Laatste nieuws
09.40Verweij: 'Vertrek is voor Ajax onbespreekbaar, ze willen een elftal om hem heen bouwen'
09.35Vitesse komt niet in de buurt van record: deze club kreeg ooit 72 strafpunten
09.35'Zidane voert druk op Ten Hag op: ex-coach Real hoopt op Manchester United'
09.20Kuijt de gevierde man bij Beerschot: 'Onze pijp is helemaal leeg'
09.19‘Milan neemt na dit seizoen afscheid van trainer Pioli en denkt aan Nederlander’
08.56'Bekerwinst met NEC is meer waard dan prijzen met Ajax en Barça'
08.50Twijfels over langer PSV-verblijf: 'Dest zei dat het wel erg simpel gaat'
08.50Straf Vitesse klinkt vernietigend, maar stiekem werpt licentiecommissie een reddingsboei
08.45Lot AZ en Ajax in handen van bekerfinalisten: gevolgen van winst Feyenoord óf NEC
08.45'Zlatan tipt Van Bommel bij Milan, Zidane hoopt op baan bij United'
08.35Vitesse ook in buitenland groot nieuws: 'Historische straf in Eredivisie'
08.35Summerville imponeert: "Die man is echt buitengewoon goed, niet normaal"
08.25Voormalig PSV'er Simons gaat Kuijt achterna: 'Dit is schitterend!'
08.20Carrière van Feyenoord-verdediger Dávid Hancko verliep niet vlekkeloos: ‘Ik voelde me de flop van de Serie A’
08.17Mats Hummels haalt op X uit richting Engeland en vergaart 120 duizend likes
08.15'Ibrahimovic maakt zich sterk voor Van Bommel als nieuwe trainer AC Milan'
08.15Feest voor Dirk Kuyt en PSV-icoon Timmy Simons met promotie in België: ‘Dit is fantastisch’
08.11Seedorf zet zich in voor gelijkheid: 'Of ik nog coach wil zijn? Op dit moment niet'
07.49Vitesse-trainer Sturing heeft na degradatie heldere boodschap voor eigen spelers
07.35'Tottenham Hotspur bepaalt prijskaartje voor Feyenoord-doelwit Gil'
07.31Hélène Hendriks brengt bij Vandaag Inside slecht nieuws voor Robin van Persie
07.30Voetbal op tv: op deze zender wordt Man City - Chelsea uitgezonden
07.30Dit is hoe Sven Mislintat al zijn 13 aankopen bij Ajax vorige zomer omschreef
07.20PSV-icoon Ploegsma adviseert voor transferzomer: 'Met hem niet doorgaan'
06.00Voetbalpodcast Special | Inside Old Trafford (aflevering 4): de mislukking op de transfermarkt
00.00Verbazing om Hancko-vraag van Schreuder: 'Stuitend, parodie op een verslaggever'

Gisteren

23.49Slot looft Hancko: 'Zit nog net niet met een blocnote bij besprekingen'
23.44Serieuze problemen voor Feyenoord: ‘De club wordt de stad uitgejaagd’
23.34NEC-trainer Meijer krijgt pikante vraag: 'Ben jij voor Feyenoord?'
23.27Slot koestert speciaal wapen van Gimenez: 'Zou hem zeker niet afschrijven'
23.20Kraay ziet ‘achterlijke, debiele’ actie bij NAC: ‘Hoe haal je dit in je hoofd?!’
23.15Kraay vraagt Almere-directeuren over vermeende interesse in Ajax-assistent Maduro
23.10'Ze draaien Feyenoord de nek om, een schande dat de club niet wordt omarmd'
23.02AS Roma voelt zich niet serieus genomen door Serie A
22.52Met het nodige geluk: matig Juventus speelt ternauwernood gelijk op Sardinië
Resultaten x
binnenland

Interview Ruben Roosken: 'Bij TOP Oss kan ik lekker veel minuten maken'

Ruben Roosken liet FC Emmen deze zomer achter zich om bij TOP Oss veel vlieguren te kunnen maken. ELF Voetbal besloot de 20-jarige vleugelverdediger te bellen. Over de gevolgen van het coronavirus in het betaald voetbal, hoe hij per toeval in de jeugd van Emmen belandde, zijn tijd bij de hoofdmacht van de club uit Drenthe, een nieuwe uitdaging bij TOP Oss, de eerste maanden in de Keuken Kampioen Divisie, wonen in Noord-Brabant en dromen van de Eredivisie.

29-10-2020 08:00 door Bob van Dijk

Leeg

Als we Roosken aan de telefoon krijgen, blikken we eerst even terug op de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen. TOP Oss ging dinsdagavond in de eerste ronde van de KNVB Beker met 3-1 onderuit op bezoek in het Abe Lenstra Stadion. "Het is natuurlijk jammer dat er bij zulke wedstrijden geen publiek mag zijn", aldus Roosken in gesprek met ELF Voetbal. "Toch was het een mooie ervaring. Ik vind dat we goed hebben gespeeld. Heerenveen doet het dit seizoen heel goed in de Eredivisie en speelde met een groot aantal basisspelers. Toch hebben wij er een spannende wedstrijd van gemaakt. Het is wel jammer dat de wedstrijd niet live werd uitgezonden."

"Als we in een leeg stadion moeten spelen, voelt dat als een soort oefenwedstrijd. Dat komt vooral door de sfeer die er eigenlijk helemaal niet is. Maar ik ben blij dat we ondanks alles toch gewoon kunnen blijven voetballen. Als voetballer richt je je op trainingen en het spelen van wedstrijden. Dat lag er begin dit jaar ineens allemaal uit. Ik houd van sporten en ben tijdens de coronastop thuis volop door blijven trainen. Maar ik snap dat het lastig is om fit te blijven. Bij Emmen moesten we een app downloaden. Zo kon de trainer zien wat iedereen had gedaan qua hardlopen en trainen. Maar dat is natuurlijk heel iets anders dan lekker voetballen op het veld."

Roosken (vijfde van rechts) op de reservebank van FC Emmen.

Uitbraak

Net als onder meer AZ en NAC Breda werd ook TOP Oss getroffen door een corona-uitbraak. "Tot deze week waren wij vrij van corona, maar nu sloeg het ook bij ons toe", vertelt de linksback over de bizarre situatie. "Voor de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht bleek dat vijf jongens besmet waren. We hadden ook nog een paar geblesseerden, dus die wedstrijd werd afgelast. Ook de bekerwedstrijd tegen Heerenveen was een twijfelgeval, maar die is gelukkig wel doorgegaan. Bij TOP zitten we nu met het team in drie verschillende kleedkamers op anderhalve meter van elkaar. We mogen maximaal vijftien minuten met elkaar in een ruimte zijn. Het is eigenlijk alleen maar trainen, wedstrijden spelen en daarna gaan we snel naar huis."

FC Emmen

De geboren Klazienavener kwam eigenlijk per toeval terecht in de jeugdopleiding van Emmen, waar hij mocht ruiken aan het betaald voetbal. "Het is een beetje een raar verhaal. Ik zat in de jeugd van Heerenveen en die jeugdopleiding ging op een gegeven moment fuseren met Emmen. Toen kon ik de keuze maken om naar Emmen te gaan. Dat was mij natuurlijk een stuk dichterbij dan Heerenveen. Ik ben dus eigenlijk nooit echt gescout door Emmen. Na een jaar was de fusie alweer voorbij en mocht ik kiezen tussen de clubs. Ik heb besloten om gewoon bij Emmen te blijven. Ik heb het in de jeugd erg naar mijn zin gehad en heb veel te danken aan de club."

Tijdens seizoen 2019/20 volgde zijn officiële debuut in de hoofdmacht van de club uit Drenthe. "Daar heb ik echt naar toegeleefd. Ik trainde al een aantal weken goed en zat steeds op de bank bij het eerste elftal. Die dag had ik echt het gevoel dat ik zou spelen. De trainer riep me om warm te gaan lopen en toen wist ik dat ik erin zou komen. We verloren met 3-1 bij FC Utrecht, maar toch is dat tot nu toe het mooiste moment uit mijn carrière. Dat zal me altijd bijblijven. Ik heb uiteindelijk veel geleerd bij Emmen en ik ben er een stuk volwassener geworden. Het is jammer dat ze me deze zomer bij de beloften wilden plaatsen. Ik vind dat ik op het niveau van het eerste zat, maar daar dacht niet iedereen zo over. Ik kon bij Jong Emmen voor mijn kans gaan. Maar als je het in eerste instantie al niet in me ziet zitten, dan hoeft het niet voor mij."

TOP Oss

Zo kwam er deze zomer een einde aan de periode van Roosken bij Emmen. "Voor de coronacrisis had ik al mogelijkheden om weg te gaan, maar daar ben ik toen niet op in gegaan. De afgelopen periode bleven veel clubs vervolgens afwachten vanwege de financiële situatie. Daarom heb ik zelf ook even gewacht met het maken van een keuze. Via mijn zaakwaarnemer hoorde ik dat ik op proef mocht komen bij TOP Oss. Ik moest eerlijk gezegd wel even googelen waar Oss precies ligt. Dat is wel een eindje van Emmen af. Ik heb twee weken stage gelopen en dat beviel erg goed. Daarna heb ik de keuze gemaakt om hier voor twee seizoenen te tekenen."

"De eerste maanden bij TOP zijn me goed bevallen. Het is eigenlijk precies zoals ik het had uitgestippeld. We hebben een goede groep en dat komt er de laatste weken steeds meer uit. Ik heb hier een basisplaats en dat wil ik met mijn kwaliteiten blijven afdwingen", aldus Roosken, die samen met zijn ploeggenoten acht punten verzamelde in acht wedstrijden. Onder meer de derby tegen aartsrivaal FC Den Bosch werd winnend (2-0) afgesloten. "Ik ben natuurlijk nieuw en heb dat derby-gevoel nog niet echt meegemaakt. Dat er geen supporters bij konden zijn, is erg jammer. Maar ik heb van anderen jongens gehoord dat er echt strijd is tussen deze clubs. Dus ik ben erg blij dat we hebben gewonnen."

Roosken zette ook buiten het veld een nieuwe stap en liet Emmen achter zich om bijna tweehonderd kilometer verderop in Oss te gaan wonen. "Op en neer rijden tussen Emmen en Oss is niet te doen. Het is ruim twee uur reizen en dan zou ik iedere ochtend om 07:00u moeten vertrekken vanuit Drenthe. Ik woon nu samen met mijn vriendin in Oss op vijf minuutjes rijden van het stadion. De verschillen met Emmen vallen best wel mee. Er zijn hier veel leuke eettentjes enzo, al heb ik daar nu natuurlijk niets aan. Ik vind het hier lekker rustig. In Emmen woonde ik nog bij mijn ouders, dus dit is allemaal snel gegaan deze zomer."

Roosken (rechts) viert een doelpunt van TOP met ploeggenoten Olivier Rommens (links) en Kyvon Leidsman (midden).

Speeltijd

TOP is momenteel terug te vinden op de veertiende plek van de Keuken Kampioen Divisie. "We hebben niet echt een uitgesproken doelstelling, maar ik weet dat wij goede prestaties kunnen neerzetten. Het is een cliché om te zeggen dat we zo hoog mogelijk willen eindigen. Onze directeur Peter Bijvelds wil graag de play-offs halen en daar sta ook ik achter. Zelf wil ik hier laten zien wat ik kan en mezelf zo weer in de kijker spelen. Iedere wedstrijd moet ik presteren en natuurlijk lekker veel minuten maken. Ik zie veel jonge jongens die weinig spelen in de Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie. Op deze leeftijd moet je gewoon iedere week negentig minuten maken. Voor mij pakt dat op dit moment erg goed uit. Ik ben niet echt een dromer en maak keuzes op het moment dat ze er zijn. Ik wil zo snel mogelijk naar de Eredivisie en verder zie ik wel wat er op mijn pad gaat komen", besluit Roosken. 




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <