Laatste nieuws
15.35Ajax sprak 'uitgebreid' met Xavi: Spanjaard zorgde voor verbaasde gezichten in Amsterdam
15.30'Streep door naam van Oosting bij Feyenoord: trainer verlengt contract bij Twente'
15.29Jongste Youth League-winnaar met AZ mee naar Nijmegen
15.27Van den Boomen gaat in op transfer: 'Als Ajax mij niet had gebeld...'
15.26FC Twente breekt contract Joseph Oosting open: hoofdtrainer jaar langer in Grolsch Veste
15.25'Droomkandidaat? Ajax en Kroes zijn echt gek als ze op deze trainer wachten'
15.24L'Équipe: 'verleid' Ajax bracht bezoek aan Nice, Italiaanse topclubs kijken mee
15.17Feyenoord kan streep zetten door Oosting: trainer gaat verlengen bij Twente
15.08Van Praag denkt niet aan vertrek bij Ajax: ‘De buitenwereld begrijpt dit niet’
14.59Timber-terugkeer 'dichtbij', verdediger kan rentree maken in bijzonder duel
14.59Seuntjens bevestigt gesprekken met KKD-ploeg: 'Ik ben er geboren, altijd speciaal'
14.54Van Wonderen heeft geen contact opgenomen met Van Persie: 'Ga ik ook niet doen'
14.47Arne Slot wacht onderhandelingen af, Jürgen Klopp lovend over Feyenoord-coach: ‘Fijn idee als hij mij opvolgt’
14.45Klopp ziet Slot wel zitten als opvolger bij Liverpool: 'Goede trainer en goede kerel'
14.33'Nieuw thuistenue Feyenoord lekt uit: zwarte accenten keren prominent terug'
14.27Mats Seuntjens voedt geruchten over binnenlandse transfer: ‘Al gesprek gehad’
14.16Van Praag reageert op Ajax-kritiek: 'Dan moet de ander maar direct oprotten...'
14.10Vitesse verkeert in 'verschrikkelijke' situatie: 'Dat moeten we niet vergeten'
14.05Bom uit Tweede Wereldoorlog aangetroffen vlak naast Bundesliga-stadion
14.05VP-voetbalkantine: 'Slot heeft alles om te slagen bij Liverpool'
14.04Jürgen Klopp: "Fijn idee als Arne mijn taken overneemt"
14.00Primeur in de Italiaanse arbitrage voor feestwedstrijd van Inter
13.55Nieuwe reactie Kroes: 'Dat vind ik jammer, zulke dingen kunnen pijnlijk overkomen'
13.55Braziliaans voetbalicoon Marta stopt als international, maar hoopt nog op Spelen
13.52KNVB maakt schorsing bekend: Bergwijn kent straf na rode kaart
13.51Verbeek ergert zich mateloos na GAE - Feyenoord: ‘Ga gewoon voetballen man!’
13.48Promotie naar eredivisie lonkt voor Willem II: 'Leeft in de hele stad'
13.45Ontknoping nadert in Championship: leiden Nederlanders Leeds United naar Premier League?
13.45Hedwiges Maduro gaat Ajax verruilen voor hoofdtrainerschap Almere City
13.45Bosz voorspelt 'grote toekomst' bij PSV: 'Daar heeft hij heel veel geleerd'
13.42Scheidsrechtersbaas Van Egmond moet stoppen om gezondheidsredenen
13.40'Deal al in afrondende fase: Maduro verlaat Ajax en wordt hoofdtrainer'
13.28Tuchel reageert op petitie van Bayern-fans die willen dat hij blijft
13.28Straf Steven Bergwijn bekend na rode kaart Ajax-captain tegen Excelsior
13.21Jürgen Klopp laat zich uit over Arne Slot en geeft hem een mooi compliment
Resultaten x
binnenland

Euro 2020 komt eraan: hoe presteerde Oranje op haar laatste vijf EK's

Het EK komt steeds dichterbij en dus begint het toernooi steeds meer te leven in ons land. Om nog wat meer in de stemming te komen, kijken we in dit artikelen terug op de laatste Europees kampioenschappen waar Nederland aan meedeed. Van de sof in 2012 tot een prachtig toernooi in eigen land in 2000.

05-06-2021 12:09 door Krist Stoelwinder

Kansloos toernooi

De laatste keer dat het Nederlands elftal aan en EK meedeed is alweer negen (!) jaar geleden. Van de selectie van toen is alleen Maarten Stekelenburg nog van de partij. Voor het EK van 2012 was Nederland één van de favorieten voor de eindwinst. De ploeg van Bert van Marwijk had twee jaar eerder immers de WK-finale gehaald en had vervolgens een glansrijke kwalificatie voltooid. Op het EK zat Oranje in een erg sterke groep met Duitsland, Portugal en Denemarken. In het openingsduel met de Denen kreeg Nederland kans op kans, maar toch werd er verloren. Het zorgde voor een dramatische sfeer in de selectie, maar bankzitters Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart een grote rol in speelden. Nadat er ook van Duitsland werd verloren, moest Nederland met twee doelpunten verschil winnen van Portugal om nog door te kunnen gaan. Van der Vaart zette Nederland op voorsprong, maar uiteindelijk werd er kansloos verloren.

Sensationele poulefase 

Vier jaar voor de dramatische uitschakeling in de groepsfase vond het EK plaats in Oostenrijk en Zwitserland. Ook toen zat Nederland in de groep des doods met Italië, Frankrijk en Roemenië. De ploeg van Marco van Basten had in de kwalificatie en de voorbereiding een wisselvallige indruk gemaakt. De verwachting was dat Oranje na de poule weer naar huis kon, maar niks bleek minder waar. In het openingsduel werd wereldkampioen Italië met 3-0 verslagen en een paar dagen later werd ook Frankrijk met 4-1 vernederd. De Oranjekoorts bereikte zijn hoogtepunt en heel Nederland geloofde in de titel. Nadat met een B-team ook Roemenië overtuigend werd verslagen, stond de kwartfinale tegen het Rusland van Guus Hiddink op de rol. Oranje was de torenhoge favoriet, maar had het desondanks lastig en keek lange tijd tegen een achterstand aan. Nadat Ruud van Nistelrooy vlak voor tijd voor de gelijkmaker zorgde, volgde er een verlenging en daarin werd het Nederlands elftal tot ieders verbijstering kansloos uitgeschakeld.

Ploeteren in Portugal

In 2004 was Dick Advocaat de bondscoach en hij werkte met een selectie die qua kwamen geweldig was, maar deels uitgeblust was. Patrick Kluivert, Edgar Davids, Jaap Stam, Frank de Boer, Marc Overmars en Michael Reiziger waren qua naam nog altijd wereldtoppers, maar leken al een beetje over the hill te zijn. Met onder andere Arjen Robben, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart stond er al een nieuwe lichting klaar. In de groep speelde Nederland het eerste duel met Duitsland door een late treffer van Van Nistelrooy gelijk, waarna er in een spectaculaire wedstrijd tegen Tsjechië pijnlijk verloren werd. Advocaat lag onder vuur, maar kroop door een overwinning op Letland door het oog van de naald. In de kwartfinale tegen Zweden haalde een ploeterend Oranje strafschoppen en daarin wist door onder andere een misser van Zlatan Ibrahimovic te winnen. In de halve finale tegen Portugal volgde een kansloze uitschakeling. 

Heel Nederland Oranje

Kort na de eeuwwisseling vond het Europees Kampioenschap in Nederland en België plaats. Het hele land was Oranje en het vertrouwen in een prachtig toernooi was groot. Twee jaar daarvoor had een prachtige ploeg vol wereldtoppers veel indruk gemaakt en de halve finale gehaald op het WK in Frankrijk. De selectie bestond grotendeels uit dezelfde spelers en de meeste voetballers waren alleen maar beter geworden. De onervaren bondscoach Frank Rijkaard zag dat zijn ploeg het in het openingsduel met Tsjechië moeilijk had, maar wel wist te winnen. Nadat Denemarken en Frankrijk ook werden verslagen, volgde in de kwartfinale met Joegoslavië. Onder aanvoering van een magistrale Patrick Kluivert werd er met 6-1 gewonnen. In de halve finale met Italië was Nederland ook de betere ploeg. Het kreeg kans op kans, speelde erg goed en miste twee penalty's in de reguliere speeltijd. Het liep uit op een strafschoppenreeks en daarin volgde een dramatische uitschakeling.

De kabel

Waar in 2000 heel Nederland één was en heel het land Oranje steunde, was vier jaar daarvoor alle anders. In 1996 had Ajax net voor de tweede keer op rij de Champions League-finale gehaald en het was daarom niet gek dat een groot deel van selectie uit Ajacieden bestond. Binnen die groep heerste onvrede, want de zwarte spelers verdienden minder bij de recordkampioen dan hun witte medespelers en zij zagen een racistisch motief. Het creëerde de kabel binnen het Nederlands Elftal. De sfeer binnen de selectie werd alleen maar minder toen er in het openingsduel met Schotland gelijk werd gespeeld. Davids werd kort na de overwinning tegen Zwitserland naar huis gestuurd, omdat hij in de pers had gezegd dat bondscoach Guus Hiddink zijn hoofd uit het achterwerk van sommige spelers moest halen. Ondanks een ruime nederlaag tegen Engeland ging Nederland wel door naar de kwartfinale. Daarin werd Nederland uitgeschakeld bij de penalty's door een gemiste strafschop van Seedorf, die hem nog lang zou achtervolgen.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <