Laatste nieuws
08.10'Ik denk dat Erling Haaland niet de juiste spits is voor Manchester City'
08.10Hoe De Kuip het strijdtoneel van de bekerfinale werd: 'Inmiddels een traditie'
07.58Quiz KNVB Beker | Wat weet jij van de finalisten Feyenoord en NEC?
07.54De Roon na plaatsing voor halve finale Europa League: 'Dan is het hopen...'
07.47Geïmponeerde Romano zet topclubs op scherp met post over Oranje-international
07.45België vreest in aanloop naar EK: sterkhouder valt geblesseerd uit
07.39Goes reageert op 'verrassing' bij Ajax: 'Dat kwam hard aan'
07.35Beelen geeft toe: keuze voor Feyenoord kostte hem slaap
07.35Jeremie Frimpong redt ongeslagen reeks Leverkusen en staat in halve finale
07.35Atalanta niet meer in de problemen tegen Liverpool, Frimpong houdt ongeslagen status Leverkusen in stand
07.30Voetbal op tv: hier zie je de KKD-wedstrijden en duels in Italië en Duitsland
07.30Driessen ziet 'ontbrekende schakel' voor Oranje: 'Stormachtige ontwikkeling'
07.20Deze PEC-cupfighter vergat iets heel essentieels voor de bekerfinale tegen Ajax: ‘Lag nog in Zwolle’
07.16Driessen noemt ‘ontbrekende schakel’ die Koeman tot dusver over het hoofd zag
07.12Franse media beleven déjà vu: 'Beul van Les Bleus krabde oude wond open'
07.05Tadic, Ünder en Bonucci missen penalty voor Fenerbahçe: Olympiakos stoot door
06.54Perez oppert verrassende positie voor Oranje-international: 'Zet hem rechtsbuiten'
05.50Extra Champions League-ticket voor Italië en Duitsland na Engelse rampweek in Europa
03.05Voetbalpodcast | ‘Feyenoord heeft de beker niet nodig om het seizoen kleur te geven’
03.00Mister Feyenoord (68) wéér vader: ‘Liv eerder lid van Kameraadjes dan dat ik aangifte van geboorte deed’
00.15Martinez pakt tweede geel in penaltyserie, maar helpt Villa aan halvefinaleplek
00.05Goed nieuws voor Nederland: Benfica sneuvelt tegen Marseille
00.00Atalanta knikkert Liverpool uit Europa League, Frimpong scoort voor Leverkusen

Gisteren

23.55Fenerbahçe verliest na gemiste penalty Tadic, historische prestatie Brugge
23.53VI Live: Marseille en Olympiakos na strafschoppen door
23.52Gemiste penalty Tadic begin van het einde voor Fenerbahçe
23.52Gemiste penalty Tadic wordt Fenerbahçe fataal
23.48Benfica en Kökçu klaar in Europa na misser Di María op moment suprême
23.47Ruime voorsprong Nederland op Portugal na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.47Voorsprong Nederland op Portugal blijft riant na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.40De Boer had botsing bij Ajax: 'Hij bleef tien minuten op wc, ik gooide 'm eruit'
23.35VI Live: strafschoppen in Frankrijk en Turkije
23.25Grote vreugde Leverkusen: Frimpong blijft koel en redt ongeslagen status
23.06Historische prestatie Club Brugge in Europees verband
23.01Atalanta completeert flinke stunt tegen Liverpool, ook Feyenoord-beul stoot door
Resultaten x
binnenland

Interview doelman Steven van Dijk: "Ambitie om in het buitenland te spelen"

Hij doorliep de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles, verdedigde het doel van Vitesse en maakte zijn onofficiële debuut voor NEC. Bij FC Den Bosch raakte Steven van Dijk het plezier in het voetbal kwijt. Na twee uitstapjes in de Derde Divisie is de 24-jarige sluitpost nu transfervrij. "Ik sta open voor een nieuwe uitdaging. Een buitenlandse club lijkt me geweldig. Laat me maar een week meetrainen!"

18-06-2021 12:00 door Sander Berends

"Deze zomer behaal ik mijn hbo-diploma Fysiotherapie en mag ik mijzelf officieel fysiotherapeut noemen. Ik kan me daarom vanaf nu volledig focussen op het voetbal", vertelt Van Dijk. "Ik had al gehoopt op een mooie buitenlandse club voor het komende seizoen, maar door de coronacrisis is het rustiger op de markt dan voorgaande jaren. Ik vermoed dat veel clubs niet op de hoogte zijn van mijn transfervrije status. Vooral over de grens heb ik geen bekende naam, maar ik kom graag een week meetrainen. Om me te bewijzen en te laten zien. De kosten neem ik graag voor eigen rekening."

Uithoeken van Europa

De Apeldoorner kan een aardige CV overleggen. Go Ahead Eagles, Vitesse, opnieuw Go Ahead Eagles, NEC, FC Den Bosch, FC Lienden en vorig seizoen HSC’21. "Afgelopen jaar is door de coronacrisis natuurlijk erg bijzonder verlopen. Na zes speeldagen is de competitie stilgelegd en nooit meer hervat. Veel clubs ondervinden de financiële gevolgen. Voor mij had het geen zin meer om vier keer in de week op en neer te rijden van Apeldoorn naar Haaksbergen. Nu ik klaar ben met mijn opleiding, wil ik graag nog eens een mooie stap wagen in de voetbalwereld. De derde divisie van Spanje, de tweede van Zweden, het maakt me niet uit. Ik sta open voor alle uithoeken van Europa, haha."

In de D1 van VV Beekbergen belandde Van Dijk per toeval onder de lat. "Ik ben nu 1,89 à 1,90 meter. Toen was ik ook al lang, rond de 1,78 à 1,80 meter. Ik speelde in de spits en scoorde volop. Mijn broer stond onder de lat. Hij was er een beetje klaar mee. Ik nam één wedstrijd zijn plek in het doel over. Dat potje beviel me zo goed dat ik ben blijven staan. Na een paar maanden toonden Go Ahead Eagles, Vitesse en De Graafschap al interesse. Omdat Go Ahead Eagles als eerste aanklopte, koos ik voor hen."

Foto's: Edwin van Haveren

De overstap viel samen met de stap van de lagere naar de middelbare school. "Elke ochtend werd ik om 7.00 uur opgehaald. Rond 19.15 uur was ik weer thuis. Zwaar, maar ik vind het nog steeds een fantastische tijd. Ik zou het zo overdoen. Ik vond en vind op het veld staan het mooiste wat er is. Op school in Twello kregen we huiswerkbegeleiding en de uren werden aangepast op de trainingen.” Na drie jaar ging Van Dijk naar Vitesse. “Daar heb ik een mooie periode beleefd. De internationale toernooien in Spanje, Letland en Italië sprongen daar bovenuit. Tottenham Hotspur, Chelsea, Zenit Sint Petersburg, Borussia Dortmund en Málaga CF, dat waren allemaal mooie wedstrijden om te spelen."

Keihard gewerkt

"Een bijzondere ervaring was het moment dat ik voor de eerste keer bij de selectie zat bij het eerste elftal van Go Ahead Eagles. In een vol stadion bij de club waar je als jeugdkeeper een groot deel van je leven had liggen. Het doel waarvoor ik tien jaar keihard had gewerkt. Aan het einde van dat seizoen nam Go Ahead Eagles afscheid van veel spelers in het beloftenteam. Ze wilden gaan werken met één grote selectie voor het eerste elftal. Een van de laatste wedstrijden speelden we tegen NEC. We verloren met 4-1, ik kreeg bij een strafschop nog een Panenka om mijn oren, maar het ging best aardig. NEC was dat ook opgevallen."

In 2017 stapte hij over naar Nijmegen. "Ik maakte daar mijn officiële debuut in het eerste elftal tijdens een oefenwedstrijd tegen De Graafschap. Ik kende mijn rol achter Maarten Paes. Al legde ik me daar niet bij neer. Elke training legde ik hem het vuur aan de schenen. Helaas heb ik daar nooit de kans gekregen." Een jaar later verkaste hij naar FC Den Bosch.""Het probleem van een keeper blijft dat bij veel clubs jongens rondlopen die al een aantal jaar bij de club zitten, vaak dertigers. Probeer daar maar eens als twintigjarig broekie tussen te komen."

Naar gevoel

"Bij FC Den Bosch heb ik een jaar flink in mezelf geïnvesteerd. Ik kwam op amateurbasis. Ik ging daar wonen en heb alles op alles gezet om me optimaal te tonen. Trainde dagelijks mee met het eerste elftal, zat er een handjevol keer op de bank en speelde mijn wedstrijden bij Jong FC Den Bosch, zat een keer of tien op de bank bij het eerste elftal, maar ik verliet de club met een naar gevoel. Ik raakte het plezier kwijt. In de Derde Divisie bij FC Lienden en vorig jaar HSC’21 trachtte ik dat terug te vinden. Ik merkte al snel dat ik het miste om elke dag op het veld te staan."

Ook buiten de officiële trainingen in Lienden en vorig seizoen Haaksbergen draait Van Dijk daarom veel extra oefensessies. "Elke woensdag en zondag extra trainen we met zes tot acht keepers in Nijmegen onder leiding van keeperstrainer Alwies Hendriks. Dat gaat er fel aan toe. Twee uur volle bak trainen. Ook jongens als Eloy Room en Zeus de la Paz zijn daarbij als ze in Nederland zijn."

Even sterk met links en rechts

Van Dijk noemt zichzelf ‘een echte Nederlandse keeper’. "Ik ben opgegroeid met meevoetballen. Ik kan met links en rechts trappen. Lange, korte ballen. Ik ben even sterk met beide voeten. Ik durf opbouwend voetbal te spelen. Maar ik heb ook geleerd dat ik niet ten koste van alles voor de voetballende oplossing moet kiezen. Bij Vitesse was het ‘not done’ om de lange bal te spelen. Daarnaast kan ik goed het overzicht bewaren, ben ik voor mijn gevoel een betrouwbare sluitpost en beschik ik over een goede reflex. Ik durf mijn goal uit te komen en kan de dieptes goed inschatten. Dat juist anticiperen, het wel of niet uitkomen, voel ik goed aan."

Zijn voorbeeld is en blijft de legendarische Italiaanse doelman Gianluigi Buffon. "Van kinds af aan al. Ik vind nu Ederson van Manchester City een geweldige keeper. Voetballend is hij erg sterk. Ook iemand met een prachtige uitstraling." Zich met hem vergelijken doet Van Dijk niet. "Daar houd ik niet van. Wat wel overeenkomt is onze ambitie om in het buitenland te voetballen. Het zou prachtig zijn als ik deze zomer de stap kan maken. Het gaat mij echt niet om geld. Het gaat voor mij puur om de ervaring en het avontuur. Laat me maar een week meetrainen, dan is het aan mijzelf om mijn kwaliteiten te laten zien. Ik ben een fijne jongen voor de groep, hoor ik van anderen. Ik wil dat graag laten zien. Maar dan moet ik wel die kans krijgen."




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <