(Foto: Wedstrijdbeeld van Enschedese Boys - Go Ahead uit het voorlaatste seizoen van de Boys als profclub. Bron: Joop van Bilsen, Nationaal Archief)
In april 1965 besloten de besturen van SC Enschede en Enschedese Boys om hun profafdelingen te fuseren tot FC Twente ’65 en onder de oude namen als amateurclubs verder te gaan in de Derde Klasse Oost. In hun resterende duels namen beide op gepaste wijze afscheid van het betaald voetbal. SC Enschede beëindigde de competitie met een overwinning op Ajax in De Meer, terwijl Enschedese Boys opklom naar de zevende plaats in de Eerste Divisie.
Intussen waren de Boys ook doorgedrongen tot de kwartfinale van de KNVB-beker. In theorie konden de Tukkers de finale winnen, vervolgens als amateurs in de derde klasse uitkomen en tegelijkertijd de Europa Cup ingaan. Tegenstander NAC was net gedegradeerd, nadat het elftal in de slotfase van de competitie cruciale duels verloor. Ook de Brabantse buschauffeur bleek niet in vorm. Door een ongelukkige routekeuze arriveerden de bezoekers veel te laat bij het G.J. van Heekpark. Zelfs een uitgestelde aftrap bood de spelers na de verlengde busreis nauwelijks tijd voor een warming-up.
Toch kwam NAC voor vierduizend toeschouwers binnen een kwartier op voorsprong, nadat Wim van den Hurk in twee instanties raak schoot. Tot de rust hadden de Brabanders weinig te duchten van de gastheren. De zeventienjarige debutant Nico Rijnders verving de geblesseerde Hein van Gastel.
In de tweede helft kregen de groen-witten steeds meer vat op het spel van de bezoekers. De gelijkmaker van Hans Roordink, topscorer van de Eerste Divisie, was meer dan verdiend. Het tempo van het duel ging verder omhoog, waarbij de thuisclub de beste kansen kreeg. Bij één van haar zeldzame uitvallen verdiende NAC in de slotminuut nog een hoekschop. Op seconden van de verlenging kopte de volledig vrijstaande Nico Rijnders de voorzet van Frans Vermeulen achter doelman Gerard Klein Poelhuis. Direct daarna volgde het eindsignaal van zowel de wedstrijd als het hoofdstuk Enschedese Boys in het betaald voetbal.
NAC hoopte in het voetspoor te treden van Willem II, dat twee jaar eerder als degradant de KNVB-beker won. Daarna lootten de Tilburgers droomtegenstander Manchester United in de Europa Cup II. Met landskampioen Feijenoord als potentiële tegenstander in de eindstrijd, speelden NAC en Go Ahead in hun halve finale virtueel voor Europees voetbal. Geen van beide was zich bewust van deze kans. De ‘double’ was in 1903 voor het laatst behaald door HVV, waardoor de regels voor Europese kwalificatie hierover nog niet helder waren. Go Ahead versloeg NAC in de halve finale, verloor van Feijenoord in de eindstrijd en hoorde pas twee weken later officieel over haar Europese deelname.