02.35Arne Slot: "Blij met wat ik vandaag gezien heb"
02.24Justin Bijlow: "Zware weken achter de rug, blij dat ik terug ben"
02.13Feyenoord wint in Deventer en stelt kampioensfeest nog even uit
02.05Opgeluchte Kroes al begonnen als technisch directeur Ajax: 'Pakken dingen heel snel op'
01.54Guus Til: "We waren dit jaar gewoon veruit het beste"
01.44Luuk de Jong: "Dit was denk ik wel onze beste wedstrijd van dit seizoen!"
01.30Slot: 'Absoluut de overtuiging dat Feyenoord en Liverpool eruit komen'
00.40Slot: 'Gunnen niet juiste woord, als je weet om welke bedragen het gaat'
00.35Alex Kroes bleef geloven in terugkeer bij Ajax: ‘Maar ik aanvaard de consequenties als AFM me schuldig acht’
00.29Eredivisie | Bekijk hier alle uitslagen, het programma van zondag én de stand
00.23Ajax richt blik vooruit en is per direct op zoek naar nieuwe algemeen directeur
00.20Feyenoord stelt titelfeest PSV uit met zege bij Go Ahead en is zeker van tweede plaats
00.14Slot hoopt op medewerking Feyenoord: 'Al dusdanig veel geld verdiend'
00.10Alex Kroes schetst één scenario waarin hij alsnog gaat vertrekken bij Ajax
00.10Liverpool klopte voor bekerfinale al bij Slot aan: 'Daarna kwam het in media'
00.00Bijlow legt uit wat Slot teweeg bracht bij Feyenoord: 'Fantastisch'
00.00Galavoorstelling PSV gaat aan Eindhoven voorbij: grote stroomstoring legt deel Lichtstad plat
00.00De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord

Gisteren

23.50Van Praag voelt zich niet beschadigd bij Ajax: 'Ik was de boodschapper'
23.46Veerman noemt ploeggenoot bij PSV van wie hij het meest geniet: ‘Zo makkelijk’
23.45Gelukkige Slot prijst 'invallers' en gaat in op terugkerend euvel bij Feyenoord
23.40'Kampioen' Veerman deelt complimenten uit bij PSV: 'Geweldige aanwinst'
23.40Alle ogen zijn gericht op aanstaande trainer van Liverpool bij simpele zege Feyenoord op Go Ahead
23.35Kroes stapt zelf op als hij schuldig is: 'Dan aanvaard ik consequenties'
23.35Arne Slot ‘wil graag’ naar Liverpool: ‘Ik denk dat Feyenoord het me wel gunt’
23.30Peter Bosz euforisch na ‘beste’ wedstrijd van PSV dit seizoen: ‘Heb alleen maar staan klappen’
23.25Vertederend: Bosz wilde één ding heel graag na monsterzege met PSV
Resultaten x
binnenland

Alle eigen doelpunten van recordhouder Sven van Beek

Sven van Beek heeft met zijn zevende eigen doelpunt tegen FC Utrecht een record gepakt als speler met de meest eigen goals ooit in de Eredivisie. Hoe kwamen zijn eigen doelpunten tot stand? In dit artikel kijken we terug naar alle zeven treffers.

02-05-2021 12:44 door Krist Stoelwinder

De eerste eigen goal

Het maken van eigen doelpunten deed Sven van Beek al op erg jonge leeftijd. Toen de verdediger op zijn 19e doorbrak in het eerste van de Rotterdammers, maakte hij al snel het eerste eigen doelpunt in zijn loopbaan. In 2013 ging hij met Feyenoord op bezoek in Friesland bij sc Heerenveen. Zijn club leek een makkelijke middag tegemoet te kunnen gaan, want na zestien minuten stond het al met 0-2 voor dankzij doelpunten van Jean-Paul Boëtius en Lex Immers. Van Beek bracht vlak voor rust de spanning terug met een eigen doelpunt. Hij promoveerde een voorzet van Pele van Aanholt tot doelpunt nadat hij onder druk gezet werd door Kenneth Otigba.

Onbelangrijk eigen doelpunt

Uiteindelijk werd het niet meer spannend tegen sc Heerenveen en bleek het dus een onbelangrijk eigen doelpunt. Een jaar later was het weer raak voor de verdediger in eigen goal. Op bezoek bij Excelsior had Feyenoord een erg makkelijke avond, want Colin Kazim-Richards, Boetius, Immers en Jens Toornstra zorgden ervoor dat de club na een uur al met 1-5 voorstond. In de slotfase kreeg Jordan Botaka de bal en na een mooie rush gaf hij de bal strak voor bij de eerste paal. Nog voor Ninos Gouriye kon binnentikken schoot Van Beek in de korte hoek binnen.

Blunder van Vermeer

Het seizoen 2014/15 was voor Van Beek persoonlijk een mooi jaar, want hij was voor het eerst een heel jaar basisspeler en presteerde prima. Zijn club deed het in het eerste half jaar erg goed, maar ging steeds minder presteren en zou uiteindelijk als vierde eindigen. Daar leek het in april 2015 nog niet op, want Feyenoord speelde bij vlagen echt goed. Dat deed op bezoek bij AZ ook en na een uurtje was de wedstrijd in de tas. De ploeg van Fred Rutten stond met 0-4 voor en het gastpedaal werd minder hard ingedrukt. Van Beek zorgde ervoor dat Feyenoord met een tegentreffer alsnog de wereld over ging. Hij speelde de bal vrij moeilijk terug op Kenneth Vermeer en de doelman ging pijnlijk in de fout.

Van Beek zet De Graafschap op voorsprong

Ruim een half jaar later had was Feyenoord erg matig begonnen aan het seizoen en het begon op bezoek bij De Graafschap ook erg matig. De thuisploeg begon erg aanvallend, creëerde kansen en werd uiteindelijk door Van Beek ook beloond met een treffer. In de 13e minuut brak Erik Quekel door en hij schoot hard in, maar Vermeer hield de bal tegen.  De bal kwam terug bij Quekel die een beetje  in een hoek belandde en de bal hard voor gaf, Van Beek promoveerde de bal al vallend tot een doelpunt. Overigens kwam het voor Feyenoord nog helemaal goed, want na rust stelde Michiel Kramer en Eljero Elia orde op zaken.

Gekste eigen goal

Doordat Van Beek in drie jaar profvoetbal al vier eigen doelpunten had gemaakt, begon het een beetje een dingetje te worden in de voetbalwereld. Mogelijk had het deels invloed op het feit dat de interesse uit het buitenland voor de verdediger steeds niet doorzette. Een kleine maand na het eigen doelpunt tegen De Graafschap was Van Beek weer de schlemiel. Waar de eerder eigen goals van hem niet tot puntenverlies zouden leiden, was dat op bezoek bij ADO Den Haag wel het geval. Voormalig Feyenoorder Ruben Schaken snelde er met de bal vandoor en gaf voor, via een scrimmage kwam de bal bij Danny Bakker die de bal recht de lucht in kopte. In de drukte raakte Van Beek in paniek en toen hij de bal weg wilde schieten, raakte hij de bal helemaal verkeerde en vloog de bal achter zijn eigen keeper. Het bleek het 'winnende' doelpunt.

Zesde eigen goal in Eredivisie

Het kampioensjaar 2016/17 moest Van Beek het hele jaar toekijken door een zware blessure en na zijn comeback in het seizoen 2017/18 maakte hij een hele tijd geen eigen doelpunten meer. Van Beek was sterk teruggekomen en won uiteindelijk zijn basisplaats helemaal terug. Hij werd weer een sterkhouder bij Feyenoord en het zou tot februari 2019 duren voor hij weer een eigen doelpunt maakte. Op bezoek bij FC Groningen had Feyenoord het erg lastig en uiteindelijk zou het ook op voorsprong komen. Mimoun Mahi gaf de bal in de 25e minuut slim mee aan Thomas Bruns, die de bal hard voor gaf. Om een doelpunt van Kaj Sierhuis te voorkomen tikte Van Beek de bal voor hem weg, daardoor kon Vermeer de bal niet pakken en vloog de bal in het net.

Van Beek pakt record

Ook tegen FC Groningen bleek Van Beek verantwoordelijk voor het enige doelpunt en daarmee werd hij recordhouder samen met Marilia. In de jaren die volgden raakte de verdediger mede door blessures zijn basisplaats kwijt en uiteindelijk raakte hij volledig op het tweede plan. Zeljko Petrovi? nam hem deze winter mee naar Willem II en daar is hij een vaste basisspeler. Hij kan niet voorkomen dat zijn ploeg het erg moeilijk heeft in de Eredivisie en zaterdag had hij een groot aandeel in de nederlaag bij FC Utrecht. In de laatste minuut voor rust trapte Adam Maher een prima corner en omdat Van Beek wilde voorkomen dat Emil Bergström scoorde, kreeg hij de bal op zijn hoofd en zorgde hij zelf voor de 2-0 (achterstand). Eveneens pakte Van Beek daarmee in zijn eentje het record met de meeste eigen doelpunten.