Laatste nieuws
05.55Kylian Mbappé laat van zich horen na enorme klap voor Fransen: ‘We zijn allemaal bij je’
03.35PSV wil zich niet laten kaalplukken na titel: welke spelers blijven en wie mogen weg?
03.05Voetbalpodcast | ‘Crowdfunding van Vitesse toont aan dat de club veel draagvlak heeft’
00.52Feyenoord nog in race voor puntenrecord
00.47Wedstrijd onder leiding van Marc Nagtegaal
00.32Ajax begint overlevingstocht in Volendam
00.29Wedstrijd onder leiding van Alex Bos
00.11PSV bereidt zich voor op landstitel
00.05Wedstrijd onder leiding van Dennis Higler
00.05Aston Villa loopt zich stuk op Olympiakos, Fiorentina pas laat langs Brugge
00.00Leverkusen op rand van Europa League-finale, Marseille en Atalanta in evenwicht

Gisteren

23.55Zo liggen de Europese kaarten in Engeland: Slot naar de Champions League
23.55Van Hooijdonk en Perez worden het niet eens over positie Frimpong in Oranje
23.50Kees Kwakman voorziet ‘zeer groot probleem’ tijdens finale Conference League
23.50Chelsea is thuis Spurs de baas en houdt hoop op Europees voetbal
23.47Miljoen met crowdfunding komt steeds dichterbij: 'Ongelofelijk, Vitesse leeft!'
23.40Olympiacos zorgt voor grote stunt bij Villa en mag hopen op finale in eigen land
23.40El Ghazi brengt absolute sterren bijeen in benefietwedstrijd voor Gaza
23.40Crowdfunding Vitesse passeert grens van 800.000 euro; ook Coley Parry zelf doet duit in het zakje
23.35Frimpong lacht om Oranje-suggestie: 'Moet de bondscoach maar beslissen'
23.29Uitverkochte Skiete Willy Podcast wederom groot succes
23.20Amsterdamse hoop slinkt: Villa onderuit in eigen huis, ook Club Brugge verliest
23.15Fiorentina schiet zich in minuut 90+1 langs dapper tiental van Club Brugge
23.10Blunder Karsdorp brengt Frimpong in droomseizoen Leverkusen dicht bij finale Europa League
23.06Ontsnappingsroute: op deze manier kan Ajax alsnog naar groepsfase Europa League
23.05Halve finales Conference League: tiental Club Brugge met Bjorn Meijer in slotfase onderuit, pijnlijke nederlaag Aston Villa
23.00Tottenham verliest tweede Londense derby in een week en lijkt kansloos voor vierde plek
23.00Club Brugge houdt kans op finale, Olympiakos na stunt op weg naar Athene
22.55Fout van Karsdorp leidt nederlaag Roma tegen Leverkusen in
22.55Scamacca in rijtje met Rossi, Balotelli en Immobile
22.55Nederlands getint Atalanta houdt dankzij goal voormalig PEC-spits zicht op Europese finale
22.55Blunder Karsdorp zet Leverkusen op goede spoor, Atalanta wacht spannende return
22.54Marseille en Atalanta maken na zeer vermakelijk duel nog volop kans op finale
22.54Bayer Leverkusen kan finale ruiken na dramatische fout van uitgefloten Karsdorp
22.45'Ten Hag lijkt klaar met Antony: United wil tot 70 miljoen betalen voor Olise'
Resultaten x
binnenland

Van RB Leipzig naar de KKD: Waarom Linus Zimmer voor FC Den Bosch koos

Als een jeugdspeler van een Champions League-club een permanente overstap maakt naar de Keuken Kampioen Divisie doet dat in Nederland menig wenkbrauw fronzen. Toch is de keuze voor FC Den Bosch volgens Linus Zimmer een hele logische. ELF Voetbal ging langs in De Vliert, waar Zimmer uitlegde waarom hij zijn vertrouwde Leipzig inruilt voor de Brabantse hoofdstad.

11-07-2021 16:00 door Siem van Merwijk

Op de vraag of hij Engels, Duits, of misschien al een beetje Nederlands spreekt antwoordt Zimmer vlot in het Engels. Hoewel de in Leipzig geboren vleugelverdediger voorkeur heeft voor zijn moedertaal, gaat Engels hem ook prima af. Niet gek, want het talent heeft net zijn ‘a-level’ studie (vergelijkbaar met het VWO) afgerond voordat hij naar Nederland vertrok. Zijn studie is onderdeel van een voorbeeldige opleiding, waarvan het sportieve deel bij RB Leipzig werd doorlopen. “Toen ik tien seizoenen geleden bij Leipzig kwam speelde de club nog op het derde of vierde niveau. Ik heb dus eigenlijk de gehele opmars meegemaakt.” De club van het RedBull-concern promoveert sinds Zimmer er jeugdspeler is in recordtempo naar de Bundesliga, en bereikt vorig jaar zelfs de halve finale van de Champions League. Een opmars die ervoor zorgt dat ook de jeugdopleiding enorme stappen maakt. “Alles in Leipzig is perfect geregeld en er spelen veel internationale talenten, jarenlang in zo’n opleiding spelen was een leerzame periode voor mij.”

Tot en met de U19 speelt Zimmer als linker- of rechtervleugelverdediger vrijwel alles in de vertegenwoordigende teams van Leipzig, met wedstrijden in de UEFA Youth League als hoogtepunt. “Het was geweldig om tegen clubs als Zenit, Benfica en Olympique Lyon te mogen spelen.” De opmars van de club zorgde er echter ook voor zorgt dat jeugdspelers minder kans maken om het eerste elftal te halen, waardoor de verdediger zijn blik al een tijd op een eventuele toekomst buiten Leipzig had gericht. Toen FC Den Bosch interesse toonde ging het balletje rollen. “Persoonlijk wilde ik snel zekerheid betreft mijn toekomst voor dit seizoen, het liefst bij een eerste elftal met uitzicht op speeltijd. Daarom kwam de interesse van FC Den Bosch voor mij op een perfect moment. Als dan de gesprekken met de trainer en club ook nog eens goed bevallen, is de keuze snel gemaakt.”

Doordachte overstap

De keuze om RB Leipzig voor FC Den Bosch te verruilen klinkt in Nederland wellicht vreemd in de oren, maar voor Zimmer is het niet meer dan logisch. “Er zijn genoeg jongens die van de Leipzig-jeugd naar een 3.Liga-club vertrekken, dat is een vergelijkbare stap met die van mij. Het verschil is dat ik voor Nederland kies.” Hoewel Zimmer zich wel enigszins bewust was van de toenemende Duitse invloeden binnen het Nederlands voetbal heeft dit geen effect gehad op zijn keuze. “Natuurlijk valt het op dat spelers als Mario Götze en Philipp Max in Nederland zijn gaan spelen, maar als zij nog in de Bundesliga hadden gespeeld had ik ook voor FC Den Bosch gekozen.” Wat wel invloed had op de keuze was de informatie die Zimmer inwon bij zijn Nederlandse ex-ploeggenoten van RB Leipizig, Noah Ohio en Salomon Bonnah. “Zij vertelden me dat het een goede stap was, waardoor ik nog meer overtuigd raakte.”

Nodige aanpassingen

Bij FC Den Bosch belandt Zimmer in een compleet nieuwe omgeving. Als 18-jarige woonde hij tot voorkort nog bij zijn ouders, maar gaat hij nu voor het eerst op zichzelf wonen. “Op dit moment woon ik nog in een hotel in afwachting van een appartement. Niet ideaal, alleen voor nu is het prima.” Hoewel Leipzig jarenlang zijn thuis was denkt Zimmer zich snel te kunnen aanpassen aan het leven in Brabant. “Den Bosch is een prachtige stad en ook op de club voel ik me al thuis, wat dat betreft ben ik hier op een goede plek terecht gekomen.”

Los van de ‘Morgen’ waarmee Zimmer zijn teamgenoten begroet kan hij nog geen Nederlands, maar als het aan hem ligt komt hier snel verandering in. “Ik ben al bezig met het leren van de taal via een app en lessen die de club voor me regelt. Nu ik in een hotel woon heb ik daar genoeg tijd voor en het is alleen maar fijn als ik snel wat Nederlands spreek.” Voorlopig is het vooral coachen in het Engels, waar zowel Zimmer als zijn ploeggenoten weinig moeite mee hebben. “In het veld gaat dat allemaal vanzelf, alleen de Nederlandse besprekingen moeten zo nu en dan nog voor me worden vertaald.”

Een vol stadion

Met zijn overstap verruilt Zimmer niet alleen Duitsland voor Nederland, maar ook het jeugdvoetbal voor het betaalde voetbal. Daarmee komt hij voor het eerst in gevulde stadions terecht, net zoals een aantal van zijn ploeggenoten die door corona ook nog niet voor publiek hebben gespeeld. Toch voelt Zimmer daardoor geen extra druk. ”Ik denk niet dat ik moeite ga hebben met het spelen voor publiek. Ik heb al foto’s en filmpjes bekeken van het FC Den Bosch-publiek en denk dat het me juist gaat motiveren.” Naast het spelen voor publiek is een bijzondere bijkomstigheid voor Zimmer dat hij in De Vliert ook voor het eerst thuiswedstrijden op kunstgras zal spelen. “In Duitsland speelden en trainden we eigenlijk alleen in winters op kunstgras. Ik was het niet gewend om er een hele week op de trainen, maar tot nu toe bevalt het me prima. Dat gaat dus in ieder geval geen probleem vormen dit seizoen.”




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <