spelers worden verkocht. Dat betekent slechtere prestaties en minder inkomsten.

 

Shipping up to Boston

 

Deze spiraal is amper nog te doorbreken. Gelukkig is hun geld op en moeten ze de club eind 2010 verkopen. Aan de Fenway Sports Group (FSG) dus. Ze hebben in Boston de honkbalploeg Red Sox na lange periodes van tegenvallende resultaten doen herleven. Nu moeten ze dat in Liverpool doen. Cruciaal daarbij is het vinden van de juiste mensen. Hoofdverantwoordelijke voor de voetbalclub is niet John W. Henry, de eigenaar van FSG, maar Mike Gordon. Evenals de eerder besproken Michael Edwards is dat geen publiek figuur. Bij de FSG praten ze niet zoveel. Ze nemen de tijd om de club en het voetbal te leren kennen, en nemen dan de juiste beslissingen. Het verlaten van Anfield ligt gevoelig, dus ze breiden het stadion uit. Eindelijk krijgt ook de wijk rondom het stadion de upgrade die zo nodig was. Daarbij komt nog een nagelnieuw trainingscomplex: binnenkort trainen het eerste elftal en de jeugdteams eindelijk op hetzelfde terrein, dat over zeer moderne faciliteiten zal beschikken. Voor de spelersselectie baseren ze hun strategie op het principe uit de film Moneyball: je koopt zo goedkoop mogelijk de best mogelijke spelers en let vooral goed op de verkoopwaarde.

 

Toekomstrijp

 

Dat sluit dure transfers niet uit: zie Alisson Becker en Virgil van Dijk. Het zijn transfers waar Gordon een grote rol in speelt, hij staat vanuit de Verenigde Staten in dagelijks contact met Klopp. Zo kan Liverpool zich met enkel eigen middelen melden tussen de wereldtop. Dat succes kan dan weer ingezet worden om de commerciële inkomsten een boost te geven, zodat Liverpool met een omzet van meer dan zeshonderd miljoen euro werkt. En het plafond is nog niet in zicht, getuige de nieuwe sponsordeal met Nike. Op eigen kracht verdiend, zoals de UEFA ook verplicht stelt. Het steekt dan ook om te zien hoe concurrent Manchester City de financiële regels stelselmatig met voeten treedt en ermee wegkomt. De familie Mansour blijft manieren vinden om hun eigen oliemiljarden in de club te pompen zonder dat ze echt straf krijgen. De vraag is hoe lang FSG de ongelijke strijd wil blijven voeren. Als John Henry de club nu zou verkopen, dan kan hij volgens Forbes twee miljard euro verdienen, bijna zeven keer de aankoopprijs.

 

Het zou niet verrassend zijn als hij eerdaags besluit om dat te doen. Net als Hicks en Gillett is het ook Henry en zijn vrienden om het geld te doen, daar maken ze ook geen geheim van. Ze hebben alleen een veel prettigere strategie, een betere bovendien. Succes hebben loont zich. Of ze hart voor de zaak hebben, je mag het betwijfelen. In hun decennium aan het roer hebben ze net te vaak slippertjes begaan, zoals het aanvragen van een uitkering voor werknemers die amper tien pond per uur verdienen. Het moet ze worden nagegeven dat ze hun inschattingsfouten meestal rechtzetten. Bij de overgrote meerderheid van de supporters heeft de Fenway Sports Group genoeg goodwill gekweekt. Wat ze in elk geval hebben aangetoond: geld verdienen en de club sterker maken hoeft elkaar niet uit te sluiten. Sterker nog, die twee doelen kunnen elkaar steeds verder opstuwen. Waarvan akte!

 

Benieuwd geraakt? Bestel 'Liverpool FC: Eindelijk kampioen' hier of hier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <