Laatste nieuws
14.51Borst vreest voor lot Ten Hag: "Dit komt nooit meer goed"
14.50Oude bekende Jan Wouters (62) keert na 21 jaar terug bij Ajax
14.37Erik ten Hag waagt weer een poging om een vervanger voor Ronaldo te halen
14.35FC Barcelona gaat talentvolle middenvelder voor de tweede keer verhuren
14.30Advies aan Ajax: 'Geef Gorter de kans tegen FC Emmen en FC Volendam'
14.25Van Antony en Morata tot Vardy: United denkt aan deze aanvallers
14.21Jan Wouters keert terug in Amsterdam en gaat aan de slag bij Ajax
14.11Mbappé en Neymar liggen op ramkoers; trainer en directeur gaan gesprek aan
14.05VP-Voetbalkantine: 'Ten Hag haalt de kerst niet bij Manchester United'
14.00Transfers KKD seizoen 2022/23: TOP Oss huurt een keeper van Feyenoord
14.00Liverpool en Juventus aan de bak: fraaie wedcombo voor goals Núñez en Vlahovic!
13.58'Chelsea werkt aan nieuwe transferoffensief na vergeefs bod van 47 miljoen'
13.58Feyenoord stuurt doelman naar kelder Keuken Kampioen Divisie
13.48Klopp verbaast zich: 'Stel je voor dat iemand zo over ons zou oordelen...'
13.44Slot trapt op Feyenoord-rem: 'Competitie niet gelijkwaardig aan Eredivisie'
13.35De Mos ziet ideaal PSV-middenveld: ‘Als je aan hem twijfelt, snap je het niet'
13.34'Dest wil ondanks uitzichtloze positie knokken voor kans bij Barça'
13.27De Mos hoopt op 'complete middenvelder' bij PSV: 'Kun je niet meer omheen'
13.27'Barcelona denkt aan heuse vechtscheiding met Braithwaite'
13.11Ten Hag heeft geen plek voor veelbelovende middenvelder bij Man Utd
13.10Heerlijk: Cambuur-captain én spion Uldrikis spiekt op briefje FC Utrecht
13.10'Manchester United denkt aan Vardy als verrassende optie voor Ten Hag'
13.08Slot verwacht aanpassingsperiode voor nieuwe back: "Moeilijk inschatten"
13.06‘Dit komt nooit meer goed voor Ten Hag, al komt Ziyech of Jezus Christus´
13.05Zomertransfers Eredivisie seizoen 2022/23: alle clubs op een rij
13.02Feyenoord maakt ruimte voor komst Wellenreuther
13.00Thomas Tuchel toont zijn spierballen, Antonio Conte reageert ook op ruzie: ‘Maar goed dat ik je niet zag...’
12.53Makkelie fluit in voorronde CL, Aston Villa is topaankoop maandenlang kwijt
12.45Feyenoord sluit huurdeal met TOP Oss: 'Gebruiken om betere doelman te worden'
12.41'Ronaldo luncht alleen bij United en loopt gefrustreerd rond'
12.35L'Équipe: Neymar en gefrustreerde Mbappé liggen al overhoop bij PSG
12.25Steun voor Mbappé na merkwaardige actie: 'Hij heeft niets meer te bewijzen'
12.20Cristiano Ronaldo wil met niemand meer iets te maken hebben bij Man United
12.15Waanzinnig doelpunt: potentiële Puskás Award-winnaar uit België
12.14'Domper voor Ten Hag: Atlético wil niet meewerken aan Morata-deal'
Resultaten x
binnenland

Interview Wilco van Schaik: "NEC stapje voor stapje Eredivisieproof maken"

Vier jaar geleden stapte hij in op het moment dat NEC net was gedegradeerd. Zondag keerde de Nijmeegse trots via de Play-Offs terug op het hoogste niveau. Het besef bij algemeen directeur Wilco van Schaik moet nog komen, maar trots is hij zeker. Tegelijk ook bescheiden. "Normaal loop ik bij een feestje voorop in de polonaise, maar nu verdienden andere mensen die eer."

28-05-2021 12:00 door Sander Berends

De zin komt uit de hit The Scientist van Coldplay. "Nobody said it was easy", herhaalt Van Schaik de woorden. "Toen dat nummer zondagavond laat werd gedraaid voor het stadion en er gingen tienduizend lichtjes van mobiele telefoons knipperend de lucht in... toen kreeg ik wel even kippenvel. Ik vind het sowieso een mooi nummer. Ik draai hem regelmatig in de auto op weg naar huis. Zondagavond genoot ik op dat moment even van het succes. Vooraf en daarbuiten draait de carrousel nu op volle toeren door."

In 2017 bracht NAC Breda in de Play-Offs de genadeklap toe waarna NEC in de vijver van de Keuken Kampioen Divisie belandde. De divisie waaruit meerdere clubs zo snel willen ontsnappen, maar de klim elk jaar zwaarder en steiler lijkt te worden. Al helemaal voor NEC dat haar organisatiestructuur op Eredivisieniveau hield en overleefde door de verkoop van spelers als Ferdi Kadioglu, Arnaut Groeneveld, Jay-Roy Grot en Anthony Musaba en de hulp van investeerders. Nadat in de Play-Offs achtereenvolgens Almere City (0-4), Roda JC Kerkrade (3-0) en afgelopen zondag NAC Breda (1-2) werden geklopt, bleek het gevoerde beleid het juiste.

Personeel op orde

"Waar andere clubs de botte bijl hanteerden en reorganisaties doorvoerden, ben ik de Raad van Commissarissen dankbaar dat we de organisatie op Eredivisieniveau konden houden”, vervolgt Van Schaik. “Daardoor zijn we op dat gebied nu direct klaar en konden we nu snel schakelen en inspelen op de enorme storm aan aanvragen voor seizoenkaarten en businesstickets. Bij de ticketing zitten deze week drie werknemers achter de balie, de commerciële afdeling werkt met vijf man snoeihard. Allemaal eigen personeel. We hebben geen mensen hoeven inhuren en richting de Eredivisie gaan we ook geen extra krachten aannemen."

De run op seizoenkaarten doet hem goed. "Dinsdag en woensdag stond hier een enorme rij voor de ingang. Tot aan ons jeugdcomplex De Eendracht toe. Tot zes à zeven uur in de avond liep het telkens door en waren we halverwege de middag gedwongen een oproep te doen om niet meer aan te sluiten. We verkopen meer dan duizend seizoenkaarten per dag. Dat heb ik zelfs bij FC Utrecht (waar hij in mei 2017 na zes jaar als algemeen directeur vertrok, red.) nog nooit meegemaakt. Als ik zie hoe de mensen bij de balie met een grote lach met de Gouden Stier van de Play-Offs op de foto gaan... dat is allemaal geweldig om te zien. Heerlijk om al die mensen zo te zien genieten van het succes."

Duurzaam financieel fundament

Waar de spelers sinds woensdag vakantie vieren, is de agenda van Van Schaik dagelijks nog volop gevuld. "Het is zaak voor mij om iedereen in zijn kracht te laten komen. De begroting moet zo snel mogelijk rond worden gemaakt en bij de KNVB worden ingeleverd, het project om het stadion te kopen loopt nog steeds en het doorvoeren van een nieuwe bestuursstructuur hopen we binnenkort af te ronden, naast het feit dat we bezig zijn een duurzaam financieel fundament onder onze club te ontwikkelen. Op commercieel en marketing/communicatief gebied, mijn terreinen, hebben we zoveel ambities. Daar ligt werk genoeg. Tot aan de aanstelling van technisch directeur Ted van Leeuwen in februari combineerde ik twee jaar de functies van algemeen en technisch directeur. Het technische gedeelte heb ik met deze promotie volledig overgedragen. Ik kan me nu helemaal focussen op hetgeen ik goed ben en mijn kracht ligt."

NEC gaat komend seizoen waarschijnlijk met een begroting van om en nabij de twaalf miljoen euro werken. "Door de media, de sponsoring, merchandising en seizoenkaarten verwachten we drie tot vier miljoen euro meer inkomsten te kunnen genereren. De uitgaven stijgen natuurlijk ook, maar al met al houden we meer resultaat over dan een seizoen Keuken Kampioen Divisie. Al zal dit zonder transfers nog wel operationeel negatief zijn. In de toekomst willen we graag naar het linkerrijtje groeien, maar volgend seizoen is handhaving de doelstelling. Een eindklassering op de plekken twaalf tot en met vijftien."

De invulling van de nieuwe structuur nadert haar eindfase. "We zijn al twee jaar druk bezig om de organisatie opnieuw neer te zetten. De afgelopen twintig jaar is gebleken dat NEC een heel moeilijke club is om te besturen. Er zitten teveel verschillende groepen, belangen en meningen binnen de organisatie. Door bepaalde mensen worden soms nog meerdere functies vervuld. Teveel groepen dus waarmee we rekening moesten houden omdat ze een belang hadden. Teveel mensen die mee moésten of wilden beslissen. De organisatie moet simpeler, beter, kortere beslissingsvormen zodat er slagvaardiger en sneller gehandeld kan worden."

Marcel Boekhoorn

De promotie komt een jaar eerder dan gepland, geeft Van Schaik toe. "Terugkeren in de Eredivisie is altijd ons doel geweest. We zijn als club ambitieus gebleven. Het is goed dat de organisatie op dat niveau is blijven doordraaien. Met behulp van investeerder Marcel Boekhoorn kunnen we de faciliteiten in en rond het stadion aanpakken. Hij gaat niet met miljoenen strooien voor spelers. Hij heeft een bredere visie met de club. Hij wil de stad, waar hij is geboren en waar zijn vrienden wonen en leven en waar hij zich thuis voelt, wat teruggeven."

"NEC is zijn goede doel en daarmee maakt hij de stad en omgeving gelukkig. Zo geeft hij veel mensen ontspanning en vertier, ondersteunt hij maatschappelijke projecten van de club. Zijn betrokkenheid bestaat meer dan enkel koud wat geld storten. Er zit voor hem een gedachte achter om iets te bouwen wat hij later kan achterlaten aan de stad en de inwoners. Een stabiele Eredivisieclub met een topsportklimaat rondom het eerste elftal. We starten met de kleedkamers, het spelershome, die moeten worden gerenoveerd, zodat we kunnen werken in een topsportklimaat. We willen stapje voor stapje Eredivisieproof worden."

Feest

Komende maand in Italië zal volgens Van Schaik tijdens zijn vakantie langzaam het besef komen wat er afgelopen zondag is gebeurd. "Ik heb het feest bij het stadion zondag al vroeg verlaten. Tijdens feestjes loop ik graag voorop in de polonaise en pak ik graag een microfoontje. Ik houd van mensen, van gezelligheid en sfeer, maar deze keer gunde ik de mensen die de terugkeer in de Eredivisie direct hebben bewerkstelligd."

"Op Tweede Pinksterdag ben ik heerlijk gaan ontspannen met mijn gezin en heb ik de promotie voorzichtig op me in laten werken. Wat ik toen dacht? Met zijn allen hebben we hier in Nijmegen iets unieks neergezet. Samen, van supporters tot businessclubleden, van kantoor tot spelers, van investeerders tot Raad van Commissarissen, echt met z’n allen, echt samen. Deze promotie is van iedereen!"
Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Victor Sikora, vleugelflitser Down Under
avonturiers Laatste: De meest memorabele momenten van de jarige Wilfred Genee
transfergeruchten Laatste: 'AZ'er Hatzidiakos wil naar buitenland, maar zegt AEK Athene af'
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <