Laatste nieuws
18.18‘Ik ben bij Alex Kroes thuis geweest, ik heb hem hoog zitten’
18.07PSV is bijna de beste van Nederland: zeven redenen achter het succes
18.02Veerman populair: PSV arriveert in Heerenveen voor officieus kampioensduel
18.00VI Live: Heerenveen moet Sahraoui missen tegen PSV
18.00Pak 4x je inzet als Uitblinker Timber op doel schiet bij Feyenoord-Go Ahead!
17.56'Ik hoop dat Oosting mijn trainer blijft, hij heeft mij betere speler gemaakt'
17.56Het Parool: Michael van Praag gaat spoedig vertrekken bij Ajax
17.55'Napoli heeft opvolger Osimhen op het oog, Bayern wil Tah'
17.53Supportersvereniging Ajax verheugd door Kroes-nieuws: 'Niemand is groter dan de club'
17.40Bosz kiest voor Mauro als vervanger Dest, PSV-target Sahraoui niet fit
17.38Eindelijk goed nieuws voor Vitesse: procedure kwijtschelding schulden toegewezen
17.35LIVE eredivisie | PSV start met Mauro Júnior als linksback op mogelijke kampioensavond
17.32Kroes gaat verder bij Ajax, niet als algemeen directeur maar als technisch directeur
17.30Praat mee op VP: PSV met Mauro en Tillman, Sahraoui wissel bij Heerenveen
17.30VI Live: kennen we na vanavond de kampioen?
17.29Hirving Lozano zit op de bank bij PSV; Maúro Júnior vervangt Dest
17.25'Knieval Van Praag komt te laat: rvc-voorzitter vertrekt spoedig bij Ajax'
17.25Hilarische beelden: zo werken commentatoren (nog even) op Goodison
17.25Hilarische beelden: zo werken commentatoren (nog even) op Goodison Park
17.23'Innovatieve' Ajax-directeur licht plannen toe: 'Eigenlijk ben ik heel ouderwets'
17.20Feyenoord in Schotse media gelinkt aan Macedonische doelpuntenmachine
17.15LIVE eredivisie | Vermoedelijke opstelling Feyenoord, Engelse journalist wacht Liverpool-target Slot op
17.08VZ Kort: Ambitieus Canada laat oog vallen op twee voormalig PL-trainers
17.04VZ Kort: Ambitieus Canada laat oog vallen op twee voormalig PL-trainers
17.02'Feyenoord troeft Manchester City af en heeft beet bij hoofd jeugdopleiding'
17.02VP-voetbalkantine: 'Met Kroes en Potter speelt Ajax volgend jaar weer om prijzen'
17.00Rots kijkt niet gek op van belangstelling voor zijn trainer
16.45Slot-gekte in Engeland: Sky Sports meldt zich bij spelersbus Feyenoord
16.44Update: Argentijnse legende Tévez verlaat ziekenhuis na vermeende hartproblemen
16.37El Ahmadi tipt Feyenoord over Slot-opvolger: 'Die kan in de absolute top werken'
16.37Bondsarts Goedhart laat Nederland opgelucht ademhalen: De Jong haalt het EK
16.32Babel gaat in op eventuele terugkeer bij Ajax: 'Die initiatieven zijn goed'
16.25'Milanese derby om Zirkzee, vertrek Allegri dure grap voor Juventus'
16.23Kroes krijgt complimenten van Ajax-icoon: 'Heeft hij altijd al laten blijken'
16.22Engelse media wachten Slot op bij Feyenoord-bus: coach komt met gortdroog antwoord
Resultaten x
binnenland

De laatste keer dat Nederland tegen Oekraïne speelde

Het EK staat op het punt van beginnen voor het Nederlands Elftal met de openingswedstrijd tegen Oekraïne van zondag. De laatste keer dat het Nederlands Elftal tegen dat land speelde was in 2010. Het was een maand na de WK-finale en Bert van Marwijk besloot een heel opvallend elftal het veld in te sturen.

12-06-2021 11:43 door Krist Stoelwinder

Michel Vorm

Omdat het nog maar een maand geleden was dat Oranje in de WK-finale verloor van Spanje, koos Bert van Marwijk voor de wedstrijd met Oekraïne voor een vrijwel volledig nieuwe selectie. Alleen Michel Vorm was er ook Zuid-Afrika bij als tweede keeper. De doelman uit IJsselstein zou ook nog meegaan naar het EK in 2012 en het WK van 2014, waar Louis van Gaal hem in het slotduel nog liet invallen. Hij zou uiteindelijk tot 15 interlands komen.

Dirk Marcellis

Bij PSV brak de talentvolle Dirk Marcellis in 2007 door als rechtsback en hij zou een jaar later al in het Nederlands Elftal staan. In de WK-kwalificatie maakte hij een erg goede indruk, maar toen sloeg op dat moment het noodlot toe. Marcellis raakte zwaar geblesseerd en was toen hij terugkeerde zijn basisplaats bij PSV verloren. Die basisplaats kreeg hij nooit meer terug. Marcellis vertrok naar AZ, kreeg naar Oekraïne na jaren weer eens een kans, maar het zou zijn laatste interland blijken te zijn. Hij stopte in 2018 op zijn 30e met voetballen en zou slechts tot drie interlands komen.

Ron Vlaar

Het was voor Ron Vlaar flink balen dat hij niet mee mocht naar het WK 2010. De sterke verdediger van Feyenoord zat in de voorselectie, maar zou de definitieve schifting niet overleven. Vlaar had in 2005 als groot talent van AZ zijn debuut al gemaakt en leek een grote toekomst tegemoet te gaan. Maar door veel blessureleed zou het lang duren voordat hij echt doorbrak in het Nederlands Elftal. Vlaar was tegen Denemarken en Portugal basisspeler op het EK 2012 en zou een geweldig WK 2014 spelen als sterkhouder. Hij kwam uiteindelijk tot 32 interlands.

Jeffrey Bruma

Zijn partner in het centrum was met Jeffrey Bruma een groot talent. De Rotterdammer was nog maar 18 jaar en speelde op dat moment bij Chelsea, toen hij tegen Oekraïne zijn debuut maakte. Hij leek een grote toekomst tegemoet te gaan, maar het liep anders. Bruma brak uiteindelijk niet door en vertrok naar PSV en zou later nog bij veel clubs in de Bundesliga spelen. Bruma zat door de jaren heen regelmatig bij de selectie en kwam tot 25 interlands. Zijn laatste interland vond plaats tegen Luxemburg in 2016 en is dus al vijf jaar geleden.

Vurnon Anita

In 2010 was Vurnon Anita de vaste linksback van Ajax en had hij er net een goed seizoen opzitten. Hij zat in de voorselectie van het WK en maakte in de voorbereiding daarop zijn debuut tegen Mexico. Hij zou tegen Oekraïne nog spelen en daarna een EK-kwalificatie wedstrijd tegen Finland. Het zou zijn laatste interland voor Oranje zijn. Elf jaar later maakte hij zijn interlanddebuut voor Curaçao en daar is hij inmiddels een sterkhouder. Anita heeft zich daarmee geplaatst voor de volgende ronde van de kwalificatie.  

Wout Brama

Door het middenveld van het Nederlands Elftal, waar met Wout Brama een echte clubspeler op het veld stond. Immers, Brama was net kampioen geworden met FC Twente en werd daar erg gewaardeerd, maar lijkt niet goed genoeg te zijn voor wedstrijden met het Nederlands Elftal. Toch zou Brama nog tot drie interlands komen, waarvan twee vriendschappelijke wedstrijden (Paraguay en Oekraïne) en 18 minuten tegen Zweden in een kwalificatieduel. 

Theo Janssen

Zijn partner op het middenveld speelde op dat moment bij FC Twente en was daar één van de topspelers in het kampioensjaar. Als jonge speler speelde Theo Janssen in alle vertegenwoordigende elftallen van de KNVB en hij werd gezien als een groot talent. Hij was een sieraad in de Eredivisie, maar zou slechts tot zes interlands komen. Janssen zou in 2006 zijn interlanddebuut maken tegen Ierland op 25-jarige leeftijd. Daarna zat hij nog regelmatig bij de selectie en was voor hem een grote tegenvaller dat hij niet mee mocht naar het WK na een superjaar. Hij zou zijn laatste interland in 2011 spelen tegen Oostenrijk, waarin hij ook een assist gaf.

Siem de Jong

De nummer tien van het Nederlands Elftal was met Siem de Jong een speler die bij Ajax het seizoen van zijn doorbaak had beleefd. De middenvelder scoorde veel en maakte tegen Oekraïne een terecht debuut. Hij zou uiteindelijk tot zes interlands komen en zou daarin tweemaal scoren. Die doelpunten maakte hij tijdens een vriendschappelijk trip naar Indonesië in 2014. Een paar maanden later zou hij zijn laatste interland spelen. De Jong zat in oktober 2016 voor het laatst bij de selectie.

Jeremain Lens

De 'meest succesvolle' speler bij het Nederlands Elftal zou Jeremain Lens worden met 34 interlands. Tegen Oekraïne maakte Jeremain Lens zijn debuut en hij wist daarin meteen te scoren. De snelle buitenspeler was die zomer naar PSV vertrokken en zou uitgroeien tot één van de smaakmakers van de Eredivisie. Van Gaal haalde hem vast bij het Nederlands Elftal en in de WK-kwalificatie was hij in bijna alle wedstrijden basisspeler. In Brazilië speelde hij vier WK-duels, waarvan één basisplaats. Lens bleef daarna international en zou zijn laatste interland in 2017 spelen.

Ricky van Wolfswinkel

In de spits stond met Ricky van Wolfswinkel een speler die met FC Utrecht aan de lopende band scoorde en toe was aan een stap hogerop. Die prachtige transfer kwam er in 2011 naar Sporting Lissabon en daar presteerde hij erg goed,waarna hij naar de Premier League vertrok. Van Wolfswinkel had de pech dat er bij het Nederlands Elftal met Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar twee superspitsen rondliep. Hij zou uiteindelijk nog een tweede interland spelen tegen Indonesië. 

Urby Emanuelson

De laatste aanvaller van het Nederlands Elftal was met Urby Emanuelson een speler die vooral in zijn jonge jaren vaak bij het Nederlands Elftal zat. De jongeling brak op zijn 18e door bij Ajax en was nog maar net 20 toen hij zijn debuut bij Oranje maakte. In veel kwalificatie-wedstrijden speelde hij mee en leek ook een goede kans op het EK 2008 te maken, maar viel op het laatste moment af. In de jaren daarna mocht hij nog sporadisch meespelen met het Nederlands Elftal en speelde zijn laatste interland in 2012 tegen Duitsland. Emanuelson kwam in totaal tot 17 interlands.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <