Laatste nieuws
10.45'Twee Premier League spelers aangehouden vanwege betrokkenheid bij verkrachting'
10.45‘Graham Potter wordt de nieuwe trainer van Ajax als Alex Kroes terugkeert’
10.31'Meer duidelijkheid over afkoopsom Slot: tien miljoen te weinig voor Feyenoord'
10.25Zo is Mourinho ook: prachtige boodschap zorgt voor emoties bij Terry
10.25Recht uit het hart: Terry tot tranen toe geroerd door video-boodschap Mourinho
10.15Arsenal blijft ongeslagen in 'Big Six-duels': 'Ze hebben geleerd van vorig seizoen'
10.15'Routinier van Ajax vertrekt en zet vermoedelijk punt achter carrière'
10.08VI noemt volgende aanvaller die Ajax na Conceição gaat verlaten
09.58'Ajax maakt door forse tekenbonus nauwelijks winst op Conceição'
09.58‘Xavi draait 180 graden en wil tóch aanblijven als coach van FC Barcelona’
09.45'Frenkie de Jong wil niet meewerken aan plan van Barcelona'
09.36'Nieuwe transferstrijd lonkt: Arsenal en Manchester City willen Newcastle-ster'
09.35'Barcelona durft door megadeal met Nike weer te dromen van Bernardo'
09.30Ajax gaat vol voor Europa League en rekent op Brobbey en Bergwijn
09.30Column Sjoerd Mossou | Mooiste comeback ooit werd weggepoetst door mannetjes in een hok vol met beeldschermen
09.10Leipzig duidelijk over plannen met Simons: 'We zijn geen doorgeefluik'
08.56'Als Ajax niet minimaal vijfde wordt, dan zijn de spelers het shirt niet waard'
08.55'Barça stapt naar rechter om spookgoal Yamal en wil Clásico overspelen'
08.45Ajax moet nog vol aan de bak voor vijfde plaats: ‘Als dat mislukt, zijn ze het shirt komend seizoen niet waard’
08.40Ontknoping eredivisie: haalt Ajax Europa League en gaat Twente de Champions League in?
08.38Routinier van Ajax hangt voetbalschoenen na dit seizoen aan de wilgen
08.34'Newcastle-duo zeer gewild, Mbappé kent positie bij Real Madrid al'
08.28'Laporta geeft strijd niet op: Barça naar de rechter vanwege controverse'
08.28Laporta geeft strijd niet op: Barça naar de rechter vanwege 'spookgoal'
08.25De totale renovatie van de Ajax-selectie in kaart
08.18VI noemt man en paard: deze spelers mogen vertrekken bij Ajax
08.13PSV wil Dest behouden en klopt met ongebruikelijk verzoek aan bij FC Barcelona
08.10Liverpool en Arsenal hopen op uitglijder Manchester City: dit is het programma in de Engelse titelstrijd
08.02Pastoor even klaar als trainer: 'Gezin gewend dat ik eerder wegga of überhaupt niet kom'
07.55'Van Praag houdt voet bij stuk en wil Ajax-leden overtuigen van vertrek Kroes'
07.49Pochettino trekt pijnlijke conclusie: 'Op een slechte dag, zijn we echt slecht'
07.46Ronald Koeman krijgt zijn zin: uitbreiding EK-selecties een formaliteit
07.35'Bezem door Ajax-selectie: vooral voorhoede op de schop, winst lonkt na rampjaar'
07.30Voetbal op tv: Ajax, FC Twente en de Merseyside Derby
07.29Podcast Formule 1 | De waarde van het merk Max Verstappen
Resultaten x
binnenland

De metamorfose van Feyenoord onder Dick Advocaat

De in sneltrein kauwgomkauwende Jaap Stam ziet hoe het exact een jaar geleden helemaal misgaat als zijn Feyenoord het opneemt tegen Ajax. De doelpunten vliegen om de oren en de thuissupporters scanderen 'tien tien tien'. Ajax is genadig en stopt de teller op vier. Woedende Feyenoord-fans wachten de bus op. Ze willen tekst en uitleg. Die zal Stam een dag later geven. Hij werpt al na 120 dagen de handdoek en maakt het kwakkelende Feyenoord stuurloos. Zijn opvolger: Dick Advocaat. 

27-10-2020 12:36 door Willem Pijnenburg

"Ze roepen allemaal dat ze achter Jaap Stam stonden, maar ik heb het op het veld niet gezien." De nieuwe hoofdtrainer zet de toon bij zijn presentatie. Hij ziet dat de ploeg wel wat extra passie kan gebruiken en gaat de uitdaging op 72-jarige leeftijd aan. Zonder uitdaging geen avontuur. De lat wordt direct hoog gelegd met als doelstelling een ticket voor Europees voetbal. Niet-Feyenoord fans kunnen er wel om lachen. Op het moment van instappen bedraagt de achterstand op koploper Ajax vijftien punten. Er zijn dan pas elf wedstrijden gespeeld en Feyenoord staat in het rechterrijtje. Een onoverbrugbare achterstand op de nummer een. Het ticket voor Europees voetbal ligt zes punten achter. Dat moet te doen zijn, maar niemand geeft een stuiver voor het gezapige Feyenoord dat elkaar meerdere wedstrijden als een baksteen liet vallen. Advocaat kan een muurtje metselen, maar is geen architect.

De eerste test is uit bij VVV-Venlo. De tactiek van Stam wordt helemaal overboord gegooid en Feyenoord begint aan een schone lei onder Advocaat. Het aanvallende voetbal maakt plaats voor een compacte stijl waarbij de linies dichter op elkaar staan. Geen open huis meer in Rotterdam. Tegen de Limburgers kennen de bezoekers weinig moeite. Berghuis schiet prachtig raak en neemt de ploeg op sleeptouw. Advocaat debuteert met een 0-3 overwinning in Venlo. Maar er is nog veel werk aan de winkel. Feyenoord trekt in de zomer Fer, Karsdorp, Narsingh en Senesi aan. Spelers die de ploeg moeten helpen, maar fysiek niet in orde zijn. Met name Karsdorp en Fer krijgen het van de fans zwaar te verduren. Het is duidelijk dat er een lange weg is te gaan in Rotterdam. Advocaat moet zorgen voor rust en die krijg je met goede resultaten. 

Uitblinker Berghuis

Die komen gestaag. Overwinningen wisselen zich af met gelijke spelen. Het gebrek aan offensieve kwaliteit zorgt ervoor dat het soms lijkt alsof Berghuis alles in zijn eentje moet doen. Maar Advocaat is niet dom. Hij ziet dat het vertrouwen groeit en benoemt Berghuis tot aanvoerder. Een band laat je niet beter spelen maar de status maakt Berghuis zichtbaar verantwoordelijker. Hij loopt harder, deelt geen kamikaze-schop meer uit en draagt het elftal. Als het niet loopt kijkt men naar de linkspoot die onmisbaar is en hen altijd uit het moeras trekt. Advocaat voelt precies aan hoe hij met zijn sterspeler moet omgaan en laat het elftal om hem draaien. De gouden linker van de buitenspeler, het gedisciplineerd spelende elftal en een trainer die de neuzen één kant op heeft gekregen, zorgen ervoor dat Feyenoord voor de winterstop is opgeklommen naar plaats vier. Europees voetbal ligt in eigen hand.

Berghuis is de gevierde man na zijn hattrick tegen PSV vorig seizoen (3-1)

In het buitenland zouden fans hem van zijn huis naar het stadion dragen, maar in Rotterdam blijven ze nuchter. Er wordt zelfs gegrapt over een kampioenschap. De situatie is 180 graden gedraaid. Waar de fans in oktober nog vrezen voor een weggegooid seizoen, durft men nu weer omhoog te kijken. Maar waar kijk je dan naar als je vierde staat? PSV is al opgeslokt en Willem II is de volgende ploeg die moet vrezen voor de razende TGV, bestuurd door Advocaat. Eind 2019 draait de machine op volle toeren en het is slechts een voorbode voor wat het nieuwe jaar gaat brengen. Daarin is Feyenoord helemaal ontketent. In tien wedstrijden wint het negen keer. Alleen tegen PSV lopen de mannen van Advocaat tegen puntverlies aan. Een ijzersterke serie van Feyenoord dat dan nog niet in competitieverband heeft verloren. Ongeslagen en dromend van de titel. Wie stopt Feyenoord?

Tegenvallend

Corona. De droom om het onwerkelijke waar te maken, spat uiteen. Er komt geen kampioen. De achterstand op Ajax en AZ bedraagt zes punten. Het in vorm verkerende Feyenoord treft beide ploegen nog. Uiteindelijk eindigen ze op een derde plaats. Goed voor Europees voetbal: doelstelling bereikt. Advocaat houdt niet van half werk en plakt er nog een jaar aan vast. De fans durven de kampioenaspiraties uit te spreken. Advocaat houdt zich koest. Zijn selectie is te smal en er moet kwaliteit bij. Die krijgt hij in de personen van Linssen, Diemers, Spajic, Conteh en Teixeira. Vanaf de seizoensstart is duidelijk dat dit Feyenoord weinig weg heeft van het elftal dat afgelopen seizoen door de Eredivisie raasde. De vorm is er niet, de overtuiging allerminst en het Legioen wordt gemist. Wedstrijden tegen Sparta, FC Twente en RKC eindigen in teleurstellende gelijke spelen en de ziekenboeg raakt vol. Het spel gaat met horten en stoten: aantrekkelijk is het niet.

Een jaar na het ontslag van Stam hangt de vlag er totaal anders bij. Er heerst rust, Feyenoord is in competitieverband ongeslagen sinds de komst van Advocaat en belangrijke spelers als Berghuis en Senesi zijn bij de club gebleven. Maar er zijn ook negatieve puntjes. Het voetbal is voorspelbaar en laagvliegers blijven gemakkelijk op de been. Feyenoord heeft niet het voetballende vermogen om wedstrijden eenvoudig naar zich toe te trekken. Het team oogt vermoeid en mist duidelijk de aanwezigheid van het publiek. Dat kan nog wel even duren. De ongeslagen status gaat eens doorbroken worden, het is alleen de vraag wanneer. Dit elftal kan in deze vorm onmogelijk de titel naar zich toetrekken. Misschien is het vuur dat in Advocaat bij zijn komst brandde, langzaam aan het doven. Zo oogt het de laatste weken wel, tenzij hij het ongelijk bewijst en het sprookje kan herhalen.

 




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <