Laatste nieuws
19.20LIVE Bundesliga | Bayern München lijkt voor rust al klaar met Borussia Dortmund
19.20LIVE buitenlands voetbal | Inter met Dumfries op achterstand, ook Chelsea in problemen
19.15AZ laat op eigen veld tegen Heerenveen dure punten liggen
19.15LIVE eredivisie | Twente creëert in eerste halfuur veel meer dan Excelsior
19.13VI Live: Fiorentina scoort vlak na pijnlijke misser Lukaku
19.05LIVE eredivisie | Cambuur met gewijzigde opstelling tegen FC Emmen in degradatiekraker
19.05LIVE eredivisie | PSV schuift bij zege in Nijmegen op naar tweede plaats
19.02Keepertje, keepertje: blunder van jewelste in Klassiker, Bayern vernedert Dortmund
18.55Boscagli na 356 dagen terug in PSV-basis, waar Sangaré ontbreekt
18.55Boscagli keert voor het eerst in 356 dagen terug in PSV-basis, waar Sangaré ontbreekt
18.55AZ loopt wederom schade op in de strijd om plek twee, nu tegen Heerenveen
18.55Die vermaakt zich uitstekend: Haaland viert eigen feestje na winst op Liverpool
18.53VI Live: geen topper maar slachtpartij in Duitsland
18.53VI Live: geen topper maar slachtpartij in Duitse topper
18.52Dortmund-doelman begaat gigantische blunder in topper tegen Bayern
18.50Van Veen blijft imponeren in Schotland en heeft topscorer in het vizier
18.48VI Live: topper tussen Bayern en Dortmund lijkt snel gespeeld
18.48Upamecano scoort van eigen helft door afgrijselijke blunder Kobel
18.48LIVE-discussie: Boscagli maakt na 356 dagen basisrentree bij PSV tegen NEC
18.46Boscagli is helemaal terug: eerste basisplek in 356 dagen bij PSV
18.43VI Live: verschrikkelijke blunder in Duitse topper
18.40AZ verspeelt tegen Heerenveen weer punten in strijd om tweede plaats
18.37AZ mist strafschop en tal van kansen en loopt averij op in de titelrace
18.36VI Live: sensatie in België doet het weer, topper in Duitsland begonnen
18.36AZ verzuimt druk op Ajax op te voeren na heldhaftig optreden Mous
18.36AZ komt in spraakmakend en enerverend duel niet langs Heerenveen
18.31VI Live: topper in Duitsland begonnen, veel extra tijd in Alkmaar
18.25Enorme scoringsdrift Hoever houdt aan, ook Piroe weer trefzeker
18.20Recordhouder Hodgson viert rentree op 'oude dag' met last minute-zege
18.15VI Live: knotsgek moment levert AZ gelijkmaker op
18.10Frimpong geeft ultiem antwoord op uitblijven van Oranje-oproep bij Leverkusen
18.06LIVE-discussie: Twente zonder vast verdedigingsduo, nieuwe captain bij Excelsior
18.05City scoort ook zonder Haaland makkelijk, Arsenal leert Leeds een lesje
17.59Brighton en Brentford passeren Liverpool na meeslepend voetbalgevecht
17.55VI Live: Hodgson-effect bij Crystal Palace, AZ dringt aan tegen Heerenveen
Resultaten x
binnenland

Interview Wilco van Schaik: "NEC stapje voor stapje Eredivisieproof maken"

Vier jaar geleden stapte hij in op het moment dat NEC net was gedegradeerd. Zondag keerde de Nijmeegse trots via de Play-Offs terug op het hoogste niveau. Het besef bij algemeen directeur Wilco van Schaik moet nog komen, maar trots is hij zeker. Tegelijk ook bescheiden. "Normaal loop ik bij een feestje voorop in de polonaise, maar nu verdienden andere mensen die eer."

28-05-2021 12:00 door Sander Berends

De zin komt uit de hit The Scientist van Coldplay. "Nobody said it was easy", herhaalt Van Schaik de woorden. "Toen dat nummer zondagavond laat werd gedraaid voor het stadion en er gingen tienduizend lichtjes van mobiele telefoons knipperend de lucht in... toen kreeg ik wel even kippenvel. Ik vind het sowieso een mooi nummer. Ik draai hem regelmatig in de auto op weg naar huis. Zondagavond genoot ik op dat moment even van het succes. Vooraf en daarbuiten draait de carrousel nu op volle toeren door."

In 2017 bracht NAC Breda in de Play-Offs de genadeklap toe waarna NEC in de vijver van de Keuken Kampioen Divisie belandde. De divisie waaruit meerdere clubs zo snel willen ontsnappen, maar de klim elk jaar zwaarder en steiler lijkt te worden. Al helemaal voor NEC dat haar organisatiestructuur op Eredivisieniveau hield en overleefde door de verkoop van spelers als Ferdi Kadioglu, Arnaut Groeneveld, Jay-Roy Grot en Anthony Musaba en de hulp van investeerders. Nadat in de Play-Offs achtereenvolgens Almere City (0-4), Roda JC Kerkrade (3-0) en afgelopen zondag NAC Breda (1-2) werden geklopt, bleek het gevoerde beleid het juiste.

Personeel op orde

"Waar andere clubs de botte bijl hanteerden en reorganisaties doorvoerden, ben ik de Raad van Commissarissen dankbaar dat we de organisatie op Eredivisieniveau konden houden”, vervolgt Van Schaik. “Daardoor zijn we op dat gebied nu direct klaar en konden we nu snel schakelen en inspelen op de enorme storm aan aanvragen voor seizoenkaarten en businesstickets. Bij de ticketing zitten deze week drie werknemers achter de balie, de commerciële afdeling werkt met vijf man snoeihard. Allemaal eigen personeel. We hebben geen mensen hoeven inhuren en richting de Eredivisie gaan we ook geen extra krachten aannemen."

De run op seizoenkaarten doet hem goed. "Dinsdag en woensdag stond hier een enorme rij voor de ingang. Tot aan ons jeugdcomplex De Eendracht toe. Tot zes à zeven uur in de avond liep het telkens door en waren we halverwege de middag gedwongen een oproep te doen om niet meer aan te sluiten. We verkopen meer dan duizend seizoenkaarten per dag. Dat heb ik zelfs bij FC Utrecht (waar hij in mei 2017 na zes jaar als algemeen directeur vertrok, red.) nog nooit meegemaakt. Als ik zie hoe de mensen bij de balie met een grote lach met de Gouden Stier van de Play-Offs op de foto gaan... dat is allemaal geweldig om te zien. Heerlijk om al die mensen zo te zien genieten van het succes."

Duurzaam financieel fundament

Waar de spelers sinds woensdag vakantie vieren, is de agenda van Van Schaik dagelijks nog volop gevuld. "Het is zaak voor mij om iedereen in zijn kracht te laten komen. De begroting moet zo snel mogelijk rond worden gemaakt en bij de KNVB worden ingeleverd, het project om het stadion te kopen loopt nog steeds en het doorvoeren van een nieuwe bestuursstructuur hopen we binnenkort af te ronden, naast het feit dat we bezig zijn een duurzaam financieel fundament onder onze club te ontwikkelen. Op commercieel en marketing/communicatief gebied, mijn terreinen, hebben we zoveel ambities. Daar ligt werk genoeg. Tot aan de aanstelling van technisch directeur Ted van Leeuwen in februari combineerde ik twee jaar de functies van algemeen en technisch directeur. Het technische gedeelte heb ik met deze promotie volledig overgedragen. Ik kan me nu helemaal focussen op hetgeen ik goed ben en mijn kracht ligt."

NEC gaat komend seizoen waarschijnlijk met een begroting van om en nabij de twaalf miljoen euro werken. "Door de media, de sponsoring, merchandising en seizoenkaarten verwachten we drie tot vier miljoen euro meer inkomsten te kunnen genereren. De uitgaven stijgen natuurlijk ook, maar al met al houden we meer resultaat over dan een seizoen Keuken Kampioen Divisie. Al zal dit zonder transfers nog wel operationeel negatief zijn. In de toekomst willen we graag naar het linkerrijtje groeien, maar volgend seizoen is handhaving de doelstelling. Een eindklassering op de plekken twaalf tot en met vijftien."

De invulling van de nieuwe structuur nadert haar eindfase. "We zijn al twee jaar druk bezig om de organisatie opnieuw neer te zetten. De afgelopen twintig jaar is gebleken dat NEC een heel moeilijke club is om te besturen. Er zitten teveel verschillende groepen, belangen en meningen binnen de organisatie. Door bepaalde mensen worden soms nog meerdere functies vervuld. Teveel groepen dus waarmee we rekening moesten houden omdat ze een belang hadden. Teveel mensen die mee moésten of wilden beslissen. De organisatie moet simpeler, beter, kortere beslissingsvormen zodat er slagvaardiger en sneller gehandeld kan worden."

Marcel Boekhoorn

De promotie komt een jaar eerder dan gepland, geeft Van Schaik toe. "Terugkeren in de Eredivisie is altijd ons doel geweest. We zijn als club ambitieus gebleven. Het is goed dat de organisatie op dat niveau is blijven doordraaien. Met behulp van investeerder Marcel Boekhoorn kunnen we de faciliteiten in en rond het stadion aanpakken. Hij gaat niet met miljoenen strooien voor spelers. Hij heeft een bredere visie met de club. Hij wil de stad, waar hij is geboren en waar zijn vrienden wonen en leven en waar hij zich thuis voelt, wat teruggeven."

"NEC is zijn goede doel en daarmee maakt hij de stad en omgeving gelukkig. Zo geeft hij veel mensen ontspanning en vertier, ondersteunt hij maatschappelijke projecten van de club. Zijn betrokkenheid bestaat meer dan enkel koud wat geld storten. Er zit voor hem een gedachte achter om iets te bouwen wat hij later kan achterlaten aan de stad en de inwoners. Een stabiele Eredivisieclub met een topsportklimaat rondom het eerste elftal. We starten met de kleedkamers, het spelershome, die moeten worden gerenoveerd, zodat we kunnen werken in een topsportklimaat. We willen stapje voor stapje Eredivisieproof worden."

Feest

Komende maand in Italië zal volgens Van Schaik tijdens zijn vakantie langzaam het besef komen wat er afgelopen zondag is gebeurd. "Ik heb het feest bij het stadion zondag al vroeg verlaten. Tijdens feestjes loop ik graag voorop in de polonaise en pak ik graag een microfoontje. Ik houd van mensen, van gezelligheid en sfeer, maar deze keer gunde ik de mensen die de terugkeer in de Eredivisie direct hebben bewerkstelligd."

"Op Tweede Pinksterdag ben ik heerlijk gaan ontspannen met mijn gezin en heb ik de promotie voorzichtig op me in laten werken. Wat ik toen dacht? Met zijn allen hebben we hier in Nijmegen iets unieks neergezet. Samen, van supporters tot businessclubleden, van kantoor tot spelers, van investeerders tot Raad van Commissarissen, echt met z’n allen, echt samen. Deze promotie is van iedereen!"
Aanmelden
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <