Laatste nieuws
19.11Sneijder haalt gelijk over Ajax: 'Dat zei ik anderhalf jaar geleden al, nu hoor je iedereen daarover'
19.11Verdediger Timber scoort bij rentree na kruisbandblessure voor beloften Arsenal
19.05Ten Hag is er klaar mee en slaat keihard terug: 'Beschamend, een schande'
19.03Romano komt met update over Slot: Feyenoord-coach ziet Liverpool-stap wel zitten
19.01Van 't Schip komt met goed nieuws over Berghuis en Henderson
18.57Liverpool nadrukkelijk in de markt voor Arne Slot, hoeveel is de succestrainer Feyenoord waard?
18.55Van 't Schip komt met goed Ajax-nieuws: twee routiniers terug op trainingsveld
18.52Kan Feyenoord gaan cashen? In Engeland weten ze vraagprijs voor Arne Slot
18.45Enrique grapt na vraag over Mbappé op persco: 'Bijna record, geen vraag over hem'
18.45Feyenoord-fan wijst vervanger Frenkie aan in Oranje: ‘Hij moet in de basis!’
18.40LIVE Premier League | Arsenal staat tegenover Chelsea in razend spannende Engelse titelstrijd
18.36Van Persie in gesprek met Heerenveen, eerste trainersklus in eredivisie lonkt
18.26Luis Enrique droomt van historie schrijven als het Q-woord valt
18.26Enrique droomt op drempel van Franse titel van historische prestatie met PSG
18.16Van der Vaart blikt terug: 'Dat was slechtste beslissing die ik ooit heb gemaakt'
18.10Cannavaro wil andere dingen zien bij Udinese: 'Ik zag angst'
18.10Raakt Feyenoord succestrainer Slot kwijt? 'Liverpool geïnteresseerd in Nederlander'
18.01Engelse geruchten: nog drie topclubs denken aan Slot, vraagprijs rond 10 miljoen
17.58Franse media maken dag na nederlaag tegen Inter nieuwe club van Giroud bekend
17.55Engelse media: trainer Slot topkandidaat voor Liverpool
17.31'Ajax wil nog iemand met DNA van de club in de staf: Davids is daar uitgelezen persoon voor'
17.29'Giroud mist Spelen door deal, Oostenrijk houdt vast aan bondscoach'
17.27VZ Kort: Aston Villa verlengt contract succestrainer Unai Emery
17.23‘Edgar Davids is de uitgelezen persoon voor de technische staf van Ajax’
17.15Liverpool-fans reageren gematigd op Slot-interesse: 'Vrije val gaat enorm zijn'
17.13VP-voetbalkantine: 'Slot doet er goed aan te vertrekken bij Feyenoord'
17.13Aston Villa verrast: Emery moet 'nieuwe' Ferguson worden
17.02Grote ommezwaai in Barcelona: 'Xavi wil wél blijven'
17.01De bewogen derby van Dumfries met rode kaart én titelfeest: 'Behoorlijk laat geworden'
16.55Antony countert na provocatie: 'Een natuurlijke reactie ter verdediging!'
16.55'Groot nieuws uit Engeland: Slot belangrijkste kanshebber voor Liverpool-job'
16.50Ten Hag hekelt kritiek van Britse media op moeizame bekerzege: 'Een schande'
16.40Liverpool toont serieuze interesse en legt eerste contact met Arne Slot
16.32Van Basten uit felle kritiek: 'Leek of hij zaalvoetbalde met zijn vriendjes'
16.31Cardiff City eist 120 miljoen euro van Nantes voor verongelukte Emiliano Sala
Resultaten x
binnenland

Interview doelman Mark Spenkelink: "Ik ben heel ambitieus"

Een geweldige club. Met bescheiden medewerkers, een gemoedelijke cultuur en een plek waar hij zichzelf verder heeft ontwikkeld. Mark Spenkelink spreekt met een warm gevoel over PSV. De club waar hij afgelopen seizoen onder contract stond en de jaargang afsloot met een geweldig optreden tegen Almere City. Nu is de 24-jarige sluitpost transfervrij. "Ik heb over interesse niets te klagen."

21-05-2021 10:00 door Sander Berends

De woorden van assistent-trainer Wilfred Bouma na de laatste bijeenkomst van Jong PSV deze maand deden hem veel. "Hij vertelde het geweldig te hebben gevonden dat hij me leerde kennen en om met me te werken. Dat zegt juist iemand die vele successen met PSV boekte, in de Premier League voetbalde en 37 interlands voor Oranje speelde. Als je bij PSV rondloopt, is het prachtig om al die toppers te zien. Tijdens mijn eerste trainingsweek kwam Ruud van Nistelrooij bijvoorbeeld naar me toe om zich voor te stellen. Die bescheiden cultuur sprak me erg aan."

Vorig seizoen was Mark Spenkelink dagelijks op De Herdgang, het trainingscomplex van PSV, te vinden. Een jaar dat de doelman niet had willen missen, vertelt hij tegenover ELF Voetbal. "Ik stond op het punt om terug te keren naar Zweden. Meerdere clubs toonden belangstelling. Plotseling ontving ik een bericht via Facebook Messenger van Albert van der Sleen, de keeperstrainer van Jong PSV. Acht jaar eerder had ik hem voor het laatst gesproken. Tijdens een stage in de jeugdopleiding van sc Heerenveen trainde ik twee keer onder hem. Ik koos uiteindelijk voor FC Twente, maar blijkbaar maakte ik een goede indruk. Sindsdien bestond het contact uit liken van berichten op Facebook. Nu informeerde hij hoe het me ging en waar ik dat seizoen zou gaan spelen."

Vuur warmhouden

Het aflopende contract van Spenkelink bij Go Ahead Eagles was niet verlengd en de handtekening in Zweden nog niet gezet. "Albert vroeg of ik een week bij PSV wilde meetrainen. Natuurlijk, dat was een hele simpele keuze. Drie dagen later stond ik op De Herdgang. Jeroen Zoet was nog niet vertrokken waardoor PSV me geen aanbieding kon doen. Op eigen initiatief bleef ik nog een week. Nu ik zo dichtbij was, wilde ik het vuur warmhouden. Toen Zoet bij Spezia tekende, kwam er een plek vrij en mocht ik die invullen."

De geboren en getogen Bornenaar huurde een appartement nabij het centrum van Eindhoven en startte vol bewijsdrang en motivatie. "Ik had het een jaar super naar mijn zin en ontving veel waardering voor mijn optredens tijdens de trainingen. Maar het gaat uiteindelijk om wedstrijden spelen." Spenkelink keepte tegen FC Den Bosch (1-2 winst), TOP Oss (0-0) en op de laatste speeldag tegen Almere City (1-1).

"Vooral die laatste wedstrijd deed me goed. Trainer Ernest Faber, die de door corona afwezige Peter Uneken verving, vond net als Peter dat ik het verdiende om te spelen. We deden nog mee om de Vierde Periodetitel dus het was geen signaal van hem dat hij me enkel opstelde vanwege mijn loyaliteit. Na afloop keek ik met een goed gevoel terug. Toen ik de kleedkamer betrad, werd ik met gejuich en geklap ontvangen." Sinds het slotduel van 12 mei zijn ook de trainingen voor Jong PSV voorbij en houdt Spenkelink zijn conditie op peil onder zijn vader Frank, tevens keeperstrainer van NEO, en Roy Elferink, de keeperstrainer van SV Rödinghausen uit de Regionalliga Nord, op het complex van NEO in Borne. "Dat is echt mijn club. Mijn broertje Bas voetbalt hier ook in het eerste elftal."

Volgend seizoen

Waar hij volgend seizoen aansluit, weet hij nog niet. Een langer verblijf bij PSV is een optie, maar staat niet bovenaan. "PSV heeft geïnformeerd of ik eventueel wil aansluiten bij het eerste elftal als een van haar jonge keepers wordt verhuurd of vertrekt. Maar concreet hoorde ik dat nog niet. Omdat ik aan heb gegeven voor speelminuten te gaan, is de kans op verlengen niet groot. Waar ik vorig jaar op dit tijdstip niets te kiezen had, verkeer ik nu in de luxe positie dat ik over interesse niets te klagen heb. Toen heb ik nog een week meegetraind met het VVCS-team voor werkloze profvoetballers. Die periode gaf me achteraf veel kracht en strijdlust. Ik wil altijd groeien, altijd beter worden. Ik kies voor een club die me deze voorwaarden biedt."

"Voor mijn ontwikkeling is het goed als ik 38 wedstrijden in een seizoen onder de lat sta. Het vertrouwen krijg. Ik ben dagelijks van negen tot vijf uur bij een club, train twee, drie keer per dag. Als je dan geen wedstrijd speelt, knaagt dat. Afgelopen seizoen kreeg ik veel complimenten na de training, maar dat boeit clubs niet. Zij kennen een kortzichtige blik, kijken naar wedstrijden. Ik kan naar clubs in de Eredivisie waar ik tweede of derde keeper ben. Er liggen opties in de Keuken Kampioen Divisie. Maar misschien zijn mijn kansen in het buitenland groter. Daar ben ik nog onbekend en krijg ik daardoor wellicht sneller een kans. Ik draag geen stempel mee, waar we in Nederland zo goed in zijn."

Karlstad BK

In de tweede helft van 2019 ervaarde Spenkelink al een buitenlands avontuur in Zweden. Go Ahead Eagles leende de sluitpost uit aan Karlstad BK in de Ettan Norra, het derde niveau. "Achter Hobie Verhulst en Jay Gorter was ik derde keus. Zelfs in Jong zou ik geen wedstrijden spelen, omdat Jay daar de voorkeur kreeg. Ik wilde graag spelen en kreeg nu die kans. Ik ging voor het eerst op mezelf wonen in de stad met de meeste zonuren van Zweden." Karlstad ligt halverwege Oslo en Stockholm aan de snelweg E16 en grenst aan het gigantische Vänermeer. "Geen grote, maar wel een leuke stad. De club had ook alles heel goed geregeld en is ambitieus. Inmiddels spreek ik heel aardig Zweeds. Buiten het voetbal wilde ik me ook ontwikkelen."

"Vorig jaar zomer lagen er meerdere opties in Zweden op tafel, maar met de kennis van nu ben ik blij dat ik die stap toen niet heb gezet. Dan had ik dit jaar PSV nooit meegemaakt. Ik weet ook niet of in Zweden mijn toekomst ligt. In het buitenland wordt eerder gekeken naar andere competities." Een terugkeer naar Go Ahead Eagles nu Gorter verkast? "Go Ahead Eagles is voorlopig een gesloten boek. Ik sluit de stap niet uit voor de toekomst, maar ik heb ontdekt dat er meer is dan Go Ahead Eagles, haha."

Komende maand hakt hij de knoop door. "Dan kan ik vanaf het eerste moment van de voorbereiding aansluiten. De meeste clubs beginnen eind juni, begin juli. Dat is dus mooi op tijd. Ik ben heel ambitieus, dit voelt nog als een begin. Ik kijk rustig rond voor de perfecte vervolgstap. Ik volg mijn gevoel en zet alles samen met mijn zaakwaarnemer Sandro Calabro van Agency Nr.1 op een rijtje. Wat is wijsheid? Jullie zullen de uitkomst binnenkort horen."




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <