Laatste nieuws
11.10AZ-talent reageert onsympathiek na krankzinnige kopschop: ‘Dan ben je een hele kleine meneer zeg’
10.55Dumfries bekijkt toekomst bij Inter: 'Intern weten ze dat'
10.55'AZ moet in actie komen en scout mogelijke Pavlidis-opvolger in Eredivisie'
10.40VI: drie Feyenoorders waarschijnlijk bezig aan laatste maanden in Rotterdam
10.40'Horrorscenario voor Dest: PSV'er negen maanden aan de kant door blessure'
10.39‘What it Takes’ van Sarina Wiegman verkozen tot Sportboek van het Jaar
10.37Schmidt uitgekotst door Benfica-fans: 'Deze reacties zijn onacceptabel'
10.30Zirkzee drukt wéér stempel: 'Hij moet hard blijven werken'
10.19Klaassen over mogelijke terugkeer: 'Ik weet niet of ik hier volgend jaar nog ben'
10.17Bellingham heeft beroemde bewonderaar: Bolt imiteert Real-ster op rode loper
10.13Hoop op oproep van Koeman nog niet opgegeven: ‘Maar ik heb nog niets gehoord’
10.05Bologna zet tegen Roma reuzenstap richting Champions League door wondergoal El Azzouzi
09.55Inter pakt twintigste landstitel na winst op AC Milan in verhitte derby
09.50Van den Brom snapt niets van Ajax-vertrek: 'Werd op handen gedragen op Toekomst'
09.42Schmidt hekelt gedrag eigen fans: 'Dit zijn geen Benfica-fans'
09.39De Lang gezien bij topper in Denemarken: vier mogelijke Ajax-doelwitten genoemd
09.37PSV wil dolgraag verder met vier spelers, waaronder André Ramalho
09.32De Vrij komt uit spelersbus voor interview: 'Als het nodig is, dan sta ik er'
09.30'Tuchel gepolst als opvolger Ten Hag, Bayern praat met Rangnick'
09.14Crysencio Summerville schittert opnieuw en bezorgt Leeds United belangrijke zege
08.51Gimenez geeft reden voor vormdip: 'Daar lag het de tweede seizoenshelft aan'
08.46Krabbendam denkt te weten welke 3 spelers mogen vertrekken bij Feyenoord
08.45Engelse media overladen Leeds-uitblinker Summerville met complimenten
08.45Summerville stijgt weer tot grotere hoogte: 'Hij voedde het opwindende spel'
08.45'PSV wil door met Ramalho: verdediger heeft echter nog andere opties'
08.32Denzel Dumfries trekt boetekleed aan na rood in kampioensduel Inter: ‘Onhandig om het zo te laten escaleren’
08.24UEFA nog één stap verwijderd van uitbreiding EK-selecties
08.17Spannende periode voor Feyenoord in aantocht op transfermarkt
08.16Johan Derksen is helemaal klaar met Clarence Seedorf: ‘Vier keer gefaald’
08.12Losse heupjes: Dumfries gooit dansmoves en duikt tussen fans na Scudetto-zege
07.56De Mos ziet 'voordeel voor PSV' in blessure Dest: 'De elf miljoen kan streep door'
07.51Moniz en voormalig PSV'er maken seizoen af bij Zwitserse topclub
07.51Moniz en vergeten ex-PSV'er maken seizoen af bij Zwitserse topclub
07.45Nederlanders geen 'nestors van succes' bij Scudetto Inter: 'Is luxe alternatief'
07.34Milan van Ewijk drijft topspelers Manchester United tot wanhoop: ‘Het maakt me wel trots’
Resultaten x
binnenland

Voorpublicatie Kampioensouders, Edwin van der Sar: "Je zal hem bij de polonaise nooit vooraan betrappen"

Op 12 mei verschijnt Kampioensouders. Gesprekken over topsporttalent met de ouders van Pieter van den Hoogenband, Dorian van Rijsselberghe, Edwin van der Sar, Dafne Schippers, Suzanne Schulting, Ireen Wüst en Epke Zonderland. Het boek is geschreven door Harmke van der Werf (1992), orthopedagoog bij sc Heerenveen. ELF Voetbal mag er alvast uit voorpubliceren. In dit stuk nemen Rien en Willie van der Sar de lezer mee naar het begin van de keeperscarrière van hun zoon Edwin.

05-05-2021 12:00 door Sander Berends

Op zesjarige leeftijd ging Edwin van der Sar met zijn vriendjes Marco en Michel naar judoschool Barends in Voorhout. Na een jaar hield Edwin het judo weliswaar voor gezien, maar hij had er al wel geleerd hoe hij het beste kon duiken. Hij ging voetballen bij het plaatselijke Foreholte. Als F’je speelde hij nog gewoon mee met de andere jongens. Voetbaltechnische kwaliteiten vielen nog niet op. ‘Nee, maar Edwin zag ook geen vliegtuigen of bloemetjes, Edwin zag de bal,’ zegt vader Rien resoluut. Foreholte is een kleine club en had maar weinig jeugd, ze streden tegen grote clubs als Rijnsburg en Noordwijk. Toen er het jaar daarop een keeper nodig was, werd Edwin vanwege zijn lengte tot keeper gebombardeerd. Tegen de sterke tegenstanders had hij veel werk te verrichten. ‘Kijk, je went nooit aan verliezen, maar hij heeft wel leren incasseren. Zijn gezicht ging weliswaar steeds lager als hij twintig doelpunten om de oren kreeg, maar het hadden er ook veel meer kunnen zijn.’

Door de vele tegendoelpunten viel Edwins keeperstalent niet zo op, ook niet bij zijn ouders. Moeder Willie: ‘We waren ooit een keer bij Rijnsburg bij een wedstrijd en het was koud en het regende. Ik zei tegen Rien: “Nou, Edwin kan beter gaan schaken, dan kunnen we tenminste binnen zitten.’ De scheidsrechter liep net voorbij en die zei: “Mevrouw, hoe kunt u dat nou zeggen? Hij heeft zó veel aanleg.” Zo ineens.’

Net als ome Kees

Het voetbaltalent in de familie leek vooral te zitten bij oom Kees, die bij Katwijk speelde en later gescout werd door Volendam. Edwin en zijn zus Monique zagen alle wedstrijden van oom Kees. Edwin ging ook graag met zijn vader mee, die bij GWS speelde. Hij leefde inmiddels voor het voetbal: zelf voetballen, voetbal kijken en voetbalplaatjes verzamelen. Zoals zijn ouders nu rijen plakboeken met herinneringen van hun zoon hebben, zo hield Edwin een plakboek bij van zijn oom Kees. Op de tribune keek Edwin zijn ogen uit, maar uitbundig was hij, net als zijn vader, niet. ‘Nee, Edwin is nooit uiterlijk uitbundig. Je zal hem bij de polonaise nooit vooraan betrappen,’ zegt Willie. Het voetbal volgde, beleefde en droomde hij in stilte. Edwin wist inmiddels wel wat hij later wilde worden: ‘Ik word net als ome Kees.’ ‘Maar dan had hij er nooit bij stilgestaan wat daar allemaal bij kwam kijken,’ zegt Willie zacht glimlachend.

Edwin kon geen genoeg van voetbal krijgen, op zaterdagochtend speelde hij zelf, en ’s middags ging hij mee met zijn vader. Zo jong als hij was, hij had een serieuze taak bij GWS: achter het doel paste hij op de waardevolle spullen van het team, hij hield het doel en de spelers goed in de gaten. Willie sloot later op de dag aan, want zij draaide kantinediensten bij GWS.

Toen Edwin gevraagd werd om bij Noordwijk te komen spelen, verkoos zijn vader het voetbal van Edwin boven zijn eigen wedstrijden. Edwin zat daar op school en zijn klasgenoten konden wel een goede keeper gebruiken. Zij vroegen hem dan ook de overstap te maken. ‘Edwin is dan niet zo dat hij gelijk gaat, die wacht eerst even af.’ Noordwijk is een grotere club dan Foreholte en heeft zodoende ook meerdere A-teams. Edwin wilde alleen gaan als hij in de A1 zou komen. Een telefonisch gesprek met de trainer overtuigde hem om de stap naar het hoger spelende Noordwijk te nemen. Trouwe fan Rien zag Noordwijk in 1989 kampioen worden in een landelijke competitie.

De Joker

Waar Edwin bij Foreholte niet gescout werd, gebeurde dat bij zijn nieuwe team wel. Competitiegenoot Sparta was de eerste betaald voetbalclub die bij Edwin aanklopte. Zij wachtten lang maar zetten niet door, en intussen kwam Noordwijk ook met een aanbieding. De trainer van Noordwijk A1, Ruud Bröring, zag meer in Edwin. Bröring is het klaverjasmaatje van toenmalig Ajax-trainer Louis van Gaal. Van Gaal had wel belang bij een nieuwe verdediger en keeper, en sprak die wens uit. ‘Toen zei Bröring: “Nou, ik heb er nog wel één.”’

En zo zat Willie opeens naast Van Gaal en Ajax’ keeperstrainer Frans Hoek naar de wedstrijd van Noordwijk te kijken. Ze kende de mannen van gezicht omdat ze beiden kort met haar broer Kees gespeeld hadden, maar aanspreken deed ze hen niet. Rien en Willie zijn nuchter. ‘Wij dachten: ze komen misschien voor Noordwijk-keeper Rob van Dijk.’

Maar de beide proftrainers kwamen wel degelijk voor Edwin en zo kwam hij op de radar van het gedroomde Ajax terecht. ‘Je weet niet hoe het balletje kan rollen, maar ja, je moet ook een beetje geluk hebben. Als alles tegenzit, dan lukt het niet natuurlijk,’ relativeert Rien. Edwin had het geluk dat Bröring op het juiste moment zijn joker op tafel legde, maar de kwaliteiten had hij zelf.

Edwin van der Sar (rechts) in 2011 op de foto met Ruud Bröring, die hem in de A1 naar Noordwijk haalde.

De diverse besprekingen die Edwin bij Sparta en Ajax had, zijn nu nog altijd een licht puntje van verontwaardiging. Waarom mocht Rien niet mee om zijn zoon te steunen? De Van der Sars hadden geen auto. Een man van de club, Leo van Houten, bood aan om Edwin met zijn auto te brengen. ‘Het is gewoon niet besproken dat wij ook mee zouden gaan. Totdat Rien later hoorde dat een andere begeleider wél mee was gegaan,’ zegt Willie. Rien: ‘Ik wou heel graag mee!’ Bij de vraag of zijn zoon dat echt nodig had, reageren Willie en Rien ontkennend. Advies vroeg hij niet. Niet bij zijn stap om van Foreholte naar Noordwijk te gaan, ook niet om van Noordwijk naar Ajax te gaan, Edwin deelde de dingen mee. In 1989 werd hij derde keeper bij Ajax.

Fragment uit: Harmke van der Werf, Kampioensouders. 288 pagina's, € 19,99. Uitgeverij De Kring. Bestel zonder verzendkosten bij www.uitgeverijdekring.nl/kampioensouders.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <