Laatste nieuws
06.20Ajax wil oud-publiekslieveling als assistent van Potter terughalen naar Amsterdam
06.15Slot wil naar Liverpool en rekent op medewerking Feyenoord: 'Heel goed bod gedaan'
06.00Waarom Veerman dit seizoen bij PSV het meest heeft genoten van Schouten
03.00Voetbalpodcast | ‘Het was een ongekende galavoorstelling van PSV’
03.00Belangrijkste uitdaging voor Arne Slot in Liverpool? Een nieuw contract regelen voor Virgil van Dijk
02.42Gernot Trauner: "Zolang het niet rond is hopen we dat de trainer blijft"
02.35Arne Slot: "Blij met wat ik vandaag gezien heb"
02.24Justin Bijlow: "Zware weken achter de rug, blij dat ik terug ben"
02.13Feyenoord wint in Deventer en stelt kampioensfeest nog even uit
02.05Opgeluchte Kroes al begonnen als technisch directeur Ajax: 'Pakken dingen heel snel op'
01.54Guus Til: "We waren dit jaar gewoon veruit het beste"
01.44Luuk de Jong: "Dit was denk ik wel onze beste wedstrijd van dit seizoen!"
01.30Slot: 'Absoluut de overtuiging dat Feyenoord en Liverpool eruit komen'
00.55Nederlands-Marokkaanse ex-prof voor de rechter in megazaak rond plofkraken
00.40Slot: 'Gunnen niet juiste woord, als je weet om welke bedragen het gaat'
00.35Alex Kroes bleef geloven in terugkeer bij Ajax: ‘Maar ik aanvaard de consequenties als AFM me schuldig acht’
00.29Eredivisie | Bekijk hier alle uitslagen, het programma van zondag én de stand
00.23Ajax richt blik vooruit en is per direct op zoek naar nieuwe algemeen directeur
00.20Feyenoord stelt titelfeest PSV uit met zege bij Go Ahead en is zeker van tweede plaats
00.14Slot hoopt op medewerking Feyenoord: 'Al dusdanig veel geld verdiend'
00.10Alex Kroes schetst één scenario waarin hij alsnog gaat vertrekken bij Ajax
00.10Liverpool klopte voor bekerfinale al bij Slot aan: 'Daarna kwam het in media'
00.00Bijlow legt uit wat Slot teweeg bracht bij Feyenoord: 'Fantastisch'
00.00Galavoorstelling PSV gaat aan Eindhoven voorbij: grote stroomstoring legt deel Lichtstad plat
00.00De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord

Gisteren

23.50Van Praag voelt zich niet beschadigd bij Ajax: 'Ik was de boodschapper'
23.46Veerman noemt ploeggenoot bij PSV van wie hij het meest geniet: ‘Zo makkelijk’
23.45Gelukkige Slot prijst 'invallers' en gaat in op terugkerend euvel bij Feyenoord
23.40'Kampioen' Veerman deelt complimenten uit bij PSV: 'Geweldige aanwinst'
23.40Alle ogen zijn gericht op aanstaande trainer van Liverpool bij simpele zege Feyenoord op Go Ahead
23.35Kroes stapt zelf op als hij schuldig is: 'Dan aanvaard ik consequenties'
23.35Arne Slot ‘wil graag’ naar Liverpool: ‘Ik denk dat Feyenoord het me wel gunt’
23.30Peter Bosz euforisch na ‘beste’ wedstrijd van PSV dit seizoen: ‘Heb alleen maar staan klappen’
23.25Vertederend: Bosz wilde één ding heel graag na monsterzege met PSV
23.25'Als je ons voetbal ziet, zijn wij de terechte kampioen', straalt PSV-trainer Bosz
Resultaten x
binnenland

De meest memorabele ontmoetingen met Italiaanse clubs van deze eeuw

AZ speelt vanavond in de Europa League uit tegen SSC Napoli en Ajax is in de groepsfase van de Champions League gekoppeld aan Atalanta Bergamo. Hoogste tijd om de meest bijzondere duels met Italiaanse clubs van deze eeuw even op te graven.

22-10-2020 15:00 door Nick Bosma

2019: Ajax - Juventus

De meest recente ontmoeting met Italianen staat bij iedere voetballiefhebber over de hele wereld op het netvlies gebeiteld. Na een gelijkopgaande wedstrijd in Amsterdam (1-1) speelde Ajax in Turijn een weergaloze wedstrijd en schakelde de Oude Dame verrassend uit door met 1-2 te winnen. Met name een aanval van een keer raken ongeveer halverwege de tweede helft spreekt enorm tot de verbeelding.

Matthijs de Ligt viert zijn doelpunt tegen Juventus in 2019

2017: Feyenoord - SSC Napoli

Feyenoord mocht eindelijk weer eens aantreden in de Champions League. Voor het eerst sinds het seizoen 2002/03. Het werd een vrij kansloze expeditie en de ploeg eindigde met drie punten onderaan in de groep. Die drie punten pakte Feyenoord tegen Napoli, door in de eigen Kuip met 2-1 te winnen.

Jerry St. Juste gaat uit zijn dak na zijn winnende treffer tegen Napoli, op de achtergrond gaat Sven van Beek ook los.

2015: Feyenoord - AS Roma

Nadat Feyenoord knap overwinterde in een groep met Sevilla, Standard Luik en HNK Rijeka (toevallig ook tegenstander van AZ dit seizoen) stuitte het in de knock-outfase op de Romeinen. In de Italiaanse hoofdstad werd knap met 1-1 gelijkgespeeld. Maar na dat duel werd vooral gesproken over de Feyenoord-hooligans die in Rome voor ruim acht miljoen euro aan schade veroorzaakten.

Thuis verloor de Stadionclub met 1-2 en werd dus uitgeschakeld. Maar ook toen ging het over heel veel, behalve voetbal. Het ging met name over de rol van scheidsrechter Clément Turpin. Die twee Feyenoorders met rood naar de kleedkamer stuurde. Mitchell te Vrede moest vroegtijdig inrukken en ook reserve-doelman Erwin Mulder haalde het eindsignaal niet.

Karim El Ahmadi in duel met Miralem Pjanic van AS Roma

2013: Ajax/PSV - AC Milan

PSV moest in de voorrronde van de Champions League zien af te rekenen met AC Milan. Die club zien we hier nog wel vaker voorbij komen. In Eindhoven werd met 1-1 gelijkgespeeld en een week later won I Rossoneri in het eigen San Siro met 3-0 van de Eindhovenaren.

Jetro Willems tegenover Ignazio Abate

Ajax was als landskampioen direct geplaatst voor het hoofdtoernooi van het miljardenbal, en mocht het in de groepsfase eveneens opnemen tegen AC Milan. In de thuiswedstrijd kwam Ajax in de negentigste minuut op 1-0 na een rake kopbal van Stefano Denswil. Maar in extremis peurden de Italianen nog een puntje uit het vuur na een rake strafschop van Mario Balotelli. In de return had Ajax aan een overwinning genoeg om voor het eerst sinds het seizoen 2005/06 weer eens te overwinteren in de Champions League. Ondanks dat Ajax ruim zeventig minuten met een man meer speelde konden de ploeg van Frank de Boer geen doorbraak forceren en eindigde de ploeg derde in de poule.

De Ajax-spelers balen na het nipt mislopen van de achtste finales van de Champions League.

2010: FC Utrecht - SSC Napoli

FC Utrecht moest in de zomer van 2010 al vroeg aan de bak. Want om de groepsfase van de Europa League te bereiken moest de ploeg van Ton du Chatinier liefst drie voorrondes overleven. Dat deden de Domstedelingen met verve. Na KF Tirana en FC Luzern werd in eigen huis met 4-0 (!) afgerekend met Celtic FC. De 2-0 nederlaag in Glasgow was enkel voor de statistieken.

In de groepsfase zat FC Utrecht in een poule met Napoli, Liverpool en Steaua Boekarest. Tegen Napoli kwam FC Utrecht op een 3-1 voorsprong. Maar Edinson Cavani zorgde er met een hattrick voor dat na 90 minuten 3-3 op het scorebord stond. FC Utrecht speelde in Napels gelijk en pakte ook twee punten tegen Liverpool. Alleen van Steaua Boekarest werd verloren waardoor ze met vijf punten als laatste eindigden in de poule.

Dries Mertens en Ricky van Wolfswinkel vieren een doelpunt tegen Napoli. Waar Mertens nu topschutter aller tijden is.

2009: Ajax - ACF Fiorentina

Ajax kende in de eigen competitie een bijzonder teleurstellend seizoen en in de derde ronde van de KNVB-Beker vond Ajax al zijn waterloo tegen FC Volendam. Europees ging het een stuk beter. Zo werd er gewonnen bij HSV in de groepsfase na een bizarre goal van Leonardo. De Braziliaan was ook het goudhaantje tegen La Viola. Nadat in Firenze met 0-1 werd gewonnen door een zondagsschot van Kennedy Bakircioglu kwam Ajax in de eigen Arena met 0-1 achter dankzij Alberto Gilardino. Verlenging leek het lot van de twee teams, totdat Leonardo op avontuur ging en zich door de Italiaanse defensie frommelde. Resultaat: een schot in de verre hoek en 1-1, Ajax ging door. Al werden de Amsterdammers een ronde later alsnog uitgeschakeld door Olympique Marseille.

Leonardo heeft net de 1-1 gemaakt. De spelers van Fiorentina vragen zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren.

2005: PSV - AC Milan

Ajax heeft het trauma van Lucas Moura van 2019, PSV-supporters schrikken midden in de nacht nog weleens wakker van Massimo Ambrosini. De Italiaan dompelde PSV in diepe rouw. Nadat PSV het eerste duel in de halve finale van de Champions League met 2-0 had verloren van AC Milan, stonden de Eindhovenaren halverwege de tweede helft van de return met 2-0 voor na doelpunten van Park Ji-sung en Phillip Cocu. Tot het moment dat Ambrosini in blessure tijd de 2-1 maakte. Cocu scoorde nog wel de 3-1, maar de finale was weg. Echter, net als Tottenham Hotspur in 2019, won AC Milan de finale uiteindelijk niet. Iedereen weet wel hoe dat ging.

2003: Ajax - AC Milan

Water is nat, gras is groen en we betalen belasting. Drie dingen die net zo zeker zijn als dat AC Milan een Champions League-droom van een Nederlandse top club aan diggelen knalt. In de kwartfinale van het toernooi stonden de finalisten van 1969 en 1995 tegenover elkaar. In Amsterdam werd de heenwedstrijd met 0-0 gelijkgespeeld. De return was een waar spektakel. Filippo Inzaghi zette de thuisploeg op 1-0 waarna Jari Litmanen de 1-1 maakte. Na goals van Andriy Shevchenko en Steven Pienaar stond er na 90 minuten 2-2 op het scorebord. Genoeg voor een plek in de halve finale dus. Tot het moment dat of all people uitgerekend oud-Feyenoorder Jon Dahl Tomasson deed waar je tegen Italianen en Duitsers altijd zo bang voor bent: scoren in blessuretijd. Weg droom.

Tomáš Galásek laat Andriy Shevchenko zijn hielen zien.

2002: Feyenoord - Internazionale

Nadat Feyenoord notabene PSV had uitgeschakeld in de kwartfinale van de UEFA Cup stond het tweeluik Internazionale op het programma. In Stadio Giuseppe Meazza werd dankzij een eigen doelpunt van Iván Córdoba met 0-1 gewonnen. De return in de Kuip eindigde een week later in 2-2. Na treffers van Pierre van Hooijdonk en Jon Dahl Tomasson was het bij de thee 2-0 voor de Rotterdammers. Cristiano Zanetti en Mohamed Kallon maakten er nog 2-2 van, maar Feyenoord mocht zich opmaken voor de finale in de eigen Kuip. Die wedstrijd werd met 3-2 gewonnen van Borussia Dortmund.

 

 

 

 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <